Топ 100 на българските блогове

Тодор Христов е започнал блог на тема блогване. Темата е интересна и неизчерпаема – докато има други блогове, ще има за какво да се пише. Днес е публикувал класацията си за 100-те най-добри блогове в България. Аз съм на 50-то място с 13 точки. Накратко оценката се изчислява от сбора от Google PR + Alexa + Technorati + неговата си оценка.

top100-50.png

Идеята за класацията е добра. Преди два месеца ми хрумна нещо подобно, но все не ми остава време да го осъществя. Примерно аз исках единият индекс да е въз основа на гласуване. Нещо, което си мисля, че може да се подобри в сегашната класация е точно изчисляването на точките. По сегашната система максимумите са следните: 10/15/15/4. Това означава, че оценката на Technorati и Alexa тежат най-много, а личната оценка на Тодор – 4-ри пъти по-малко. Според мен това трябва да се оправи като се добавят индекси за тежест.

Мисля си, че ще е добре личната оценка да се раздели на пунктове, за да е по-ясно за самите блогъри и за гласуващите (евентуално) какво как е оценено. Ето критериите, които изготвих преди време по въпроса:

  • Дизайн и навигация

    Тук става дума за общия дизайн на блогът и това колко е лесно да се предвижва човек в него. Възможно е да се пишат невероятни статии, но когато страницата дразни посетителя и му е трудно да намери каквото и да е, няма много полза от усилията.

  • Четливост и оформление на статиите

    Също като сайта, статиите трябва да са добре оформени и четливи. Всеки си има собствен стил на писане и начин на оформяне на статиите си, но в крайна сметка всичко опира до това дали ти, посетителя можеш да прочетеш написаното.

    Тук идва и въпросът дали блогът дава връзки към допълнителна информация, снимки или клипове. Разбира се всички може да се просто сух текст, но ти решаваш дали би било по-добре, блоговете, който четеш да са по-шарени.

  • Оригинална и полезна информация

    Стигнахме и до съдържанието. Наистина съдържанието е това заради, което посетителя идва в един блог. С този критерии, се оценява колко един блог предлага интересна и/или полезна информация. Интересно би било да чуеш мнението на някой по дадена новина от деня, но когато всички блогъри пишат за нея става малко банално и папагалско. Затова с този критерии се оценя дали даден блогър се отличава от другите с нова информация, която може да помогне на останалите.

  • Принос към обществото на блогърите

    Както започнах в началото, блогърите сме част от едно интернет общество, което расте с всеки изминал ден. Въпросът тук е, дали един блогър участва активно и помага на това общество. Например:

    • дали участва в дискусии по други блогове
    • дали доразвива информация дадена от други блогъри
    • дали помага на други хора да започнат или да подобрят блогът си
    • дали популяризира българските блогове сред хората, които не знаят за тях
  • Освен това се спомена нещо за изготвянето на лого за класацията и автоматизиране на процеса на изготвяне на класацията. За второто мога да му помогна ако иска, защото се занимавам основно с web програмиране. Имам някои идеи за това как може да се оценяват блоговете в движение. Що се отнася до логото, ето какво изработих набързо за моята класация. Може да се преработи за тази класация.

    Не знам дали въобще ще пусна собствена класация в нета. Мисля, че ще по-ефективно ако няма много класации, а една добра. Затова мисля да се обадя на Тодор и да го питам дали иска сътрудник в класацията. Работата по нея няма да е хич малко, а и имам идеи с които може да стане по-добра.

    Ето и още коментари за класацията:

    Могат ли Google да се справят с блогсферата? @ kreativen.com
    Класация на българските блогове
    BGblogs top 100 @ Gregg

    [tags]класация, български, блогове, блогосфера, топ 100[/tags]

    10 коментара

    1. Привет Бояне,

      Благодаря ти много за тази статия! Впечатлен съм от експедитивността и насоките ти!

      В интерес на истината, критерият „Тодор Христов Rank“ е описан тук: . Там са упоменати 4 неща, които означават приблизително 4-те точки, които реших да дам на всеки блог в класацията. Всеки блогър може да види тези критерии и да прецени в каква степен отговаря на тях.

      Мисля, че Technorati и Alexa е добре да имат по-голяма тежест от моята (или чиято и да е) лична оценка, защото какво си мисля аз е важно, но показатели като посещаемост и линкове са далеч по-важни.

      Иначе има риск да имаме един страхотно красив блог, който е с отлично съдържание (според автора и двамата му приятели), но който не се посещава от никого (Alexa) и никой сайт или блог не го цитира или насочва към него (Technorati).

      Благодаря ти сърдечно за идеята за лого и за желанието ти да помогнеш в изготвянето на новите издания в класацията!! Разбира се, ако искаш, можеш да дадеш и твоя версия на класацията, защо не?

      Но като цяло, в резюме: Мисля, че постъпих добре, че заложих на малък брой, но ясно измерими критерии – това е база за надграждане, което също следва да се прави предпазливо, според мен.

      По-обширният брой по-субективни критерии носи риск класацията да се амортизира бързо, да се обезцени, да се оспорва, да се подлага на съмнение за щяло и нещяло – исках да избегна всичко това.

      Но това е само моето мнение, разбира се. В идните дни и седмици ще наблюдавам и анализирам реакциите на блогърите и ще се опитам да извлека максимума от всички рационални идеи.

    2. Проблемът с личната оценка е, разбира се, че е субективна и е много трудно защитима, поради тази причина – към нея се подхожда скептично. Често единственият аргумент за субективна позиция е „ми защото така“, което не вдъхва доверие, защото много често другите не мислят точно *така*.

      Затова мисля, че тези четири критерия, вероятно имат неодстатъци единствено заради факта, че са субективни. Дизайн и навигация са единствените, към които е възможно да се приложат някакви стандартни, но дотам.

      Понеже блогове има камара и има доста хора, които четат блогове, значи, може да се каже, че има пазар на блогове. На пазара най-важно е колко хора са влезли в магазина и са купили нещо. От блоговете не купуваш нищо, а въпросът е блогът да те накара да се върнеш. И така да поддържаш постоянно ниво посетители/

      Затова и всичките класации са основани на различните видове ранкинги, за които най-важната единица е посещението – гугъл, технорати, алекса и каквото там още има. (едно ниво по-натам – брой абонирани за фийда на блога)

      Логиката е проста – ако много и все повече и повече хора посещават даден блог, значи много вероятно е той да е изпълнил за всички тези хора до голяма степен всеки от критериите ‘дизайн’, ‘ценно съдържание’ и прочие. Затова ми се струва ненужно един човек да оценява там, където броят посещения е по-красноречив показател.

      По въпроса за гласуването – гласуването е базирано на кампанийност. Ако се въведе елемент на гласуване, тогава веднага се въвежда кауза и със сигурност не малко хора биха се изкушили да водят кампания. Докато, ако следим броя на анонимните посещения, продиктувани единствено само от ценността на блога за отделния читател, тогава ще имаме обективната позиция на декларираното отношение на хората, заради които много често блоговете биват писани – хората, които ги пишат и с които си говорим.

      Ако има гласуване, нали си представяш Ангел Грънчаров, че ще изоре всичкия интернет, за да се боцне на върха ;))

    3. А после нямало елитни блогъри…
      Но сериозно, какъв е смисълът?

    4. Идеите ти са добри. И наистина си прав, че е по-добре да има една авторитетна класация. Ако целият алгоритъм може да се автоматизира, това може да бъде един специален български топ. Мисля, че ако споделиш с Тодор, от това ще излезе нещо още по-добро.

    5. Pingback: Какво се случи, след като публикувах класацията “Топ 100 на българските блогове”? | Блог за блогове - Alabala.org
    6. Браво!

      Поздравления за доброто класиране, недявам се някой ден и моя блог да влезе в някоя класацийка. 🙂

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

    Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.