Терминатор – сериалът

75290142.jpg

След поредицата от филми за Терминаторът (I, II, III), човек не можеше да очаква да излезе нещо добро. Правилото е просто такова – всеки филм-продължение е по-лош от предишния, а ако има сериал – по-добре да не се гледа. Пример за това е трилогията Blade (I, II, III), по който беше направен ужасен сериал.

Има разбира се изключения и едно от тях е „Хрониките на Сара Конър“ (Terminator: The Sarah Connor Chronicles). Въпреки, че тук-таме проличават бели конци в сценария, като минаване във времето за да дойдат в наше време и да могат да боравят с днешни технологии, всичко изглежда доста прилично. Сериалът е интересен и изненадва с нови неща. Препоръчвам на всеки фен на sci-fi филмите да го гледа. Минали са само 10 серии, което означава, че или ще продължи през лятото, или чак другата зима. Зависи кога сценаристите ще наваксат. Започна по никое време – Януари.

За филмът си спомних наскоро, когато бях на Cebit. Там се срещнах с един асистент от нашия университет Калман Граффи. В неговия екип разработват P2P технологии за нуждите на индустрията и бизнес мрежите. Опитват се и да разбулят митът, че P2P е технология, чиято единствена цел е нарушаване на лицензии. (Което ми напомня – сериалът го има в Арената) Имат доста интересни прототипи и идеи. Примери за това са services over P2P и социални мрежи върху P2P. Един от тях обаче ме притесни – казваше се SkyNet. Това е името на злия изкуствен интелект, който унищожава човечеството в Терминаторът. Описанието само потвърждава опасенията ми – самоорганизираща се интелигентна мрежа. Когато казах на Калман за притесненията ми, той отговори, че затова са я кръстили така и че е немислимо да се говори за изкуствен интелект. Още. Странното беше, че думите му ми напомнят страшно много на реплики от сериалът, за който писах горе. Почва да ме хваща страх. Сериозно.

[tags]Терминаторът, сериал, Blade, Terminator: The Sarah Connor Chronicles [/tags]

8 коментара

  1. странно. блейд сапунката ми се стори странно забавна, ако се абстрахирам от тъпия Блейд естествено. а хрониките на сара конър писах още след 2рия епизод, а след това мнението ми за него ставаше от лошо по-лошо.

  2. сега се сетих защо блейд ми хареса. филмът беше тъп кеч, сериалът също. докато терминаторът е много повече от кеч.

  3. Сериалът Blade е много зле. Взимат един касов филм и се опитват да спечелят повече пари от същото, но по-зле направено. При Терминатор ми се струва добре направено. Не прекрасно, но добре.

  4. В смисъл, че при Blade и двете са били еднакво зле, а при T сериалът е по-зле ли? Не съм съгласен. Първият Blade беше супер. От там нататък започна кечът. При този сериал обаче се получава добре. Лично мнение поне.

  5. Примерът ми не е от най-удачните но пак става според мен… Филмът Stargate … още не съм изгледал сериала Старгейт Атлантис, но Старгейт SG-1(продължение на атлантис предполагам) е страхотен 🙂 Според мен клишето „Всеки следващ филм от поредицата е по-лош“ е изграден главно заради Сам вкъщи, донякъде Star Wars и може би Бързи и Яростни макар че лично за мен втората част е най – добрата (от бързи и яростни) (от там ми идва и ника). Както и да е… ако ми остане време ще си дръпна и сериала терминатор

  6. Филмът Stargate наистина е лош пример, защото той беше създаден с презумцията да подготви почвата за сериала. Несъмнено SG1 пожъна небивал успех и много хора го сравняват с частите на StarTrek. Атлантис е още в началото си, но също е много добър.

    Клишето е напълно вярно и се корени главно в желанието на продуцентите да спечелят още пари като направят още от същото без да инвестират повече пари или усилия. Има много примери за това, но не съм съгласен, че Star Wars беше от тях. Последната по излизане част 3 може да се каже, че застърга калта, но като цяло останалите бяха ок.

  7. според мен ако ги разгледаш поотделно с всяка по нова част на трилогията ще намериш все повече и повече недостатъци и недоизпипани моменти 😉 … не си правете грешно впечатление за мен … фен съм на филма 🙂

  8. Не съм ги гледал подред, но и не съм им такъв фен. Винаги във филмите има такива изпуснати моменти. Няма начин. Въпросът е доколко са дразнещи и каква част от публиката ги забелязва. Не може да се отрече обаче, че StarWars е култов за няколко поколения.

    Впрочем гледал ли си последния пълнометражен филм по Stargate. Действието се развива точно след края на заключителния епизод и в него показват как се побеждават Ораите. Няма да давам подробности, но филмът е почти толкова скалъпен, колкото беше и последния епизод на 10-ти сезон. В смисъл, че са се опитали да натъпчат супер много неща на едно място и на фона на бавното действие на останалите серии, всичко изглежда непълно и странно. Поне за хора като мен, които са гледали всички сезони.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.