grass fire water wood
 
     
     

Семантично търсене на хора

Публикувана е на неделя 27th януари 2008 19:54 в категориите: Идеи, Технологии и Интернет

Като поредният buzz термин, семантичното търсене се използва за щяло и не щяло. Всеки твърди, че неговата разработка е точно това. Обещал съм да напиша по-подробно по въпроса за семантичните приложения и мрежи и ще го направя съвсем скоро. Сега искам да ви представя един подход към семантичното търсене – Spock. Тази търсачка ви предоставя възможността да намерите хора и с какво се занимават. Всичко знаем, че може просто да напишем името в Google и да претърсим страниците. Spock обаче претендира, че осмисля интернет присъствието на дадена личност. Възможно е да филтрира данните по най-важните характеристики като пол, възраст и местоположение, както и да открие снимка на човека. Ако имате трудности, просто и дайте повече критерии.

Важно е да се отбележи, че тези неща са лесни за нас хората, но за компютрите са почти невъзможни. Поне досега. Мисля, че Spock е сериозен напредък и въпреки недостатъците му, за мен той е най-добрият начин да намерите някой в мрежата. За жалост обаче работи само на латиница и дори и някой да е в българската мрежа, ще ви е трудно да го намерите. Друг недостатък е, че спамърите са открили пробив в логиката на търсачката. Когато търсите хора, понякога на първо място излизат рекламни сайтове, които нямат нищо общо с него.

spock1.png

Факта, че виждаме „бета“ в логото не ни прави вече впечатление – Google наложиха принципа на вечната бета в индустрията. Все пак трябва да се отбележи, че услугата, а и технологията и концепцията като цяло, е наистина съвсем нова. Ще трябват години за да се стигне до сериозно развитие в тази сфера.

В тази връзка, получих покана да тествам Powerset. Подобен е на True Knowledge, за който писах преди. Те са още в private beta и разчитат на потребителите да им тренират търсачката. Често използвана стратегия и изглежда при тях работи. Като събера впечатления ще пиша и за него.

PS: Маниаците на StarTrek да не бъркат тази търсачка с Mr. Spock. Впрочем ще излиза нов филм през 2008, нали знаете?

[tags]spock, semantic web, powerset, семантично търсене, мрежа[/tags]


9 коментара за “Семантично търсене на хора”

 1. 1
  ТАНЯ ТИХОЛОВА каза :

  прекахнат по молба на автора

 2. 2
  Боян Юруков каза :

  Успех тогава. В мрежата има доста инструменти за целта.

 3. 4
  Костадин костов каза :

  Търся стар приятел от Куба, беше в България – някъде 1982 – 1983 год. Казва се Рикардо, от Хавана е. За съжаление имам само негова снимка….Моля, да ме посъветвате мога ли по някакъв начин да го открия?
  С уважение – Костов.

 4. 5
  Боян Юруков каза :

  За съжаление по тези данни ще ви е изключително трудно. Особено, ако не е активен в мрежата.

 5. 6
  мимка каза :

  тази търсачка не струва ! или поне аз не знам как се работи със нея ! (:

 6. 7
  aldin каза :

  алаътин

 7. 8
  Jelqznata каза :

  Издирвам сестра си която не съм виждала от 20 и повече години.
  Това което знам за нея е:
  Стефка Христова Стоянова родена на 26,11,1965 г.
  Средното си образование е завършила в гр.Плевен и основно е живяла там.
  Майка и се казва Величка и е 1947 г.
  Нямам друга информация и се надявам тази да е поне малко от полза!
  Безкрайно благодарна ще ви бъда ако ми помогнете да я открия!
  :)

 8. 9
  Даниела каза :

  Издирвам един приятел, казва се Валери Кожухаров, живееше в Перник ,сега живее в северна Португалия……работеше като геодезист ? Благодаря :)
  Роден на 30.07.1954г.

Оставете отговор

Може да използвате тези тагове: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b rel=""> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong rel="">

Създадете си Граватар, за да има снимка до коментарите ви.

Декларация за поверителност

.