Как да превърнем нормален монитор в такъв с докосване

Сигурно сте чували за игровата конзола на Nintendo – Wii. Специалното и е, че дистанционното отчита движението на тялото ви и може да играете много реалистично голф, болулиг, тенис и т.н. Това, което повечето хора не знаят е, че на върха на това дистанционни има мощна инфрачервена камера, която може да се оползотвори по много интересен начин.

Идеята е на Джони Чинг Лии. С едно такова дистанционно (без самата конзола) и няколко прости прибора той успява да превърне монитори и стени в интерактивни дъски. Как става това? Дистанционното има bluetooth и може лесно да се върже с компютъра ви. Разпознава се като безжичен джойстик. Камера засича всички източници на инфрачервена светлина, а специален софтуер ги превръща в клипове по екрана. Така може да насочите дистанционното към монитора си и с малка инфрачервена лампичка да светнете в една точка и все едно сте кликнали. В началото разбира се, трябва да калибрирате системата, за да е ясно къде е монитора.

Въпросната лампичка може да се купи за около лев и да се сложи в химикал, заедно с батерии и копче, за да е по-удобен за употреба. Дистанционното струва 40 евро и може да се купи от Ebay, Amazon или който и да е магазин за игри. Ако нямате bluetooth на компютъра, ще трябва да си купите и ще ви струва още 10-15 евро. Всичко на всичко за 50 евро може да превърнете всеки монитор в такъв с докосване. Истинските аналози струват много пъти повече. Ако пък имате beamer и прожектирате образа на стената, ще може да си направите интерактивен whiteboard – оригиналната идея на Лии. Обикновено тези whiteboard-ове започват от 5000 евро.

Отдавна се канех да изпробвам този трик и вчера ми се отдаде възможност. Взех дистанционното на един познат, купих лампички и ето какво се получи. В клипа може да видите как използвам с докосване Gimp, една от любимите ми flash игри и Piclens :

Използвах bluetooth драйверите на Widcomm версия 5.0, защото само те ми поддържаха пръчката. Препоръчват драйверите на BlueSoleil, но ако ги използвате, не сваляйте версия 6, защото като пуснете програмата на Лии ви се появява BSoD (синия екран на смъртта). Друг проблем беше вързването на дистанционното, но ако спазвате това ръководство, няма да имате проблем.

Идеята не е нищо особено в същността си, но крие неподозирани възможности. Примерно може да направите екран с многоточково докосване като при iPhone. Софтуера за това обаче не е довършен и не работи винаги. Също така може да обърнете дистанционното към себе си и да следите движения на ръцете си. Има още много възможности и като демонстрация бих ви препоръчал записът на гостуването на Лии в TED.

24 коментара

  1. Страхотно, хареса ми!

    (игричката за статуята и гълъбите и тя ми хареса 🙂 )

  2. Олеле, ти си маниак!! 🙂 (в хубавия смисъл)

    Самата идея е безумна и оригинална, едновременно с това! 🙂 (и какъв саундтрак си избрал да клипчето, а?;-)

    (А камерата, която снима клипа, е S5 нали?)

    Браво!!

  3. @Michel – много си падам по такива лудости. Този Лии е гений направо. В рамките на няколко месеца след прототипа има договори с големи компании. Най-хубавото е, че пуска софтуера да се използва свободно и така помага на хиляди училища и организации.

    А музиката я избрах специално. Мисля, че клипа ще се види много пъти в Youtube, защото темата е много популярна. Исках да се звучи българска мелодия на фона, пък дано някой да му стане интересно и да потърси повече подобна.

    @Недко – Много е зарибяващо. А флашките си ги взимам от fishki.net. Всеки ден показват нови.

  4. Супер, ама няма ли да се прецака монитора нещо? Казвали са ми много пъти, че LCD екраните не трябва да се докосват …

  5. Аз моя си го удрям редовно и няма проблеми. Но по-принцип е така – не е хубаво да се пипа. Хубавото на тази технология е, че няма нужда въобще да докосвате екрана. Трябва да „кликвате“ с лампичката където и да е пред екрана/стената. Аз докосвам екрана, защото ми е по-удобно. Скоро ще си купя собствено Wii дистанционно (aka Wiimote) и ще ви покажа как изглежда това с beamer на стена.

  6. От целия албум само това пасна горе-долу на темпото на видеото. Любимата ми песен е „Ветре“, но нямаше как да я сложа.

  7. Мисля, че Антони Райжеков беше правил нещо подобно с подръчни средства. Не съм сигурен дали това не са false credits, но имаше едно пано, на което са нарисувани музикални инструменти. Потребителят си слага слушалки, на които има инфрачервен емитер и така чува звъка на инструмента който гледа. Техниката е подобна, идеята малко по-различна.
    WiiMote е наистина революционно. Подобни техники използвахме още преди години от ZGDV Z2, но новото при WiiMote е, че рязко сваля цената на компонентите, а и инфрачервената камера не е единствената екстра на джаджата. Bluetooth-а също дава много гъвкавост.
    Проблем е да се измисли и композиция, в която потребителят не стои на пътя на камерата. В ZGDV го решиха с 2 камери. Така можеха да интерпретират и 3D информация.
    Това бепе нашия проект:

  8. Използването на инфрачервени камери за подобни цели наистина не са новост. Както каза, новото тук е, че камера е вързана с bluetooth и се разпознава като контролер от компютъра. Така всеки може да използва методът без да разбира от електроника, драйвери или софтуер. В интерес на истината очаквам съвсем скоро да ги вградят тези камери направо в beamer-ите. Даже се учудвам, че на никой не му е хрумнало досега.

  9. Pingback: Образование и технологии » Blog Archive
  10. Диода играе ролята на ляв бутон на мишката, но доколкото разбрах няма функция и за десен бутон както е при стилуса на „оригиналните“ бели дъски нали?

  11. Може ли тази технология с Wii дистанционното и инфрачервения диод да работи със софтуера на купешките бели дъски?

  12. @Атанас – всичко е въпрос на идеи. По принцип няма, но може да се промени така интерфейса, че да стане. За целта трябва да се промени самия код на драйверите обаче. Доколкото ми е извесно за сега има само десен бутон, но така или иначе повечето интерфейси с докосване не изискват десен.

    За втория въпрос – нямам представа. Би трябвало, защото използват стандартни въвеждаши устройства за въвеждане, но пак зависи как са направени. Най-добре ще е да потърсиш из форумите.

  13. Pingback: Интерактивна дъска – Ангел Ангелов | Образование и технологии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.