Първият подводен ресторант

В духът на последната ми статия за повишаването на равнището на океана и серията проекти за хотели на екзотични места като в космоса и под водата, искам да ви покажа нещо готово.

Вече е факт първият подводен ресторант. И досега е имало атракции, при които хората са вечеряли в яхта с прозрачно дъно. Това обаче е различно. Ресторантът се намира на пет метра дълбочина и е изграден в девствени коралови рифове на Молдивските острови в Индийският океан. Ще е част от подновеният курорт на Хилтън, който се намира на два идентични острова.

Ресторантът има само 14 места и до него се стига по извита стълба. Размерите му са 5 на 9 метра. Позволява 270 градуса наблюдение на околните води, които гъмжат от морски създания. Морската кухня, която се предлага била типична за островите. В този смисъл предполагам, че няма да им трябват и менюта – просто може да посочите през прозореца какво искате и ще ви го сготвят.

Възхищението от природата, развитието на технологиите и търсенето на все по-силни преживявания ще ни донесат още много такива изненади. Въобще няма да се учудя ако в най-скоро време станат редовна практика туристическите пътувания с подводница, дълбоководните хотели, а защо не и постоянни селища. Странното е, че ни е по-лесно да излетим в космоса и да направим хотел там, отколкото на дъното на океана. А последният може да ни донесе толкова повече ползи и е толкова по-малко изследван, че трябва да ни е срам направо.

Източници: luxist.com stranger-worlds.blogspot mansworld.ru

[tags]подводен, ресторант, хилтън[/tags]

9 коментара

  1. За протокола – казват се „Малдивски острови“ или само „Малдиви“.

    А туристически миниподводници има от доста време насам. В момента ме мързи да ровя за примери…

  2. Не знаех как се пише на български и предпочетох да действам на сигурно. За подводниците знам, но са рядкост, малки са и обикновено става въпрос за няколко часа разходка. Аз говоря за подводни лайнери по подобие на трансокеанските пътнически кораби.

  3. Е да, но отворът е на нивото на водата нали 🙂

    Покрай глобалното затопляне се затоплят и океаните. Затова има все повече и по-голями урагани – те освобождават тази енергия. Един страничен ефект от това е, че кораловите рифове умират при по-висока температура. Те са много уязвими. Ако рифът умре, ще изчезват и рибите, а ресторантът ще е насред сиво гробище от обезцветени корали.

  4. Селища под водата?Страшничко!Ами тези с клаустрофобиа?

  5. Когато има куполи, като този на ресторанта, пространството е по-отворено и не мисля, че клаустрофобията ще хваща толкова. Ако не – ще си седят на сухо. 🙂

  6. Ама че си и ти!Нали говорихме че при евентуален потоп,да се живее в подводни селища,каква суша?

  7. предполагам, че човек трябва доста да се изръси за да успее да стигне до там..за ядене не си и помислям …

  8. Предполагам, че е така. Но клиенти ще има бол. Броят на милионерите в света се увеличава зашеметяващо. Индикатор за това са борят на специални поръчки за свръх скъпи коли и все повечето ексклузивни курорти и атракции като тази. Да не говорим, че луксозните хотели никнат като гъби.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.