Първият космически хотел

0000fd2c19f.jpg

След 5 години ще отвори първият космически хотел. Инвестицията възлиза на 3 милиарда долара, ще има инвеститори от цял свят, а архитектите са от Барселона. Както виждате конструкцията не е типична за това, което се е строяло досега. Ако погледнем как изглежда МКС, всичко там е двуизмерно и простовато.

1352972_0.jpg Дизайнерите са взели идеята за тази структура от начин, по който се изграждат молекулите. Този вариант може да направи станцията по-здрава и в същото време да позволи повече пространство и гледка за посетителите. Пространството във всеки модул ще бъде оборудвано по подобие на луксозните хотели, но липсата на гравитация ще дава доста интересни възможности за дизайнерите. В края на всеки модул има илюминатор, който се отваря като диафрагма и представя невероятна гледка към планетата.

Всички модули са свързани с централния док, към който се скачва совалката. Тя може да превозва около четирима пътници плюс двамата пилоти. 0000fd2d10dr.jpgСовалката използва два хибридни ракетни двигателя (Hybrid rocket engine), за които се предполага, че са по-надеждни, сигурни и стабилни, което означава не само, че совалката няма да избухва толкова често, колкото досегашните ракети, но и пътуването ще е по-леко и комфортно. Единствено не става ясно как ще става евакуацията при евентуална авария, но съм сигурен, че ще измислят нещо. Това, което на мен му хрумва е да се оборудва всеки модул с капсула подобна на тази на ракетите или самия модул да действа като такава.

Летището ще бъде разположено на някой тропическо остров. Това ще е не само от полза на излитането на ракетите, което не може да става от където и да е, но само по себе си ще е част от атракцията. Там ще става подготовката на бъдещите туристи за мисиите – нещо като тренировъчната база на НАСА с 5 звезди.

20060809090930-espacio2.jpg

За сега обаче, всичко това е още на чертожната дъска. Сайтът, който представя проекта дори не е толкова добре направен, като предполагам, че е повече с цел убеждаване на инвеститорите , отколкото на потенциални клиенти. Срокът от 5 години, който са си дали може дори да се удължи, като се има в предвид опита от МКС и икономическите проблеми в света. Струва ми се, че проекта ще успее, защото има достатъчно милионери, които биха искали нещо подобно. За това говори и факта, че местата за космическите полети на руснаците са запазени за няколко години напред. Пък кой знае – щом пътя бъде отъпкан, може да се появи конкуренция и там горе и дори хора като нас да може да си го позволят.

[tags]космически, хотел, туризъм, орбита, совалка[/tags]

8 коментара

  1. Впрочем сега ми хрумна, че това ще е още по-добро и сигурно място за почивка на звездите, отколкото ако си купят остров като онзи във Фиджи или морската крепост до Англия. Там наистина няма начин да бъдат застигнати от папараци.

    Последните обаче са доста изобретателни и най-вероятно ще се обърнат към астрономите за да видят какво става в хотела през илюминаторите на модулите.

  2. От техническа и научна гледна точка съм съгласен, че е фантастична, но не и от комерсиална. За космическите туристи сега сигурно е невероятно изживяването да отидат там и да постоят в орбита няколко дни, но този хотел цели и комфорт, като в хотелите на земята.

    Едно е да построиш самолет, който да лети със свръхзвукова скорост и да пренася хората от точка А до точка Б, съвсем друго е да построиш Конкорд с бизнес класа.

  3. Аз помислих, че имаш предвид „простовата“ от конструктивна гледна точка, а не от тази на удобства и т.н.

    Масовите комерсиални пътнически полети практически още не са започнали, но до 2-3 години ще, и въпрос на време е платежоспособните туристи да започнат да искат нещо повече от няколко минутен/часов полет в космоса. Така че хотел в орбита е следващата логична стъпка пред космическия туризъм. Само че никак няма да е лесно – като гледам „строителите“ на МКС с какви разнообразни трудности се сблъскват във всяка мисия.

  4. Компанията Virgin от няколко години работи по проекти за полети в стратосферата. Също както някой други компании са близо до целта. А като видите опашката за космическия туризъм, не е трудно да си представите, че ще има и доста клиенти за този проект.

    Иначе МКС е направена с изследователска цел, от която макар и големи, ползите не се виждат веднага. Това е важно за мениджърите на големите компании. От този хотел може да се печели още преди да е пуснат в употреба. Това включва резервациите и рекламите. Представете си огромно платно с надпис Coca Cola там горе.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.