Според Google Maps в България … няма нищо

Ако вярвате на Google Maps, всички в България живеем в София. Ако сте в София в пиков час може и наистина така да ви се струва. Според мен е скандално да са пропуснали толкова много информация. Разбирам едно-две села, но всички! На всичкото отгоре и пътищата липсват. Има ги само магистралите и основните артерии. За сравнение, в съседните държави са отбелязани всички градове и някой села.

Аз предлагам всички да пуснем по едно протестно писмо до Google за да обърнат внимание на въпроса. Като се отвори бланката трябва да изберете „Missing data“ от падащия списък и да потърсите „Bulgaria“ в картата най-отдолу за да се центрира върху проблемната зона.

Ето и картата отново за да разгледате наоколо:


Виж картата по-голяма

Допълнение:

На 19. Юли проблемът беше решен и всички български градове и села са отбелязани.

44 коментара

  1. Пускайте пускайте, да им задръстим пощата с един и същ въпрос. Така трябва! Аз им писах.

    „In google maps there is no data for Bulgarian towns etc … yet there is much info about smaller countries. Why is that?“

    Поздрави.

  2. Ами то наистина какво ли има в България, една страна без търговия, без производство, без ток, без вода, жив зян. Виждате всеки ден как някой град или квартал на голям град осъмва без ток или вода. Хората че нямат пари е ясно, но някои нагли същества парадират как България се е замогнала последните години. Колите, които виждаме по пътищата са за над 100 000 лева а в същото време държавата чака на данъците на бедните. СУпер е държавата, нека най-сетне стане еднолична фирма, че някои зевзеци да не и се бъркат в работата и тя да си работи необезпокоявана , като такава …

  3. Благодаря за предложението! Изпратих на Google запитване защо няма селища и пътища на картата на България. И аз от много време се ядосвам и чудя защо не могат да публикуват толкова несекретна информаци 🙂

  4. @Edin:

    @Калин: И аз много пъти съм ги виждал, но едва тази вечер ми направи впечатление. Дано много хора да им пишем и ония откликнат. Досега са били доста отзивчиви при проблеми с услугите им, поне доколкото мога да съдя от опита си с Adwords. А и да не говорим, че в случая става дума за цяла държава!

  5. Така трябва. Ще е хубаво и да им пращаме линк към таблиците за транслитерация и списъците с имената на градовете на английски, за да не ги объркат като Sofija.

  6. Хората като мен, които дълги години са живели в чужбина, знаят, че България не означава НИЩО за света. Макар че повечето българи не мислят така. В техните очи България е голяма работа, пък и те самите са също така голяма работа.

    Пак добре, че изобщо ни споменават. Пък и пичовете от гуглата не са в края на краищата богове…

  7. Абсолютно съм съгласен с Google!

    • Всичката провинциална паплач се изнесе в София!
    • Милиони се откраднаха за тези две мижави магистралки! Другото пътища ли са?

    Съгласен съм и с Апостол!

    Поздрави

  8. те затова и не ни забелязват – защото седим в ъгъла и си мълчим – ако им пишем ще забележат. Аз вече писах. Едва ли им пука колко е БВП на България, така че ако просто им се напомни настоятелно ще се заемат с въпроса. Поздравления, Бояне, за инициативата!

  9. пс. това със зайчето кефи 🙂 ще си запазя картинката за подобни случаи

  10. И не е отбелязано никъде нищо нито за Розовата долина, нито за киселото ни мляко, нито за 1300та години! Скандално! И аз ще пиша едно простестно писмо, в което да НАСТОЯВАМ да сложат лейър с картите на България през вековете, включително тази на три морета. Нека се знае! Ние народ ли сме или какво.

    Дори и блогосферата я няма отбелязана 🙁

  11. zdrasti! az ne im pisah. no se uchudvam, che chak sega zabeljazahte! tova, obache koeto me uchudva poveche e, che predi (6-7 meseca) gradovete gi imashe, osven tova bjaha na kirilica, kakto sa na grucki v gurcia, na turski v turcia etc. pozdravi

  12. Преди повече от месец написах поразително подобен пост… хех.
    Аnyway, там съм писала каква е схемата за попълване на информация в Google Maps, report-a за грешка е едно, но добавянето на карта на цяла държава е съвсем друго. Има няколко уточнения в help-a на google, които обясняват, че за да бъде качена карта на цяла държава трябва от държавата да я provide-нат. Междувременно пробвай картата на yahoo, там си я има цяла България със всички села и паланки 😉

    Поздрави 🙂

  13. @ Peter Kamenov, Апостол Апостолов и Edin: Виждате ли зайчето с палачинката горе? Може ли да спрете да се оплаквате като разглезени невести? Държавата им била крива!

    Пък и не разбирам какво общо има каквато и да е вътрешна обстановка с географските данни. Градовете, селата и пътищата са точно това и нищо повече. Независимо какво се случва в държавата, колко сме добре или зле и колко мрънка голяма част от населението, пропускът им е непростим.

    @Iliya, Angel и scorceni: Браво, така трябва – колкото сме повече, толкова по-бързо ще го оправят.

    @mname.org: абе малко ме съмнява, че ще го направят това с layer-ите. А и това е на Google Earth. Трябва да се види обаче дали могат да се правят custom layer-и. За Google Maps съм сигурен, че може да си правиш собствени карти, като добавяш информация отгоре на съществуващите за ресторанти, маршрути, събития и прочие. Аз така направих една карта за купон в Darmstadt на 24. Май. Ако си мераклия, може да се хванеш и да отбележиш старите граници, сражения и т.н. и да я пуснеш публично.

    @tsvetan – както казах, не съм обръщал такова внимание преди. Възможно е да ги е имало в един момент. За Пловдив обаче съм сигурен, че от поне 6 месеца няма данни.

  14. скандален пропуск, разбира се, че им писах!

    п.п. ще ми разясниш ли смешката със заека?

  15. Малка е държавата – да…но маке дония е представена по-подбробно 🙂 това защо?

  16. @DeeMight: Наистина си го описала доста добре. Значи трябва да пишем и на Картография ЕООД пък дано да си размърдат задниците. Явно наистина са доста мудни. Ще е хубаво ако може и ние да им предоставим карти. Аз имам една карта на tiff с резолюция от няколко мегапиксела. Не знам какво точно им трябва – координатите на всяко кръстовище?

    @Hедко и loudawg: Това със заека няма смисъл и е това точно е идеята. Често срещан форумски поздрав в такива случаи.

  17. Впрочем незнайно защо в момента сателитните снимки на Google Maps не работят. Затова промених на картата горе да се вижда само информацията за пътищата и градовете (или липсата и). Възможно е от google толкова да ги е срам от пропуска, че да са решили да се самонакажат 😉 . Другия вариант е в момента да изтриват и сателитните снимки за назидание.

  18. Хаха, добра инициатива, ще драсна и аз един ред 🙂

    Въпреки, че аз картите им не ги ползвам много, но скоро може и да ми потрябват.

  19. Zhiveia ot mn godini v US i vi yveriavam, che osobeno naposledak ylizite i magistralite i tyka se izrovixa i mozesh spokoino da si potroshish polyoskite, ako ne vnimavash ili ne ti raboti zrenieto, obache tova ne prechi vsiaka zapysnata yliza, dori i da e ot 2 kashti da ne e na google map.
    Prosto za tiax ne sme ot interest. Chesto kogato kazha che sam ot BG, niakoi mi kazva – ‘aa, da – az sam xodili v Yemen’ ….
    Prosto triabva mnogo godini da im se obiasniava che nikoga ne sme bili chast ot USSR i che sme sashtestvyvali, bez te da znaiat.

  20. Vprochem – reklamiraite bezplatno na moia website http://www.localads.tv kakvoto reshite ot BG – lichno shte sledia vashite reklami da sa na nai-vidno miasto i da se chetat.
    Saita se reklamira na Google i na mnogo drygi ‘search engines’

  21. Дайте да им бъгнем картата на САЩ! Те само от това разбират. Бий да те уважават!

  22. Айде пробвай да видим дали ще успееш. Сървърите им обработват по 20 пентабайта информация на ден. Въобще не можеш да ги оплашиш.

  23. Сега виждам, че и Калин е подкрепил идеята ми в блогът си, заедно с две прекрасни инициатеви – за .бг домейн и намаляване на началния капитал за ООД. По първата ще има развитие тези дни, защото от 22 до 26 тече конференцията, на която ще се решава проблема.

    Що се отнася до проблема с Google, сега пиша официални писма до Картография ЕООД, за да ги питам каква е процедурата по получаване на такава пълна информация и дали въобще могат да я предоставят. Освен това мисля да говоря и с няколко издателства на карти, да видя от къде са взели информацията и дали е дигитализирана или е просто готова снимка. Накрая ще се опитам да се свържа с Google за да намерим заобиколка на правилата им и да включим wiki опцията им за България, за да могат хората сами да публикуват данните. Мисля, че в щатите и в Канада има такава опция.

  24. Pingback: 3 Български инициативи
  25. Да, с голямо удоволствие публикувах твоята инициатива. България не трябва да изоставя от технологиите, а ГИС не са особено популярни сред повечето българи (като изключим bgmaps.com и emaps.bg, а и domino.bg може би).

  26. Благодаря, надявам се да има ефект. Проблемът е, че всеки си пази нужната информация ревниво и ще е трудно да я набавим.

  27. Тъй като не следя много темата има ли вече някакъв резултат, отговор от гуугъл или нещо подобно?

  28. Проблема е по-сериозен с гмапс и според мен ваобще не засяга кой град го има и кой не. Въпрос на политиката на голямото Г vs. политика на локалния бизнес в БГ.
    Та да питам каква им е далаверата на Г да ни сложат градовете, да инвестират в ГИС дани и т.н. ? никаква и за това няма да го направят скоро, едва дали и ще отговорят 🙂

  29. Не разбирам защо трябва да се намесва корпоративната политика на google. Разбира се, че е в техен интерес услугата им да е най-пълна и точна. Нали затова са картите. В случая не става дума за далавера, защото при далаверата с малко усилия получаваш много и то веднага. В случая става дума за инвестиция, от която непряко получаваш изгоди занапред.

    Ако си говорим за политика на компанията – точно това е тя. Всички инвестиции, които правят, са в услуги и технологии, които бидейки безплатни и надеждни в същото време, създават нов пазар, от който те после печелят. Точно това е случая с google maps и затова е в техен интерес тя да е най-точна и село Горно Надолнище да се вижда като бял ден.

  30. „Безплатно“…да ама не 🙂
    Ако не си забелязал всяка безплатна услуга на Г, имат аналог предназначен за Бизнес сферата. Та въпроса в случая, е че българският бизнес не е готов за бизнес услугите на Г, по отношение на картите. Не съм ли прав ?

  31. Всъщност, доколкото ми е известно, Google Maps имат единствено платена услуга за поставяне на локализирани реклами като ресторанти и бензиностанции. Такива реклами съществуват реално само в щатите и западна Европа и то само в големите градове. Въпреки това google са дали подробни карти на почти целия свят. А и api-то за използване на картите в частни приложения и mash-up-и е напълно отворено и безплатно.

  32. България е вече в Google Maps. Населени места и основни пътища. Скоро и още.

  33. Браво. Не знам дали всички протестни писма изпратени покрай тази статия са имали влиание, но ефекта е на лице.

  34. И аз много. Писах за решението на проблема тук. Сега остава да има желаещи да съобщаваме за грешна транслитерация. За индивидуални случаи ще откликнат по-лесно.

    Пример за такава грешна транслитерация е улицата, на която живея. Преди си мислех, че се пише както Google са я написали, но ми отговориха от Министерството на Държавната Администрация, че е правилно и приложиха подробно описание. Мисля в най-скоро време да пиша на Google да го оправят.

  35. Pingback: Какво хората търсеха през изминалата година | Блогография

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.