Как се създават приятели на България

Как да създадем приятели на родината? За да станат популярни българската култура, продукти и услуги по света, трябва първо да бъдат познати. Второ трябва да има хора от други култури, които да ги харесват и да ги препоръчват на познатите си. Ако един немец хареса българско вино, ще покани приятели да пийнат. Те също ще го харесат и ще си купят. Така стават нещата.

Как започват обаче? Как да представим българската култура и традиции? Дали да похарчим милиони за реклама по CNN и BBC или да ги похарчим по големи изложения, щандове и командировки? Опитът показва, че и двете неща са важни. Българският опит пък показва, че и двете не ги правим добре. Спомняте си скандалите около туристическите изложения.

Има обаче и трети вариант. Изисква минимални средства и самоотвержни усилия. Участието на държавата е почти никакво и може би в това се корени успехът му. Тази събота – 7 Юни 2008 – в Darmstadt, Германия се проведе инициативата на АIESEC – Global Village. АIESEC е международна организация на студенти, която организира различни практикуми, конференции и изложения. Целта на събитието беше студенти от различни култури и краища на света да покажат своите традиции и държави. Студентското сдружение „Съединение“ в Darmstadt направи българския щанд и смея да твърдя, че беше истински успех.


Щандът представляваше палатка на около 6 кв.м. с две маси. В рамките на 2-3 седмици успяхме да се организираме и да приготвим няколко баници и голямо количество таратор, за да могат посетителите да вкусят българска кухня. Щандът беше облепен със знамена и гледки от България. Отделно имаше и импровизирана изложба на снимки от родината. Поканихме Светлозар Бошев, който внася български вина в Германия. Той организира дегустация, която събра доста немци в този почивен ден. Накрая присъстваше и аматьорска танцова група от сдружението „Златен век“ в Erlangen-Nürnberg.

За жалост изложението беше прекъснато час по-рано заради обилен дъжд, но през останалото време имаше постоянно хора, които разпитваха, разглеждаха и опитваха българското. Ще си кажете, че мащабите не са достатъчни и може да сте прави. Факт е обаче, че шепа студенти без абсолютно никаква финансова или административна помощ от държавата, в свободното си време след лекции и работа, правят повече, отколкото много български агенции съумяват. И не говоря само да този щанд, а за всички инициативи, които сдруженията ни в чужбина правят – от културните вечери и купоните, до курсовете по български език и танци. Всички чужденци, които влизат в по-продължителен контакт с българи научават български в някаква степен. Впрочем в танцовата група от Erlangen едно от момчетата беше немец.

А представяте ли си какво ще направим, ако някой все пак ни помагаше? За събитието в събота имахме проблем да набавим дори туристически брошури, а на гърците им бяха изпратили цял камион. Всички разходи за бензин, продукти и т.н. бяха поети от организацията и респективно събрани пак с безвъзмездния труд на студенти.

Повечето ще си кажат, че системата в България е скапана, но това не решава проблема. На срещата на студентските организации в Nürnberg стана дума, че всички министерства са страшно въодушевени от това, което ние правим и искат да ни помогнат. Аз за жалост не съм видял и трошица от този екстаз и това не говори в ползва на желанието им да привлекат обратно т.н. „изтекли мозъци“. Постарайте се малко повече. Единият патриотизъм ни държи сега.

Вижте тук снимките и клиповете от изложението Global Village. Ето и два клипа. Не знам защо качеството е толкова лошо – на оригинала беше супер.

20 коментара

  1. Добре го направихме. Чак се гордея с постигнатото !

  2. Може на 21-ви във Франкфурт пак да го направим, но онази от Словакия още не ми е пратила материалите. А и не знам как сме с времето тогава. От Erlangen ми пратиха музиката и тази седмица ще пусна клиповете от танците в YouTube и тук.

  3. Браво, поздравления за инциативността и организацията!

  4. Здрасти, пуснах материала и тук:
    Надявам се да нямаш против, и да пращаш и други подобни статии ако имаш.

    Павел

  5. Във връзка с критиката ми за държавните агенции по-горе, трябва да уточня, че говоря от досегашния ми опит с администрацията и липсата на инициатива и отговорност у тях. В същото време, трябва да се отбележи, че има съществено пробуждане и многообещаващи инициативи, които тепърва ще дадат плодове. Надявам са само, те да бъдат достатъчно ефективни, за да променят царуващото сред българите в чужбина мнение, че на държавата не и пука за нас.

  6. Хм… милионите за реклама рекламират „дестинацията за масов алко-секс туризъм Евтинария“.
    Мисля, че много сериозно трябва да помислите какво точно правите, развявайки рекламни плакати на Златни пясъци и евентуално брошурките на Агенцията по туризъм.
    Моля да прочетете този материал и да се замислите:
    http://forthenature.org/gallery/france-rila_surprised_the_bulgarian_state_representatives_at_the_ecotourism_exhibition_in_paris

  7. Не мога да разбера, защо този проблем не се решава на месно ниво, а винаги има някой идиот, който хваща тъпана и започва да озвучава цяла Европа. Не омаловажавам проблема и винаги съм бил срещу прекомерното застрояване и унищожаването на природата. Самият аз съм бил дълго член на „Зелени Балкани“. Знам обаче, че много гласове в подобни кампании са не само вредни за България, но и за самите каузи, и целят единствено публичност и скандал. Раздаването на брошури, както прочетох в статията е било абсолютно вредно и ненужно. Проблем като този може да се реши вътрешно без да нараняваме и без това лошият ни имидж пред света.

  8. Какъв имидж изгражда безобразният масов туризъм (разтворените каталози на ТУИ)? Съгласен ли си, че българският туризъм се развива коренно в грешна посока? Откъде е тази съпричастност към туристическия бранш? Разбирам, ако имаше някакъв всеобщ консенсус, че туризмът е полезен за България. По идея трябва да е, но реалността е друга.

    Лошият имидж на България е оправдан. Или не си съгласен? Едно честно представяне на страната обезателно трябва да включва предупреждение, че там и там се перат пари. Има мафия. Това може да уплаши някоя друга бабичка, но е истина. Има достатъчно хора със съвест, които ще дойдат въпреки това и не заради ниските цени.

    Явно проблемите не могат да се решат на местно ниво. Не става. И това е една от причините за лошия имидж, между другото.

  9. Съгласен съм, че туризмът се развива в грешна посока и според мен основна вина за това имат опитите на бившите групировки да си изперат парите в хотели, защото си мислят, че от там идва бърза печалба. На България и трябва в пъти повече културен, еко и селски туризъм. Рекламирайки прелестите на България и богата и история, мога да ти гарантирам, че създаваме интерес точно към тези три раздела на туризма. Немците са много вманиачени на тема екология.

    Не, не смятам, че имиджа ни е оправдан. Същите проблеми ги има всяка държава в една или друга степен. Какво, да не мислиш, че в Италия няма мафия и не управлява целия туризъм? Или, че в Швейцария и Монако не се перат пари? Или, че в Румъния нямат в пъти по-големи социални проблеми от нашите? Или, че в Германия и Франция нямат в пъти по-големи етнически проблеми от нас?

    Въпреки това обаче милиони посещават на година и Швейцария, и Италия, и Монако, и Франция. Разликата е, че за техните проблеми не можеш да чуеш от новинарската емисия директно, а трябва да си там да ги видиш. А ние като стане нещо малко веднага ореваваме света колко сме клети, колко сме зле и как трябва да дойде някой на бял кон да ни спаси, защото виждаш ли – не можем да се оправим сами. Няма принц на бял кон. Събуди се. Ако не се оправим сами, никой няма да ни помогне. Да не мислиш, че спирането на европарите сега след скандалите помага много? Правителството да е паднало? Изнесе ли се информация какво е станало и кой е виновен? Поеха ли политическа отговорност? Но не – стана проблем та айде да ходим по мъките до Брюксел.

    Не може след някакъв бой в софийска махала, 10-тина правозащитни организации да вдигнат шум до небесата, че в България полицията малтретирала циганите. В същото време Франция си пребива спокойно емигрантите, а Италия направо горят циганите. Единствено Германия не може да се обади по този въпрос официално, заради втората световна, но въпреки това, ако си по-тъмен и се разхождаш в някой по-малък град късно вечер, боят ти е почти гарантиран и полицията няма въобще да се намеси.

  10. Клипчетата къртят мивки :)). Дунавско хоро е любимото ми хора. Музиката е супер добра, а танцуващите са чудесни. Браво за направеното (малко със закъснение, но няма значение).

  11. Pingback: YouTube и лицензираната народна музика | К+
  12. Pingback: Какво е да си студент в чужбина: Техническият университет в Дармщадт, Германия | Кандидатстване в Германия и Австрия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.