Европа в защита на работниците и потребителите

team_pic.jpgВ началото на Октомври писах на кабинета на Миглена Кунева във връзка с едно мое предложение в защита на потребителите. Написах, че на мен лично не би ми се искало да купувам продукти, които са произведени при експлоатацията на деца или в нечовешки условия.

jivka.jpgДнес получих отговор от Живка Станева. В него се казва, че в началото на 2007 година са били приети два проекта, които имат за цел изготвянето на европейски регламенти за оценяване на продуктите преди пускането им на пазара. Ще бъде следено дали производителите, дистрибуторите и вносителите на даден продукт спазват европейските изисквания за безопасност и условия на труд, както и опасват околната среда. Доколкото разбирам сега топката е в ръцете на комисаря за предприятията и индустрията, Гюнтер Ферхойген.

Ето го и текста на цялото писмо. Поисках страницата с документите за да се запозная по-подробно с тях. Още от сега мога да кажа обаче, че съм доста доволен от това, което виждам. Ако тези проекти станат общо-европейски регламенти, не само потребители като мен ще са спокойни. Европейските предприятия, които така или иначе спазват тези правила, ще имат равен шанс с тези извън Европа, които досега експлоатираха работниците си, защото това се толерира в страните им. Последното не се отнася само до Китай. Подобен проблем имаме и в България, където гръцки инвеститори се отнасят като животни с работничките в Родопите. Това обаче е в ресора на българските власти и Европа може само да ни смъмри ако не си свършим работата.

[tags]еврокомисия, комисар, кунева, потребители, експлоатация, условия на труд, проект, регламент[/tags]

2 коментара

  1. защита потребители – има за цел да защитава едрия и крупен капитал
    големи вериги търговци от ранга на мото- фое форд /но те са големи спонсори , мюзик айдал футболни мачове и т.н./именно затова в форд от 3 г. не признават никакви дефекти/ а те са безбройни/ а тонът с който лъжат, съжелявам ,но аз не правя разлика кога разговарям със служител от защита потребители или служител на мото фое

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.