Предложения за подобрения към Свежо


След бъга с бутона за гласуване на Свежо реших да обобщя идеите ми за сайта, които съм пръснал в различни коментари из българската Блогосфера. Съдейки по светкавичната им реакция вчера мисля, че ще откликнат на съветите ми бързо. Идеите ми се въртят основно около по-добра интеграция с блоговете и функционалността на сайта.

Първата е да направят собствена Блогосфера. Може да я кръстите Свежосфера. Важно е да се автоматизира процеса на включване, защото както признаха от Дневник, невъзможно е да се прегледат и оценят на ръка всички блогове в България. Критериите за включване на статии може да са в два раздела – според популярността на индивидуалната статия или популярността на блога. При първия вариант може да се види дали една статия ще стигне определен брой гласове след един или два часа и тогава да се включи.

Втория вариант ще е по-коректен и това е второто ми предложение към Свежо – рейтинг на блоговете. По този рейтинг те ще бъдат включвани и изключвани автоматично от агрегатора в зависимост от средната популярност на статиите. Въз основа на този рейтинг може да се автоматизира и процеса на избиране на „Блог на деня“.

Всъщност тази класация трябва да стане „Блог на седмицата“, защото сами виждате, че няма достатъчно известни блогове, за да ги въртите всеки ден. Когато имате обективната оценка на потребителите за статиите на даден блог през изминалата седмица, може да се прецени кой блог да бъде обявен за победител и да се показва следващата седмица.

От функционална гледна точка вече предложих да се добави api към сайта по подобие на това на Facebook и Flickr. Според възможностите му, api-то ще позволи всеки да си направи собствени бутони за гласуване. Защитата, която съществува към сегашните бутони, почти ще изключи възможността за мамене с гласове. Също така информационната част ще позволи да се прави статистика за относителното движение на гласовете към отделни статии, както и за цял сайт. Възможно е да се направят Plugin-и за WordPress и други блогърски системи, които ще позволят да се изкарва тази статистика директно в админ панела или на самата статия.

Едно предложение свързано и с api-то и с интеграцията с блогове е пренасянето на коментари. Ако api-то го позволява, може когато се появи коментар в Свежо, той да се копира и в коментарите на блогът, където е оригиналната статия. Това е добре за блогът, защото дискусията около темата ще е на едно място, както и за Свежо, защото над всеки коментар идващ от потребител на свежо, ще се появява обратен линк.Това ще накара повече блогъри да коментират активно в Свежо и ще докара повече обратни кликове от чужди сайтове. За целта лесно може да се направи plugin за WordPress.

Ще е хубаво също така да се включи поддръжка за аватари от Gravatar. Вече има OpenID и това е много добра стъпка напред. Може обаче да се направи и свързване с досегашни Свежо сметки, защото сега изглежда, че ако вляза с openID акаунта ми, трябва да си направя нова сметка.

Като цяло това са нещата за сега. Ако имам още идеи ще ги споделя.

81 коментара

  1. Ехе, супер си! Благодаря много за ясно и подробоно описаните предложения. Всички те, ми се струват напълно адекватни и потребни. Съответно си заслужава липсата на някоя друга нощ, за да се реализират.

    Силно се надявам, да имаме възможност да реализираме повечето от предложенията възможн най-скоро.

    п.с. да си призня, публикации като тзи винаги ме карат да се чувствам страхотно.

  2. Радвам се, че съветите са ми полезни. Наистина е хубаво, че хора на моята възраст са се хванали и са направили един от най-успешните проекти в България. Ако имате нужда от още идеи, обаждайте се.

  3. Идеята за собствена „Свежосвера“ наистина много ми допадна. Между другото и аз имам мняколко предложения.

    Например да се добави гласуване за потребители. Това може да е фактор към „стената на славата“. Например да се смята общия брой получени гласове, плюс получените гласове за самия потребител.

    Другото нещо, което ми идва на ум е да се гласува положително/отрицателно за написаните коментари. И при определен брой негативни гласове коментара да се маха. Това ще е полезно, ако има потребители (вчера се видя такъв), които спамят из публикуваните линкове.

  4. За коментарите съм съгласен, защото като се увеличат, спамът ще се увеличи експоненциално. Проблемът обаче при гласуването на коментари е, че хората не го правят. По-удобно би било да се сложи бутон за оплакване ако нещо е спам или не в нормите и при 5 или 10 такива провинения, акаунта да се трие.

    Що се отнася до гласуването за потребители – вече има подобна система и това е кармата. Обикновено тя зависи от това колко публикуваните неща от дадения потребител се харесват. В някой подобни системи включват и активността в дискусиите и броя гласове за чужди постове. Мисля, че допълнително гласуване само ще утежни нещата.

  5. Моето предложение пък е, всеки глас за дадена статия да носи точки на публикувалият го. Събирайки точки по този начин например, след време когато той гласува, гласът му да дава две точки, вместо една. След още известен брой събрани точки, вече да дава по три и т.н. Самото гласуване също да носи точки на гласуващият. Още и определен брой точки да могат да се ползват за закупуване на разни неща. Например различни графики, къстъмайзване на профила и т.н. Че защо не и он-лайн магазин, примерно тениски със свежо.нет 🙂

  6. Аз съм ЗА блогосфера, както и безплатни блогове, щото от лог.бг са големи тъпанари, ако някой пусне читава платформа с блогове, ке утепе рибоците.

  7. Интересни мнение 🙂

    ако се сещате за още нещо изплюйте камъчето за да можем да анализираме всичко и да преценим кое е добре да се изпълни евентуално.

  8. „рейтинг на блоговете. По този рейтинг те ще бъдат включвани и изключвани автоматично от агрегатора в зависимост от средната популярност на статиите.“

    И най-отгоре – смешните филмчета и картинки. Тогава ще е просто fun-осфера

  9. Забелязах, че публикациите в свежо станаха 70% политизирани. Не мисля, че това е много „свежо“. Но все пак за да са там и да имат рейтинг значи някой е гласувал положително, но бях длъжен да отбележа.

  10. Аз съм ЗА “Свежосвера”!

    Мисля, че идеята за общи коментари Свежо/Блог и обратно Блог/Свежо е доста добра и трябва доста да се развие и да и се обърне внимание, защото точно коментарите в мрежите ги правят социални 🙂

  11. Страшно много политика се излива на първа страница и това почва сериозно да ми лази по нервите. Все пак аудиторията на свежо не са само чичковци и старци. Но няма как да знаем защото няма кой да я изследва и да и направи един профил.

  12. Съгласен съм с Martin преди време 1-вото нещо което правех сутрин е да разгледам свежарските неща. Сега почнах да го отварям ако наистина нямам какво да правя т.к. знам пак какво ще видя.

  13. Мисля си съшо така, че новини от дир.бг, нетинфо и тн. „гиганти“ нямат място в мрежата, те си имат трафик и си продават импресии, вестник24 също не влияе в добра насока на развитието на „свежите“ публикации.

  14. Svejo.net, освен всичко друго е й свбодна мрежа, базирана на потребителските интереси. Идеята ми е, че щом илизат политически теми, може би това вълнува активните потребители. Също, смятам, че големите медии също имат място. Все пак, тук не става въпрос само за раздаване на трафик. Идеята е, че на първа страница илизат актуалните, интересни и полезни материали.

    Също, искам да приветствам всички, които смятат, че има по-интересни неща от текущите – просто да ги добавят или да гласуват, като регистрирани потребители. Със съгурност, това ще повлияе.

  15. Pingback: svejo: Полезна статия с предложения за подобре.. - edno23.com
  16. Един от основните проблеми на Свежо е абсолютното разводняване на сайта с новини от новинарските агенции. Не мисля че имат място там, все пак това не е сборна кошница за новини. Ако ще се прави нещо подобно на блогосфера, поне да има и някаква система за blog claim, за да се удостовери че този, който публикува там, наистина е собственик на написаното. В момента поне 50% от публикациите не са авторски.

  17. В крайна сметка идеята на Свежо, е че ако дадена публикация е достатъчно добре написана и интересна за масовата публика, няма абсолютно никакво значение къде точно е поместена.
    На практика обаче, поради факта че голямата част от активно гласуващите са блогъри, превръщат леко по-леко Свежото в своеобразна блогосфера – не знам дали точно това е търсеният от Станислав и Явор ефект….

  18. @Whiskey – според мен предложението ще е трудно реализуемо и то не технически, а финансово. Мисля, че ще е по-реалистично да се направят нива на потребители, като горните нива да имат достъп до въпросните „специални услуги“. Като цяло обаче аз съм против класификацията на потребителите по участие и рейтинг, защото се отклонява вниманието от основната цел на сайта – да се намира интересно съдържание в нета и да се предаде на останалите. Ако има точки или нива, много потребители ще тръгнат да мамят и да спамят само за да им се качи рейтинга.

    @Martin – наистина имаме нужда от добра българска платформа за блогове, защото никоя досега не ми е харесала. Търсих за да предложа нещо елементарно за начален блог на приятели, но в крайна сметка ги препратих към wordpress.com.

    Нормално е най-популярните статии да са със смешни картинки и политика – това прихваща вниманието на хората. В България като цяло политиканстваме повече от необходимото и това се отнася до всички възрастови групи. По мои наблюдения средната възраст в Свежо е доста ниска, затова може да се очаква по-несериозните теми да са най-отгоре. Популярността на блоговете с или без Свежо се определя по същия начин, затова смятам, че осреднените гласове за един блог са добър критерий за включването му в Свежосферата (хайде да налагаме термина).

    Забелязал съм също така, че потребителите на Свежо не са толкова лекомислени – много статии по върховете са сериозни политически и икономически анализи. Добрият стил на писане и оформление се тачи. За жалост не съм забелязал нетърпимост към копираните статии, но мисля че и това ще стане, когато се установят личности в този социален сайт, чието мнение да се тачи. Смятам, че тези влиятелни личности ще наложат такава нетърпимост.

  19. @nickname778 – не мисля, че са търсили какъвто и да е било ефект. Резултатът от такива проекти не може да се предвиди, особено като не е правено такова нещо в такъв мащаб у нас. Мисля, че и най-малката промяна във функционалността на сайта може коренно да промени фокуса и аудиторията му, затова трябва добре да се обмисля.

  20. @Боян идеята на свежо, поне за мен е да представлява сайт в който да се събира най-интересното от деня, но не на базата на някакво редакторско отсяване, ами на базата на това кое е най-харесвано от аудиторията. И след като широката аудитория е нормално да се интересува от широк диапазон от теми – на първа страница би следвало да излизат най-интересните, но и разнообразни публикации. Когато обаче гласуващите са главно от определена група, фокуса на сайта се измества спрямо предпочитанията на тази група и реално да гледаме издание под тяхната редакция.
    Проблема е че повечето хора не гласуват или ако го правят, го правят анонимно ( а тогава гласът им почти не се брой ). Получава се ситуация подобна при изборите у нас – всички се оплакват кой сме били избрали, а никой не ходи да гласува 🙂 Според мене върху това трябва да се помисли.

  21. Съгласен съм, че Свежо има точно определена аудитория и според мен това са основно блогъри, тинейджърчета и маниаци на тема технологии. Някой хора влизат и в трита групи. Ако се промени нещо във функционалността или примерно се добави api, това може да даде предимство на една или друга група и популярността на статиите ще се промени. Според мен трябва да се търси формула, при която да се даде път на сериозните анализи и статии и по-малко на картинките на котенцата. Конкретни стъпки, как това да стане, обаче нямам за сега. Същото предложих и на VBox7 преди повече от година, но не виждам особено развитие.

  22. Примерът с Вбокс е много уместен и емблематичен за това, как една идея се взима наготово, превежда се един скрипт и не се добавя абсолютно нищо иновативно или различно от вече съществуващото, нито функционалност нито нищичко.

    Свежо може да подражава на диг, но поне комуникират с потребителите си и се развиват, като платформата вече много малко прилича на Плиг. Надявам се в скоро време потребителят в България да стане по-критичен и придирчив и услуги като Вбокс и Абв да останат далеч в миналото.

  23. Тва вече го изревах на Станислав – според мен трябва да се направи една качествена категоризация на публикациите, така че един път всеки да си чете свежите от неговата си област и след това вече да има начална страница със свежите от всички области. За целта обаче са нужни доста гласуващи потребители и качествен материал на разнообразна тематика за които да се гласува.

  24. @nickname778: казваш, че анонимните гласове не значат почти нищо. Щом е така, аз се питам има ли смисъл от Свежо бутона (този, който се слага в сайтове/блогове)? Защото ако анонимните гласове не значат почти нищо, а примерно 80% от аудиторията на даден блог се състои от хора, нямащи регистрация в Свежо, тогава има ли смисъл да се слага този бутон?

  25. Вестник 24 показва, че нямат сила те имат бутон, събират над 100, 200 гласа но трудно стават свежи и обикновенно след ден, два чак.

  26. @Martin – В интерес на истината vbox-а тръгна много добре в началото. Имах много предложения към тях и този ми блог тръгна точно с тази идея – да им помагам да се развиват. Факт е обаче, че от повече от година не са мръднали почти и отдавна съм спрял да се занимавам с тях. Наистина прави често на Станислав и Явор, че комуникират толкова много с потребителите и ако продължават в същия дух сайта може да прерасне в нещо много голямо и добро. Трябва само да не забравят кои са и кой е важен в случая.

    @nickname778 – не може да няма анонимни гласове, защото наистина не всички имат регистрация. Има достатъчно ограничения, за да може всеки да гласува по веднъж. Не знам каква тежест имат анонимните гласове при рейтинга, но надали са същите като тези на регистрираните.

    Моментът с категоризацията на статиите е остарял и ненужен. Таговете вършат същата работа и са по-динамични. Ако някой иска да чете само неща, които са му интересни на него, може да отвори „моята мрежа“, където се виждат само неща подходящи за него. Това е една страшно сполучлива функция. Не можеш да ограничиш хората да гледат само определени категории, защото никога не знаеш какво интересно може да излезе в друга категория. Това му е хубавото на bookmark мрежите – нямаш представа какво търсиш и какво ще намериш.

  27. @Martin : според моите наблюдения освен рейтинга на гласувалите за дадена публикация, се отчита и рейтинга на този който я е публикувал ( и съответно на източника ). Предполагам че освен това спрямо вестник24 има малко по-различна политика, което е напълно разбираемо при положение че ако са наравно с другите, свежо ще заприлича на копие на вестник24.ком.

    @Цветан : и аз точно това се питах доскоро :). Реално според моите наблюдения един анонимен глас се равнява на около 2-3 от неанонимните, така че все пак има някакъв смисъл. Освен това поне според мен потребителите са по-склонни да гласуват на публикации с бутон, отколкото за такива без – значи събираш повече и от тежащите гласове с бутончето :).

  28. При мен има проблем с поставянето на бутон СВЕЖО по начало.Първо успявах да го добавя,но не излизаше съвсем,като хората,а от около две седмици изобщо не се показва,дори и бутонито,които вече бяха сложени изчезнаха и мястото остана,като празно поле под публикациите.Как ли не пробвах да го сложа и не става.Може да имам проблем с шаблона на блога,но преди се получаваше някак,а сега не става и го отдавам на причини предизвикани от свежо.

  29. Определено бутон в публикацията има голям ефект – преди да сложа в блогът ми почти не ми добавяха статиите в Свежо. Сега се гласува доста.

    А слагането на бутона наистина е малко особено понякога, защото той автоматично засича на кой адрес е страницата и за нея се опитва да гласува. При WP една и съща страница може да има по няколко различни адреса. Затова си направих едно разширение на скрипта, който използват от Свежо – ако съществува отделно поле „svejo_link“ към някоя статия, използва него, ако не – адреса, на който е отворена страницата. Това го правя ако статията е добавена под адрес различен от стандартния в Свежо.

  30. @Боян с гледане в моята мрежа, човек няма да намери нищо ново и реално кръгът пак ще се завърти около 20-30 места, който редовно са свежи, а новите и различните неща ще минават незабелязани.

    На мен по ми харесваше с категории защото ми се струва по подредено и ясно. Освен това ми се струва, че ако човек има желание да следи зелените, той не може да го направи със всичките, но може да си следи само 1-2 категории които го интересуват – освен това по този начин хората които се интересуват от технологии да речем ще оценяват статии за технологии, хора които се интересуват от бизнес ще оценяват бизнес статии и прочие ( с въвеждането на етикетите като че ли този момент избледня ).

  31. @Анелия – благодаря. Вече имам още две. Ще изчакам да станат 4-5 и ще ги опиша и тях.

    @nickname778 – проблемът с категоризацията е, че отнема много време, неточно е и много хора не го правят. Много по умно е да се тренира система да знае какво търсиш и какви са ти интересите. След като известно време гласуваш за разни неща, Свежо се научава какво търсиш и на базата на това ти показва подходящи неща в „моята мрежа“. Това е умен подход, защото не изисква допълнителни усилия от публикуващите и от разглеждащите, а анализира съществуващи данни. Затова и трябва като намериш някоя копирана статия, плоски съвети за разкрасяване или смешни клипчета, да ги наказваш, а когато видиш нещо интересно за теб, да го възнаграждаваш. Така тренираш машината и си улесняваш живота.

  32. Впрочем като говорим за анонимни гласове, за тази статия те са малко повече от 1/3. Това е доста под средното за гласуванията в Свежо, което означава, че има интерес към предложенията ми от страна на потребителите в мрежата.

  33. Е да де, ама аз един път се радвам на някой картинки, като са добре направени и гласувам за тях, друг път гласувам против. В крайна сметка аз ако исках някаква машина да ми подбира какво да чета, щях да си чета нетинфо и изобщо нямаше да се занимавам със свежо.
    А иначе категоризация и в момента се прави – задължително трябва да се сложи етикет преди да се пусне дадена публикация. Просто според мен трябва да се въведат 5 или 6 големи подкатегории на свежо, който да са умалено копие на голямото свежо и в крайна сметка да се вливат в него ( както мисля че беше преди, но го промениха ). Просто потока от зелените е прекалено голям и реално никой не си прави труда да гледа там, просто защото излизат прекалено много неща.

  34. Относно анонимните гласове, както и преди сме казвали – те имат далеч по-малка тежест по определянето относно това дали нещо ще стане свежо. От друга страна обаче, има психологически момент. Аз лично, когато разглеждам публикациите в зелени, гледам по различен начин (първоначално) на нещата, които имат 0 или пък 10тина гласа. Съответно съм настроен, че ще прочета нещо по-качествено, когато видя статия с повече гласове.

    @БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ, моля те, пиши на contacts[at]svejo.net , какво точно си правил и ще ти помогнем. Със сигурност би трябвало бутона да работи без проблеми в blogspot .

  35. Съгласен съм че трябва да има тагове или категории към „залените“, защото иначе е безкраен поток от „някакви работи“ и ценните може да се изгубят в потока.

    А дискусията наистна стана добра. Да се надяваме, че ще стигнем до някъв консенсус за това кое е най-добро за Блогосферата (като съвкупност от български блогове) и че от Свежо ще намерят време и сили да ги приложат. Това разбира се ако им харесат идеите де.

    Калояне, на теб какво ти липсва в Свежо?

  36. Ами аз едва ли ще съм толкова полезен като теб 😉 Аз имах няколко дремни предложения, и вече съм говорил за тях с Явор.

    Едното е RSS по таговете, така че да разбирам какво се пише за „Русе“ или „Русенски Университет“ с известия по RSS емисиите. WordPress има подобна възможност, и примерно така следя „apple“ новините от TechCrunch.

    Другото отчасти се застъпва с твооята идея за API – хванал съм се да правя подобрение по WordPress приставката за Svejo.net, като ако потребителя си избере, бутона да не се показва, ако статията не е още добавена. Това е много удобно за блогове, където интересните неща са по-рядко, и ако бутона се показва навсякъде, ще виждаш „Добави ме“ навсякъде. Има подобно решение за Digg, и аз от там видях идеята. Хубавото е, че може да се направи и без API, ами просто ще пускаш една HTTP заявка от плъгина към кода, който печата копчето и ще гледаш има ли гласове или не: ако има, отпечатваш вече копчето, а ако няма – няма 😉

  37. За RSS-а вдигам две ръце. Ще е хубаво да може човек да си построи личен RSS feed по подобие на това, за което nickname778 говори – списък с теми/филтри, според които да те известява ако има нещо ново.

    Второто наистина е възможно и без api, но е безкрайно по-сложно. Така реално ще трябва да парсваш генериран html код вместо да получаваш сурова информация. При това ако от Свежо решат да си променят дизайна на бутона, plugin-а няма да работи. Освен това ще е по-бавно и трудоемко.

  38. И за да не съм прекалено критичен към Свежо, трябва да кажа, че ми допада как са използвали AJAX в сайта си – премерено и на място.

  39. Не знам, но много. Щом Станислав разправя, че за предложенията ми си „заслужава липсата на някоя друга нощ“, значи няма да им се първи път. Мисля, че Ъпсурт ще се лишат от договора с 3в1 за тази година. Айде като вкарат големите пари от реклама да наемат още хора и да ускоряват напредъка.

  40. Уха, тук стана доста сериозна и дълга дискусия.

    Иначе да, тук доста добре вървят еспресото, 2в1, черен чай… ред бул.
    Май сме далеч, от големите пари за сега, но важаното е, че нещата вървят. Предполагам, скоро ще можем да се усъществим и някои от гореспоменатите предложения….

    И все пак, не е важното просто да се добавят нови неща, а да се добавят малко, но най-правилните.

  41. @ Боян Юруков: относно опасенията ти за това, че една подобна точкова система би отклонила вниманието на потребителите. Аз не съм съгласен с това, защото такава система дори би мотивирала активните юзъри да търсят и публикуват по-интересна информация, а не някой да намери клипче от вибокса и да не вложи нищо. Тъй като все пак има и опасения, че може някой да прекалява, най-просто нещо е да се сложи дневен лимит на точките, които можеш да събереш. Също така аз съм на мнението, че не бива да има някакво разделение на юзъри и юзъри със „специални услуги“. Всички би трябвало да имат достъп до еднакви услуги. По-скоро тези с повече точки ще имат повече избор. Нещо като задоволяване на нуждите на по-активните. Един вид награда за това, че са по-активни. Това имах предвид.

  42. btw имаме малко feed-ове на основните теми.

    Отностно feed-ове за тагове не сме забравили… но променливата време винаги присъства 🙂

  43. Никой не казва, че сте забравили … просто ви е малко кофеина 😀 Шегувам се, разбира се. Това, че в момента споделяме идеи не е по никакъв начин критика към вас, или критика към Свежо.нет, че подобни възможности липсват. И това за „малкото, но правилни“ неща също е така … един вече бивш колега постоянно му беше това в устата – Парето и правилото 80/20 😉

  44. @Станислав точно това имах превид по-горе, като казах, че трябва да се внимава какви промени се правят, защото не може да се предвиди кое ще отблъсне сегашните фенове и какви нови ще дойдат на тяхно място. Когато се съберат толкова много хора на едно място се съдава буквално една екосистема с цялата си сложност за поддържане и равновесие.

    @ Whiskey – съгласен съм, че трябва да има награда за по-активните и мисля, че сега е налице – кармата. С нея колкото повече се гласува за публикуваните ти статии, толкова по-голяма карма имаш. Вече материални награди наистина ще е хубаво да има, но това ще дойде по-късно като си намерят спонсори (като кафетата, например). Имам чувството, че говорим за едно и също нещо с теб, но термините ни са различни. Съгласен съм, че не трябва да има разделение и специални услуги.

    @ Явор – кафенцееее и тук-таме Redbull 🙂

  45. „Никой не казва, че сте забравили … просто ви е малко кофеина“

    Ей с Калоян сме на един акъл. Както каза той – във всеки сайт има място за подобрения и няма лошо да се посочват. Мисля, че от Свежо са свежари и схващат идеята 😉

  46. Аз очаквам още предложения, или подкрепа за вече написани неща, понеже има още много хора, за които се сещам, че ще има какво да добавят, защото следят какво става в българския интернет, и как се развиват проектите в него. На прима виста това са Веселин (Дзвер) и Тодор (Нова Визия & Алабала), но съм сигурен, че изпускам още много.

  47. Аз Тодор го чаках да се включи, ама сигурно нещо е зает днес. До края на седмицата ще напиша още 4-5 предложения и може да спомена някой от тези, които излязоха тук.

  48. @Цветан Дичев: това с гласуването за потребител има някои „техннологически“ проблеми според мен, и ще ти дам пример – аз например рядко пускам неща в Свежо, и не винаги са от моя блог, ами понякога са неща, които смятам за интересни, и заслужаващи „споделяне“. По същия начин други потребители пък пускат неща от моя блог – примерно ти си харесал новината за новата версия на Свежо приставката за WordPress и си я пуснал. Така, сега когато се гласува, положително или отрицателно, кой обира пешкира – този, който ги е пуснал, или този, който ги е писал 😉

  49. Това с API-то ще е супер за ТопБлогЛог, като компонент към оценката. Не знам в момента има ли такава интеграция, но наистина ще е интересно да се види кой блог има най-много гласове за последните 6 месеца (за да не се дава преднина на по-старите блогове), кой събира най-много гласове средно за една статия и т.н. Всъщност подобно класиране може да е и независимо от ТопБлогЛог, и да е част от Свежо.нет … отрицателната страна е, че както вече някой спомена, има ли класиране, и ще има болни мозъци с болни амбиции да се борят за по-горно място 😀

  50. Pingback: Mrasnika’s Lair » Предложения за подобрения … 2.0
  51. Якото на api-то е, че всеки може да си развихри въображението за всякакви приложенията. Така голяма част от натоварването от екипа на Свежо за допълнения към сайта и превръща работата в групово усилие

    Кофтито е, че колкото е по-свободно api-то, толкова повече вътрешна информация ще е свободна за всички. Генерираната информация е най-ценното на Свежо и не трябва да позволяват да изтече.

  52. Те Twitter с Api-то си дръпнаха напред и не само те, а и още десетки социални мрежи 🙂 Какво пък да говорим за Facebook, които са една голяма Api мрежа 😀

  53. Аз затова и го предложих, но трябва да внимават как ще направят схемата на api-то, за да не може да им се източи базата данни през него. По-умно ще е да се представя само сдъвкана информация, а не сурови данни.

  54. Добре разгледахме техническия аспект. Според мен трябва и граматически и правописен контрол над публикациите с безумни грешки излизащи на първа страница поне, неграмотно скалъпени и популярни статии не говорят добре за подслоняващите ги.

  55. Може би и това е трябва да го има. Единственото, което ми хрумва, е да се посочи една група от хора за модератори и те да имат правото да оправят грешките. За целта трябва системата да поддържа версии на постовете, за да може да се следи какви промени са се правили върху тях от модераторите и да се следи за превишаване.

    Втория вариант е да се използва съществуващия метод за съобщаване за проблем, но надали някой ще има време да се занимава с това. Третия вариант е да се въведе наказателна точкова система за лош правопис и неизползване на кирилица, като точките да са виждат отделно и се вадят от рейтинга. За целта трябва да има отделен бутон за оплаквания за правопис, като в оплакването да се посочи какъв е проблема и по шестобалната система – колко е сериозен. След това авторът ще получава известие и ще има срок да си оправи грешката.

    Последното решение ще е най-ефективно, но и най-трудно за изпълнение.

  56. Ще е хубаво да има и бутон за рапортуване на повтарящи се новини, ако една новина с различно заглавие е преписана от някъде и качена няколко пъти от различни преписвачи, и трима човека поне я рапортуват като копирана да изчезва автоматично 🙂

  57. Е да ама как ще се разбере коя от повтарящите се новини да изчезне? Ако има две новини, които се повтарят и различни хора рапортуват и за двете статии. Така ще изчезне тази, която първа събере най-много гласове. Според мен, повтарящите се статии може лесно да се засекат по адреса. В някой случаи може да се мами като се слагат „?ne6tosi“ отзад, но като цяло ще е по-ефективно. Просто трябва да се забранява да се качва един и същи адрес повторно. Сега мисля, че е възможно.

  58. I’ve just read your post on the sky forums I Sympathise with your situation
    we have a real problem with the Muslims as you with the gypsies but I do have a solution we need to get somebody like Adolf Hittler and give him a free reign to sort the mess out
    http://www.bnp.org.uk
    brother in arms

  59. @Martin – в какъв смисъл „по време на подаване“. Под повтарящи се новини явно имаш в предвид едно и също съобщение из различни новинарски сайтове. За това вече наистина си трябва бутон, но както казах проблема със синхронното гласуване си остава.

    @Калоян – най-добре да направим семантичен crawler, който да индексира всички страници и да оценява доколко са подобни смислово, а не по ключови думи. След като имаме достатъчно информация, може да автоматично да генерираме свързана страница, която да събира информацията от всички повтарящи се. Най-яко ще е така 🙂

    Горния коментар и отговора ми имат връзка с поста ми в този форум относно филма на Рос Кемп за българските цигани.

    @andrew cookson – I have never imagined such a solution. Even if we ignore the fact that it is inhumane and barbaric, history teaches us that such methods of ethnic cleansing bring more tension and violence. Killing has never been and will never will be a solution. In my post I clearly stated that we needed a different solution that what western Europe is used to. I meant it literally – before you started talking about human rights and peace, you cleared your lands of all things different and inconvenient. These shameful acts of violence on your part are buried in your history, so that your mind can rest in peace. My people have never initiated an ethnic cleansing in its history and we don’t intend to start now. Many of us try to find a permanent solution and fight with the prejudice in ourselves and in others.

    Furthermore, this discussion is not suitable for this article, so please post any further comments on the Sky forum.

  60. Абе това за crawler-а беше майтап. Много работа и не е нужно в случая. За да се реши проблема трябва модератори или да се развие някаква peer система от типа на wikipedia, в която всеки да редактира.

  61. evadently Evidently your softly approach does NOT work sometimes you have to fight fire with fire or just keep your riffraff over there we have enough of our own to contend with

  62. Може би ще повторя някое от мненията, извинете ме. Относно политиката – по принцип чета но и на мене ми писва – може да бъде филтрирана. Не познавам svejo но след като хората гласуват може да бъде въведена и система за тагване(ако няма) и човек после може да си филтрира какво иска да чете по тези тагове. slashdot.org е пример за тагване и гласуване. Ще ми се примерно(дори като чета тукашните коментари) да има и система за свързване на коментарите – ръчно, не семантично, за да мога да прочета коментарите свързани с някой друг/ както по форумите. Съзнавам че е сложно и не е ясно дали потребителите биха го ползвали, по скоро споделям своите нужди. Веднъж тагвани нещата позволяват и на един потребител не само да филтрира еднократно но и да си съсздаде групи, както човек си подрежда пощата. Проблема с анонимността – ако човек веднъж на база идентификация с cookie отдели време и почне да проявява някаква активност, да си прави настройки това означава че всъщност той ползва системата достатъчно задълбочено и има нужда от регистрация. Ако се окаже че той още няма, но са минали 3 месеца може да бъде помолен да си направи регистрация ако не иска всичките му настройки да бъдата изтрити и да ги прави отново или просто да бъде попитан дали иска account или да продължи по стария начин. Дано не говоря глупости(не съм осмислял нещата)

  63. Съществува система за тагване и в момента, но може да се използва само от собственика на поста и да се променя само няколко минути след пускането. Не знам да има възможност да се запазват каквито и да е настройки в cookie-та. Доколкото знам всичко се губи като напуснеш сайта. Май се използват само за следене на това за какво си гласувал.

    Предложението ти за коментарите обаче не го разбрах. Може ли да го изясниш малко.

  64. Намерих частично решение на проблема с бутона.Накрая взех,че добавих линк,който излиза под публикациите и май бачка.Проблемът е,че ако някой се реши да даде глас трябва да мине в профила ми в свежото и да го направи от там,но не е болка за умиране.

  65. Най-добре наистина пиши на Станислав да го види. Може направо да взимаш адреса за гласуване към страницата, но като се отвори, няма да се вижда нищо. Другия вариант наистина е да ги пращаш направо на страницата за гласуване.

    Я всъщност ми дай адрес на страница, на която се вижда проблемът с бутона, че на блогът ти не го видях. Може да ми хрумне нещо друго.

  66. Тук
    http://balthazar-ivanovich.blogspot.com/2008/09/blog-post_04.html

    или с кликване върху БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ .

    и на по-старите го има този проблем,където имаше бутон сега има празно място,а иначе се вижда в html-a .

    Гледах как са поставени тези бутони в другите блогове и опитах по всичките възможни начини и не се получава.

  67. Обяснявам. При използването на всички блогърски системи, когато сложиш нов ред в текста, в сайта се появява html елемент за нов ред. Същото важи и когато копираш скрипт от свежо. За да работи, махни всички нови редове и направи всичко на един ред. В редактора ще се пренесе на няколко реда, защото ще е дълго, но важното е да няма никъде символ за нов ред, т.е. да не си нтискал Enter. Там където е имало нов ред го замести с празно място. Така ще стане.

    Най-лесно обаче ще е да използваш някой plugin за Свежо, но не знам дали има за Blogger.

  68. Pingback: За социалните агрегатори - Dinger Blog
  69. Да, това е добра идея, защото ще се получи желания ефект – ще се получи съответния коментар в блогът и ще има обратен линк към Свежо. Друг голям плюс е, че е готов механизъм на известяване и не трябва да се прави нов специално за Свежо. Това което ме притеснява в метода е, че се изменя функцията на trackback, която е да известява когато някой те е цитирал или споменал. Може да се спори, че коментарите в Свежо са нещо подобно, но не съвесем. Може да се направи все пак plugin, който да показва pingback/trackback от Свежо по различен начин от обикновените – примерно с иконка на Свежо до него. Иначе идеята е много добра.

  70. Pingback: Svejo.net, най-коментираното и Twitter 17.09.2008

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.