Сменям хостинга

Вчера реших окончателно да си сменя хостинга. След като Brand ми разсея съмненията дали съм собственик на домейна ми, се разтършувах за хостинг. Искам да да се прехвърля в България по три причини:

  • Повечето посетители са от България и скоростта ще е по-добра.
  • Нямам нужда от толкова много място и трафик
  • Искам да плащам на българи
  • Досега хостинга ми беше в LA и връзката беше сравнително бавна. Освен това Mysql и php бяха стари, а от известно време имам проблеми и с ftp-то. Нямам нужда от толкова място – 15Гб, защото мисля да прехвърля всичките 15000 снимки във Flickr. Забавих прехвърлянето докато не стане ясна сделката между Microsoft и Yahoo.

    В България знам за два хостинга – host.bg и tophost.bg. Снощи писах и на двата с въпроси около хостинга. От host.bg ми отговориха в рамките на 10 минути точно и ясно. Това ми направи доста добро впечатление. Попитах и Тодор Христов какъв хостинг той използва и той ми препоръча inbg.eu. Ще го прегледам и него и ще реша днес кой да използвам. Основният ми критерии за сега е да може да се плаща с кредитна карта, защото ми е най-удобно. За host.bg знам, че може. Ще видим за останалите.

    [tags]hosting, хостинг, сайт, блог[/tags]

    27 коментара

    1. От топхост не съм много доволен – доста често има downtime, съпорта им е малко тромав – последния път им отне 2 дни решаването на елементарен проблем. От хост.бг нямам никакви оплаквания, цените са малко по-високи, но услугата е на ниво. До скаро нямаха плащане през epay.bg, но и с това са се справили.

    2. За обработка на кредитни карти разчитат на 2CheckOut. Не искам и не знам дали мога дори да се регна в EPay.bg, защото картата ми е издадена извън България.

    3. Здравей Бояне,

      аз пък бих ти препоръчал superhosting.bg. Разгледай сайта им. Услугите им са изключително качествени, а и при евентуални проблеми ти отговарят в рамките на 2-3 минути.

      А относно tophost – не съм доволен от услугите, които предлагат. Имах проблеми с техният php сървър…

    4. Още един глас от мен за superhosting.bg. Ползвам им услугите от известно време и съм много доволен.

    5. И superhosting.bg, и host.bg имат еднакви опции. Разликата е, че първите предлагат 3 пъти повече място/трансфер за половината цена.

    6. Привет,

      Не използвай tophost.bg, поне доколкото съм чувал, не са много добри… (на miglen.com сайта му „гърмеше“ доста често или беше down…)

      Host.bg май също много не се препоръчва… (но нямам личен опит)

      Моят хостинг аз си го препоръчвам, но той отпада, защото е базиран в US. За нещо като 11-12 лв (via credit card) получаваш 500 gigs място, SSH/FTP, PHP4/5, MySQL 5, повече от един домейн за хостване (на същата цена) и доста други благинки, но пък (истина е!) връзката дотам е по-бавна, отколкото ако ползваш хостинг в България или Европа…

      ОК, сетих се и още нещо – наскоро Assenoff нещо писа по въпроса за българските хостинги, хвърли едно око на материала му, може да ти е полезен (има сравнения)…

      Ами това от мен, hope this helps! 😉 И успех с търсенето!

      PS Хостингът в България е по-скъп, няма какво да се заблуждаваме…

    7. Michel, благодаря за статията. Доста е полезна и се припокрива с моите впечатления. Знам, че хостинга в БГ е по-скъп, но ще е по-бърз за България. Мога да взема и нещо в Германия, но международните връзки у нас са невероятно бавни и повечето ми посетители няма да видят голямо подобрение. В момента superhosting.bg ми е на водеща позиция. icd също става и Assenoff му е дал висока оценка, но е твърде скъпа за това място. А и не знам дали 1Гб ще ми стигне.

      Значи до тук като гласове имаме:
      Superhosting: 3
      ICD: 2
      Tophost: -3

    8. Ами аз мога да ти дам друг пример – моят хостинг е в US (както вече знаеш). Твоят също. Аз съм в България. Ползваме една и съща тема за WordPress. Само че при мен твоят сайт се зарежда два пъти по-бавно, отколкото моят. Значи има и други разлики, освен местоположението;-)

      Освен това, ако си вземеш хостинг в Германия, или UK, ще имаш и други предимства:

      1) няма да е по-евтино за теб, отколкото хостингът в щатите, но ще е много по-бързо – и за теб, и за хората в България,
      2) ще имаш много бърза реакция до сървъра (ping), както от Германия, така и от България,
      3) можеш да намериш по-добри професионалисти за хостинг, отколкото тук;-)

      В края на краищата, в нашето време на бързи оптични връзки под океаните, говорим за разлика от 2 до 4 секунди за зареждането на сайтове (блогове) които се намират в същата държава, или на 15’000 километра… толкова ли са важни 2-те секунди в повече? 😉

    9. PS Нормално в моя Firefox 2, при отваряне на yurukov.net/blog/, чакам от 3 до 4 (5) секунди (кеширани файлове). За optimiced.com/bg/тези стойности са от 1 до 2 секунди.

    10. Важно е и къде ти е сървъра, на кое крайбрежие на щатите. Моето е на западното, което е още по далеч. Пинга ми е 160+. Проблемът при блогът ми е, че имам много добавки и сумарно зареждането става бавно. Ако отвориш net таба на Firebug ще видиш. Ще трябва да ги изчистя. Освен това в последните месеци фирмата за която съм има сериозни проблеми с услугите. Затова искам да я сменя. Ако трябва да избирам между Германия и България, ще избера второто. Предпочитам да плащам на българи. Пинга и скоростта са еднакви. Всъщност дори и не съм търсил хостинги в Германия. Знам за няколко, но не съм гледал какво предлагат сега.

    11. И моят блог е на западното, но се зарежда няколко пъти по-бързо от твоя:)

      Иначе си мислех и че в UK има добри хостинг компании… Но щом си си харесал България – България ще е 😉 Въпросът е да се спреш на най-добрата фирма… Успех ти пожелавам, така или иначе! :)))

    12. host.bg – Ползвах им хостинга за година, не съм имал никакви проблеми през това време.
      В момента имам регистрирани 3 домейна при тях, имах нужда от малко помощ с настройките – съпорта им е добър и е 24/7.

      Бих ти предложил хостинг при мен за без пари, ала ми е слабо съвърчето и бавно мачка wordpress-a 🙂

    13. Е тази грешка дето сега ми излиза на блогът вече беше последната капка. В събота се сменям на нов хостинг. Грешката се оказва, че е от недостатъчно място на сървърите им. Не е от моя хостинг, а от temp файловете на mysql сървъра.

    14. Tophost -10!!!

      Не припарвай до там, ако ти е мила нервната система. Излъгах се веднъж…

      Какво ли не беше – обещаха да ми пратят електронна фактура – още я чакам, а хостинга скоро ще изтече.

      Нямат съпорт по телефона – има номер, но когато има проблем рядко някой го вдига.

      Даунтайм…

      Беж. Далеч.

    15. Мога да ти похваля goto.bg, ползвам хостинга им от година и нещо, не съм попадал на downtime.
      Плюсове:
      – Обслужването е на ниво 24/7 както по телефона така и live chat. Винаги отзивчиви и помагат.
      – Скоростта е добра, предимно съм ползвал БГ хостинга.
      – Сървърите им не са претоварени.
      – Цените им са високички но като съотношение цена/качество-услуга е добро.

      Минуси: Ползвах домейн регистрация от дъщерната им фирма ns1.bg, две години преди да взема хостинг от goto.bg
      – Няма никаква автоматична връзка м/у billing системата им, самите плащания и останалите интерфейсни панели. Явно имат много маймунки който въвеждат тези неща на ръка след като направиш плащането. Ползват различен софтуер на готово и не са си поиграли да го съвместят един с друг.
      – За 2 години 3-4 пъти си смениха софтуера за управление на имената, в резултат на което се оказах с 4 домейна който трябваше да администрирам през 3 различни панела. След разговор с тях и доплащане на два от домейните за още една година, ги прехвърлиха всички в последния панел. Предполагам същия проблем са имали и потребителите им от goto.bg.
      – Честно казано това виртуално деление поражда само объркване. Екипите им за връзка с клиента както и техническа поддръжка са едни и същи, делението е чиста маркетингова стратегия предполагам.
      – Крайно време е да си оправят автоматичната система която напомня за дължими плащания. Изпраща писма без подател и без обратен път. Единственото което попълват е Subject: Goto.bg :: Plashtane ID xxx писмото е тръгнало от billgoto@sunny.vivawebhost.com. Трябваше да настройвам филтъра си за да не минава това за спам. Също така в писмото не се пояснява за какво дължиш въпросните пари.

    16. @kolevski – Имам познати, които са нямали проблеми с tophost. Изглежда обаче, че като стане нещо е трудно да се оправи.

      @Hristo – Благодаря за препоръката. На мен основният ми проблем е да може да се плаща с кредитна, защото ми е много по-удобно. Изглежда всички фирми използват 2CheckOut за целта. Освен това не искам да се занимавам с много админ панели, че и сега ми е трудно. Предпочитам компания, която има хостинг и управление на домейни на едно.

    17. goto.bg приемат paypal, но за панелите си прав, неудобно е.
      Защо просто не си смениш хостинга, с друг чужд, както предлага Michel.
      Не мога да разбера това твое желание да плащаш на българи, тук бизнеса се владее от мутри, все на такива плащаш.
      Преди това ползвах хостинг при приятел, който е наел сървър на западното крайбрежие. За мен скоростта беше добра, но това не важеше за всичките ми клиенти, завишеше твърде много от международната връзка на доставчика им. За това се прехвърлих на българското пространство. Но ако някога ми се наложи отново да сменям хостинг, то ще е за нараснали нужди и бих се спрял на http://www.dreamhost.com/hosting.html

    18. Да, dreamhost.com са супер като услуги, но на съответната цена. Искането ми хостинга да е в България има две причини. Едната е рационална – международните връзки в България са много зле, а според GAnalytics, 80% от посетителите ми са от България. Втората е ирационална – искам да плащам на българи. Може да става дума за малки суми, но парите отиват в България.

      Знам, че в Европа и щатите мога да намеря доста добри хостинги, но обикновено са изгодни при 10+Гб и 7+$ на месец. На мен далеч не ми трябва нещо такова. В момента съм с 15Гб и използвам около 1/3, но това е заради снимките ми. От началото на следващият месец ще ги кача на Flickr и ще ми трябва хостинг само за блогът ми и един phpbb форум. Общо двете са около 300Мб.

      Определено имам намерение за в бъдеще да имам нужда от повече хостинг. ( ама много завоалирано го казаха а? ) Имам много идеи и проекти, от които ще изникне нещо в следващите 2 години. Изпробването на хостинги в момента е донякъде опипване на пазара в България. Важното е, че домейна си е мой. От там нататък май не е трудно да прескачам от хостинг на хостинг.

      Впрочем някой може ли да ми преведе „хостинг“ на български? Писна ми лисицата да ми напомня, че не българска дума.

    19. Хостинг (hosting) не се превежда, LOL 🙂 (поне доколкото съм чувал)

      Host – приютявам, домакин съм (на…) и т.н. – не мисля, че може да се преведе. Просто технически термин. Думите „компютър“ (computer) и „сървър“ (server) също не се превеждат;-)

      Колкото до лисицата, десен клик върху хостинг -> add to dictionary и си готов 😉

    20. Да, знам за речниците, но ми се искаше да използвам повече български думи. Малко ме е хванал синдрома на „драсни-пали-клечицата“.

    21. Ъ, ми сорри тогава, ще се наложи да не пишеш много-много на geeky/tech теми тогава, че там 50% от думите при нас липсват в българския 😀

    22. И моето скромно мненийце.

      За мен фирмата си е host.bg. Доста доволен съм от тях. Имал съм и проблеми, но са решавани.

      Също много хубави думи чувам за superhosting.bg. Преди и те имаха не малко проблеми (според теми в bgdev), но явно са се отнесли сериозно и сега всички ги хвалят.

      icn.bg – много проблеми и все изглежда, че просто нямат късмет, но е факт.

      goto.bg, ns1.bg, чувал съм добри думи за качеството на услугата им, но за гореспоменатите N на брой административни панели не съм чувал, още по-малко виждал.

      inbg.com малко съм ги чувал, но май с добро.

      За tophost вече са ти казали.

      Поздрави Ему

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

    Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.