Семантично търсене на хора

Като поредният buzz термин, семантичното търсене се използва за щяло и не щяло. Всеки твърди, че неговата разработка е точно това. Обещал съм да напиша по-подробно по въпроса за семантичните приложения и мрежи и ще го направя съвсем скоро. Сега искам да ви представя един подход към семантичното търсене – Spock. Тази търсачка ви предоставя възможността да намерите хора и с какво се занимават. Всичко знаем, че може просто да напишем името в Google и да претърсим страниците. Spock обаче претендира, че осмисля интернет присъствието на дадена личност. Възможно е да филтрира данните по най-важните характеристики като пол, възраст и местоположение, както и да открие снимка на човека. Ако имате трудности, просто и дайте повече критерии.

Важно е да се отбележи, че тези неща са лесни за нас хората, но за компютрите са почти невъзможни. Поне досега. Мисля, че Spock е сериозен напредък и въпреки недостатъците му, за мен той е най-добрият начин да намерите някой в мрежата. За жалост обаче работи само на латиница и дори и някой да е в българската мрежа, ще ви е трудно да го намерите. Друг недостатък е, че спамърите са открили пробив в логиката на търсачката. Когато търсите хора, понякога на първо място излизат рекламни сайтове, които нямат нищо общо с него.

spock1.png

Факта, че виждаме „бета“ в логото не ни прави вече впечатление – Google наложиха принципа на вечната бета в индустрията. Все пак трябва да се отбележи, че услугата, а и технологията и концепцията като цяло, е наистина съвсем нова. Ще трябват години за да се стигне до сериозно развитие в тази сфера.

В тази връзка, получих покана да тествам Powerset. Подобен е на True Knowledge, за който писах преди. Те са още в private beta и разчитат на потребителите да им тренират търсачката. Често използвана стратегия и изглежда при тях работи. Като събера впечатления ще пиша и за него.

PS: Маниаците на StarTrek да не бъркат тази търсачка с Mr. Spock. Впрочем ще излиза нов филм през 2008, нали знаете?

[tags]spock, semantic web, powerset, семантично търсене, мрежа[/tags]

13 коментара

  1. Търся стар приятел от Куба, беше в България – някъде 1982 – 1983 год. Казва се Рикардо, от Хавана е. За съжаление имам само негова снимка….Моля, да ме посъветвате мога ли по някакъв начин да го открия?
    С уважение – Костов.

  2. тази търсачка не струва ! или поне аз не знам как се работи със нея ! (:

  3. Издирвам сестра си която не съм виждала от 20 и повече години.
    Това което знам за нея е:
    Стефка Христова Стоянова родена на 26,11,1965 г.
    Средното си образование е завършила в гр.Плевен и основно е живяла там.
    Майка и се казва Величка и е 1947 г.
    Нямам друга информация и се надявам тази да е поне малко от полза!
    Безкрайно благодарна ще ви бъда ако ми помогнете да я открия!
    🙂

  4. Издирвам един приятел, казва се Валери Кожухаров, живееше в Перник ,сега живее в северна Португалия……работеше като геодезист ? Благодаря 🙂
    Роден на 30.07.1954г.

  5. Търся жена, която по баща се казваше Лили Кралева и живееше на ул. Алдомировска. Сега сигурно е на около 66г. Това са да спомени от преди 55г.

  6. Търся сестра си живее е гр.Елхово обл.Ямбол .Изгубихме координати.Казва се Райна Ангелова род. на 18.12.1965г.Има две деца Петя и Петър.Ще ви бъда благодарна ако ми помогнете да я открия.

  7. Искам да разбера как наистина е изглеждал дядо ми Кирил Томов Ефремов, а не да ме лъжат с царица Костадинка като Рая или с дядо – тип цар Киро.Мога да кача снимка на баща ми Румен – наистина бял , нормален мъж с бяло на очите, което издава съвременна европеидна раса, не мангасарска и с много интересен син ирис.
    Омръзна ми дори Венелин Атанасов да са сто мангала, но Румен винаги да е едничък.

  8. желая да намеря един приятел ,знам че живее в кв.Христо Ботев и ще почва работа във най близкото Фантастико казва се Илян 1977г.е роден.Обади се или на фейсбука Any Borisova

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.