McDonalds – как да украсиш нещо грозно

tn.jpg
Много може да се каже за местата като McDonalds или Burger King – колко е нездравословно, колко измамни са рекламите, как се пристрастяваш към храната и колко са лоши условията на работа. Едно е обаче да го знаеш, а друго е да го осъзнаваш. Точно на тази тема са направени филмите Supersize Мe и Fast Food Nation. Първия показва колко е вредна храната за тялото, а втория как се приготвя и какво слагат в нея. И двата филма целят да ни отвратят изцяло за да спрем да се тъпчем с подобни гадости.

Това обаче не действа. Ще ви дам един конкретен пример – мен. Доста от приятелите ми са работили на подобни места. Когато гледахме заедно SuperSize Me възкликнаха, че това било нищо в сравнение с това, което ставало в кухнята. Не се спазват толкова правилата за чистота и качество на храната. Сандвичите престояват или не се допичат, а както се вижда от Fast Food Nation, последното е много важно. Въпреки всичките аргументи и доказателства, аз пак ям т.н. junk food. Вярно е, че след всеки от тези филми не съм ял един месец такова нещо, а и по принцип не ям често, но на 2-3 седмици ми се случва да ми се прияде и да отида.

Повечето хора дават пристрастяването като основна причина за желанието да ядеш junk food. Наистина се слага много екстракти в сандвичите и в напитките, които водят до пристрастяване. Това не е като пристрастяването към кафето или цигарите, макар че има такива случаи, но от време на време просто ти се преяжда. Единственото нещо, което те спира в такива моменти е знанието, че е вредно, но големите компании имат решение и за това – маркетинга.

С рекламните си кампании се показва колко са качествени продуктите, колко внимателно се приготвят и че дори не са вредни. Знаете ли, че McDonalds твърдят, че диетолозите препоръчват храната им за диета! Това ми напомня на рекламите от преди 50 години, където се е казвало, че докторите препоръчват цигарите. Също така се показват реклами като тези отдолу, в която се вижда колко са щастливи работниците, колко е стерилно всичко и как се отбира най-доброто за да ви го лепнат на сланините. Това е само за да ни обърка и да изкриви истината. Сигурен съм, че снимката в началото на статията ви е объркала – как може нещо, което изглежда толкова добре, да е опасно. Сравнете моля тези снимки с показаното във Fast Food Nation. Разликата е поразителна.

001_hamburger_65.jpg 002_hamburger_54.jpg 003_hamburger_51.jpg
004_hamburger_58.jpg 005_hamburger_51.jpg 006_hamburger_62.jpg
007_hamburger_60.jpg 008_hamburger_67.jpg 009_hamburger_56.jpg
010_hamburger_52.jpg 011_hamburger_70.jpg 012_hamburger_81.jpg
016_hamburger_64.jpg 017_hamburger_89.jpg 018_hamburger_43.jpg
021_hamburger_50.jpg 022_hamburger_61.jpg 023_hamburger_66.jpg
024_hamburger_52.jpg 025_hamburger_77.jpg 027_hamburger_59.jpg 030_hamburger_63.jpg

Защо тази храна не е забранена – защото носи милиарди. Когато има толкова много пари, има и много добри адвокати и лобисти, които убеждават политиците да не действат в интереса на хората. А народа си мълчи, защото храната е вкусна, макар и „предполагаемо“ вредна. Въпреки, че постоянно излизат нагледни примерни като този, че очевидно има нещо гнило в Дания.

[tags]fast food, fast food nation, mcdonalds, burger king, junk food, вредно, макдоналдс, маркетинг, реклама, храна[/tags]

6 коментара

  1. dobre be chovek, ti si mn zle. nikoi ne t6e kara da qdesh v mcdonalds – sam izbirash togava mulchi. izobshto si nqmash i na ideq kakvo se sluchva v mcdonalds ,,otvutre,,. nai mrazq da cheta takiva nekompetentni mneniq kato tvoite koito celqt da pokajat ko e losho…samo che vseki reshava sam za sebe si

  2. Знам какво става в кухните на McDonalds. Живея с хора, които са работили там с години. Познавам дори шефа на веригата в града. Знам много добре какво се прави, колко се внимава и колко се разчита на личната хигиена.

    Всеки си има право да избира, но като знае и двете гледни точки. Тази тук не се вижда и обикновено бива стигматизирана, както правиш ти сега.

    Има го и другият момент – защо има обширни кампании за ограничаване на пиенето и пушенето? Този тип храна е еднакво вредна. Защо няма надпис и на тези опаковки: „Може да предизвика инфаркт“? Ако изпушиш един джойт нищо няма да ти стане в дългосрочен план. Ако пушиш по два всеки ден ще затъпееш като зряла тиква. Същото е с бързата храна, но никой не те предупреждава.

  3. da be si4ko e tolkova vredno a nikoi nikade ne kazva 4e v magazina ti prodavat o6te po golemi bokluci kato si kupi6 kremvri6i na drugiq den lepnat v hladilnika i vaob6te kvo ste se zagrijili za makdonalds vijte kakvo si kupuvame vseki den……

  4. Ти ела да видиш какво става в западна Европа – купуваш ли домати и след три седмици са все още твърди и червени, все едно преди малко си ги откъснал. Иначе си пише, че са екологично чисти. Да не мислиш, че това става без генетични изменения и тонове консерванти.

  5. ami neznam vsi4ko e taka ve4e a specialno za mcdonalds otvatre dosta higiena se spazva i se 4isti spored men v bg v vsi4ki magazini ili bani4arnici sa 10 pati po mizernii i nadali v dne6no vreme vaob6te ima nqkoi koito da se hrani zdarvoslovno seki trqbva da raboti i nqma vreme da si gleda na selo v grdinata zelen4uci

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.