Отпадане на книжовният български като задължителен

Надявам се, че вече сте подписали петицията против промяната на закона за народната просвета. Дочух, че официалната причина била да се позволи на специализираните езикови училища да преподават някои предмети изцяло на чужд език. В Английската в Пловдив примерно ни преподаваха 1-2 години науките на английски, но беше против правилата. Проблемът обаче е, че не е ясно какви други последствия може да има една такава радикална промяна в закона. Затова трябва да я спрем още в зародиш. Смятам, че така или иначе няма да издържи пред конституционния, но по-добре да не внасяме още повече объркване в една вече куцаща система като образователната.

Още по темата:
BG Mamma тук и тук, avangardisco, akolev, Петър Събев, Нела Калова, Жоро

23 коментара

  1. И какви толкова страшни последствия може да има ако учиш повечко предмети на английски, да речем? Всеки може да си избере училище. В повечето така или иначе ще се преподава на български – така или иначе повечето учители не са в състояние да преподават дори и на български, камо ли на друг език.

  2. Ами един „странен“ ефект може да е, че в училища в юго-източна България, в които ходят предимно български турци, учителите да спрат изцяло да преподават български. Сега поне са задължени от този закон и могат да бъдат санкционирани. Може да започнат да преподават всичко на турски и българския да се претупва.

    Трябва да се учи на книжовен български. За специализираните училища, в които преподаването на предмети на чужд език е с цел научаването му, може да се издадат специални наредби.

    Една такава драстична промяна на закона не е „европеизирание“ на образованието, а предателство. Особено като се има е предвид кой я внася. И на редовното възклицание „Те това го няма в Европа!“ ще отговоря – има го. Франция има специален институт за запазване чистотата на езика им. Във всички останали страни има подобни организации и никой не би си и помислил да прави това, срещу което ние протестираме тук.

    Впрочем браво на BG Mamma – много са дейни.

  3. Ами аз имам приятели турци, в чиито села така или иначе досега учителите си говореха на турски в час и децата не вдяват много български. Така че със или без закон все тая. Но ако няма ограничение да се преподава само на български, някои училища биха могли да направят полезни за учениците си неща.

  4. Това не мислиш ли че налага да се вземат още по-крупни мерки за налагане и подобряване изучаването на българския език в тези училища. Промяната на закона в сегашния си вид е голяма стъпка назад.

    Що се отнася до тези други някои училища, те могат да бъдат изключения в полза на изучаване на чужд език и тази им функция да се регламентира отделно. Аз съм също така за създаването на специализирани училища, където етнически турци, сърби, гърци и т.н. да учат на своя език, но трябва да бъдат задължени да изучават взимат български и същите матури като другите нормани училища на български и особено матурата по български език и литература.

  5. Съгласен съм с това, което казваш, и подписах петицията.

    Имам една малко странична забележка обаче – така и така си говорим за български.
    „Ако сте влизали вчера в блогът ми…“ – това е цитат от друга твоя публикация, като грешката е характерна за теб. Вземи все пак научи кога се пише пълен и непълен член, че така просто яко дере очите. 🙂

    Нищо лично и недобронамерено, просто отбелязвам. 🙂

  6. Ох, знам. Това само показва, че е трябва да се набляга повече на българския в училищата. Сега ще го оправя. Благодаря.

  7. защо трябва някой да бъде задължаван? ако някой смята, че е нужно децата му да знаят добре български, ще ги запише в училище, в което се учи български. Сега като е задължително, всички са много грамотни ли? Може би учениците четат книги? Хайде холан. Това е една безсмислена петиция за безсмислена кауза. Аз бих направила английския задължителен, но това не би променило нищо – пак ще го преподават толкова зле колкото и сега.

  8. Много ми е смешно едно нещо, тук и не само тук блогърите и коментиращите застъпват идеята, че така или иначе българският не е толкова важен ако примерно живееш в част от БГ където е по-разпространен в ежедневието друг език, да речем турския (макар че той дори е далеч от официлания книжовен модерен турски език но това е друга тема) и че езикът на Интернет е английския.
    Е, добре, да речем че не е толкова важно да си грамотен, да речем че „полуграмотен“ върши работа.
    Обаче:
    Основният закон на републиката е написан на книжовен българки език
    Всички закони и нормативни актове са написани на книжовен български език
    Всички правни документи, упътвания, ръководства, медицински документи, справочни документи и тн са написани на книжовен български език
    Правилникът за движението по пътищата е написан на книжовен български език
    Описанието на стоките, съдържание и прочее информация е написана на книжовен български език, вкл предупреждения за безопасна употреба и сходни

    След всичко това, да ми обяснява някой, че бидейки поданик на Република България без да знаеш и употребяваш грамотно официалният език е нормално просто може да ходи да си ляга с чорапите.
    Не искам като отида да си подавам заявление за еди си какво да помоля някой да ми го попълни защото съм полуграмотен или напълно неграмотен, а бланки на английски нямат (то и английският е новия руски – едно време всички си въобразявха че знаят руски, сега пък всички са си въобразили че знаят английски….)

  9. @lyd – единственото нещо, което мога да допълня към казаното от Петър е, че всеки език носи идентичността на съответната култура и народност. Загубим ли езикът си, губим и част от тази идентичност. За мен това е важно и затова се подписвам под подобни петиции и се опитвам да повдигна обществения интерес към въпроса.

  10. Не мога да разбера защо смятате, че тази поправка ще доведе до по-лошо владеене на български и загуба на идентичността. Не мога да разбера какво ви води до мисълта, че в много училища ще спре да се учи български. А като се учи, така или иначе не се научава, ако трябва да бъдем реалисти 🙂

    Ето какво е постнал по въпроса Симион. Може да успокои притеснените:

    http://nabludatel.blogspot.com/2008/04/blog-post_11.html

  11. Прочетох статията на Симион и въобще не съм съгласен. Трябва ли да променяме основен закон, при това временно, само и само някаква преходна реформа да се изпълни. Това е все едно да променяме наказателния кодекс, ако не искаме някой депутат да бъде осъден, че е катастрофирал пиян. Знаем много добре какво означава промяната и отношението на Симион към проблема въобще не ми харесва. Простестът има смисъл и той не се ограничава само в поправянето на тази несправедливост, но и принципното противопоставяне на всякакви подобни безсмислени промени.

    Въобще статията на Симион „Да разлаем кучетата“ е в противовес с положителния ефект на обществените протести, които са насочени срещу конкретни проблеми в социалната политика и нормативната база. Екологичните протести, които самия той подкрепяше, бяха точно в тази категория. Те трябва да се поощряват, а не да се осъждат.

    А за lyd – естествено, че трябва да се насърчава изучаването на книжовния език. „Ми то няма ефект“ не е извинение. То по тази логика нищо да не променяме в държавата. Този негативизъм е направо бич за българите. Впрочем прекарай малко време в форуми за тинейджъри и ще разбереш защо е нужно да ги научим на български.

  12. Не разбирам от къде идва тази демотивация българите да си защитаваме интересите и да предотвратяваме проблемите в зародиш, които утре могат да станат свършен факт…Бъдещето ни ще става все по-мрачно, ако казваме на много неща “Ми то няма ефект” или не си заслужава. За какво по дяволите живеем въобще, ако не се борим за по-добро бъдеще, хайде ако не за на нас, то за децата ни…
    Напълно подкрепям мнението на Боян, такова е и моето мнение!

  13. аз съм учителка и знам на какъв хал за учениците 🙂 за съм да променяме нещата, но въпросът е с какви средства. повишаването на грамотността не зависи изобщо от промяната или непромяната на този закон, но адекватното решение изисква настоятелност и усилия, които са несравними с подписването на тази петиция, но винаги е приятно да си изчистим съвестта без да правим изморяващи движения 🙂

  14. Съгласен съм, че протестите и петицията нямат директна връзка с прилагането на разпоредбите и подобряването на образованието на малките. Факт е обаче, че при всеки учителски протест, и вие – учителите, и министерството се оплаквате и извинявате с не добрата нормативна база. Протестът ни е точно за това – спиране на една голяма грешка в тази сфера.

    Що се отнася до практиката – това е ваша работа – на учителите. Ако учениците са демотивирани, половината вина е ваша. Другата половина е на родителите и на корупцията в университетите. Забелязал съм, че е много типично учители като вас да обвиняват учениците за това, че не могат да си вършат работата. Вместо вие да влияете на учениците и да ги напътствате, получава се обратния ефект.

    Точно на учителите се пада тежката задача да научат децата на книжовен български. Те трябва да спечелят уважението им и да градят въз основа на него. Вместо това се ширят легендите за учители-пияници, -любовчии и лентяи. Да не говорим пък за корупцията. В същото време всичко живо скача на протест за увеличение на заплатите, при условие, че поне 50% от учителите водят и незаконни частни уроци. Обикновено това е по-кадъната част от учителите. Освен това на теория, учителя трябва цяло лято, докато учениците почиват, да подготвя програми, да избира учебници и да търси грешки в системата си на преподаване. На практика, това го правят единици. Повечето учители си почиват половината година.

    И пак повтарям – ако децата са демотивирани и не искат да учат – голяма част от вина е във вас. Затова не ми говорете кой си чисти съвестта, защото аз правя това, което е по силите ми в ролята на гласоподавател. Вие сте на много по-отговорна позиция. Какво правите вие по въпроса?

  15. Точно това обяснявам и аз, когато учителите стачкуват. Аз от години работя извън тази система и си вадя парите като мотивирам учениците и поправям пораженията на училищните учители 🙂 Проблемът няма да се реши с такава петиция, а с ангажираност на обществото – да изясни какво точно е добро образование. Мисля, че в момента има консенсус: доброто образование е децата да вземат дипломи някак. Иначе родителите не биха търпяли това, което се случва в училище. А те го поощряват. Може би никой никога не се замисля достатъчно какво е смислено да се направи, как може да се направи. Едни правят стачки, други подписват петиции, а децата си затъват.

  16. Здравейте,
    от време на време си пиша с Боян по други теми. Понеже виждам, че проблемът с премахване на т.4 към изискванията на чл.16 от Закона се дискутира и то се подкрепя петицията (подписали са я над 86 000 души) ще си позволя да споделя с вас някои мои наблюдения:

    1. Предложението за премахване е уж от МС. Фактически вносител е Лютви Местан, ясно от коя партия.
    2. Формалната причина е че т.4 не била действаща и се застрашавало по този начин други наредби на МОН.
    3. За да действало било необходимо МОН, БАН, ИБЕ да излязат с допълнителна наредба за нивото на книжовен език, което се изисква, но това не било направено.
    4. По-добре било да се премахне член 4, защото се създавало объркване и реално точката не била действаща.
    И т.н., и т.н. – все дивотии в този ред.
    Нито дума за това кой е виновен да няма подзаконови нормативни актове и изисквания за владеене на определена степен на книжовния език!

    Ето какво мисля аз:
    1. Никой да не се заблуждава, че това е случайно, че е изправяне на пропуск в законодателството, или че покрай случая с махането на Р. Петков „Запалката“ това са го направили за отклоняване на вниманието.
    2. Това е съвсем планомерно и целенасочено мероприятия на Турция, ДПС и „Отворено общество“.
    3. По същото време стана ясно, че Мартина Балева, тази „псевдоучен“ е подала оплакване от медия в България за заплахи за нейния живот. В МВнР се е получила официална нота от Германия, а еврокомисарят Ф. Фратини си позволи да упрекне България по този повод. Нашите дипломати са се изпокрили като мишки вместо да пратят нота за депортиране на М. Балева и ясно да заявят че О. Брунбауер и сие няма да се толерират и че у нас посягането на Батак и на отричането зверствата по време на турското робство е все едно в Германия някой да говори и пише против холокоста. Тоест това е наказуемо с държавна измяна и се преследва от закона!
    4. Като трета акция е една пространна статия във в. „Дневник“ на неясен български емигрант в Лондон – „Европейските хоризонти пред Турция“, според която турско робство няма, кланетата са битови конфликти, Турция била полезна за България и като цяло на България се отрежда място на придатък мост за екзпанзията на исляма и турците към Европа. Особено показателни са десетките коментарите против публикуването на този пасквил в един от малкото свестни български вестници. В крайна сметка за себе си реших, че аз повече няма да го чета.
    5. На пето място трябва да се има предвид акцията на „Отворено общество“, която публикува манипулативно изследване за одобрението на българите на евентуално членство на Турция в ЕС. Проведена бе и шумна конференция с продажни български участници и естествено турски „специалисти“.
    6. Ако някой посети сайта: http://www.pomaknet.org/ ще се хване за главата!
    Откровено хора, които не знаят турски и пишат на шльокавица на чист български се обработват и моделират в интерес на Турция и ДПС.
    Приканвам всеки, който се пише отворен глобалист, интернационалист, или откровен комунист, но по някаква случайност се чувства българин, първо да посети http://www.pomaknet.org/ и после да ми говори, че нямало нужда от тази поправка да остане и да започне да действа!

    Аз водих една безплодна дискусия тук:

    И естествено там не закъсняха да се появят откровено протурски и антибългарски коментари. Спред тези манипулатори българската история започнала през XIX век под влияние на немския романтизъм; културата на няколкото български държави (VII–XV век) нямали връзка с националаната история на България, нито с културната ѝ история… и прочее глупости.
    Днес това са глупости, но след 10–20 години ще са абсолютни факти, ако не започнем още днес да си връщаме това, което ни принадлежи – България и българската култура и история!

  17. По точка 6 мога да кажа, че имам роднини, които са помаци и никой от тях няма илюзии, че е турчин. Младите обаче им се набива това в главите в училищата и джамиите и в крайна сметка те излизат с турско самосъзнание. Това е жалкото. Иначе после като нямат работа, всички се пишат за българи. Ако искаме да направим нещо по въпроса, трябва да се подходи икономически. Първо да се отрежат сивите фирми на ДПС (трудната задача) и второ с набирането на работа да започне да се изисква всички да говорят чист български. Това се прави във всяка страна, която иска да интегрира емигрантите си. Щом българо-мохамеданите се чувстват като емигранти, нека наложим същите мерки спрямо тях. Бързо ще си променят мнението. А и да не забравяме, че българската азбука и език са били точно така разпространявани през вековете – икономическо и политическо влияние. Затова всички славяни използват старобългарски за църковен език.

  18. Абсолютно съм съгласен с написаното от теб. Аз нямам преки впечатления и контакти с помаци. Каквито и да са тези хора по вероизповедание и обичаи смятам, че незаслужено се изолират и държат в зависимост. Българската държава се е отказала да се грижи за тях и затова арабски и турски емисари безнаказано се опитват да ги настроят и откъснат от България на верски признак. Трагично е, че младото помашко население се откъсва от България и му се внушава, че е различно и враждебно на българите. В миналото е имало български държави, които не са били християнски, но те са продължавали да смятат себе си за българи. Изборите се отлагат поне с 1 година и да се надяваме, че няма да е много късно да противодействаме на ДПС. Аз мисля, че ако не спрем ДПС на следващите парламентарни избори като гласуваме масово ще бъде много трудно да предотвратим разпокъсването на България след 20 години. Причината е в активната протурска политика на ДПС и това няма нищо общо с религиозните права и свободи на българите. Ние смятаме, че няма достойни политици и не гласуваме, но ДПС винаги са използвали верските различия, за да мобилизират мюсюлманите да гласуват против България. Дано този път да разберем, че отказът от гласуване не е решение: така само улесняваме протурските емисари.

  19. Впрочем подобно нещо се случва и с българските власи. Те нямат нищо общо етнически с румънците, но тъй като езика им е близък, е подета кампания подобна на турската, макар и доста по-слаба. Примерно децата на семейство с влашки корени може да учи безплатно в румънски университети. Май даже им дават и стипендия.

  20. За власите си прав. Получават стипендия, ако докажат, че произхождат от румънци, т.е. признаят, че имат румънски произход. Аз имам такива познати. Мисленето им е двуяко. Чувстват се българи, но няколкото години в братска Румъния оставят отпечатък. Впрочем това, че са подписвали такава декларация не си признават. Самият аз не знаех доскоро и когато научих започнах да ги подпитвам. Тогава вече ми се казваше: „Виж какво аз съм българка, но дядо ми е бил румънец“. Или „баба ми“. Една такава моя позната преподава румънски в Университета. Такива неща. Впрочем преди време и Гърция така даваше визи: преимуществено на българи, които можеха да докажат, че дедите им са били гърци.
    Но тези проблеми, не са чак в такива мащаби и поради общата вяра с гърци и румънци можем да приемем, че не застрашават в такава степен българската държава.
    Проблемът с помаците остава. Това са хора живеещи в най-чистите, но и най-бедни райони на България, които поради препитанието, а и поради вярата си, са принудени да приемат помощ от ДПС, от турски емисари, от ислямски фондации. Постепенно на младите им се внушава, че са различни и се правят опити да се приучат на турски. Това е страшното. Четох едни статистики за родопски села, където до 2001 г. не е имало нито един регистриран турчин; сега там почти половината са се обявили за турци. Ето за това говоря. И премахването на т.4 от чл.16 е точно в интерес на тия емисари, защото сега легално могат да заемат места в образованието и администрацията, за да продължат необезпокоявани да рушат България.
    Нашият народ е прекалено измъчен и страда от лишения. Пред нас има много важни икономически и административни реформи. Страхувам се, че темата за езика и темата за образованието ще минат в девета глуха, колкото да се дадат тези 15–20 години спокойствие на чуждите емисари. Но предстои да узнаем това още на следващите избори.

  21. Официалният език в република България е българският език. Ако някой от малцинствата, възрази, нека отиде в Турция (за сравнение) и да предложи на всеуслошание там да НЕ се преподава на турски. Никой, повече, нищо няма да чуе за него.
    Колкото до членуването, ако думата може да бъде заместена с местоимението ТОЙ или производните му, се използва пълен член, ако може да бъде заместена с НЕГО или производните и, непълен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.