Саръев и Кърджали

Наскоро отец Саръев обяви намеренията си да се кандидатира за кмет на Кърджали. Никоя партия не го издига, но се очаква почти всички да го подкрепят с цел да се разбие диктатурата на ДПС в този регион. Наричам го диктатура защото наистина техни хора управляват всичко там и доколкото разбирам хората се чувстват все едно са в Турция.

Да ви призная отначало се учудих – доколкото знам Саръев е патриот и за някой неща е подкрепял Атака, но съм останал с впечатлението, че страни от политиката. Уважавам го като човек заради това което е направил и отношението му към хората. Останах отчасти разочарован, че има намерение да се втурне в тази мръсна игра на компромиси и сделки. Все пак той е свещеник и нещата, които правят политиците не би трябвало да са му присъщи.

В същото време не съм съгласен с това, което БСП казва, че една такава кандидатура би разбунило етнически и религиозни проблеми в региона. Не съм съгласен защото тези проблеми вече ги има, но те са добре стаени и контролирани от ДПС. Саръев според мен е достатъчно толерантен и интелигентен, за да не започне кръстоносна борба, а да се опита да оправи региона. За целта естествено трябва да се изчисти системата от турското влияние, което си е чистка във пълния смисъл на думата. Управлението там трябва да бъде българско с представители на турското малцинство, а не турско – с представители на българското правителство. За да се постигне тази схема обаче, ДПС ще загубят много от управленческите си механизми там и ще започнат да настървяват етническите турци. На тях не им трябва много – без това не са много образовани и са крайно дезинформирани от същите тези представители на ДПС. Точно така ще ескалира етническия конфликт – не защото точно един бивш поп е станал кмет, а защото не е човек на ДПС.

Ако Саръев спечели има голяма вероятност това да се случи. Ако правителството, парламента и той самия не действат бързо, конфликтът може доста да се разрасне. Алтернативата е да се остави всичко така и да действаме както любимите ни политици – да затворим очи и да се надяваме да изчезне. БСП сами доказаха, че действат точно така с последното си изказване, че не трябва Саръев да се кандидатира. Те самите не обичат ДПС, но предпочитат да сключат сделка с тях, отколкото да свършат нещо.

А проблемът там е, че българите се чувстват като извън България. Чувал съм, че в някой кметства официалния език на практика е турския. Знам, че в някой села може да те пребият ако ти вдигнат мерника, че си българин. Не мисля, че ни мразят заради ей така. Мисля, че всичко това е поправимо, но трябва да се започне с премахване на пагубното влияние на ДПС. Ако нямат този регион вярвам, че съвсем скоро ще загубят инерция и няма да са фактор в политическия живот. Аз мисля, че последното ще значи победа за българското в България и Европа, колкото и блудкаво да звучи това.

Впрочем ето една разходка из църквата му в Кърджали.

[tags]саръев, бсп, дпс, кърджали, кмет, избори, кметски[/tags]

7 коментара

  1. В една демокрация политиката вече не е нещо, което се спуска отгоре, тя е нещо, което всеки трябва да прави и да брани интересите на обществото. Именно това е един от големите проблеми в България – че хората отказват да осъзнаят, че именно те са отговорни за случващото се в страната. Именно ние трябва да изправим нередностите, от които сме недоволни. А механизма за това не са само протестите, в много по-голяма степен това са изборите и разпространението на информация.

    А Боян Саръев в един момент се оказа, че е от „елита“, който е завършил школата в Симеоново. Нищо чудно, че са близки с Борисов и Сидеров. И все пак досега никой не е предложил по-добра алтернатива.

  2. А относно коментара ти тук http://ivanbedrov.blogspot.com/2007/08/blog-post.html

    Понякога думите „познавам лично и двамата кандидати“ говорят много повече от изтъркани клишета за ченгета-патриоти.

    Най-голямата заслуга на Саръев е, че е покръстил мюсюлмани, но дали това е плюс (без да говорим за техниките, които е ползвал – в МВР знаят много такива). Аз лично имам впечатлението, че мюсюлманите в България са съумели в много по-голяма степен от християните да запазят традиционните си ценности, което е важна съставка във всяко едно общество.

  3. Нашите разговори с теб много често минават от конкретни неща към сферата „по принцип“. А де факто ти познаваш ли някого от школата в Симеоново или някой, който я е завършил? Аз познавам няколко завършили – доста са безскрупулни (меко казано), иначе имам и приятели, които учат там национална сигурност. Доста тъжна картина рисуват.

    Тъжно е, че младите хора в България масово подценяват ДС. Затова ти бях препоръчал да гледаш Das Leben dee Anderen . Интересно е, че сыщите тези хора се убиват да конспираторстват за ЦРУ и ФБР, въпреки че за тези агенции има форма на обществен контрол, какъвто за комунистическите репресивни служби не е имало и чието появяване в България отнема болезнено много време.

  4. Точно ей такива статии много ме дразнят, защото използват още повече клишета за полицаите. Чух един лаф в шоуто на Слави и много ми хареса. Беше нещо от рода на това, че псуваме и наричаме полицаите, че са ченгета, куки, своеволни и безполезни, а когато трябва да прибегнем до тяхната помощ очакваме положително отношение. Всеки иска да си вършат работата стига да не му пречат на него. Че има корумпирани – има, но къде няма. На лекарите никой не е скочил. Нито пък на строителната мафия. А колко от вас ги осигуряват на минималната заплата? Срещу това защо не скачате?

    И не мога да разбера какво толкова всички са скочили против агентите на ДС. Голяма работа. Нека да участват в управлението. Какво – те да не са по-малко хора. Служили са на родината както е могло тогава. Те не са виновни за системата. Това е все едно да съдите зидарите и носачите по черноморието, че не са спазени забраните за строене. Защо не скочите срещу шефовете им? Всички, които в момента управляват са били навремето или в партията или в някоя от структурите им. От БСП, през СДС, до сегашното ДСБ. Просто няма начин. И не може да знаете кой какво е правил и кой е почернял за да издигне нагоре. Как си го представяте това – идва 1989 година и всички стават демократи отведнъж. Айде сега вече работим против комунизма.

    Не разбирам наистина защо хората се страхуват от всичко, което е излязло от Симеоново. За мен това е може би последното училище в България със запазени традиции и някаква митична осанка. От него излизат добре образовани, дисциплинирани младежи и девойки със здрав патриотизъм и готовност да работят за България. Може в известна степен да им промиват мозъците за целта, но резултата е на лице.

    А Саръев дори не е бил в ДС. Не е бил и полицай от много време. Той е свещеник, който познава проблемите на региона и предполагам, че знае какво трябва да се направи. Иначе нямаше да се кандидатира и да рискува репутацията си. ДПС държи етническите турци със скритото обещание за автономност, а българо-мохамеданите с илюзията, че са първо мохамедани и после българи. Действат ги на религиозна основа. Ако има някой, който да им се противопостави, то това е Саръев.

    А ако ти и Бедров предпочитате да гласувате за ДПС, добре – това му е предимството на демокрацията. Но ако единствения ви аргумент против Саръев е, че е учил в Симеоново, то по добре не гласувайте, а отидете в някоя кръчма и си псувайте България на воля. Сигурен съм, че в Кърджали ще намерите много турци-съмишленици.

  5. Може пък и ти да имаш обяснение защо Гоце (както и всички останали агенти-демократи) до последно криха и отричаха съзнателното си сътрудничество на службите, след като сега твърдят, че се гордеят с „патриотичната“ си дейност.

  6. За това и този коментар:

    Не твърдя, че е била репресивна машина и, че е навредила много на обществото. Не смятам, че реално погледнато може да се говори за група от хора, които поддържат работата на ДС сега и работят е нейно име. Съгласен съм, че след комунизма много от тях са заграбили много и сега са сред най-богатите българи, но те са част от българската мафия като цяло, а не тайната сянка на ДС.

    Според мен точно това е проблема – митичността на ДС. Обществото знае само, че е бил репресивен апарат, че е затваряло хора, че е следяло всички, че е имало агенти, картончета и смешни имена и че най-вероятно е предала България на интересите на Русия. Какво друго? Щом толкова хора знаят толкова за тъмните дела на ДС, защо не се разобличат предполагаемите им кръгове от фирми и операции в момента? Защо се скача срещу хора заради едно картонче някъде си. Първанов бил Гоце. Добре, но какво е направил за тях и направил ли е нещо? Знае се само, че са опитали да го вербуват. Наскоро комисията каза, че наистина само е редактирал някаква книга. Това колко човека е вкарало в затвора?

    Защо не се концентирате върху сегашните проблеми, като например унищожаването на природата и мръсните финансови операции. Ако се упражни натиск на парламента могат да се направят работещи закони които да ограничат силно прането на пари и измамите. А когато това стане, ще се спре финансовото кранче на престъпността и на митичната ви ДС. Това е нещо градивно, което ще има резултат. Какъв ефект има биенето на тъпан и хленченето около картончетата в някакъв архив? Според мен цялата тази патардия е от това, че вече ви е хванала параноята и сте я насочили срещи БСП. И когато излезе дори и нещо малко и незначително, го преекспонирате и викате: „Нали ви казахме?“.

    И да – познавам хора завършили Симеоново и са доста свестни. Но няколко човека, които са безскрупулни и няколко свестни не правят представителна извадка, така че и в двата случая преценката е субективна. Искам само да те питам: Росен Петров като е завършил Симеоново, защо всички го псуват, че е бил ченге?

    Знам, че разговорите обикновено излизат от рамките на конкретното, но в повечето случаи става дума за принципни позиции и история. Тези неща са доста общи като цяло. Затова и във форума на Darmstadt раздела за тях се нарича „Философия и политика“.

  7. Журналист на СКАТ хвърлил фес на Митрополит Николай след куп обиди. Митрополита не предполага, че зад това стои Сидеров, но аз съм сигурен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.