Подаръкът ми за нова година – малка промяна

pic_5820.JPG

Миналата седмица писах какво си подарих за Нова Година – Panasonic Lumix DMC-FZ8. Веднага щом го купих се похвалих тук и в следващите два дни се разви доста интересна дискусия за предимствата и недостатъците на няколко модела фотоапарати от този калибър. В крайна сметка ме убедиха, че Canon S5 IS е по-добър вариант и аз бързо отказах покупката и го поръчах. Много съм благодарен на Светла, cx, Недко, Ему и особено на Michel за помощта в избора. Толкова инфо не съм получавал досега за никоя джаджа, която купувам.

img_0002.jpg

Та ето първите ми впечатления. Като начало започваме с първата снимка (горе). Впрочем тази в началото съм я направил със старият ми фотоапарат и при това е мината на Picasa. Вижда се разликата.

Фотоапарата е по-лек и по-малък отколкото си го представях. Малко е неудобен да се държи с една ръка, но основно, защото ме е страх да не го изпусна. Из контролите лесно се ориентирах. Малко ми трябваше време да се усетя, че светкавицата трябва да я вдигна, а не тя сама да изскочи. Настройките са доста интуитивни, а бутоните на удобни места. Има още няколко бутона, които не схващам за какво са, но всичко с времето си.

img_0010.jpg

От качеството съм много доволен. Особено в сравнение с това, с което съм свикнал досега. Не съм я пробвал на открито още но съм сигурен, че ще е супер. Горната снимка я направих без светкавица за да се вижда фотоапарата. Не съм я минавал и през филтрира на Picasa, за да видите как точно излиза снимката.

Нещо което много ми хареса в първият момент е лазерът. На предишният ми фотоапарат се появяваше голямо червено петно, което винаги дразнеше хората. На този е малка зелена точка, която почти не се вижда, ако си от срещу камерата. Също така светкавицата не дразни колко предишната ми. Нещо макро ефектът не мога да го оправя, но с четене ще стане.

Това, което трябва да направя сега е да си купя още една четворка батерии, чанта и 4Гб карта. Спрях се на 4, защото май 8 ще ми е много на този етап. После мога да взема и 8. Мисля, че в един момент и статив ще ми трябва, но и това после. За сега остава да се упражнявам и да святкам Вероника през пет минути докато не я изкарам от кожата и.

Впрочем покрай тази камера се замислих за членство във Flickr. За сега мисля обаче да си оправя сегашната ми галерия (да добавя страници, търсачка, да намаля ajax ефектите…) и да качвам всичко там. Ще потърся и някоя готова. Досега повечето не ми харесваха като дизайн. Трябва ми нещо хем просто на външен вид, хем да може да държи поне 1000 галерии от порядъка на 200-300 снимки всяка. До сега имам 15000 снимки пръснати из три галерии на сайта ми и това не ми се нрави.

Накрая мога да кажа само, че ще виждате все по-хубави снимки в блогът ми. И още нещо – честито Бояне. 🙂

Детска радост.

Допълнение

img_0040_2.jpg

Оправих се с макрото. Има какво да се желае, но ми е толкова кеф, че не е истина. Това е половината причина да искам такъв фотоапарат. Изпробвах и функциите около видеото – увеличението и правенето на снимки през докато тече филма. Открих и че когато въртиш камерата, снимката на дисплея се върти с теб. Само на долу с главата не става. Има и един куп функции за обработка на снимки и видео, които не съм изпробвал. Ще се стремя обаче да работя предимно на manual за да се науча. На автоматик нещо не ме кефи.

[tags]юруков, фотоапарат, canon s5 is, подарък, нова година, впечатления[/tags]

33 коментара

  1. Еми това е по-голямо и ще изглеждам по-яко 😉 . В действителност G9 не съм го разглеждал. Като му гледам spec-а от пръв поглед – близък е до S5, като изключим може би 12х увеличението. Някой, който го е използвал, да каже повече как се справя.

  2. Е, честит фотоапарат! Колкото и да си обичам лумикса, не мога да премълчавам недостатъците му (е, то е един недостатък, но сериозен).

    Що се отнася до Flickr – има смисъл, ако ти е платен акаунтът. На мен ми подариха акаунт за 2 години и е супер. В противен случай има ограничения, като например за обема на снимките. И след 200 снимки старите почва да ги крие, от което може да се отървеш, ако си направиш група и си пуснеш снимките там. Ама си е кофти. Освен това, Flickr е не толкова място, където да съхраняваш снимки, колкото място за общуване на хора, които правят снимки. И като се намери един да ти харесва снимките, после се намират много и става голяма краста :).

  3. А честито!

    Аз снимам само на P и M (program auto, manual). Предимството на program auto пред auto е че можеш да сменяш ISO-то. Всички други режими са с автоматично iso, тоест снимат основно на 200-800, където има много шум. Дори за нощни снимки не препоръчвам съответния режим, а изцяло ръчни настройки.
    Моя съм го закотвил на 80 ISO и това е.

    Чети книжката, аз когато си го взех прекарах цяла вечер в четене-пробване 😉

  4. Утре ще има яко тестване. Не са ми ясни доста неща, но в процеса на работа ще търся туториали в нета за да реша текущи проблеми. Примерно това, което ми хрумва на момента е, че когато снимам много от близо, светлината се закрива. Знам че има кръгли светкавици, които се поставят около обектива. Намерих обаче решение с алуминиево фолио, т.е. почти безплатно. Ще го изпробвам и ще ви кажа дали действа.

    Впрочем забелязах, че и трите играчки, които ще са винаги в мен използват едни и същи usb кабели ( т.н. mini usb port) – pda-то (зареждане и данни), безжичните слушалки (зареждане) и фотоапарата (данни). Много яко. Това означава, че ще нося само един, а не три кабела.

  5. А честито! Да се счупиш от снимане, но апарата да не го прави (счупването 😉 ).

    За батерии бих ти препоръчал да си вземеш eneloop. По-малко се влияят от студ (тествано) и уж почти нямали саморазряд (не е тествано, защото кой да ги чака 😉 ).

    За снимането и аз съм на мнение, че и P е добро начало. Между другото, cx, Fuji-то при P можеш да му избираш комбинации бленда/скорост, които си изчислява. Малко мяза на A режим.

    Поздрави Ему

  6. Честито!

    Не очаквай DSLR, но на слънчево време и на открито мисля, че ще правиш много добри снимки с такъв dslr-like, като S5 (ISO 80-100-200 шумът ще е незабележим)! 😉

    За SD картите (новите, SDHC), като гледам цените на 4-8 гигабайтовите модели, class 6, та те са направо без пари 🙂 Карта 8-16 GB можеш и по-късно да си вземеш, само гледай да е бърза сегашната ти, ако ще и да е малка (2-4 GB) – мисля, че новите цифрови фотоапарати се влияят и от скоростта на картата, за да са по-бързи…

    Чакаме подбробно ревю и снимки тези дни! 🙂

    // PS (offtopic) В блога ти има видео, embed-нато с QuickTime, тази сутрин QuickTime реши, че е наложително да се опита да се update-не, веднага щом пуснах Firefox и отворих твоя блог, което доведе до тежък краш на браузъра. Опитах да отворя блога ти и с IE, краш и там. Opera 9 – и там. Накрая се отчаях, бях принуден да си направя update ръчно на QuickTime до версия 7.4, за да мога да отворя yurukov.net/blog 🙁 Не съм имал никога такива проблеми с Flash, ама явно Apple начинът на епbed яко suxxz, за да прави такива мизерии… Нищо де, само да знаеш – може и други да са имали подобен проблем?:)

  7. Поздравления и от мен за добрия избор!

    Ако още се двуумиш за flickr бих ти препоръчала и да надникнеш в един друг сайт – http://www.23hq.com. Интерфейсът е приятен, на новите потребители мисля, че им дават по 300 снимки безплатно на месец, атмосферата е креативна и много приятна. Ще се радвам да се присъединиш към нас! 🙂

    От две години снимам с компактен Canon, разбира се с по-малко възможности от S5 IS (PowerShot A510), но специално за макро-режима, бих ти препоръчала да пробваш с настройката на „metering mode“ – spot. Ще видиш, че има голяма разлика в дълбочината на фокуса, който дава.

    И cx е прав, естествено, четене и тестване се иска, но то си е истинско удоволствие! 😉

    Успех! И ще чакаме снимки! 😀

  8. @Боян: Честито да си го ползваш със здраве и да прави само хубави снимки 🙂 Една молба – качи някои от снимките нередактирани, за да ги видим отблизо как са.

    @Гери, какво ползваш за качване на снимките във 23?

  9. Недко, сайтът предлага собствен uploader. Сървърът е бърз, интерфейсът е изчистен, което на мен доста повече ми допада в сравнение с flickr, и е лесен за боравене. Между другото има и интерфейс на български.

  10. @Гери – благодаря за сайта. Наистина изглежда добре. Причината да се колебая да използвам такива сайтове е, че имам голям хостинг – 4Гб и много снимки – 15000-20000. Мога да си позволя да са на моя си сайт.

    Намерих един як plug-in за WP за photoblog – Yet Another Photoblog. Изглежда добре, но не мога да го изпробвам още. Всъщност не мога да качвам нищо по-масивно на сайта ми в момента, защото нещо от домашната мрежа връзката не става. Много е странно. Само FTP и само към моя сайт.

    Впрочем днес си купих чанта за фотоапарата. След малко ще си поръчам карта, батерии и нещо да му чистя обектива от Amazon.

  11. Купих си карта и ми хрумна нещо. Знам, че има SD wifi карти. Някой пробвал ли е фотоапарат с такава карта? Чудя се дали може да се направи така, че снимките/видеото да се изпращат директно през WiFi на лаптоп. За сега знам, че картата може да се използва само за да позволи на PDA-та да използват wlan.

  12. YAPB is a photoblog plugin

    One post, one image, one description. Your image should be worth that. If you need to display multiple images in one post – Just download and use one of the several available gallery plugins for WordPress.

    Сигурен ли си, че точно този плъгин ти трябва? При него всяка снимка отделен пост. Демек няма галерии, албуми и всякакви други обединения на снимки, няма bulk upload-ване и т.н.

    Скоро и аз търсех нещо, за да си направя блога и галерия, но така и не открих нещо, което да ми допадне напълно. Честно казано, аз и не мога да си представя, какво точно искам. Иначе ще седна и ще си го напиша, ама …

    Поздрави Ему

    П.П. Провери си спамовете. Там някъде трябва да е зарит един мой коментар от сутринта.

  13. Ами това е част от нещата, които искам. Трябва ми нещо за единични снимки и нещо за цели галерии. Едното ще е за неща, които съм забелязал на момента и съм го снимал. Галериите ще са за събития, купони и т.н. Снимките ще са на различни места и ще са с различна цел. Поне това ми е идеята сега. Ще видя дали ще ми хареса. Вече за галерията ще видим.

  14. @Боян: в един момент ще ти свърши мястото, това е сигурно. Тогава пак ще трябва да ползваш някаква обществена услуга.

    Мога да предложа моят опит в тази насока: Аз съм на Фликър. Платил съм си Про акаунт ($25 на година), но за тези пари всичко става неограничено. Досега съм сложил сигурно едни 15 гигабайта снимки. Качвам ги ненамалени – така както съм ги снимал. Ако след като ми изтече годината не си платя се скриват всички снимки преди последните 200 качени, но те си стоят там, не ги изтриват (има си хас). Като си платя отново имам достъп до всички снимки. За мен Фликр е най-удачното решение защото изглежда някак си по-фотографски в сравнение с останалите фотохостинги, не че няма боклук из него, но повечето големи фотографи, които следя (и които благоволяват да показват нещата си фор фрий) качват нещата си на Фликър.

    Мисля, че на 23hq няма ограничението при което като свърши годината и ти скриват снимките, плюс това 23 го има на български – не че не се оправям на английски, но все пак пичовете от 23 са си направили труда да сложат българския превод, което много ми допада. Ограничението за безплатния акаунт е 30 снимки на месец.

    ПикасаУеб(Гугъл) е доста удобна защото можеш да си качваш снимките директно от софтуера им (Пикаса), който е много добър. Качването е безплатно, мисля че е без ограничения. Лично за мен ПикасаУеб е чалгата в областта на фото хостинга. Албумите им са изключително грозни (лично усещане), изискват Javascript, иначе нищо няма да видиш от снимките.

    Другата фотохостинг услуга на Гугъл е Панорамио. Купиха го миналата година. Готиното при него е, че снимките излизат в Google Earth, ако ги одобрят и ако имат геотагове. Като гледам какви снимки одобряват, явно одобряват всичко с геотагове. И те поддържат интерфейс на български (по-скоро англобългарски, там за пръв път срещнах думата „контактирам“ 🙂 ). Неразбираемо за мен остава, защо имат твърдо ограничение от 2 гигабайта снимки, което прави услугата неизползваема от сериозни потребители.

    Zooomr също е услуга, която ми допада – две неща по-специално: поддържат OpenID логване и липсата на ограничения при upload. Казват че срещу $20/год щели да махнат рекламите по страниците със снимките ти, но последно като ги посещавах нямаха реклами, сега не знам как е.

    Имаше още една услуга – zoto.com – тежък и тежко аяксифициран сайт. Имат някакви ограничения при качване, но знам какви.

    Други аспекти при избора на фотохостинг услуга е качването на снимките и също така: кога многобройните фотохостинг сайтове ще започнат да издъхват финансово (тогава или ще престанат да съществуват или ще предадат бизнеса си в ръцете на големите).

    Това са моите пет пари по въпроса 🙂

  15. @Боян: не съм сигурен дали имаш модериране, но да знаеш че пуснах един обширен коментар, а не излезе

  16. аз качвам всичко там – даже неща които никога няма да покажа никому, защото са с ужасно лошо качество – просто ги оставям на private, но знам че са там. Така знам, че като ми се счупи HDD или като се прецакат DVD дисковете на които архивирам, снимките ми не са изгубени. Това си има цена разбира се – пада яко тагване, за да мога да намеря нещата като ми затрябват.

    Отначало се тарикатеех на дребно (по-скоро защото нямаше начин как да си платя) и правех следното: слагах си снимките на Фликър, а си запазвах директните url които сочат към тях. Фликър позволява това – даже и дадено фото да ти е private можеш да публикуваш директния url някъде и то ще се вижда. По този начин снимките ти няма да спрат да се виждат по сайтовете на които си ги публикуваш дори и да решиш да не подновяваш услугата. Сега $25 са си към 35 лв, което е направо смешно, като си помислиш, че не поставят никакви ограничения пред теб, а все пак те поемат грижата за редовния бакъп 🙂

  17. @Недко – филтъра ми за спам е нещо много строг. Грънчаров примерно винаги го маркира.

    Ако реша да използвам фотохостинг, определено ще е flickr. Picasa албумите също не ми харесват. Изглеждат прекалено на админ панел. Това, което ми харесва особено на flickr е, че с публичното api може да показваш снимките в сайта си. Така мога да направя собствена галерия, като само хостинга да е там. Голям плюс е социалната част.

    Въпросът, който аз си задавам е дали има смисъл да качвам масови снимки от купони там? Възприемам Flickr по-скоро като сайт за качване на професионални снимки, а не като семеен албум. Впрочем и там има програми за директно качване от компа.

    Иначе за мястото си прав – все някога ще свърши. Има го обаче и факта, че всяка година ми качват пространството. В началото беше 10, а сега е 15.

    Трябва да разгледам flickr по-подробно. Ако взема да го използвам, че се преместя на по-малък и по-евтин хостинг за моя сайт. Най-вероятно някъде в БГ.

  18. Това с тагването и качването наистина е проблем – затова си написах собствено средство за качване. казва се Phlogre. Името е най-малко общо кратно от Flickr-Photo-Organizer-Ogre, защото е доста грозничко горкото, защото бе преди всичко за собствена употреба. Някой ден може да ми остане време и като го разкрася ще го прекръстя на Phnice 🙂

    В момента качвам цялата си колекция от снимки (~40G) с Phlogre. Идеята е, че можеш да тагнеш всички снимки и през това време да ги качваш във Flickr. Всичко се пази в база данни (SQLite). Спираш програмата, пускаш я – upload продължава от снимката на която е спрял. Ако те заинтересува пусни едно търсене за Phlogre и ще ти излезе – качил съм го в Sourceforge.

    Ако имаш някаква конкретна идея за разпознаването на лица, кажи – наистина би било доста удобно.

    В днешно време всичко се върти около данните на хората. Гугъл са зяпнали такава уста, че ще глътнат целия свят, така че няма да се учудя някой ден да прилапат Фликр. Това ми дава увереност, че Фликр няма да изчезне, въпреки последните затруднения на Яху. А и не вярвам че Яху ще го закъсат чак толкова, че да изчезнат съвсем.

    п.с.Ако не Гугъл, то ЦРУ ще ги купи – напоследък се заговори, че Facebook бил разработка на ЦРУ 🙂

  19. Отдавна се каня да си оправя снимките в Picasa. Има много яка функция за тагване и подреждане, но все ме мързи да я използвам. Ако тръгна да качвам 15-20 хиляди снимки във flickr просто не знам как ще ги тагвам. Навремето дори мислех да хвана някоя програма за разпознаване на лица и поне хората да ми маркира. В университета бачках за едни хора, които правих нещо подобно.

    Независимо дали е web или на компютъра ми, пак ще трябва да прекарвам много време в тагване и подреждане. Мисля, че това ми е основният проблем. От него обаче няма бягане.

    Другото ми притеснение е, че flickr може в един момент да изчезне. Yahoo не се справят много добре напоследък. Сигурно някой друг ще го купи тогава.

    Тези дни ми поставиха и въпроса за ценността на снимките. Когато имаш толкова много снимки от толкова много поводи, просто се губят в тълпата. 99% от архивите не съм ги отварял от месеци. Някой галерии въобще. Може би основната причина е, че не са тагнати. Много от галериите са от купони в Darmstadt и ми се ще да ги споделя, за да останат занапред и хората да могат да ги гледат. Мисля, че flickr е добро решение за целта. Моят хостинг я го има, я не след 2-3 години.

    Има ли възможност да си направиш личен backup на всички снимки заедно с мета-информацията (колекции, тагове, описания, дати)?

  20. трудно ще ги купят нокия…
    те сега търсят да намалят разходите по производството си. щом затварят завода в Германия, значи едва ли ще тръгнат да харчат за нови неща. (може и да греша разбира се, и точно затова да затварят заводи – за да могат да си купят Фейсбук 🙂

    търсих за възможност да драсна плъгинче за Пикаса – нъц… исках поне да ги хакна някак си, защото и аз много харесвам обработката им на снимки, много е опростена а в същото време е изключително мощна. с една дума удобно е. Но за съжаление твърде много усилия (имам предвид основно време, защото голямо снифене и разкодиране ще падне) трябва да се хвърлят за да може да се направи такъв преходник между апи-тата, което прави мисията невъзможна.. поне за мен 🙂 едно такова решение би било то да се преструва на прокси и пикасата да се свързва към него, така отпада dns хака. абе може, може да се измисли ама ха де…

  21. Чувал съм и за други подобни програми. Доста е удобно така. Ще е яко ако се направи интерфейс от Picasa за качване във flickr. То Picasa-та няма plugin-и, но с подходяща програма, която да работи с api-то на flickr, разкодиране на api-то на picasa web-albums (за да може да ги преведем) и малък DNS хак, може да накараме picasa да работи с Flickr. Всъщност единственото, което ме кефи в Picasa-та е обработката на снимките. Знам, че може и с gimp да го правя, но там е направено мноооого удобно.

    За разпознаване на лица има вече свободни системи. Проблемът при повечето е, че трябва да са тренирани, т.е. трябва да им са показани достатъчно решения за да могат да си вадят изводи кое е нос, кое е око и т.н. Всъщност аз тогава това работех – тренирах подобни системи да разпознават коли и колела. За жалост съм изгубил контакт с тази сфера и не знам докъде е стигнало всичко. Знам обаче, че основният проблем е точно да се намерят тренировъчните знания.

    А facebook не е направен от ЦРУ. Ще им се. Сега се дочу нещо, че nokia ще го купува. Ще е яко да го интегрират в телефоните си, но най-вероятно новината е с цел качване цената на акциите.

  22. @Боян – абе усетих аз че нещо различно има, ама не разбрах какво 🙂 може би ще е добре да се скриват само тези които вече са прочетени – т.е. да се пази в куките до кой коментар е видял човека и да му се показва само това което не е видял. логично е нов посетител да иска да види цялата дискусия.

  23. Ако имаш собствен хостнг, добро решение е GALLERY 2 – добре може да се организира всичко, има и опция за качване на по 1000 снимки наведнъж направо от писито към уеб албумите 🙂

    Иначе flickr rullz – поне за момента! 🙂

    Аз с моя хостинг (250+ GB) изобщо не се притеснявам за дисковото пространство, но все още ме мързи да си сложа Gallery 2 за да пробвам да си организирам фотосите онлайн и аз…

    За SD WiFi картите не знам, май нищо не съм чувал досега (дори не знаех за тяхното съществуване)… 🙂

  24. Пробвах вече GALLERY 2 и не ми хареса нещо. Основно външният вид. Не съм разгледал дали има скинове. Всъщност аз отдавна я прегледах. Може да са променили нещо. Ще я видя пак тези дни.

  25. @Недко – да, наистина ще е трудно. Снифинга и копирането на данни е лесната част – най-обикновени soap съобщения. Дори попълването на липсващите данни от разликата в стандартите ще е лесна. Проблемът ще дойде от това как google са си направили сигурността. Най-вероятно имат защита срещу middle-man атаки, които ефективно ще попречат и на подобна интеграция. Тук вече въпросът опира дали са си направили защитата на message или transport ниво. Ако е на message – горе-долу става, но трябва да пак да се говори със google albums и да се симулират сесии. Ако е на transport вече сме прецакани, защото ще се криптира съдържанието.

    Впрочем някой харесва ли му новата ми промяна в блогът? Преди малко за 5 мин. я написах. Направих опция да се скриват част от коментарите. Показва само 6-7, ако коментарите са повече от 10. Днес ще тествам, а утре ще пиша подробности.

  26. @Недко – филтъра ми за спам е нещо много строг. Грънчаров примерно винаги го маркира.

    За подобни проблеми съм драснал едно плъгинче „VIVA LA Cyrilica“. То проверява текста на коментара, обявен за СПАМ, дали съдържа кирилски букви и ако има, то го слага за модерация. Понякога нещо се бърка и вади и некирилски спам-ове (трябва да го разчопля, защо така прави), тук там има и спам, който съдържа кирилица (руски или имаше един, който вкарваше и името на блога), но те не се появяват, докато не ги одобриш, а и са сравнително малко.

    Наскоро направих и един такъв за Spam Karma, който все още е в beta период, но май бачка. VIVA LA Cyrilica за SK2 v0.1 beta

    Поздрави Ему

    П.П. И на 23 има възможност да си показваш снимките на блога. Мисля да потърся готов плъгин, а ако няма, да драсна такъв ;).

  27. Браво Бояне 🙂
    Честита щракалка 🙂 Общо взето е много трудно да сбъркаш при Canon или Nikon. Само малко се зачудих защо не инвестира още наистина малко повече пари и не си купи някой нисък клас Огледално рефлексен апарат като D40 на Nikon. Но, така или иначе този приятел е достатъчен като за начало и виждам че вече има много по-добри снимки 🙂 особено някои макрота.
    До скоро снимане и have phun!

  28. Еми на мен макрото ми е най-любимо. Това ми беше едно от основните изисквания за нова машина. Иначе то винаги мога да сложа още малко пари и да взема следващото най-добро, но това ми е точно. Просто на ръба на възможностите. Да и свикна с този фотоапарат, да се разработя и да видя кяр от по-добро качество и тогава ще се замисля за по-горна класа. Даже няма да и купувам допълнения към обектива – то по-евтино ще е да взема някой нов. Сега като се закарам в БГ за няколко дни ще щракам като луд. Ден-два ще съм по планините и се надявам да има слънце. Ще видим.

  29. Pingback: en.wikicy.org

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.