PicLens – 3D галерия във всеки сайт

header-cooliris-pl16.jpg

Аз съм много запален по фотографията. Обичам и да правя интернет сайтове. Тези две увлечения са се комбинирали няколко пъти досега и са се раждали няколко галерии, в които да публикувам снимките си. Доскоро две от тях бяха активни, но винаги им липсваше нещо. Или бяха твърде опростени или твърде разкрасени и трудни за употреба. Затова реших да кача всички снимки, които имам във Flickr. Доста познати пък ми казаха, че там им било неудобно да разглеждат и затова искам да ви представя един инструмент, който всеки ще хареса.

Казва се PicLens. Бях чувал за него, но ми се струваше ненужен. Наскоро пак ми го споменаха и реших да го пробвам. Просто съм удивен. Страшно мощен е като визуализация, лесен и интуитивен за употреба, бързо се стартира и може да работи потенциално с всеки сайт по света. На всичкото отгоре работи с Firefox, IE и Safari. Размера на добавката за Firefox е само 1.2Мб, не изисква настройки и е много дискретна.

Принципа на работа е прост – отваряте някой сайт и когато минете над някоя снимка, в долният и ъгъл се появява малка иконка. Когато я натиснете, екрана става черен и на триизмерна стена се зареждат в три реда всички снимки от страницата. Ако сайта го поддържа, когато стигнете последната снимка, PicLens зарежда и следващата страница. Може много лесно да се мърда стената наляво – надясно, да се увеличават или намалят снимките. Когато натиснете два пъти една снимка, тя се отваря на цял екран и може да ги разглеждате като slideshow. Всичко може също така лесно да се управлява с клавиатурата или ако имате Mac – с дистанционно.

За сега програмата гарантирано работи с основните сайтове за снимки, социални мрежи и хоствани галерии. Сред най-популярните са Google Images, Flickr, Facebook, Yahoo Images, Picasa, Photobucket и MySpace. Има и възможност да се търси в тези сайтове направо от plug-in-а, така че да няма нужда да го затваряте. Когато потърсите нещо в google от вътрешната търсачка, например, и изберете снимка, може директно да отидете на страницата от която google я е намерил.

В останалите простосмъртни сайтове също може да се използва PicLens. Единственото изискване е се публикува Media RSS бюлетин, който се чете от добавката и снимките се показват автоматично. Има и специален бутон, който с javascript пуска автоматично програмата. Планирам скоро да пусна галерия с външен вид като предишните, която да взима снимките от Flickr през интернет услугите им и да поддържа напълно PicLens. Първо защото повечето посетители на галерията са свикнали със стария прост външен вид, и второ, че когато някой иска мощен интерфейс, лесно ще може да превключи на PicLens.

Днес разбрах пък, че PicLens е финалист в наградите WebWare 100. Заслужават си го. Очаквам още много от тази програма и определено ще гласувам за тях. Ето и спечелилите миналата година.

[tags]Webware, piclens, Google Images, Flickr, Facebook, Yahoo Images, Picasa, Photobucket, MySpace, снимки, галерия, 3D, добавка, add-on[/tags]

7 коментара

  1. Не че нещо, ама това работи смо на Уиндоус май, а?
    Много пернебрежително към Линукс потребителите, много. Направо се чуствам пренебрегнат:)
    Иначе coolpris работи на Линукс доста добре при това, но някак си не е достатъчно интуитивно, обърква несвикналите с него потребиетли и направо ги шашка (майка ми: о боже, какво направих пак, нещо изскочи тук, ла да го оправиш…)
    Та така..

  2. Не работи наистина – само на Win и Mac. Стремят се изглежда да задоволят мнозинството от потребителите, които за жалост използват точно тези системи. Надявам се скоро да го пуснат на Debian поне. Ще пиша предложение тази вечер.

  3. Имаме си вече и автоматична поддръжка на PicLens през RSS на първия в България електронен магазин, който го поддържа. През сайта могат да се разгледат по този начин последните 100 продукта. Насъбират се тълпи потребители, които дойдоха да зяпат и направо ме е страх да пусна повече продукти, че от хостинга ще са недоволни.

  4. Яко е когато има поддръжка. Това си е странична опция, която може много да помогне. Тези дни седнах да пиша rss филтър, който да създава избирателни media feed-ове за различните ми сайтове, като основната информация е от Flickr. Хрумнаха ми и няколко mash-ups, но сега нямам време за тях.

  5. Моя плъгин няма нищо общо с Pipes 🙂 . Чист PHP си е. Написах го за само 30 минути. Гледах, че там са се опитвали да направят работещи примери, но не са това, което би трябвало да е.

  6. В крайна сметка трябва просто да се изкара един RSS с медия таговете по схемата на Yahoo. Вече как ще се генерира е друг въпрос. Някой го правят директно с Javascript. Като се използа xml библиотеките на php може много лесно да се направи наистина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.