Малко известен трик в Gmail

Има доста трикове, скрити функции и нововъведения в Gmail. От супер удобните комбинациите на клавиатурата, до многобройните plun-in-и на Firefox. Има много изписано по темата и няма да ги разисквам днес. Снощи обаче научих за супер як трик в Gmail, който е страшно удобен. Не го знаех до сега и не ми е известно някой около мен да му е бил известен.

Имате поща в Gmail. По някаква причина обаче ви трябва нова поща – примерно ако тази вече сте я използвали в даден сайт и ви трябва нова регистрация. Вместо да си правите нова поща и да пренасочвате всичките си мейли към основната си (аз имам към 20 такива), може просто да използвате досегашната си. Моят мейл е yurukov@gmail.com. Всички спамери го имат вече, така че не ме притеснява да го пускам. Ако сложа една или повече точки където и да е в името, ще получа писмото на същата поща. Еквивалентно е на yuru.kov@…, y..urukov@… или y.u.r.u.k.o.v@…

Така може да получите колкото си искате адреси, които сочат към една и съща поща.

gmail1.png

Другият номер е, че може да слагате допълнителен текст в адреса и пак да получавате писмата. Представете си, че искат да се регистрирате в някой сайт, но ви е страх, че ще ви пращат спам. Пишете след името си „…+nqkakyv_sait@gmail.com“. Ако започнете да получавате спам на този адрес, може много лесно да го блокирате от филтрите. Неудобството е, че някои от сайтовете не приемат адреси, които съдържат „+“ в адреса. Примерно преди малко пробвах с AVG и не стана. Удобно е все пак.

gmail2.png

Изглежда тези неща са от скоро, защото не намирам статии по темата от преди Септември месец. Ето обяснението на Gmail по въпроса с точките.

Източник: makeuseof.com

[tags]gmail, google, трикове, поща, адреси[/tags]

11 коментара

  1. Това с точката в името го има от бая време, но това за + не го знаех, хитро е, ще трябва да го изпробвам 🙂

  2. Точката наистина е въведена преди повече от година 🙂

  3. Видях, че в блогът на IDG са пуснали друг трик в gmail. Може да се търсят писма по език. Пробвах го, но не е много точно. Причината е в това, че не засича какъв е езика на писмото, а филтрира по „lang“ header-a в писмото. Пък и като се замислите е страшно трудно да се различи шльокавицата от английския.

  4. Аз го ползвам за да определя от къде идва сутрешният спам. В някои форуми си слагам името на форума в мейла и така знам че ги обхождат спам ботове. Много добра функция, изключително полезна!

  5. Има допълнение за Firefox, което прави това (специално за Gmail или за същата услуга, част от Google Apps). Гласово известяване (по памет), предлагаше един пощенски клиент, IncrediMail или нещо от сорта. Въпросът е „Струва ли си?“… след като не може да прави и палачинки…

  6. Здравейте,радвам се че открих този сайт!Можете ли да ми помогнете?Искам да си изтегля програма която да ме уведомява че имам поща,но незнам как,и дали има гласова такава?

  7. Gmail имаше една малка програма, която си стои в taskbar-а и проверява редовно дали имаш поща. Не я препоръчвам на никой, защото ми правеше доста проблеми. Не знам дали има add-on за Firefox, не съм търсил.

    Препоръчвам ти да вземеш мейл клиент. Примерно Thunderbird. Ще имаш известяване и пощата ти ще е локално. Като нямаш нет ще можеш да пишеш и писмата ще се изпращат като се вържеш. Използвам го от месец и нещо и съм що-годе доволен.

    Наскоро попаднах на статия за пробив в защитата на Gmail ако сте го отворили отделно. Сега я проучвам и ще пиша за нея тези дни. Ще има и преглед и съвети за Thunderbird като си събера мислите по въпроса.

  8. Благодаря!От май миналата година съм в gmail,но все още незнам да я ползвам!

  9. Препоръчвам ти да прочетеш тази статия тук. Днес разбрах за един пробив в сигурността на gmail. Все пак за мен си остава най-сигурната и удобна поща. В това просто няма спор.

  10. Здравейте,
    Виждам, че сте доста запознат с функциите на Gmail.
    Може ли да ми помогнете с информация?
    Има ли опция с една регистрация в Google, да имам две пощенски кутии, не разновидност на мейла? Не намерих информация по въпроса.
    Благодаря! Слънчев ден!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.