10 причини защо използвам Firefox

Много се говори за предимствата на Firefox в сравнение с IE или как нямало никаква разлика между двете (в зависимост кой питате). Има много статистика която дава противоречиви данни за това колко се използва Firefox, но процента варира от 11% до 35%. Всичко зависи от това с какви сайтове се тества, от какъв бранш са потребителите и кой обработва данните. Важното обаче е, че Mozilla Firefox набира скорост и бързо се изкачва нагоре.

Но аз не започнах това за да ви казвам какво мислят хората, а защо аз я предпочитам. Аз спадам към тези хора които гледат на IE като средство да си сваля Firefox когато съм на нова машина (например при преинсталация). Може би подсъзнателно имам някаква ненавист към IE, защото някак си ти го натрапват като идва с инсталацията, докато Firefox има широка маса от поддръжници. Дори не и се налага да си прави реклама – потребителите сами са се организирали за това –

Ето и десетте причини:

Търсачки

  • Вградена търсачка. Осен googlе, могат да се добавят още много като amazon, imdb, wikipedia, yahoo, ebay, answers.
  • Добавките

  • Има страшно много допълнения към Firefox. Някой са безполезни, но заради някой не бих сменил browser-а за никой друг.
  • Spellcheck – добре познатата функция от Word, която наскоро добавиха и в gmail при писането на писма. Тук обаче може да проверяваш всичко което пишеш и автоматично познава кои полето има смисъл да поверява. Работи с много езици, включително и български.
  • Стилове

  • Има много теми с които да се промени изгледа на програмата. Някой сменят само бутоните, а други – изцяло цветовата гама на прозореца. Аз използвам Azerty I.
  • Табове и RSS абонамент

  • Табовете. IE се сети едва в 7-ма версия да ги добави, докато тук са си вече нещо нормално. С някой разширения може да се добави доста функционалност като история на табовете (различно е от история на адресите), маркиране на обновени табове, IE таб (показва всичко като в IE) и т.н.
  • Автоматично презареждане

  • Автоматично обновяване на страниците. Може да кажете на някой таб да се презарежда през 5 секунди например. Полезно е когато се пазарува в Ebay, когато следите резултати или когато просто искате да spam-ните някой сайт като например правителствения сайт на Либия, който извадихме от употреба преди няколко дни.
  • Save as image

  • Снимане на страница (Save as an image…). Това е разширение, което улеснява снимането на страници. Всички снимки тук са направени с него. Много е удобен, макар че има някой недостатъци, като това, че не можа да се оразмерява екрана и да се избират по-големи участъци.
  • Firebug и лента за разширения

  • Firebug – това си е върха на разширенията. Много е полезен за хора които правят сайтове. С него може да виждате всичко по отворения сайт от различни гледни точки. Може да намирате къде точно се намира в кода даден елемент, какъв стил има и какви са му опциите. Всичко това може да бъде променяно в реално време, което е безценно, ако искате да наместите нещо, а не искате да променяте 100 пъти едно число и да презареждате страницата. Тук всичко става автоматично. Много помага и при писането на AJAX, защото показва отговорите, колко време са отнели и всичките header-и.
  • Работи на различни платформи и изглежда и се държи по един и същи начин. Повечето разширения също работят на всички платформи. Това е важно когато на работа работиш на Ubuntu, а вкъщи си на WinXP.
  • Лого на winxp Лого на linux Лого на Mac OS X

  • Не е на Micro$oft. Аз като много хора в мрежата, които са на ръба на вманиачването, имам една необяснима и почти ирационална ненавист към всичко което излиза от търбуха на рожбата на Бил Гейтс. Опитвал съм се да го обясня на непросветените, но това не се поддава на обяснение – просто тези които се борят срещу свободния софтуер са обречени на ненавист. Освен това Firefox използва само отворени стандарти, което е гаранция за лоялна конкуренция, докато Micro$oft обявиха намеренията си да въведат нов стандарт за мрежата който да замести html и да е лицензиран и затворен. Така ще си гарантират, че само те ще могат да правят browser-и. Няма да стане тая.
  • [tags]ten, reasons, use, firefox, mozilla, десет, причини, използвам, отворени, стандарти, open, standarts[/tags]

    12 коментара

    1. 1. Търсачки можеш и на 7-цата да си слагаш и са същия формат прочети малко преди да пишеш.
      2. Спелчек има и за 7-цата безплатен.
      3. Теми също.
      4. Табове също.

      Дори не ми се продължава…Прочети малко повече за 7-цата преди да пишеш глупости. Почти същите неща ги има и за 6-цата. И аз ползвам лисицата предимно но по нито една от причините които споменаваш ти. Два факта които „фенове“ като тебе винаги отбягват:
      1. Лисицата ти зема поне 150 мега RAM…Тия всичките неща не идват без пари но всички си затварят очите щото е cool.
      2. Лисицата е предубедена кам IIS сервъри и рендва страницата по-бавно отколкото Apache. Има много форуми по тая тема. Няма такова нещо в ИЕ.
      Супер са зле такива като теб които се бият по гардите колко са яки и ползват интересни неща с отворен код. Все едно някой от вас някога е виждал кода. Дрислйо…

    2. Първо тия неща които ги говориш ги няма в 6-цата – сложиха ги в 7-цата и то много след като бяха във Firefox.

      FX не заема 150 Мб, а около 50 – в момента го гледа. И IE използва много, но е вързан с Explorer-а, който така или иначе върви.

      Няма значение от къде ти идва страницата – кода се рендва по един и същи начин. Друг е въпроса, че Apache може да отговаря по-бързо.

      FX не е с отворен кода, а използва отворени стандарти. Има голяма разлика, но май не я знаеш.

      От гледна точка на тези които пишат сайтове, FX е като златна мина с възможности, но не могат да се използват, защото IE ги няма, а сайтовете трябва да вървят и там. Виж това: http://developer.mozilla.org/

      IE7 има някой от нещата в FX, но ги сложиха много по-късно и не са изчистени.

    3. Firefox e NAI-DOBRIQ browser za sega. MRAZQ Internet Explorer – mnoogo e nesiguren i SUUUPER GROZEN – i vuob6te vsi4ki , koito smqtat IE za po-dobar ot FX – da vi *** maikata…….

    4. Е по-спокойно де! Не скачай на бой само заради едния browser. Всеки има право да прави грешки и да си трови живота с IE. Как иначе ще знаем, че FX е толкова добър – трябва да има конкуренция.

    5. Няма нищо лошо в Опера-та. Преди да почнете да викате по мен, изобщо не ми пука кой браузър ползвам, стига да изглежда еднакво под Уиндоус и Линукс (ползвам и двете ОС, за това).
      Обаче: направете си един тест. Отворете 7-8 таб-а с някои големи сайтове (примерно fishki.com или нещо друго). Проверете колко РАМ гълта Файърфокс, проверете после Интернет Експлорър и Опера.
      При мен резултатите бяха ФРАПИРАЩИ! Файърфокс & ИЕ – еднакво, Опера – 10 ПЪТИ (!!!) по-малко РАМ !!! Ставаше въпрос за 250 МБ срещу 25 (около)!
      Екстенжъните са единствената причина да ползвам Файърфокс…

    6. Абе използвайте си Firefox-a 🙂 аз също го имам, но рядко го ползвам.. оставам си фен на IE – защо ли? Ми главно заради факта, че само с него се виждат страниците перфектно (за пример: мн се дразня как се вижда текста във Firefox – при IE7 е муцка :P), също доста от нещата работят само при IE.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

    Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.