grass fire water wood
 
     
     

Сигналите за злоупотреби с лични данни и защо трябва да спрем да говорим за това

Публикувана е миналия Четвъртък в категориите: България, Политика

В понеделник писах как може лесно да подадем жалба за това, че са използвали личните ни данни в подписките на партиите. Към статията пуснах анкета за онези, които са открили ЕГН-то си без да са се подписвали. Спрях анкетата днес в 10 часа и за точно три дни и половина 186 души бяха подали сигнал. Не зачетох 22 от записите. Повечето бяха повторения, а 3-4 бяха написани на ръка вместо копирани от страницата на ЦИК. Дори с тях обаче резултатите не изглеждат различно. Сигналите посочват 167 нарушения, защото трима души са открили ЕГН-то си в списъците на повече от една партия.

цик формуляр лични данни кзлд избори евроизбори деклрации анкета  politika bylgariq Натиснете снимката за пълен размер на графиката.

Чети нататък »

Прозрачност на дупки, тостер и едно формулярче на ЦИК

Публикувана е миналия Вторник в категориите: България, Политика

Ако вчера сте си дали почивка от интернет и телевизия, днес ще се натъкнете на нещо интересно. Един формуляр от две полета завъртя буря от злоупотреби с лични данни, фалшифицирани подписи и още по-сериозни съмнения за демократичността на изборния процес у нас. Много хора съобщиха, че намират ЕГН-тата си в списъци на партии, които не са подкрепили. Някои по повече пъти, други със сгрешени инициали. През формуляра в предишната ми статия събрах вече над 80 такива сигнала. Открихме, че някои партии са въвеждали поредици от единици и двойки вместо ЕГН-та. Въобще пълен хаос.

Някои обвиниха ЦИК за проблемите, други Информационно обслужване. Трети обявиха демократичния процес за компрометиран. Както винаги, истината е някъде между редовете. Проблемът не е във формулярчето или методологията на ЦИК, а в начина на работа на партиите и политическата ни система. Няма техническо решение, което да ги оправи, но явно има такива, които показват проблемите. Трябва обаче да разбираме какво виждаме. Чети нататък »

Как да подадем жалба, че партия е злоупотребила с личните ни данни за изборите

Публикувана е миналия Понеделник в категориите: България, Политика

BlLzIkfCEAAl4vUИзточник: @arhivatora

ЦИК е създала удобна услуга, с която да проверим дали присъстваме в списъците с поддръжниците на партии за изборите. Услугата ще покаже в списъка на коя партия, коя страница и кой ред присъствате. Проверката покрива пълните списъци, а не само имената които ГРАО проверява. Последните преглеждат за валидни ЕГН-та само докато стигне бройката за регистрация.

Вече заваляха съобщения за злоупотреби от страна на партиите. Някои хора присъстват в няколко списъка. Други не са били дори в България по време на кампанията. Горе виждате това, което @archivatora пусна в Twitter, казвайки, че никога не се е подписвал за ББЦ. ЦИК не може да подаде сигнал за тези повторения, защото не знае кое е истинското. Затова всеки трябва да си провери сам и ако смята, че е имало злоупотреба, да подаде жалба до КЗЛД.
Чети нататък »

Евроизбори 2014 – въпроси и отговори

Публикувана е миналия Петък в категориите: Технологии и Интернет

чужбина избори европекски парламент евро деклрации гласуване 2014  technologyandinternet

Ако сте чакали някаква информационна кампания за българите в чужбина, ще има да чакате. Нищо ново, наистина. Затова няколко души се стараем да разпространяваме информация из мрежата. Доколкото знам, Външно подготвя някаква кампания, но вероятно ще дойде дойде в седмиците преди изборния ден. След доста разговори с тях, с ЦИК и изчитане на законите и решенията събрах няколко важни отговори.

1. Кога са изборите и за какво гласуваме?

Изборите са на 25 май 2014. Трябва да определим 17 евродепутати за Европейския парламент с петгодишен мандат.

2. Кой може да гласува на евроизборите?

Всички български граждани навършили 18 години, които живеят в страна на Европейския съюз. Дефиницията за „живели в ЕС“ дадена от ЦИК е да имат адресна регистрация в страна на ЕС за поне 60 дни от последните 3 месеца преди изборния ден. Ако гласуваш в България, изборите няма да се различават от други такива. Ако живееш в чужбина, преди гласуването попълваш декларация, че отговаряш на изискванията.

Чети нататък »

GovAlert.eu – Какво правят родните институции?

Публикувана е преди две седмици в категориите: България, Идеи, Технологии и Интернет

новини институции държава twitter govalert  technologyandinternet idei bylgariq

„Излишно е да се правите на изненадани. Цялата проектосметна документация заедно със заповедта за разрушаване бяха на разположение в местния ви проектантски отдел на Алфа Кентавър през последните петдесет ваши земни години, тъй че имахте предостатъчно време да подадете жалба по официалния ред. Прекалено е късно сега тепърва да вдигате шум.“

Из речта на Вогоните за разрушението на Земята
„Пътеводител на галактическия стопаджия“, Дъглас Адамс

През годините се оказа, че съм натрупал доста скриптове, които ме уведомяват за различни неща – новини в МВР, проектозакони, издирвани от Интерпол, европроекти и прочие. Отдавна се каня да ги обединя в една услуга и пусна свободно. Този процес започна преди две седмици.

Целта е проста – да научаваме веднага за информация пусната от институциите в сайтовете им. Почти всички са длъжни да пускат веднага решения, новини, поръчки и прочие незабавно в интернет. Дълга тема е до колко го правят. Дори когато се спазват изискванията обаче, тези решения остават заровени във вътрешни страници и изчезват в архивите. Има вече достатъчно примери как обществото протестира пост-фактум за нещо „обявено“ месеци по-рано. За да не изпуснем нещо, трябва да следим постоянно десетки портали.

Както винаги, аз търся техническо решение на проблема и направих система, която да го прави вместо нас. За сега представлява само twitter акаунт – @GovAlertEU, където се пускат всички новини. Може да го следите и без да използвате twitter. Планирам и сайт с оценки, коментари, статистика по-подробна информация. За сега всички линкове в twitter съобщенията отварят оригиналната страница. Чети нататък »

Нашего човека българина

Публикувана е на сряда 9th април 2014 14:07 в категориите: Аз и Боян

 my life

Има доста клишета за българите зад граница. Ако прекарате повече време навън, ще се нагледате на достатъчно примери, които подкрепят и оборват тези клишета. Този тук май влиза и в двете категории.

Преди няколко дни пазарувах в магазина до нас. В квартала няма много българи и общо взето се познаваме. Тъй като всичко наоколо е строителна площадка, виждат се доста строители като повечето са от нашите краища. Сред тях се мяркат и българи. Та пазарувам и забелязвам човекът на горната снимка да влиза в магазина. Анцугът беше култов, мустакът – също, влизайки се почеса долу доста изразително… въобще мила родна селска картинка. Първата ми реакция беше да го снимам и пусна в twitter. Не го направих обаче. Чети нататък »

Препоръката на ЕП за спиране на еврофондовете и как гласуваха нашите евродепутати

Публикувана е на вторник 8th април 2014 12:21 в категориите: България, Политика

калфин избори еп европарламент доклад гласуване  politika bylgariq

Вероятно сте забелязали новината, че Европейският парламент препоръчва в доклад до Еврокомисията спиране на еврофондовете за България. Всъщност точният текст гласи:

…призовава Комисията да възприеме решителна позиция по отношение на България и сериозно да разгледа въпроса дали при тези обстоятелства изобщо е възможно използването на средства на Съюза съгласно правилата.

Изводите от това изречение са много и не са никак нови. Виждаме ги при всеки доклад на Комисията. Всяко от последните три правителства се опитваше всячески да извърти оценката за липса на реформи, напредък в усвояването на фондовете, борбата със злоупотребите и корупцията, липсата на прозрачност и независимост на контролните органи. Сегашното правителство достигна нови висини в изкривяването на тези критики. Вероятно защото стъпват върху опита на кабинета Борисов в сферата. Основната причина обаче е, че тези критики някак не стигат до общественото внимание и лисват политически последствия от тях.

Предвид наближаващите евроизбори, мен ме заинтересува нещо друго в конкретния доклад – как са гласували нашите евродепутати. За щастие гласовете на ЕП са представени в добър формат и сайтът VoteWatch.eu ги визуализира добре. На пръв поглед, там може да се види, че повечето ни евродепутати са гласували в подкрепа на документа. Възмутен бързо пуснах този линк във Facebook. Оказа се обаче, че дяволът е в детайлите. Чети нататък »

Евроизбори 2014 – сигурните секции в чужбина и декларации

Публикувана е на петък 4th април 2014 13:40 в категориите: България, Политика

чужбина цик франкфурт списък секции избори евроизбори германия 2014  politika bylgariq

Голямата новина е, че късно снощи ЦИК излезе с решение, с което автоматично се отварят секции в градовете, където на предишни избори е имало поне 100 гласували. Това е промяна включена в новия изборен кодекс, която има голяма логика и улеснява много българите зад граница. Тук ще намерите пълния списък:

Чети нататък »

Евроизбори 2014 за българите зад граница

Публикувана е на събота 15th март 2014 16:29 в категориите: България, Политика

чужбина европейски парламент евроизбори гласуване зад граница германия glasuvam  politika bylgariq

Само три неща са ясни за сега – датата ще е 25 май, ще се гласува само на територията на ЕС и пак няма да може да гласуваме през интернет. Най-вероятно всичко останало ще е същото. Включително това, че ще научим имената на кандидатите малко преди самите избори. Препоръчвам все пак да разгледате портала за следене на гласуването в европарламента. Ще видите доколко активността на родните ни евродепутати отговаря на кампаниите им в следващите 10 седмици и партийната линия, по която са били пратени преди.

Предполагам, че отново ще може да се подават заявления през интернет, както на предишните избори. Това, разбира се, ако БСП не решат да отменят въпросния текст в Изборния кодекс. ДПС не биха имали против, тъй като гласоподавателите им почти не използваха тази опция. Беше обаче огромно улеснение за всички останали. Ще следя регистрациите отново на Glasuvam.org и ще качвам информация за местата на гласуване. Може да се регистрирате там за новини до изборите. Надявам се, че и този път Външно ще използват картата. Впрочем тук ще намерите статистика за броя гласували на предишните евроизбори по държави.

Тези, които живеят в Германия, най-вероятно са получили вече писмото от немските власти. В него на немски и английски пише, че всеки гражданин на ЕС членка може да гласува и за немските евродепутати, но в такъв случай не трябва да се явява на изборите в родната си държава. При регистрация в Германия или другаде, българската страна се уведомява и ви заличават от списъка. Абсолютно непонятно ми е защо някой би го направил обаче. Така си изхвърля човек почти половината глас. Ако 832606 немци се падат на един евродепутат, то едва 454059 избират български.

Ще пусна още новини скоро.

Търсят се слушатели за придобиване на легитимност

Публикувана е на сряда 5th март 2014 15:33 в категориите: България

Получавам доста мейли и покани покрай блога и проектите ми. Не успявам да отговоря на всички, което е разбираемо, но все пак се извинявам. Някои покани обаче грабват вниманието ми по най-различни причини.

Днес получих такава за пресконференция на News7. Писали са ми през страницата за контакт този блог. Трябва да си призная, че от самото начало нямах намерение да ходя просто защото не съм в България. Задавах въпроси, за да разбера за какво става дума. Като правило не споделям кореспонденция с може би две изключения до сега. Пускам тази единствено, защото отношението е емблематично не само за мамините медии, но и за огромна част от бизнеса и администрацията ни.

От: Ена Лозанова <ena_lozanova@news7.bg>
До: Боян Юруков

Здравейте, г-н Юруков!

Във връзка с отбелязването на една година от старта на информационния канал NEWS7, имаме удоволствието да ви поканим на пресконференция на 7-ми март (петък), от 10ч., в зала „Сердика“ – Гранд Хотел София.
Ще се радваме да споделим празника си с вас, както и да ви запознаем с новите промени и инициативи на канала, свързани с образованието. За нас е важно присъствието на хора от виртуалното пространство, които са изразявали и изразяват мнението си по теми и проблеми, свързани с образование.

Ще се радвам, ако получим Вашия отговор.

С пожелание за хубав ден и успешна седмица!

Чети нататък »