Урок по география, химия и … интернет

uchitel_icona.gifМного се шуми около Web 2.0. На една лекция ни казаха, че трябва да се научим да разграничаваме истинските тенденции от т.н. buzz words. Колкото и спорове да има около термина Web 2.0, едно е неоспоримо – мрежата се променя и все повече различни сайтове работят заедно и обменят информация по-динамично от всякога. Дори едно такова елементарно нещо като trackback на блоговете разширява много и без това разчупения начин, по който четем новини.

Вече наистина може да се каже, че мрежата оживява и всеки отделен сайт или общество допринася за това. Проблема е, че всичко това е много трудно да се възприеме и осмисли като едно цяло. Мрежата става толкова сложна, че вече повечето хора нямат потенциала да я осмислят. Ето два опита да се представи мрежата под формата на нещо познато. Тук влиза географията и химията.

Първата таблица е представяне на технологиите в мрежата като елементи в едно подобие на Менделеевата таблица. Разделени са по сфери и тежест (колко е популярен), което е хитро, но не много точно. Не разбирам, например защо E-bay е в Aгрeгатори, а Amazon – в Продуктивност.

Кликни снимката за по-голям размер. Ето оригиналната страница.

periodic_table_internet.png

Втората графика е представяне на интернет обществата като географска карта с държави,острови или заливи. Размера на всяка отговаря на относителния размер на членската маса. Както виждате MySpace и YouTube са доста големи. Тази карта е доста по-добро представяне на интернет, макар и да не е съвсем пълна.

online_communities.png

[tags]web 2.0, map, internet community, table, интернет, общества, мрежата, география, химия[/tags]

3 коментара

  1. Интересни идеи за мрежата. Първата снимка („Менделеевата таблица“) обаче връща 404 при опит да се отвори голяма?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.