Българското електронно правителство

Стартира електронното правителство. Целта на този пакет от интернет услуги е да позволи на гражданите да избегнат бюрокрацията и тичането по гишетата. Трябва с няколко клика да може да се намира нужната информация и да се използват услугите. Тези услуги могат да варират от проверка на здравните осигуровки през декларирането на данъци до кандидатстване за лицензи от различен характер. Въобще всичко за което обикновено ви разкарват по 20 гишета може да се автоматизира и да бъде просто както проверяването на пощата.

За сега българското електронно правителство е още на ниво информация. Има няколко пуснати услуги, които са в графата „най-търсени“, но не са направени много добре. Представляват един pdf формуляр който трябва да се изпрати. Доколкото разбирам в следващите стъпки на изграждането на системата ще бъдат обединени големите публични регистри. Тогава ще бъдат пуснати и въпросните услуги за да се автоматизира напълно комуникацията между фирмите и институциите.

Сега предимството, което може да се извлече от електронното правителство е да се направи справка със закона и изискваните документи. Често се случва чиновничките да дават противоречаща си информация за нещо, защото просто не го знаят. С този каталог може да сте спокойни, че документите ще са ви изрядни. Това е наистина голям плюс.

Като изпълнение, сайта не е кой знае какво. Натрупали са страшно много информация в заглавната страница и не мисля, че това е добре, защото още с влизането, потребителя залят с нея. Търсачката много не помага, защото изкарва имената на законите, което на мен не ми помага много. За фирмите може би това е точно което им трябва, но за един обикновен гражданин като мен, трябва да се постараят още.

Най-големият проблем е, че държавната администрация е страшно сложна. Има много информация, подробности и услуги. За целта трябва да се опростят нещата и да се сведат до нуждите на обикновения човек. Когато едно заглавие е по-дълго от 5 реда и в него биват цитирани закони и алинеи, аз лично започвам да се обърквам. Може да използват подходът на microsoft, които разбиват всичко в помощници – започва се с общи въпроси и с максимум 4-5 стъпки се стига до нуждите на потребителя. А в най-честият случай потребителя не знае какво иска, пък камо ли къде да го намери.

Това ми напомня на интернет банкирането на ПИБ. Използвал съм го само веднъж, но баща ми го използва редовно. Като се свикне с това кое къде е става за работа, но в началото е малък ад. Практически това, което е направено е да се изкара в нета системата, която чиновничките използват с техните си термини и хиляди препратки. Не може да се очаква такова нещо от потребителите. Трябва всичко да се преведе на техен език и да се опрости. Не знам дали са я оправили.

[tags]електронно, правителство, българия, регистър, закони, услуги[/tags]

10 коментара

  1. Pingback: metaend » Blog Archive » Електронно правителство
  2. Pingback: MyKinda Технологии » Blog Archive » Електронно правителство в България?
  3. Ето малко инфо от екипа на eGov. Първо запитването ми:

    Здравейте,

    Разгледах портала на eGov, но не можах да намеря кои от услугите могат да се правят онлайн през него. Доколкото виждам портала е само каталог на законите и нормативите. Има ли разработени онлайн услуги и има ли възможност да се използват през b2b интерфейс като например web service?

    Поздрави,
    Боян Юруков.

    А ето и какво имаха да ми кажат по въпроса:

    Здравейте,
    Всичките 1300 са онлайн. По Ваш избор….

    Best Regards,
    Nikolay Dilov,MSc
    e-Government, MSA

  4. Тоя Nikolay Dilov ще бъде по-полезен на себе си и на обществото ако отиде да пасе патки някаде…

  5. В допълнение към горния ми коментар:

    Голяма веселба с това електронно правителство 🙂

  6. Имам „удоволствието“ да познавам Николай от дирекцията Електронно правителство на МДААР. Този човек, може и вече да е разбрал какво точно представлява електронното управление, но допреди няколко месеца не беше и чувал … И се чудя само Ники ли остана в МДААР, че точно него да сложат да администрира Q & A секцията!!! Може би, защото е „юрист“, мда, затова ще да е.

  7. Здравейте!

    Интересувам се от перспективите на електронното правителство, както и от проблемите, които все още затрудняват прилагането му по-мащабно.
    Има ли повече информация за това и къде бих могла да я намеря.

    Благодаря предварително за отделеното време.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.