Колко ви е добра географията?

map_eu.png

Всички се присмиват на американците колко са били невежи. В Европа имаме самочувствието, че сме начетени и добре образовани. Следният тест може да провери знанията ни по география. Разработен е от TravelPod и има е дава доста обективна оценка по мое мнение.

Играта има различни нива на трудност. За да се мине от едно на другото, трябва човек да събере определен брой точки. Когато започнете да играете ви се дава името на някой обект и вие трябва да натиснете на картата къде мислите, че се намира. След това играта ви показва на колко километра сте от мястото. Въз основа на това получавате точки. Мисля, че също така взимат в предвид дали сте уцелили държавата, континента, планетата и т.н.

Има няколко теми на играта. В стандартният се задават въпроси от световната география, но има и само за Европа, Азия, Северна Америка, Африка, Латинска Америка, САЩ, Канада, Австралия и Океания. Освен това може да проверите дали знаете знамената и столиците на света, забележителностите признати от Юнеско, както и места по снимка. Когато се пита да намерите някой държава трябва да натиснете на столицата.

Имам само няколко забележки към теста. Първо името е Traveler IQ Challenge. IQ означава коефициент на интелигентност и не мисля, че един тест за познания по география може да измери интелекта. Просто напоследък IQ се използва доста свободно от тестовете в мрежата. Второ, картата е доста малка и дори с точност да знаеш къде е нещо, почти е невъзможно да го уцелиш. На снимката в началото съм показал най-близкото ми попадение от много взети тестове. Натиснал съм направо в града. Последното е по-скоро бележка за това, че английският не ни е матерен пречи в случая. Дори и да го говорите перфектно, има градове и места, които са преведени доста смешно на английски. Това може да обърка и някой гений по география.

Тук съм ви дал теста за Европа. Приятно разбиване на илюзии.

Източник: travelpod.com

[tags]travelerpod, геоградия [/tags]

14 коментара

  1. Разделителната способност на картата е ужасна. Най-доброто ми приближение беше Атина с 9 км. За София сбърках с 30, а не е като да не знам къде е 🙂
    Иначе е много забавна идейка!

  2. Верно си е трудно – и то основно поради кофти мащаба на картата, съчетан с липса на време на по-горните нива.
    Моите резултати:
    Европа = ниво 7; 87,616 точки, IQ = 110
    САЩ = ниво 6; 80,136 точки, IQ = 112

  3. Ето и моите от преди малко. Не са най-добрите ми досега:

    Европа: 6-то ниво, IQ 95

    Същият резултат получих на световната карта. Въобще днес се представих зле.

  4. На третия път изкарах 131 на уърлд и повече не съм играл.
    Но е много забавно.

  5. Европа: 126 точки.
    Америка: не искам и да пробвам, пълна скръб съм там.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.