Изпити и разни неща

Така, днес взех един изпит – Client/Server and Middleware. Както подсказва заглавието, изпитът беше по информатика – corba, tp monitors, application servers, web services, ontologies и други такива странни съкращения и термини, които могат лесно да отегчат приятелите ти, когато пиете на масата.

Изпита беше брутален. Материала не беше кой знае колко труден поне за мен, защото последните няколко технологии в лекциите (ajax, wsdl, soap, uddi, owl) ги знам от първа ръка, защото това работя на работа. Останалите бяха лесни за научаване, но всичко зависи колко дълбоко трябва да се научат. Примерно основните концепции за J2EE може да се обяснят с четири изречения. За сметка на това лекцията беше 174 слайда (powerpoint презентации), всеки от който пълен с графики и информация. Вярно, че не е като да ти изтърсят три-четири тухлета с архаични определения, но информацията си е пак много.

Друго усложнение при изпитите тук е, че нямаме предварителни теми за разработване. Професорът може да те изпита на каквото си иска и колкото си иска. Като усети, че не знаеш нещо може да си задълбае колкото си иска. В този случай, професор Бухман (Buchmann) ме разходи сериозно по целият материал, като голяма част от въпросите се отнасяха до нещо бегло споменато някъде си. Да не говорим, че очакваше да сме запомнили как изглеждат точно неговите графики на различни процеси.

Но стига с оплакванията. Взех изпита в крайна сметка и то с добра оценка. Можеше и по-добре ако бях учил повече, но нейсе. Интересното нещо беше, че вторият изпитващ се оказа, че е българин. Когато ме изпитваха не знаех и не знам дали е дал рамо пред Бухман, но ме съмнява. Нещо, което правеше ми помогна на изпита е, че си отбелязваше с плюсове и минуси какво съм отговорил правилно. В повечето случаи професорът въобще не дава сигнал дали съм на прав път или съм в къра, което може много да ти скапе концентрацията и да изключиш. Като му гледах листа на Петров се окуражих, че отговарям правилно и станах по уверен. Трябва да го черпя тоя.

Та освен изпита в Четвъртък трябва да предаваме проект. То трябваше да го предем този Понеделник, но не стана. Пича, който трябваше да одобри резултата каза, че е добре, но трябва да направим някои малки промени – предимно козметични. Освен това трябва да направя един сайта, който да описва проекта, но това щях така или иначе. Накрая трябва да снимаме цялата система и да му я предадем така. В Четвъртък очаквам, че ще получим подпис за проекта. Все пак става въпрос за университетски практикум и въпреки, че клиентът е истинска фирма и продуктът ще има реално приложение, не могат да очакват от нас чудеса. А и те самите не знаеха какво и как искат да направим. В същото време по-голяма част от групата не разбираха от SOA технологии или от концепцията въобще, а някои дори и не можеха да програмират. Ще пиша повече след като мине представянето по-другата седмица, за да знам каква информация може да се изнася.

Освен това по някое време ще трябва да си празнувам и рожденият ден, но нямам представа кога. Другата седмица ще съм супер зает и нямам да имам време. Може да изкарам на коктейли някои хора. Исках да направя голям купон с половината Darmstadt като в предишните години. Може в Събота да измисля нещо на бързо. Ще видим.

Иначе другата седмица трябва да оправям няколко домашни на Matlab и да ги предавам пак, защото тоя, който ги проверява е педантичен идиот. Не е идиот де, но доста добре се преструва. А и на работа трябва да наваксвам доста неща – трябва да довърша и да тествам едно api и да напиша plug-in за eclipse, който да го използва и да показва какво може. Накрая трябва да добавя сигурност с разни policy-та към един web service, който е използван от api-то. Абе странна история. Въобще може да си представите колко ми е трудно да си говоря за работа с други хора – просто тези, които се занимават с такива съкращения са малко.

[tags]изпит, проект, работа, университета, рожден ден[/tags]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.