grass fire water wood
 
     
     

Трябва ли да учим нещо висше?

Публикувана е във Вторник в категориите: България, Идеи

Наскоро попаднах на интервю на Майк Роу (от Dirty Jobs), в което говореше грешния подход към образованието в щатите. Той цитира статистика показваща, че само 1/3 от работните места там изискват диплома от университет или колеж. В същото време стотици хиляди затъват в непосилни дългове, за да получат такова образование, а когато излязат на пазара се оказва, че такива позиции просто няма. Тази ситуация ми напомни много на България, където има страшно много хора с висше образование, които не работят по специалността си. Обичаме да обвиняваме за това положение държавата, мафията, политиците, кризата и тем подобни, но сякаш проблемът е основно другаде.

Дали всъщност повечето деца не са тръгнали по грешен за тях път? Бутани от роднини, обществено мнение или желание за купон, те се целят в някой от десетките университети. Влизането е лесно – на места трябва само да кандидатстваш. На някои пък родителите влизат в дългове за уроци и дори рушвети. Това е съвсем обяснимо – висшето образование наистина ще доведе до 77% по-висока заплата. Има обаче важно условие – само ако се пребориш за позиция по специалността си. Оказва се, че под 31% от работните места у нас изискват висше образование. 37% изискват професионална квалификация – монтьори, заварчици, занаятчии и прочие. В същото време 9 пъти повече деца се готвят за първите позиции, отколкото за вторите.

Колко от тях ще си намерят така желаните високоплатени места? Тук въобще не говорим за качеството на образованието, макар да трябва. Става дума просто за нуждата от кадри. Колко ще се наложи да търсят неквалифицирана работа, защото дипломата им не струва нищо при другите позиции? Оказва се, че манията за „нещо висше“ изразходва прекалено много ресурси както на семействата, така и на държавата. В същото време, тези кадри или не завършват, защото нямат потенциал за това, или не успяват да си намерят работа и кълнат държавата, че им е виновна.

Подготвил съм кратка инфографика илюстрираща този разрив. Дали нямаме и ние нужда от PR кампания за професионалното образование? Чети нататък »

Изборите на Румъния в чужбина и комплексът ни за белия спасител

Публикувана е в Понеделник в категориите: България, Политика

Както навярно сте чули днес, Румъния има нов президент. Надали сте запомнили името му – навярно само, че е немец и че спечелил надпреварата с досегашния министър председател Понта благодарение на чуждестранния вот. Всъщност, Йоханис не е немец, но родителите му са от немското малцинство. Румънците настояват това да стане ясно. Интересно е и възхищението, което се шири в българската мрежа след избирането му, но за това по-късно.

Какво всъщност се случи вчера?

Нека погледнем изборите в Румъния. Ключова роля на втория тур изиграха гласовете в чужбина. Окончателната бройка не е излязла още, но различни оценки ги поставят между 300 и 480 хиляди. На първия тур са гласували около 150 хиляди. Причината за ниската активност сред поне трите милиона румънци зад граница се смята очакванията първия тур да не доведе до окончателен резултат. Никой обаче не е очаквал на втория да излязат 2-3 пъти повече.

В чужбина румънците можеха да гласуват в 294 секции. За сравнение, на последните парламентарни избори ние гласувахме е 428. Тъй като се е очаквало, че вота в чужбина ще отиде предимно за Йоханис, спекулациите са, че е направено всичко възможно да се затрудни чисто административно гласуването. Пример за това е, че в секцията в Бон са чакали 7 часа и половина, за да гласуват. Всичко това изглежда е накарало още повече румънци да излязат и гласуват напук. В социалните мрежи дори са се надпреварвали да споделят кой колко часа е загубил за вота и какви проблеми е видял. Чети нататък »

Рискът от бедност и информационно изкривяване

Публикувана е на вторник 4th ноември 2014 17:06 в категориите: България

Интерпретацията на всяка една статистика е най-важната част от отразяването ѝ. Затова трябва да сме сигурни, че сме я разбрали. В последните дни излезе новият доклад за риска от бедност и социално изключване през 2013-та. Както се очакваше, гръмнаха заглавия, че сме най-бедни, половината българи живеят в немотия и не могат да си намерят работа. Да, най-бедни сме в ЕС. С колко обаче и дали останалите скандални твърдения в медиите са верни?

Нека погледнем изводите от доклада – 48% от българите са в риск от бедност или социално изключване. Някои цитират, че през 2008-ма цифрата е била 44.8%, но пропуснат да кажат, че миналите три години сме били над 49%, а преди 2008-ма – над 60%. Тоест – подобрение има. Все пак, цифрата е изключително висока – почти половината население. При това сме доста над Румъния, Латвия и Гърция, които имат между 35 и 40%.

За да разберем причините, трябва да се вгледаме в дефиницията на този индекс (1), която има няколко компонента. „Риск от бедност или социално изключване“ – за да е човек в такъв риск, трябва да отговаря на поне едно от изброените условия.
Чети нататък »

Лекцията ми за отворените данни на TEDxBG

Публикувана е на четвъртък 30th октомври 2014 17:45 в категориите: Аз и Боян, Идеи

TEDxBG са пуснали вчера записа на лекцията ми за отворените данни от последното издание. Писах повече за нея през май. Като за първа лекция на английски не мисля, че е зле. Към 13:49 се обърках слайдовете, но май пак се разбира нещо.

Мнения?

Да си изфабрикуваме скандал

Публикувана е на понеделник 27th октомври 2014 18:38 в категориите: България

цик франкфурт людмила шнайдер избори вас  bylgariq

Представете си, че отивате на празненство – парти, среща на класа или нещо подобно. Познавате доста от присъстващите, но има предимно непознати лица. Тиха музика, приятни разговори. Всичко минава добре, прибирате се вкъщи и почти забравяте за него. След няколко дни научавате, че на партито е било ужасно, масово са били обрани чанти, едно момиче е било пребито, а вместо тихата музика, която си спомняте, се е дънила мазна чалга. Всичко това ви се струва странно, разпитвате познатите си, които сте срещнали там и всички са също толкова изненадани. Споменавате на няколко места, че това са глупости и набързо ви обвиняват, че вие сте крали чанти, че сте поръчвали чалгата и че прикривате онези пребили момичето.

Какво?

Приблизително това се случва в последните 6 месеца около изборите във Франкфурт, Германия. От Европейските избори насам се въртят истории за изборни измами, контролиран вот от страна на наблюдатели и доброволци, купуване на гласове и дори лични заплахи към член на комисия. Всички тези нападки се подкрепят по-късно с жалби до ЦИК и съда.

Чети нататък »

Две добри новини за отворените данни в България

Публикувана е на понеделник 20th октомври 2014 13:07 в категориите: България, Идеи

 idei bylgariq

През изминалата седмица се случиха няколко интересни неща около отворените данни в България, които не трябва да пропускаме. Не са скандални, не са пикантни и макар да идват със ситен шрифт, имат потенциал да променят много в положителна посока.

Първата е, че благодарение на Общество вече имаме държавен портал за отворени данни. Какво прави Общество ще намерите и тук. Базиран е на CKAN разработвана от Open Knowledge Foundation. Там вече ще намерите няколко качени източника на данни. Идеята е порталът да се попълни с всички организации и данните, които предоставят. Към момента регистърът е предимно демонстрация какво може да се направи. Той предлага документация и интерфейс, който обогатява отворените данни. Има известни ограничения, но не те са пречката. Основният проблем е, че са единици институциите с данни, които може да наречем дори условно отворени. За да се попълни портала, трябват усилия от страна на Министерски съвет и самите институции. Това е в известна степен тест за заявките на политиците ни за прозрачност и ангажиментите на страната към Open Government Partnership.
Чети нататък »

Отопление на дома – резултати от анкетата

Публикувана е на четвъртък 16th октомври 2014 14:19 в категориите: Аз и Боян, България

резултати парно отопление данни анкета  bylgariq my life

През януари ви помолих да попълните анкета как отоплявате дома си и как усещате температурата, която поддържате. Всъщност анкетата започна още през декември, когато забелязах от разговори с познати, че чужденците в Германия поддържаме доста по-висока температура вкъщи от немците. Всички изследвания по темата питат единствено дали анкетираните „успяват да затоплят адекватно“ домовете си, но не и каква е представата за „адекватно“.

Няма спор, че сградите в България са масово без саниране, с лоша дограма, а за отопление се използват скъпи методи като ток и парно. Тезата ми беше обаче, че при едни и същи условия, ние бихме изхарчили повече пари за отопление от друго народи, защото ще поддържаме по-висока температура. Този аспект не е отразен в изследванията на Евростат, вероятно защото са го отчели като незначителен.

Анкетата завърши в началото на март и на няколко пъти обещах, че ще пусна данните. По редица причини това така и не стана, за което се извинявам. Копирал съм отговорите (без мейлите, разбира се) и формулите на анализа ми на тази таблица. Може да я свалите свободно от менюто горе на таблицата.
Чети нататък »

Съвременните двама и как ги измерваме

Публикувана е на сряда 15th октомври 2014 13:57 в категориите: Аз и Боян, България

социологически изследвания новини данни раждаемост  bylgariq my life

Нов ден, ново социологическо изследване. Виждаме ги всеки ден по сайтове, сутрешни блокове, вестникарски колонки. Нахвърлени 3-4 цифри и редица генерални изводи под тях. Тези изследвания всъщност са добър начин за социологическите агенции да покажат какво могат и да си направят реклама. Разбира се, някои изкарват интересна статистика, но като цяло колкото е по-скандално или стряскащо изследването, толкова повече медиите го разпространяват заедно с името на агенцията. Това създава известен конфликт между професионализма и желанието за безплатна реклама.

Миналата седмица попаднах на поредното такова на любимата ми тема – раждаемостта. Видях публикацията в ClubZ и макар да беше публикувано в доста други медии, точно от тях очаквах малко по-критично отношение. Вместо това всички бяха цитирали дословно агенцията за маркетингови проучвания „Ноема“ и PR агенцията „AMI Communications България“. Изследването се казва „Съвременните двама“ и разглежда двойки между 18 и 35 години. Направили са хубава инфографика, която ще видите на страницата на ClubZ.

Резултатите им, разбира се, са стряскащи – едва 26% от младите двойки имат деца, а повече от половината от останалите не планират такива. С такива заглавия гръмнаха всички медии в този ден. На мен обаче ми се стори странно. Само една четвърт? Наистина? В текста пише, че са интервюирали 666 души от цялата страна. Писах им с молба да видя методологията на изследването, но не съм получил отговор до сега. Затова направих собствени изчисления и те затвърдиха съмненията ми.

Чети нататък »

За вота във Франкфурт и един член на комисията

Публикувана е на вторник 14th октомври 2014 17:43 в категориите: Аз и Боян, Политика

В неделя порталът EuroChicago публикува материал за парламентарните избори във Франкфурт. Съдържаше интервю на председателката на една от комисиите с твърдения за изборни измами и упражнен натиск. С доста от познатите ми в града сме говорили по този въпрос, какви са впечатленията им от този и предишните вотове. Не съм срещал човек, който да смята, че твърденията ѝ имат нещо общо с истината. В същото време обаче никой не се решава да я обори – в публичното пространство или по процедурния ред. Ефектът е, че единствено нейните думи се въртят в медиите, които охотно ги препечатват заради пикантната история. Налага се едно грешно впечатление до такава степен, че в един момент всеки глас в обратна посока се пренебрегва.

Затова реших да опиша другата страна на нещата и помолих EuroChicago да публикува мнението ми редом с нейното. Вярвах, че ще го направят, защото многократно са препечатвали статии от този блог, използвали са мои данни и интервюта. Текстът по-долу беше публикуван днес на сайта им. Надявам се, че и други гласували във Франкфурт ще изразят мнение по въпроса преди лъжата да бъде повторена 100 пъти и да стане истина.


Живея в региона на Франкфурт от 10 години и съм гласувал на всички избори до сега. Следя отблизо изборния процес, участвал съм в два вота като член на комисия и съм подпомагал организацията на всички останали, помагам в информационни кампании и поддържам портала Glasuvam.org с изборна информационна услуга и карта на секциите. В последните месеци с раздразненене забелязвам редица материали из мрежата, където една и съща измислица за изборите във Франкфурт се повтаря и доукрасява. Забелязах още един такъв на Людмила Шнайдер на сайта EuroChicago от 12-ти октомври, неделя. Такива слухове се разпространяват, защото историята изглежда скандална, а никой от онези, които се възмущават на наглостта, не им се занимава да надигнат глас.
Чети нататък »

С тоз политически м’триал

Публикувана е на понеделник 6th октомври 2014 13:31 в категориите: България, Политика

парламент избори българия  politika bylgariq

Снощи надали някой очакваше да чуе нещо различно от пресконференциите в НДК. Не и след тези цифри. Надявахме се на по-ясен резултат, по-малко партии в парламента и по-лесно мнозинство. Резултатите обаче не бяха ясни, а красноречиви. Никоя партия не успя да спечели доверието, на което се надяваше. Затова и активността беше ниска, а рояк малки популистки партии минаха бариерата на субсидиите и парламента.

Всички се надявахме, че „народът ще прогледне“, че „ще поумнее, ще излезе в неделя“, че „ще прецака #КОЙ“ и „ще гласува с главата си“. Зад всички тези определения стои простото „всички са идиоти, че не гласуваха за онези, които аз смятам за логичен избор“. Еми, това е демокрацията, драги ми смехурко – всеки гласува както намери за добре. Всеки патиланец според ума, опита, предразсъдъците, знанията, социалната среда и за жалост – според натиска. Много не гласуваха, защото не им пука, не им се занимава, но най-вече – защото взимането на решение е много по-трудно, отколкото мрънкането вкъщи. Тогава заемаш позиция и това те кара да се чувстваш отговорен след това, а отговорността не е нещо, с което сме свикнали.

Така или иначе, хората дадоха гласа и доверието си. Постлахме масата за преговори и сега е задача на осемте партии да седнат и да намерят що-годе работеща формула. Безотговорно е хленченето, че депутатите не стигали, че на някои им оставало да са само опозиция, че някои имали обещания и нямало да отстъпват от позициите си, че на трети половината им вот бил купен. Политиката е баланс на компромиси. Тези, които не са готови да ги направят, се надяват единствено да спечелят от хуленето от удобната сянка на опозицията, докато около тях държавата тлее.
Чети нататък »