grass fire water wood
 
     
     

Лекцията ми за отворените данни на TEDxBG

Публикувана е вчера в 17:45 в категориите: Аз и Боян, Идеи

TEDxBG са пуснали вчера записа на лекцията ми за отворените данни от последното издание. Писах повече за нея през май. Като за първа лекция на английски не мисля, че е зле. Към 13:49 се обърках слайдовете, но май пак се разбира нещо.

Мнения?

Да си изфабрикуваме скандал

Публикувана е в Понеделник в категориите: България

цик франкфурт людмила шнайдер избори вас  bylgariq

Представете си, че отивате на празненство – парти, среща на класа или нещо подобно. Познавате доста от присъстващите, но има предимно непознати лица. Тиха музика, приятни разговори. Всичко минава добре, прибирате се вкъщи и почти забравяте за него. След няколко дни научавате, че на партито е било ужасно, масово са били обрани чанти, едно момиче е било пребито, а вместо тихата музика, която си спомняте, се е дънила мазна чалга. Всичко това ви се струва странно, разпитвате познатите си, които сте срещнали там и всички са също толкова изненадани. Споменавате на няколко места, че това са глупости и набързо ви обвиняват, че вие сте крали чанти, че сте поръчвали чалгата и че прикривате онези пребили момичето.

Какво?

Приблизително това се случва в последните 6 месеца около изборите във Франкфурт, Германия. От Европейските избори насам се въртят истории за изборни измами, контролиран вот от страна на наблюдатели и доброволци, купуване на гласове и дори лични заплахи към член на комисия. Всички тези нападки се подкрепят по-късно с жалби до ЦИК и съда.

Чети нататък »

Две добри новини за отворените данни в България

Публикувана е миналия Понеделник в категориите: България, Идеи

 idei bylgariq

През изминалата седмица се случиха няколко интересни неща около отворените данни в България, които не трябва да пропускаме. Не са скандални, не са пикантни и макар да идват със ситен шрифт, имат потенциал да променят много в положителна посока.

Първата е, че благодарение на Общество вече имаме държавен портал за отворени данни. Какво прави Общество ще намерите и тук. Базиран е на CKAN разработвана от Open Knowledge Foundation. Там вече ще намерите няколко качени източника на данни. Идеята е порталът да се попълни с всички организации и данните, които предоставят. Към момента регистърът е предимно демонстрация какво може да се направи. Той предлага документация и интерфейс, който обогатява отворените данни. Има известни ограничения, но не те са пречката. Основният проблем е, че са единици институциите с данни, които може да наречем дори условно отворени. За да се попълни портала, трябват усилия от страна на Министерски съвет и самите институции. Това е в известна степен тест за заявките на политиците ни за прозрачност и ангажиментите на страната към Open Government Partnership.
Чети нататък »

Отопление на дома – резултати от анкетата

Публикувана е на четвъртък 16th октомври 2014 14:19 в категориите: Аз и Боян, България

резултати парно отопление данни анкета  bylgariq my life

През януари ви помолих да попълните анкета как отоплявате дома си и как усещате температурата, която поддържате. Всъщност анкетата започна още през декември, когато забелязах от разговори с познати, че чужденците в Германия поддържаме доста по-висока температура вкъщи от немците. Всички изследвания по темата питат единствено дали анкетираните „успяват да затоплят адекватно“ домовете си, но не и каква е представата за „адекватно“.

Няма спор, че сградите в България са масово без саниране, с лоша дограма, а за отопление се използват скъпи методи като ток и парно. Тезата ми беше обаче, че при едни и същи условия, ние бихме изхарчили повече пари за отопление от друго народи, защото ще поддържаме по-висока температура. Този аспект не е отразен в изследванията на Евростат, вероятно защото са го отчели като незначителен.

Анкетата завърши в началото на март и на няколко пъти обещах, че ще пусна данните. По редица причини това така и не стана, за което се извинявам. Копирал съм отговорите (без мейлите, разбира се) и формулите на анализа ми на тази таблица. Може да я свалите свободно от менюто горе на таблицата.
Чети нататък »

Съвременните двама и как ги измерваме

Публикувана е на сряда 15th октомври 2014 13:57 в категориите: Аз и Боян, България

социологически изследвания новини данни раждаемост  bylgariq my life

Нов ден, ново социологическо изследване. Виждаме ги всеки ден по сайтове, сутрешни блокове, вестникарски колонки. Нахвърлени 3-4 цифри и редица генерални изводи под тях. Тези изследвания всъщност са добър начин за социологическите агенции да покажат какво могат и да си направят реклама. Разбира се, някои изкарват интересна статистика, но като цяло колкото е по-скандално или стряскащо изследването, толкова повече медиите го разпространяват заедно с името на агенцията. Това създава известен конфликт между професионализма и желанието за безплатна реклама.

Миналата седмица попаднах на поредното такова на любимата ми тема – раждаемостта. Видях публикацията в ClubZ и макар да беше публикувано в доста други медии, точно от тях очаквах малко по-критично отношение. Вместо това всички бяха цитирали дословно агенцията за маркетингови проучвания „Ноема“ и PR агенцията „AMI Communications България“. Изследването се казва „Съвременните двама“ и разглежда двойки между 18 и 35 години. Направили са хубава инфографика, която ще видите на страницата на ClubZ.

Резултатите им, разбира се, са стряскащи – едва 26% от младите двойки имат деца, а повече от половината от останалите не планират такива. С такива заглавия гръмнаха всички медии в този ден. На мен обаче ми се стори странно. Само една четвърт? Наистина? В текста пише, че са интервюирали 666 души от цялата страна. Писах им с молба да видя методологията на изследването, но не съм получил отговор до сега. Затова направих собствени изчисления и те затвърдиха съмненията ми.

Чети нататък »

За вота във Франкфурт и един член на комисията

Публикувана е на вторник 14th октомври 2014 17:43 в категориите: Аз и Боян, Политика

В неделя порталът EuroChicago публикува материал за парламентарните избори във Франкфурт. Съдържаше интервю на председателката на една от комисиите с твърдения за изборни измами и упражнен натиск. С доста от познатите ми в града сме говорили по този въпрос, какви са впечатленията им от този и предишните вотове. Не съм срещал човек, който да смята, че твърденията ѝ имат нещо общо с истината. В същото време обаче никой не се решава да я обори – в публичното пространство или по процедурния ред. Ефектът е, че единствено нейните думи се въртят в медиите, които охотно ги препечатват заради пикантната история. Налага се едно грешно впечатление до такава степен, че в един момент всеки глас в обратна посока се пренебрегва.

Затова реших да опиша другата страна на нещата и помолих EuroChicago да публикува мнението ми редом с нейното. Вярвах, че ще го направят, защото многократно са препечатвали статии от този блог, използвали са мои данни и интервюта. Текстът по-долу беше публикуван днес на сайта им. Надявам се, че и други гласували във Франкфурт ще изразят мнение по въпроса преди лъжата да бъде повторена 100 пъти и да стане истина.


Живея в региона на Франкфурт от 10 години и съм гласувал на всички избори до сега. Следя отблизо изборния процес, участвал съм в два вота като член на комисия и съм подпомагал организацията на всички останали, помагам в информационни кампании и поддържам портала Glasuvam.org с изборна информационна услуга и карта на секциите. В последните месеци с раздразненене забелязвам редица материали из мрежата, където една и съща измислица за изборите във Франкфурт се повтаря и доукрасява. Забелязах още един такъв на Людмила Шнайдер на сайта EuroChicago от 12-ти октомври, неделя. Такива слухове се разпространяват, защото историята изглежда скандална, а никой от онези, които се възмущават на наглостта, не им се занимава да надигнат глас.
Чети нататък »

С тоз политически м’триал

Публикувана е на понеделник 6th октомври 2014 13:31 в категориите: България, Политика

парламент избори българия  politika bylgariq

Снощи надали някой очакваше да чуе нещо различно от пресконференциите в НДК. Не и след тези цифри. Надявахме се на по-ясен резултат, по-малко партии в парламента и по-лесно мнозинство. Резултатите обаче не бяха ясни, а красноречиви. Никоя партия не успя да спечели доверието, на което се надяваше. Затова и активността беше ниска, а рояк малки популистки партии минаха бариерата на субсидиите и парламента.

Всички се надявахме, че „народът ще прогледне“, че „ще поумнее, ще излезе в неделя“, че „ще прецака #КОЙ“ и „ще гласува с главата си“. Зад всички тези определения стои простото „всички са идиоти, че не гласуваха за онези, които аз смятам за логичен избор“. Еми, това е демокрацията, драги ми смехурко – всеки гласува както намери за добре. Всеки патиланец според ума, опита, предразсъдъците, знанията, социалната среда и за жалост – според натиска. Много не гласуваха, защото не им пука, не им се занимава, но най-вече – защото взимането на решение е много по-трудно, отколкото мрънкането вкъщи. Тогава заемаш позиция и това те кара да се чувстваш отговорен след това, а отговорността не е нещо, с което сме свикнали.

Така или иначе, хората дадоха гласа и доверието си. Постлахме масата за преговори и сега е задача на осемте партии да седнат и да намерят що-годе работеща формула. Безотговорно е хленченето, че депутатите не стигали, че на някои им оставало да са само опозиция, че някои имали обещания и нямало да отстъпват от позициите си, че на трети половината им вот бил купен. Политиката е баланс на компромиси. Тези, които не са готови да ги направят, се надяват единствено да спечелят от хуленето от удобната сянка на опозицията, докато около тях държавата тлее.
Чети нататък »

Избори в чужбина: инструкция за употреба

Публикувана е на понеделник 22nd септември 2014 06:56 в категориите: България, Политика

Здравейте. В последните няколко седмици се натъкнах на редица въпроси около изборите в чужбина. По традиция ще събера отговорите на повечето от тях на едно място. Имаше и някои глупави питания, с които няма да ви занимавам.

Избори?

Сериозно? Добре, на 5-ти октомври ще се проведат предсрочни парламентарни избори. Има 25 партии и коалиции, всяка със своите кандидати и история. Може да ги видите тук, а тук са събрани програмите, клипове и друга информация.

Мога ли да гласувам?

Всеки български гражданин навършил 18 години и притежаващ валиден български паспорт или лична карта може да гласува. Ако и двата документа са ви изтекли, подайте молба за нови в най-близкото консулство и поискайте документ, че в момента ги обновявате. С този документ ще може да гласувате.

Няма нужда да сте подали предварително заявление. Просто в изборния ден ще попълните декларация, че не сте гласували другаде (приложение 23 от изборните книжа) и ще ви допишат в списъка. Всъщност тази декларация се попълва от всеки, независимо дали е подал заявление. Пред секцията обикновено има копирани декларации, но за по-удобно може да си я попълните вкъщи.

Чети нататък »

За допълнителните секции в чужбина

Публикувана е на вторник 16th септември 2014 14:17 в категориите: България, Идеи, Политика

Събирането на данни за изборните секции и показването им на Glasuvam.org има за цел да помогне на съгражданите ни в чужбина да намерят най-удобната за тях секция. Както много често се случва с данните обаче, оказва се, че може да ги използваме по неочаквани начини съвсем различни от първоначалните намерения.

 politika idei bylgariq За предишните парламентарни избори разработих алгоритъм към картата, който да показва зоната около дадена секция, в която гласоподавателите трябва да пътуват приблизително 30, 60 и 90 мин. с кола, за да гласуват. Така нагледно се показва какво покритие има секцията. За целта задавах 48 точки в няколко концентрични кръга около мястото и използват навигацията на Google Maps, за да науча колко време ще отнеме да се стигне от тях до секцията. На база тази матрица алгоритъмът преценя границите на тези зони. Всичко това се прави напълно автоматично при добавяне на нова секция.

Тогава ми хрумна, че ще е интересно да се види къде се припокриват тези зони. Налагайки всички една върху друга показва територията, която се покрива от всички секции. Разбира се, за различните избори получаваме различни карти. На следните графики се вижда покритието на парламентарните избори през 2013-та (тъмно зелено) и допълнителните зони за тези избори (светно зелено).

 politika idei bylgariq
Чети нататък »

Използва ли се Strategy.bg въобще?

Публикувана е на четвъртък 11th септември 2014 17:15 в категориите: България, Политика

обществени консултации strategy.bg open government partnership ogp  politika bylgariq

Порталът за обществени консултации започва работа през 2008-ма година. Целта му е да бъде централна точка за дебат между неправителствени организации, бизнеса и администрацията относно предложения за закони, наредби и други промени. Като замисъл – бързо, електронно, модерно, прекрасно. Именно затова беше включен в стратегията и отчетите по инциативата Open Government Partnership, в която България учатва от 2011-та и за която съм писал много пъти.

Обърнах внимание на Strategy.bg точно покрай работата ми по OGP. В докладите забелязах, че отчитат публични консултации по плана за работа и текущите дейности именно във въпросния портал. Такива обаче практически лиспваха. За „обществените“ консултации по втория план научих случайно. Скоро след това в Strategy.bg (но не в секцията за консултации) беше публикувана финалната чернова и срок от едва два дни за становища. Неофициално научих, че от организаторите на инициативата притискат България да предадем плана си след сериозно забавяне. Кабинетът Орешарски набързо прехвърли работата по Open Government Partnership и въобще темата открито управление/open data на Министерството на регионалното развитие и изглежда са били сварени неподготвени. В крайна сметка излезе някакъв план и единствено благодарение на 1-2 по-будни организации в него беше включено нещо що-годе смислено.
Чети нататък »