Наченки на диктатура в щатите – видео

Не мислех да пиша статии до Понеделник, но това просто не мога да не го споделя. Не говоря за често обсъжданите теории на конспирацията или странни сравнения. Тук става дума за реален случай с истински полицаи и истински студент, който е задал въпрос на Кери, при едно негово гостуване в университета във Флорида. Датата е 17-ти Септември, преди около месец, а реакцията на полицаите е да го арестуват докато задава въпросът си и да го обезвредят с електрошокови палки. Сами ще се убедите, че младежът не е нарушавал редът по никакъв начин с изключение на разпаления начин, по който е обяснявал въпросът.

Знам, че вероятно на всички им е писнало да се говори за щатите сякаш всички живеем там и те са всичко важно. Не са. Имат наистина голяма сила и им се делегират много права заради това. Този случай ми даде достатъчно уверение по колко лош път са тръгнали те в действителност и колко трябва да се пазим от тях.

Ето същата случка от други камери:

Ето и отговора на ректора на университета на следващият ден:

[tags]florida, university, taser, диктатура, флорида, университет, електрошок, свобода на словото[/tags]

9 коментара

  1. Напротив, важно е да коментираме Америка, както и Русия, ЕС и всички други страни, към които „се стремим“.

    Има много хора, които смятат, че съвременна България трябва да се стреми да прилича на Америка. Аз не съм сред тях.

    Защото не искам да живея в страна, в която всеки има право свободно да носи оръжие. Защото не искам да живея в страна, в която университетите имат многобройна ВЪОРЪЖЕНА охрана (а ако това беше полиция още по-зле).

    Можеш да си сигурен, че в Америка има не по-малко хора, които се тревожат накъде е тръгнала държавата им, само че трябва да разберем всички, че Америка не е това, което гледаме по филмите. Не е Ню Йорк и ЛА. Америка е едно огромно провинциално население, което ходи всяка неделя на църква и пее псалми до припадък и решава за кого да гласува на базата на неделната проповед на пастора.

  2. Малко повече „фонова информация“ – този пост (има готино видео на Колбърт) и коментара на Ranson под него:

    http://rockstarramblings.blogspot.com/2007/09/if-i-get-tazered.html

    OFFTOPIC – само така ли ми се струва, или идиота на снимките в заглавката наистина си подпалва ръката заедно с флага? 🙂

  3. Много е прав Колбърт както винаги.

    За offtopic-а – да, запалва се. Хареса ми иронията, че такива сигнали за агресия се връщат като бумеранг. В снимката обаче ефектът е бил по директен.

  4. хайде хайде…

    не смятам, че изразената от него позиция е причина да го отведат насила. младежът очевидно не е много в ред и физическото му отстраняване от залата доколкото виждам е било единственият начин дискусията да продължи.

  5. Пичът си е много наред. Студент в университета е и е писал статии в местния вестник. Причината да го нападнат така е защото са смятали, че е задавал твърде настървено въпросите си и не са искали да поставят Кери в ситуацията да им отговори. По време на видеото се чува как Кери се опитва да каже на полицаите да спрат и че иска да отговори, но те не у обръщат внимание. Официалните причини за ареста са нарушаване на работата на университета, предизвикване на бунт и оказване на съпротива при арест. Не са повдигнати обвинения.

  6. Именно това е мисълта ми – заставят го да напусне защото с буйното си държание разваля дискусията, а не защото задава неудобни за Кери въпроси. Не виждам как това може да се отнесе към понятията „диктатура“ и „цензура“.

  7. Да не говорим, че за да става дума за диктатура, трябва да има ексцесивна сила от страна на властта, която защитава своите интереси, а Кери всъщност е опозиция в момента (Буш е републиканец, а Кери е демократ).

  8. Коментарът на Колбърт е отличен и тъжен. Но да не забравяме, че и това е част от Америка. Прекалено разнообразна е тази държава-континент, за да я слагаме в една единствена категория.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.