Религия като религия

1182333474128ri0.jpg

Преданията във всяка религия или култура взети буквално нямат никаква логика. Звучат толкова абсурдно, че няма накъде. Мормоните вярват, че някакъв намерил книга, написана на древен език и я превел като си заровил лицето в шапка. Също така, че Христос бил минал през щатите преди да умре. Сиентолозите пък вярват в една фантастична приказка с извънземни, които са населили земята с дедите ни и искат от вас да плащате стотици долари да преминете тестовете им.

Тези и много други групи от вярващи, ние наричаме секти. Отнасяме се към тях като нарушители, защото не са част от масовите стари религии. Ако го погледнете реално, християнството и мюсюлманството са били секти, отцепили са се от юдеизма. Той пък най-вероятно също има подобни корени. Ако погледнем тези стари религии, ще видим същите фантасмагории.

Горната снимка описва много добре какво искам да кажа. Превежда се така:

Християнство – вярата, че космическо зомби-евреин, който си е сам баща, може да ти помогне да живееш вечно, ако символично ядеш плътта му и телепатично го приемеш за свой господар, така че той да може да премахне зла сила от душата ти, която се е вселила в човечеството, защото жена-ребро е била убедена от говореща змия да яде от магическо дърво… Да, това наистина има смисъл.

Аз съм православен християнин. Ходя от време на време на църква, нося осветен кръст и гледам да спазвам традициите. Не възприемам нещата, които пише в Библията за истина, а по-скоро за нравоучение. Не съм я чел. Всеки има право да вярва в каквото си иска и смятам, че трябва да сме толерантни към всички религии и култури. На земята има няколко милиарда души и също толкова погледа над живота и смисълът му. Това е ценност и трябва да я запазим.

Но като интелигентен човек с добро образование и сравнително развито чувство за социална отговорност, аз не мога да си позволя да подминавам хора, които възприемат горната приказка за чиста истина. Нямам намерение да ги „спасявам“ от глупостта им или да водя мисия на просветлението. Не отговарям обаче ако някой започне да ми ръси подобни глупости, че няма да се разпаля. В такива случаи не се правя на задник, въпреки че по принцип изглежда така – просто имам мозък. За мен има един много основен въпрос – докъде толерантността се превръща в дебилен пацифизъм?

Не обичам да си мълча в такива случаи.

Тук исках да покажа само снимката. Малко се поразпалих. Напоследък ми се случва.

Извинявай.

PS: От край време се каня да пресрещна ония костюмираните момчета с раничките и имената закачени на ризите им. Те постоянно досаждат на хората и ги придумват да се присъединят към тях. Ще ми се да ги заговоря първи и да им предлагам да станат православни. Ще им предложа да си поръчат славянска библия, брошури, пътувания до България и Русия и т.н. Искам да им видя лицата в такъв момент. Все се спирам от благоприличие.

17 коментара

  1. Извинявай, че ще ти го кажа, но ти не си християнин. ( преди да се разпсуваш – и аз не съм ). Ти просто спазваш едни традиции, най-вероятно семейни и заради това носиш кръст и ходиш на църква.
    Религиите са мешавица от правила, традиции и вярвания, които всеки е използвал за свои собствени цели. В случай, че не знаеш – в съвременния си вид християнството е разработено ( това е точната дума ) от император Констатин като средство за обединение на империята. В нашата история също има достатъчно примери – самото покръстване на българите е с цел обединяване на народа, като в последствие е имало дълги политически игри дали сме с папата или не сме. Да не говорим за огромното количество обичаи, запазили се от пре-християнските религии ( дори и Коледа е транформиран по-стар празник ).
    George Carlin го казва много добре – Religion is bullshit.

  2. Vanko, тоест казваш, че ти вярваш в Бог и то по начин, който е (бил) удобен на някой друг ?
    В такъв случай каква е разликата между теб и мюсулманин, будист, сциентолог, адвентист и т.н. ? Те също вярват в (може би малко по-различен ) Бог
    Кой е правилният начин тогава ?

  3. То тоя надпис си е най-вече за сметка на създателя му. А това, че християнството е „разработено“ за масова употреба из империята от Константин не отрича Христос и неговото учение. Също така и политическите ни игри с папата. И те нямат нищо общо с Бог-а.

  4. Мисля, че голяма част от религиозните хора са религиозни по този начин:

    http://lydblog.wordpress.com/2007/06/17/isus-spasitel/

    Но са възможно още много начини:

    http://lydblog.wordpress.com/2007/12/04/how-to-know-god/

    Не мога да знам дали Исус е съществувал наистина – отношението ми към него е едно и също и в двата случая. Схващам религиозните притчи по-скоро като метафори.

    Забавно е, че когато пишем за религия, един и същ текст би могъл да произведе възмущение и у вярващи и у атеисти 🙂

  5. @singu – да, аз не съм вярващ християнин. Наистина спазвам само традициите и уважавам религията защото тя е важна част от историята ни и от това, което сме. Като интелигентен човек и като син на двама инженери си имам свои вярвания за света и за свръхестественото. Знам си ги тези неща. Не знам защо си мислиш, че ще се разпсувам 🙂

    @Vanko, lyd – Тук никой не спори дали това, което днес възприемаме за учението на Христос е правилно или не. В крайна сметка всички религии имат за цел да водят хората по пътя на разбирателството и просперитета. Не можем да смесваме аргументи от историята с тези от религията, защото едните са факти, а другите са философия.

    Тук мен ме интересува друго – религиозната толерантност. Всеки има право да вярва каквото си иска, но имам ли аз моралното право да ги оставя да бъдат лъгани от лукави идиоти за тяхна си облага. В какъв момент вярващият става екстремист и можем да прекачим тази граница. Екстремисти са тези, които приемат буквално всичко в светите писания. В този смисъл има също толкова много екстремисти-християни, колкото и мюсюлмани. Не разделям по религии. За мен всички са еднакви.

  6. А ако решиш, че нямаш моралното право да ги оставиш да бъдат лъгани (понеже ти си наясно с Истината), какво ще направиш?

  7. Моята религия са фактите и опита. Факт е, че повечето неща в Библията и Корана са художествена измислица или митове, изменени до неузнаваемост. Факт е, че има много неща в света и в духа на хората, които не можем да обясним със сегашната наука и възприятия. Аз не знам никаква „истина“. Какво трябва да се направи ако някой пред теб вярва буквално на приказките? Някак никаква представа. Ако знаех, щях да получа нобелова за мир. Какво аз бих направил? Мисля, че това вече го казах. Целта ми тук беше да погледнем Християнството по начина, по който гледаме другите религии и секти.

  8. всяко нещо може да се разгледа по един или друг начин и като се засили една или друга страна и се използват определени евфемизми за подсиването/елиминирането им да индуцираме определени мисли в главата на читателя. точно такъв е случая и с горната картинка.

  9. Юруков, а ти кое определяш като факт? Дали едно и също явление не се възприема като различни факти от двама различни души? Мисля, че не бихме могли да гарантираме 100% нито че всичко описано в Библията е измислица, нито че не е. Ние просто избираме да вярваме в едното или другото 🙂

    А опитът? Хората имат различен опит…

  10. Всеки си има някакво мнение по въпроса. Както lyd каза, всеки е изживял нещата по различен начин и пречупва информацията през своя опит. Въпросът ми е какво трябва да правя аз, ако мисля, че нещо е факт и вярвам, че другият го водят за носа? Не си мислете, че говоря за основните религии – нямам никакво намерение да споря дали Христос е бил раждан или Мохамед е пророкувал агресия. За да разберете за какви хора имам в предвид, вижте тази страница – класация на най-странните култове по света. Вярвам в толерантността и че всеки трябва да мисли сам, но къде минава границата на толерантността?

  11. Или си толерантен или не: това е границата 🙂 Приемаш, че другият може да мисли иначе. Ако смяташ, че не е прав, тактично му предлагаш твоята гледна точка, а той прави с нея каквото си иска. И да искаш, не можеш да направиш друго, освен ако нямаш властта да наказваш за инакомислие 🙂
    И какво значение има дали някакъв култ / религия е стар или нов?

  12. Погледнах тия странни култове. Сега, ти в началото говореше за съвсем безобидни неща като атеизъм, да речем 🙂 Но какво да се прави ако някои хора подтикват други към насилие, да речем? Това ли питаш?

  13. Аз съм атеистка. А вярата…
    Виж, не мисля,ч е проблемът е точно религията. Защото ако не е религията ще са диетите. Или списанията. Или идеологиите. Не е проблемът в нещата, в които се вярва, а хората, които вярват в тях. 😉

  14. Eneya е права, че проблемът е в хората. Мисля, че некоректно зададох темата. За пореден път се убеждавам, че в интернет не трябва да се спори за религия, история и политика.

    @lyd – представи си следната ситуация. Малка държава управлявана от диктатура. Хората живеят в 18-ти век и никога не са виждали различна система. Имат малък достъп до това, което е отвън, и биват контролирани с религията си. После вземи държава с демокрация, в която човешките права са на първо място (бих искал да кажа щатите, но …). Как трябва да постъпи голямата държава с военна мощ в тази ситуация – трябва ли да внесе демокрация с бомби (американски модел) или да действа със санкции (ООН модел).

    Аз виждам и трети вариант. Той следва философията на Далай Лама. Не нападаме и не ограничаваме режима. Ставаме приятели със страната, заформяме партньорства, смесваме се с хората там и показваме какво имаме ние. Приемаме техни студенти в университетите ни и ги стимулираме да се върнат за да променят страната. Така постепенно се изгражда гражданска позиция, която дава отпор на режима.

    Какво трябва да се направи? Извади от уравнението икономическите интереси към такива държави. За мен този въпрос е аналогичен на горния с религията. Просто мащаба и контекста е друг.

    Тук идва и въпросът трябва ли въобще да се намесваме. Ние смятаме, че нашия модел е по-добър, че ние знаем „истината“. Трябва да помогнем, защото така ни подтиква чувството на справедливост и грижа за онеправданите. В същото време обаче, такива действия ще си противоречат с принципа, че всеки има право на собствено мнение и толерантността.

  15. В идеалния случай няма да комуникираме с никого, за да не вземем да му нарушим личното пространство 🙂 Мисля, че стремежът да споделиш своя начин е естествен – нали това ни кара да пишем блогове, например 🙂

  16. Нямам точно изградено мнение, но знам, че когато човек напише мислите си, нещата стават по-ясни. Така може да се видят дупки в логиката, предубедености и нови решения. Реших, че ако го напиша тук процесът ще се ускори и ще получа мнението на другите. За жалост има хора, които винаги реагират остро – по един или друг начин – при споменаване на темата религия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.