grass fire water wood
 
     
     

Една административна мярка ще повиши ражданията с 10%

Публикувана е завчера в 16:07 в категориите: България, Идеи

 idei bylgariq

Миналата седмица писах в Twitter и Facebook за справка от ГРАО за българчетата родени в чужбина. Ще пиша подробно тези дни за това как я получих и ще пусна интерактивна карта с анализ. Сега обаче искам да обърна внимание на един интересен за мен аспект от данните.

За последните 10 години 96653 деца са били родени в чужбина и родителите им са изкарали български акт за раждане. Тези деца се вписват в статистиката на НСИ, защото ГРАО вижда, че имат издадени ЕГН-та. Писал съм и други пъти за статистиката около раждаемостта у нас и как почти всички медии се оплитат в цифрите. Приблизително може да приемем, че годишно се раждат 70000 българчета с лека тенденция на повишение от тази година. Това прави около 95 деца на всеки 10000 българи. Изключвайки родените в чужбина, цифрата клони към 82-85.

Поглеждайки данните получени от ГРАО, бързо се вижда, че в САЩ и Канада има много по-малко регистрирани деца спрямо други държави. Взимайки предвид приблизителни оценки за българското население там, излиза, че на всеки 10000 българи се раждат и регистрират съответно 21 и 25 деца. От Германия и Испания са регистрирани съответно 74 и 79 българчета на всеки 10000. Ще забележите, че тези цифри са доста под статистиката за България дори отчитайки занижените стойности на МЗ за ражданията в български болници. Има доста причини за това, но тук ще се концентрираме върху тройната разлика между регистрираните раждания в Европа и Северна Америка. Чети нататък »

ЦИК изглежда награждава медиите с неясен собственик

Публикувана е миналата Събота в категориите: Аз и Боян, България, Политика

цик медии лични данни избори жалба  politika bylgariq my life

Може би си спомняте, че по време на европейските избори пуснах жалба до ЦИК за 10 медии, които заобикаляха забраната за предварително обявяване на резултати в изборния ден. Тогава бяха наказани само пет, от които само Дневник присъстваше в моя сигнал.

От тогава насам няколко пъти писах и звънях на ЦИК, за да разбера защо не са си свършили работата. След липсата на всякакъв отговор, пуснах сигнал до прокуратурата за длъжностно нарушение на служител и/или ръководството на ЦИК с цел облагодетелстване на медии като им се спестяват глоби. Доколкото знам, сигналът ми сега се разглежда в Софийска градска прокуратура. Последните изглежда разпитват из ЦИК, защото тези дни получих два отговора от тях след дълго мълчание.

В първия ми казват, че са глобили пет медии и с това са изпълнили задълженията си. Попитах ги отново защо са спестили глобите на останалите девет. Снощи получих отговор и на това. От него става ясно, че са установили нарушенията, но не могат да накажат медиите, защото не знаят кои са отговорните лица. Причината е, че не съм посочил в жалбата си „собственото, бащиното и фамилното име и възрастта на нарушителя, точния му адрес и местоработата, както и единен граждански номер“. Същите не можели да бъдат намерени на въпросните сайтове. Тоест ЦИК не знае кои са собствениците и отговорните лица в медиите и очаква обикновените граждани-жалбоподатели да изравят личните им данни при подаване на сигнал. Чети нататък »

А уж общественото мнение нямало тежест

Публикувана е на сряда 23rd юли 2014 11:24 в категориите: Технологии и Интернет

Имало едни къщи в Стара Загора. Незаконни от 10 години. Цигански по стечение на обстоятелствата и по клише. И се събарят. Рядко срещано. Едни обвиняват кмета, други го подкрепят, а както винаги няма една истина.

Еми незаконни са

Да, къщите са незаконни и трябва да бъдат съборени. Това е общинска/държавна земя, т.е. на данъкоплатците. Престъпление е използването ѝ без позволение. Да се толерира незаконно строителство не се различава от това да платим цялата сметка за КТБ. Сумата дори навярно е близка.

Освен това, на места има и сериозни причини да не се строи. Пример за това е прочутото дере във Варна. Тогава незаконните строежи стават дори опасни за останалите жители по един или друг начин.

Изхвърлени на улицата

Тази теза е монета с две страни. Първата е, че построилите въпросните къщи са знаели, че са в нарушение. Въпреки това са рискували, взимали са заеми, строели са и са обзавеждали. Интересен въпрос е как и от коя банка са взели дългогодишни заеми (както се изказа едната собственичка) без нотариален акт и залог, но ще го пропуснем това, че не ми се лежи в затвора.

Взели са риск уповавайки се на бездействието на властите и немощта на общественото мнение да накара последните да си свършат работата. По един или друг начин, властта е решила точно в този случай и този момент да направи нещо. Собствениците на къщите навярно не могат да се жалват. Обществото ликува, защото му се струва, че има най-накрая някаква справедливост.

Чети нататък »

Платформа за анализ на изборите в България

Публикувана е на петък 4th юли 2014 14:40 в категориите: България, Идеи, Политика

нси карта избори данни бюджет активност opendata  politika idei bylgariq Картата показва активността на ЕП 2013

Често резултатите от изборите не се изчерпват с това кой е избран като депутат или президент. Можем да научим много като сравним избиратели в списъците, гласове за малките партии, избирателна активност, различни региони помежду им и друга статистика. Проблемът при тези сравнения обаче винаги е бил, че обработването и визуализирането на данните е доста трудоемко. Затова често се прави само тогава, когато знаем какво търсим и искаме просто да го облечем в цифри и графики. Така пропускаме неочаквани връзки в данните и от тук тръгна последния ми проект.

Opendata:Elections е интерактивен инструмент, който показва карта на България разделена на общини. Избирайки различни параметри, може да създавате свои формули, резултатът от които ще се покаже на картата. Формулите съдържат прости оператори и се проверява за грешки в реално време. Параметрите могат да бъдат всякакви показатели от последните 6 вота заедно с невалидни бюлетини и преференции. Може да избирате данни за населението според НСИ (като етническа и религиозна структура) и различни бюджетни показатели. Събрах данните от сайта на ЦИК, НСИ и Министерството на финансите. Ще опиша всички параметри в някоя от следващите статии.

Чети нататък »

Промените на БНБ в НК вредят на самите банки

Публикувана е на сряда 2nd юли 2014 15:47 в категориите: България, Политика

Ако Първа инвестиционна банка научи нещо през 2008-ма покрай инцидента „БГ Мама“, то е, че не можеш да контролираш това, което се говори в публичното пространство. Може само да участваш. Ако реагираш адекватно и навреме, кризите могат да бъдат избегнати.

Шест години по-късно този урок убягва на БНБ. Едно от последните им предложения е заплаха от затвор между 2 и 5 години за разпространяване на „грешна или подвеждаща информация“ за банковата ни система. Когато това доведе до „сериозни загуби“, наказанието е 10 години. Разбира се, тези определения са доста общи и подлежат на личната интерпретация и навярно нуждите на този, който ги прилага. Основателните опасения на всички са, че това е инструмент за заглушаване на критиката, а не опит за решение на системен проблем.

Универсален факт е, че когато липсва потенциал (т.е. не знаят как и/или не искат) да се реши един проблем, се въвеждат по-строги забрани и наказания, създават се регистри и се подменят значения на думи в публичното пространство. Това важи колкото за държавни органи, толкова и за компании. Обикновено с този подход се постигат спорни резултати. Конкретното предложение обещава да убие и малкото останала имунна система на банковия сектор, а именно – качествената журналистика.
Чети нататък »

Face control в магазина

Публикувана е на вторник 1st юли 2014 01:06 в категориите: Аз и Боян

Писал съм няколко пъти тук и в Twitter, че гледам да пазарувам само с хартиени торби. Излиза ми по-евтино в дългосрочен план, защото са по-здрави и ги използвам много пъти. В Германия използвам тези на Rewe – досущ са като хартиените в Kaufland в България. Винаги нося по няколко когато отивам на пазар. Имам в раницата винаги една и няколко в багажника.

Преди около година забелязах нещо интересно. Зачестиха случаите, в които на касата ме проверяват и разпитват. Тъй като обичам данните, реших да си записвам и да видя дали съм бил прав или е съвпадение. Всеки път, когато пазарувах през изминалата година, си отбелязвах на телефона. Ето както получих.

В 80% от случаите когато съм доста брадясал (за жалост е често срещано при мен), на касата ме питат дали торбичките не съм ги взел сега. Отговарям не. В около 15% от случаите ме питат повторно дали съм сигурен. 3 пъти охраната ми е проверявала раницата дали съм прибрал нещо, независимо, че се бях понесъл с препълнени чанти. Когато обаче съм обръснат или брадата ми е на ден-два, едва в 10% от случаите (2 от 20) са ме питали дали съм си носил хартиените торби.

Просто наблюдение. Не виня касиерките. Стереотипи просто.

Като за начало, накажете журналистите

Публикувана е на събота 21st юни 2014 00:45 в категориите: България, Идеи, Политика

През 2008-ма от БГ-Мама тръгна слух, който за малко да катурне ПИБ. Ей така, от нищото. Днес вина за паниката около КТБ имат една сюрия медии – малки и големи. Да, банката най-вероятно е управлявана лошо. Да, ще има одит и трябва да има наказани за безразсъдни инвестиции и заеми. Тя обаче няма да фалира и който ви казва обратното се опитва единствено да всява паника. Това, от което може да фалира една банка, е точно паниката.

Затова въпросните медии трябва да бъдат осъдени. Някои от тях умишлено говорят глупости, други от глупост гонят рейтинг. Има си закони за това и много пъти е имало наказани. За да се спре паниката трябва да започнем от тук. Първа стъпка. Чети нататък »

Lipsva.com спира – защо и до кога

Публикувана е на вторник 10th юни 2014 18:33 в категориите: България, Идеи, Технологии и Интернет

1501437_718151938197981_1248520752_o

Преди точно 4 години пуснах официално първия си „общественополезен“ проект. За този период сайтът събра информация за 1000 случая, половината от които са вече решени от полицията, 1.6 милиона посещения от 220 хиляди души. Във Facebook наскоро мина 4500 последователи, а в Twitter – 390. След всичко това сайтът спира, но временно – поне докато намеря време да направя нова версия или се намери алтернатива.

Провалът да станеш излишен

Това трябваше да е заглавието на статията. От самото начало дадох да се разбере, че проектът няма цел да стане „регистърът“ на безследно изчезналите. Той просто стана. Исках сайтът да вдъхнови някое от големите НПО-та или най-добре МВР да направят нещо по-добро с по-точни данни и повече ресурс за поддръжка. Така Lipsva щеше да стане излишен и щях с радост да го изоставя. Сега става почти насила. Междувременно целта му беше да покаже на обществото, че проблем има, че случаите могат да се представят по-добре, че има една зееща липса в информираността ни и евентуално – с някакъв луд късмет – да помогне някой да бъде намерен.
Чети нататък »

Класациите за циклони, песни и комикси в изборния ден

Публикувана е на понеделник 26th май 2014 11:25 в категориите: Аз и Боян, България, Политика

цик сайтове резултати медии комиски класации избори изборен ден екзит пол  politika bylgariq my life

Изборите приключиха и тепърва ще анализираме какво се случи и какво значение има. А се случиха много неща – загуба за БСП, изхвърляне на Атака, практически пример в лицето на ББЦ колко депутата можеш да си купиш с няколко милиона евро и прочие.

Нещо, което обяснимо остана встрани от вниманието, е публикуването на резултати преди края на изборния ден. В събота Еленко ме подсети и вчера забелязах как отново куп медии се правят на интересни заобикаляйки изричната забрана в Изборния кодекс. Разбира се, на всички ни е ясно, че няма класация за песни, скорост на вятъра, модни тенденции и комикси точно в неделя. Трябва да е ясно и на ЦИК. Чети нататък »

Евроизбори 2014 – как да гласуваме в чужбина

Публикувана е на четвъртък 22nd май 2014 18:33 в категориите: България, Политика

чужбина секции избори европейски парламент евроизбори декларация бюлетина  politika bylgariq

Ако живеете, учите или просто пътувате в чужбина тази неделя и искате да упражните гласа си, може да го направите в една от 168-те секции. Най-лесният начин да откриете такава близо до вас е с тази карта. Може да я отворите на телефона си и ще получите кратък списък с адреси.

Най-важното накратко

  • Гласува се от 6 до 19 местно време
  • Гласувате дори да не сте подали предварително заявление
  • Гласува се с лична карта или паспорт
  • Попълва се декларация, че не сте гласували другаде
  • Бюлетината се сгъва в кабинката
  • Чети нататък »