grass fire water wood
 
     
     

Опасността от отворените данни

Публикувана е миналия Вторник в категориите: България, Технологии и Интернет

сигурност рискове решения прозрачност опасности лични данни интернет електронно управление opendata egov  technologyandinternet bylgariq

В този блог съм писал много за отворените данни – технологиите, ползите, конкретни проекти, напредъка в България и критика за липсата на такъв. Малко обаче се говори за опасността от отворените данни. Както многократно съм изтъквал, те са нищо повече от технологичен инструмент, а почти всеки инструмент може да се използва двояко. Те може да гарантират възможно най-голяма прозрачност, но дяволът винаги е в детайлите.

Тук ще срещнете някои от аргументите, които критиците на open data използват в старанието си да спрат реформите. С риск да им помогна с още такива, реших да събера всичко тук. Към всеки обаче съм добавил как може да се реши или защо значението му се преекспонира. Винаги ще има съпротива и неразбиране към нуждата за прозрачност и в никакъв случай едно решение не може да е перфектно. Още повече технологично решение като отворените данни. Важно е и да разберем какво значат те в сегашния контекст в България. Чети нататък »

Тест за интелигентност: дали бият нетествана ваксина на децата ни

Публикувана е на понеделник 1st декември 2014 14:51 в категориите: Аз и Боян, България

шествалентна ваксина черен триъгълник Хексацима нетествана наблюдение ваксина Hexacima  bylgariq my life

Преди дни стана ясно, че проблемът с шествалентните ваксини е решен. Ваксината се казва Хексацима (Hexacima) и съвсем скоро флаконите ще бъдат доставени на лекарите. Малко след като се разбра името на ваксината, из мрежата плъзнаха коментари (даже нямам намерение да ги линквам), че е била нетествана и виждаш ли – големите фармацевтични компании щели да използват българските бебета като опитни зайчета. Индикация за това бил черният триъгълник в листовката указващ, че продуктът „подлежи на допълнително наблюдение“. Разбира се, новината беше прекопирана из всякакви сензационни сайтове и си има вече тема в БГ Мама.

Какво всъщност означава обърнатият черен триъгълник? Най-просто казано, това е мярка на европейско ниво за всички нови лекарства, които съдържат наскоро одобрени препарати или биологични продукти. Прилага се за всички нови ваксини просто заради масовостта им. Това наблюдение не означава, че продуктът не е тестван или крие някакви рискове. Точно обратното – въпреки доказаната безопасност, Европейската медицинска агенция ще го наблюдава за всеки случай. Всички ваксини излезли след 2011-ти попадат в този списък.
Чети нататък »

Поправка за данните за замърсяването

Публикувана е на петък 28th ноември 2014 15:29 в категориите: Технологии и Интернет

Преди два дни пуснах статия за замърсяването от ТЕЦ Марица Изток 2. Тази сутрин беше публикувана и в Дневник. Статията се базираше на данните за замърсяването на Изпълнителната агенция по околна среда, които отворих преди година.

В коментарите тук и във Facebook ми отбелязаха, че някои цифри на интерактивното табло изглеждат странно. Пример беше въглеродния дуокис отделен от големите ТЕЦ-ове, който изглеждаше непропорционален на мощностите. Затова погледнах отново данните и открих два проблема. Първият беше в кода ми – макар цифрите да се зареждаха правилно, на едно място използвам integer вместо long в PHP и някои количества се отрязваха до около 2.5 млн. тона на година. Другият проблем обаче се оказа, че Изпълнителната агенция е променила данните в регистъра в последните няколко месеца. Изтеглих всичко наново и се оказа, че поне 300 показателя са обновени. Преди липсваха данни за някои години на отделни инсталации. Мога само да предположа, че са поправили грешки в базата си данни.

Обновените данни може да разгледате на интерактивната визуализация. Те показват, че всички индустриални инсталации в България са изхвърлили 242 млн. тона CO2 в атмосферата за 7 години. Почти една трета от тях се дължат на ТЕЦ Марица Изток 2 – 73.2 млн.т. Затова ще коригирам третото изречение на петия параграф от предишната ми статия за замърсяването с бележка за корекцията.
Чети нататък »

Малък проблем със сървъра ми снощи

Публикувана е на четвъртък 27th ноември 2014 12:17 в категориите: Технологии и Интернет

Снощи между 20:18 и 21:00 сървърът ми имаше проблеми. Първо падна базата данни, а скоро след това и сайтовете не бяха достъпни. Причината за това не беше червеят в WordPress блогове, за който разбрахме наскоро, а процес в софтуерът на GovAlertEu мрежата. Ще се опитам да го оптимизирам, за да не се случва отното. Кодът на проекта е отворен тук, ако искате да помогнете.

Сървърът се претовари докато бях на път и заради интернета в Германия не успях да реагирам. Бих казал, че е отвратителен мобилният нет тук, ако въобще го имаше. За споминал се или добро, или нищо, нали? След рестартиране на сървърът всичко се оправи. Всъщност, един от основните проблеми се оказа задача, която се изпълнява на всеки 30 секунди в последните 19 месеца. Става дума за отварянето на данните на ЕСО за производството и консумацията на енергия. Същата задача записваше и трансграничния пренос, производството на ток в АЕЦ-а и ТЕЦ Марица Изток 2. Повече за последната ще прочетете тук. На всеки 5 минути архивираше данните за визуализация в реално време. Именно тази задача отнемаше много ресурси, тъй като базата данни нарастна на 3.2 милиона реда код и 140 Мб. Оптимизирах зареждането, спрях показването в реално време, а досегашната база данни с цифрите може да свалите от тук.

Накрая искам отново да благодаря на SuperHosting.bg за бързата реакция. Заради поддръжката и начина им на работа в последните няколко години имам сумарно не повече от 3-4 часа downtime.

Най-замърсяващият ТЕЦ в Европа – дали и какво значи това

Публикувана е на сряда 26th ноември 2014 14:17 в категориите: България

щети тец серни оксиди марица изток здраве замърсяване екология доклад бобов дол  bylgariq

Вчера излезе доклад на Европейската агенция по околната среда за щетите нанесени от замърсяващите инсталации в Европа. На първо място в класацията е българската ТЕЦ Марица Изток 2. Това беше щедро отразено в медиите и идва на фона на лошото състояние на компанията.

Как се определя щетата?

Първото нещо, което трябва да знаем за доклада е, че не разглежда замърсяването като количество, а икономическите щети, което то създава. Използват се два показателя – VSL и VOLY. VSL най-общо казано се базира на броят загубени човешки живота заради замърсяването, докато VOLY показва с колко години е намалена очакваната продължителност на живота. Двете методологии измерват в миларди евро колко губи обществото ни заради замърсяването. Тези загуби включват медицински разходи, загуби за бизнеса и държавата заради болнични, нетрудоспособност и намаляване на продуктивността.
Чети нататък »

Трябва ли да учим нещо висше?

Публикувана е на вторник 18th ноември 2014 14:59 в категориите: България, Идеи

Наскоро попаднах на интервю на Майк Роу (от Dirty Jobs), в което говореше грешния подход към образованието в щатите. Той цитира статистика показваща, че само 1/3 от работните места там изискват диплома от университет или колеж. В същото време стотици хиляди затъват в непосилни дългове, за да получат такова образование, а когато излязат на пазара се оказва, че такива позиции просто няма. Тази ситуация ми напомни много на България, където има страшно много хора с висше образование, които не работят по специалността си. Обичаме да обвиняваме за това положение държавата, мафията, политиците, кризата и тем подобни, но сякаш проблемът е основно другаде.

Дали всъщност повечето деца не са тръгнали по грешен за тях път? Бутани от роднини, обществено мнение или желание за купон, те се целят в някой от десетките университети. Влизането е лесно – на места трябва само да кандидатстваш. На някои пък родителите влизат в дългове за уроци и дори рушвети. Това е съвсем обяснимо – висшето образование наистина ще доведе до 77% по-висока заплата. Има обаче важно условие – само ако се пребориш за позиция по специалността си. Оказва се, че под 31% от работните места у нас изискват висше образование. 37% изискват професионална квалификация – монтьори, заварчици, занаятчии и прочие. В същото време 9 пъти повече деца се готвят за първите позиции, отколкото за вторите.

Колко от тях ще си намерят така желаните високоплатени места? Тук въобще не говорим за качеството на образованието, макар да трябва. Става дума просто за нуждата от кадри. Колко ще се наложи да търсят неквалифицирана работа, защото дипломата им не струва нищо при другите позиции? Оказва се, че манията за „нещо висше“ изразходва прекалено много ресурси както на семействата, така и на държавата. В същото време, тези кадри или не завършват, защото нямат потенциал за това, или не успяват да си намерят работа и кълнат държавата, че им е виновна.

Подготвил съм кратка инфографика илюстрираща този разрив. Дали нямаме и ние нужда от PR кампания за професионалното образование? Чети нататък »

Изборите на Румъния в чужбина и комплексът ни за белия спасител

Публикувана е преди месец в категориите: България, Политика

Както навярно сте чули днес, Румъния има нов президент. Надали сте запомнили името му – навярно само, че е немец и че спечелил надпреварата с досегашния министър председател Понта благодарение на чуждестранния вот. Всъщност, Йоханис не е немец, но родителите му са от немското малцинство. Румънците настояват това да стане ясно. Интересно е и възхищението, което се шири в българската мрежа след избирането му, но за това по-късно.

Какво всъщност се случи вчера?

Нека погледнем изборите в Румъния. Ключова роля на втория тур изиграха гласовете в чужбина. Окончателната бройка не е излязла още, но различни оценки ги поставят между 300 и 480 хиляди. На първия тур са гласували около 150 хиляди. Причината за ниската активност сред поне трите милиона румънци зад граница се смята очакванията първия тур да не доведе до окончателен резултат. Никой обаче не е очаквал на втория да излязат 2-3 пъти повече.

В чужбина румънците можеха да гласуват в 294 секции. За сравнение, на последните парламентарни избори ние гласувахме е 428. Тъй като се е очаквало, че вота в чужбина ще отиде предимно за Йоханис, спекулациите са, че е направено всичко възможно да се затрудни чисто административно гласуването. Пример за това е, че в секцията в Бон са чакали 7 часа и половина, за да гласуват. Всичко това изглежда е накарало още повече румънци да излязат и гласуват напук. В социалните мрежи дори са се надпреварвали да споделят кой колко часа е загубил за вота и какви проблеми е видял. Чети нататък »

Рискът от бедност и информационно изкривяване

Публикувана е на вторник 4th ноември 2014 17:06 в категориите: България

Интерпретацията на всяка една статистика е най-важната част от отразяването ѝ. Затова трябва да сме сигурни, че сме я разбрали. В последните дни излезе новият доклад за риска от бедност и социално изключване през 2013-та. Както се очакваше, гръмнаха заглавия, че сме най-бедни, половината българи живеят в немотия и не могат да си намерят работа. Да, най-бедни сме в ЕС. С колко обаче и дали останалите скандални твърдения в медиите са верни?

Нека погледнем изводите от доклада – 48% от българите са в риск от бедност или социално изключване. Някои цитират, че през 2008-ма цифрата е била 44.8%, но пропуснат да кажат, че миналите три години сме били над 49%, а преди 2008-ма – над 60%. Тоест – подобрение има. Все пак, цифрата е изключително висока – почти половината население. При това сме доста над Румъния, Латвия и Гърция, които имат между 35 и 40%.

За да разберем причините, трябва да се вгледаме в дефиницията на този индекс (1), която има няколко компонента. „Риск от бедност или социално изключване“ – за да е човек в такъв риск, трябва да отговаря на поне едно от изброените условия.
Чети нататък »

Лекцията ми за отворените данни на TEDxBG

Публикувана е на четвъртък 30th октомври 2014 17:45 в категориите: Аз и Боян, Идеи

TEDxBG са пуснали вчера записа на лекцията ми за отворените данни от последното издание. Писах повече за нея през май. Като за първа лекция на английски не мисля, че е зле. Към 13:49 се обърках слайдовете, но май пак се разбира нещо.

Мнения?

Да си изфабрикуваме скандал

Публикувана е на понеделник 27th октомври 2014 18:38 в категориите: България

цик франкфурт людмила шнайдер избори вас  bylgariq

Представете си, че отивате на празненство – парти, среща на класа или нещо подобно. Познавате доста от присъстващите, но има предимно непознати лица. Тиха музика, приятни разговори. Всичко минава добре, прибирате се вкъщи и почти забравяте за него. След няколко дни научавате, че на партито е било ужасно, масово са били обрани чанти, едно момиче е било пребито, а вместо тихата музика, която си спомняте, се е дънила мазна чалга. Всичко това ви се струва странно, разпитвате познатите си, които сте срещнали там и всички са също толкова изненадани. Споменавате на няколко места, че това са глупости и набързо ви обвиняват, че вие сте крали чанти, че сте поръчвали чалгата и че прикривате онези пребили момичето.

Какво?

Приблизително това се случва в последните 6 месеца около изборите във Франкфурт, Германия. От Европейските избори насам се въртят истории за изборни измами, контролиран вот от страна на наблюдатели и доброволци, купуване на гласове и дори лични заплахи към член на комисия. Всички тези нападки се подкрепят по-късно с жалби до ЦИК и съда.

Чети нататък »