Glubble за Firefox – контрол върху децата ви

Ако думата parental control не ви говори нищо погледнете менюто на телевизора ви. Целта е да се защитят децата от неуместно и вредно съдържание в мрежата. Пример за това в мрежата биха били сайтове с порнография, расизъм, насилие, политика, оръжие или сайта на Атака. Такива настройки има отдавна на телевизорите, но прилагането им в мрежата има известни трудности. Не че е толкова трудно да се ограничи достъпа на малките до такова съдържание, но начините за заобикаляне са много. В щатите например са се опитали да прокарат закон за целта, но е бил отказан, защото са „се нарушавали правата на децата“.

В училищата вече се филтрират подобни сайтове, но у дома това е трудно. За целта от Glaxstar са създали Glubble – добавка за Firefox, която позволява да определите какво точно могат да отварят и намират децата ви. С нея може да определяте забранени страници, да се позволяват индивидуални страници, когато детето ви намери нещо което не е ясно дали може да види и да споделяте акумулираните настройки с други семейства.

Според мен този инструмент е идеален за малки деца, които още не са наясно с опасностите в мрежата. Не, че повечето т.н. тинейджъри и дори подраснали са, но поне е по-трудно да им се набие някоя глупост в главата. Пък и децата над 10 години вече нямат проблем да променят настройките на компютъра така, че да изключат защитите.

А да ви кажа – има си нужда. Не казвам, че вината е само в интернет, но ако знаете какви глупости съм получавал от 11 годишни деца, ще ви стане лошо. Мислех даже да направя специална тема за hatemail, но се отказах. Мисля, че ако им се ограничи съдържанието ще имат по-добър пример и няма да виждат толкова глупости. Всъщност ако им се ограничи интернета като цяло няма да е хич зле. Игрищата нещо запустяват напоследък.

Впрочем от Mozilla планират една подобна функция за Firefox 3.0, но тя е по-скоро насочена към блокирането на пиратските сайтове, отколкото на цензура.

[tags]glubble, mozilla, firefox, Glaxstar, parental control, защита, семейство, деца, порнография, добавка, plug-in[/tags]

7 коментара

  1. За съжаление имам проблем с инсталирането на това разширение. Дава ми някакво съобщение за грешка.

    Искам да обърна внимание, че подобни програми има и една друга, много по-ценна цел – насочването на децата към забележителни сайтове, създадени специално за тях

    Ако можете помогнете – да не би нещо да пропускам след инсталирането на продукта?

  2. Reference Error: ACCESS_REQUEST_OBSERVER_TOPIC is not defined.

    Това ми дава като грешка. В прозореца за добавки ми виждам, че Glubble е инсталиран, но бутонът „Настройки“ не е активен.

  3. Пуснах въпрос във форума им за това и после забелязах, че вчера си го пуснал и ти. Дано да отговорят.

  4. Благодаря ти, явно само аз имам подобен проблем. Ще се опитам да пробвам на друг компютър.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.