Сьомга с домати и бяло вино

За рибата:

    2-3 филета сьомга
    2 големи домата
    1/4 чаена чаша бяло вино
    1/4 чаена чаша зехтин
    100г. кашкавал
    босилек
    черен пипер
    сол

Това е почти като оригиналната рецепта, но с някои неща от мен. Заменил съм швейцарското сирене с кашкавал, защото това имах, но може да опитате с каквото и да е сирене. Освен това използвам малко зехтин. Времето за приготвяне е около час и половина заедно с размразяването на филетата и обясненията защо си снимам готвенето.

Както казах първо се размразяват филетата, ако е нужно. Не съм фен на микровълновите печки, затова може да го направите във фурната. Отнема около 5-10, което е по-бавно, но поне не се разваля вкуса на рибата. Докато това се прави, обелвате доматите и махате сока със семките. Последното става лесно с малка лъжичка. Накрая нарязвате доматите на малки кубчета.

Ако сте размразявали филетата, не забравяйте да махнете водата, която се е отделила. Хубаво е да сложите алуминиево фолио на тавата, за да не залепват. После намажете повърхността с малко зехтин. Наредете филетата и отгоре разпръснете доматите. В петата снимка виждате, че съм сложил ивици от двойно фолио между филетата. Това е за да не изпада това отгоре и да се отделят по-лесно после. Хубаво е да се сложи и от външната страна.

Филетата се заливат с бялото вино. После се поръсва с малко сол и черен пипер и няколко супени лъжици зехтин и се слага да се пече на 200 градуса, която е предварително загрята. В рецептата пишеше, че това отнема 15 мин., но на мен ми отне 25 – може да е от печката. Зехтина го добавих, за да стане по-сочна рибата. Когато са почти готови, поръсват се с босилек, настъргва отгоре кашкавала и се слага да се допече. Кашкавала трябва поне да се разтопи. Когато готвих, сложих кашкавал само на едното филе, защото някои хора вкъщи постят.

За гарнитурата:

    8-10 малки картофа
    4-6 цели гъби
    2-3 малки глави лук
    девесил
    сол

Гарнитурата е лесна. Измивате картофчетата и ги варите. Това отнема най-много време, затова ще е добре да започнете с него. Гъбите и лукът също се измиват. Лъкът се разрязва на две и заедно с гъбите се нареждат в йенско стъкло с капак. Поръсват се с малко черен пипер и сол и се добавя около 1/4 чаена чаша вода. Важно е да не се прекалява с водата, защото искаме да ги направим на пара, а не да ги варим. Покрива се и се слага да се пече на 200 градуса. Това също отнема доста време, затова е хубаво да се прави преди рибата. Като се сервира цялата гарнитура, се залива с малко зехтин и се поръсва със сух девесил.

За да ми отнеме по-малко време цялото готвене, пекох рибата и гъбите заедно. Гъбите и лукът бяха покрити и вкусът не се смеси. Просто ги сложих едно под друго във фурната и я пуснах на 250 градуса. Щеше да стане и по-бързо ако през 5 мин не я отварях да видя какво е станало.

[tags]рецепта, риба, бяло вино, сьомга, домати, зехтин, картофи, гъби, лук, никулден[/tags]

7 коментара

  1. Риба като риба. Не правя голяма разлика между тях, пък и не готвя толкова много, че да усетя нещо. Аз ги разделям на риби с много кости и такива с малко, защото първите ме дразнят. Харесва ми ако е крехко и сочно месото, независимо дали е пернато, плуващо или грухтящо.

  2. Тези дни си говорих с Баба Пена и тя ми каза, че по принцип рибата и гъбите са били трудно смилаема храна и затова не е било добре да се смесват. Освен това се сетих, че сьомгата, която използвах е морска. В България се яде предимно речна, която впрочем е по-добра. Разликата в месото ще промени вкусът на ястието. Може да използвате филета от която и да е виба вместо сьомга.

  3. тази рецепта е страхотна,само че вместо швеицарско слагам синьо сирене инаистина отнема около 25 мин. за приготвяне

  4. Наистина стана много добра рибата. В последно време пък експериментирам с готвене на месо на водна пара, като във водата слагам подправки, лук и/или гъби. Тази седмица примерно опитах следното – на дъното на едно гърне слагам нарязани на едро 4-5 глави лук. Добавям сол, черен и бял пипер, дафинов лист, и 50/50 вода и олио колкото да покрие половината на лука. Отгоре слагам алуминиево фолио като ръбовете ги обръщам нагоре за да стане като купа. После надупчвам дъното на алуминиевата „купа“ за да пада кондензирана пара обратно при лука. Предварително нарязвам черен дроб на късове и го мариновам в оцет и сода. После го измивам добре и го слагам в алуминиевата „купа“. Затварям гърнето и пека на 200-240 градуса.

    За жалост не се получи много добре. Още мисля, че идеята е добра, защото парите се овкусяват от лука и подправките и дробът става по-различен. Проблемите бяха следните:
    – не мариновах дробът достатъчно – само 15 мин
    – сложих много вода и докато се усетя той се беше сварил вместо да стане на пара
    – трябва нещо да държи алуминиевата купа нагоре, защото като се свари лукът, тя пада във водата и дробът се вари. Може би трябва да я закрепя за ръбовете на гърнето по някакъв начини или не знам.

    Е пак си го изядох, но експериментите продължават. Досега един път не ми се е случило да направя дроб като хората – винаги решавам, че ще е по рецепта и винаги забивам в дивото с моите си идеи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.