Правителствената програма „Завръщане у дома“

logo-l-t.giflogosm.gif Преди малко една приятелка от Валенсия ми препрати мейл с информация за програмата „Завръщане у дома“. Държавната агенция за българите в чужбина и Jobtiger са решили да мотивират българите в чужбина да се върнат в България. Като начало са пуснали анкета, за да видят какви са плановете и очаванията ни. Тези данни могат да бъдат използвани за да се организират информационни кампании за пазара на труда в България, както и да се ориентира българският бизнес. Ако сте българин учещ или работещ в чужбина, ви съветвам да я попълните тук. Отнема няколко минути и не изисква лични данни.

Имам една подобна идея от близо 3 години. Започнах я сам, развих концепцията, щях да кандидатствам за еврофондове и дори се свързах с Кариери.bg за да работим заедно. В крайна сметка учението ме завъртя и нищо не стана. Преди 2 години имаше пак една такава кампания за събиране на данни за студентите от страна на външното министерство. Не знам какво стана. Знам, че има един български професор в университет някъде тук наблизо, който е събрал данни за доста студенти с подобна цел.

Основните пречки за хора като мен да се върнат в България са навика и парите. Повечето са се установили малко или много – имат си апартамент, кола, застраховка, банкова сметка, контакти, работа, приятели, познават системата и са свикнали с реда. Излизането от България преди години беше достатъчен шок за да иска някой да го повтори. Много от хората не осъзнават колко се е променила България в последно време. Все още ги има идиотите шефове, чиито фирми по магически начин са на печалба на българския пазар. Има обаче солиден напредък в отношението към работниците, в начина на работа и в заплатите. Навлязоха много чуждестранни фирми и това променя условията на играта.

Тези неща обаче малко хора извън България ги виждат. Не сме наясно и каква нужда имат българските фирми от хора с нашите знания и нашият опит. Да се реализираш в България е по-лесно, отколкото тук. Въпросът е някой да свърже Пешо от Берлин, който е с три езика, немска инженерна диплома и поне година практически опит, с фирмата в България, която има офис близо до родния му град и не може от дълго време да си намери способни хора.

Аз ли? Аз искам да се върна, защото не ми се стои тук и знам, че за две седмици мога да си намеря нещо добро в София. Имам си цел и си я действам.

[tags]jobtiger, hr, кариери, работа, българия[/tags]

6 коментара

  1. Следната карта показва замърсяването на въздуха в Европа. Изготвена от университета в Хайделберг заедно с ESA. Я виж България и после сравни с прехвалената Европа.

    Основният проблем със замърсяването в София е липсата на добър градски транспорт, прахта и географията. Хората ще спрат да използват колите си, ако има добър публичен транспорт и алеи за колела. Прахта ще намалее драстично, ако зелените площи и пешеходните пътеки се оправят. Местоположението на града създава условия смогът и мъглата да се задържат, но тук нищо не може да направим.

    Това, което може да се направи, е първите дава проблема да се решат. Как е ясно. Кога, зависи от това дали хора като теб ще направят нещо по въпроса или ще си седят на задника и ще чакат хора като мен да дойдат. Решение обаче ще има.

    Какво да направиш ли? Като за начало почисти пред вас, оправи градинките, чисти си по-често колата и по-специално гумите. Пращай оплаквания и петиции до общината и областната управа. Има фирми, които трябва да се занимават с градинките – издири ги и организирай обществен натиск да си вършат работата. Организирай блокът/регионът ти да съберете пари и да оправите зелените площи около вас.

    Това не е твоя работа ли? Ти живееш там, ти недоволстваш, а изглежда имаш достатъчно време за оплакване, което може да се използва по-рационално.

    „Това в Европа/нормалните държави го няма!“ Сега живея в Германия. Как мислиш, че стават нещата тук? Със съквартирантите сме длъжни да плащаме по 80 евро на месец за поддръжка на градинките, алеите, игрищата, асансьорите, мазилките, покривите и каквото ти хрумне. А дори нямаме асансьор. И всичко това е извън данъците, които плащам на държавата.

    Замисли се малко и действай. После пиши какво си направил, а не колко са лоши всички.

  2. София ли? АХахахах:)

    22 януари е денят-рекорд по висока концентрация на замърсяване – 4,5 пъти над допустимото, както и по брой поредни дни на замърсяване на въздуха – 20 такива сиви дни (за сравнение – в ЕС крайният предел е 35 за цялата календарна година!). Сред основните причини за високото ниво токсични газове във въздуха, който ние софиянци дишаме ежедневно, е нарастващият брой стари автомобили, които задръстват улиците и изпускат вредни емисии – след влизането ни в Европейския съюз вносът им се е утроил.

    Кеф:) Идвай си, чакаме те с нетърпение за да те отровим:)

  3. забелязал ли си че това е един от основните проблеми в повечето страни(както и заводите, но те са друга тема) ако говорим конкретно за София цяла България идва в София да търси работа. Голяма част от новодошлите както и от самите софиянци не могат да си позволят оборудване към колата което по един или друг начин да намалява замърсявеането на въздуха… от там идва и проблема, че в пиковите часове ако минеш покрай колите в някое задрсътване можеш да се опечеш жив… велосипедни зони има макар да не са много а и голяма част от градския транспорт вече е на електричество(трамваи, тролеи а съвсем скоро доколкото разбрах ще пускат и второ метро. Що се отнася до замърсяването на градинките – да има го навсякъде го има. Затова по възрастните хора от блоковете се събират 5-6 пъти в годината и чистят, също така когато дойде сезона наемаме косачи да окосят тревата.. общо взето се грижим, но винаги има някви мутреси, идващи да си разходят децата, които хвърлят боклука на земята, напук че на метър от тях има кофа :/

  4. Според мен едно основно изискване, което трябва да има всеки уважаващ себе си човек е в средата, в която живее да има законност и справедливост.
    Събитията от последните години непрекъснато натякват, че в България няма нито едно от двете. Най-пресния пример е Иракли ( http://evropa.dnevnik.bg/show/?storyid=457072 ). Сегашните съдебна и изпълнителна власт нееднократно доказаха, че нямат и минимално намерение да направят каквото и да било ( http://capital.bg/show.php?storyid=456996 ), обществото нееднократно показа, че няма желание да търси алтернатива и да демонстрира наличие на ценностна система ( ).
    При това положение аз се питам: кой глупак би работил в България?

  5. Сполай ти Царю, сполай ти чедо!

    В нашта махала преди много години имаши чешмичка. Народната власт я построи за народа, за да пие бистра вода до насита.

    Да ама дойде костовашкото време и чешмичката пресъхна. После додоха едни булдозери и багери и ровиа, ровиа и сичко изпотъпкаха, а от чешмичката и помен не остана. Сигурно лично Костов ги беше пратил, за да не може народа да пий вода, а да купува бутилирана и да пълни гушата на Муравей, бял ден да не види дано!

    Добре чи после Нашия Цар наново дигна чешмата, Господ да го поживи! На откриването Царя лично доде и ми каза:

    – Бабо Коконице, пий бистра вода до насита, има и за теб, и за внучетата. Няма вече да купувате бутилирана. А господин Муравей Радев нека да си смени чипа. Пийте и бъдете здрави!

    А аз му викам:

    – Сполай ти Царю, жив да си ни! Че ако не си ти Костов пак ше доде да бутне чешмата, чумата да го тръшне дано!

    И после му целувам ръка и му думам:

    – Още сто години да си жив, бащице наш!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.