Следващата пандемия ще е от туберкулоза – XDR-TB


Това е българския превод на оригиналното видео.

Горното изказване може да ви се стори странно, защото се предполага, че всички сме вакинирани. Проблемът е, че не е така. Не само, че не сме всички ваксинирани, но и една трета от световното население страда от туберкуолоза. На много от тях заболяването не се е развило в активна болест и хибернира докато огранизма отслабне достатъчно от старост или от друга болест. Тогава единственото, което остава е да се лекува с познатите методи, които са що-годе ефективни.

Защо обаче говорим за пандемия при условие, че имаме ваксина и лечение? Защото поради неадекватно лечение на голяма част от болните, туберкулозата е мутирала е много по-опасна форма, която не се влаяе от медикаменти. Някои лечения имат известен успех, но голяма част от болните умират в рамките на седмици.

Всичко това може все още да се спре, защото доколкото е известно този нов щам все още е податлив на ваксината. Затова трябва да се вземат мерки от всички държави за да се ваксинира цялото население на земята и да се спре развитието на още по-смъртоносен щам. Дори обаче последното да не стане, пак ще спасим милиони човешки животи и невъобразимо страдание.

Това, което може да направите вие е да празпространите историята за един проблем, който остава скрит в развитите общества. Точно тези общества за отчасти защитени и контролират средствата и технологиите за решаване на проблема. Затова трябва да има натиск към управляващите и представителите ни в Европейските институции да предприемат мерки срещу тази древна болест.

За повече информация, посетете сайта на кампанията срещу туберкулозата.

Here is the project file for Sony Vegas. You can use it to translate the video in other languages. The text periods and fade aways are done, so you will just have to change the text.

To start using the project, you also need the original video (480p) from the XDRTB website. Then you open the project in Sony Vegas, it will ask for the new location of the video file.


Статията е написана на база и в съответствие с препоръките на Националния център за заразни и паразитни болести, Министерството на здравеопазването и Световната здравна организация. Не следва да взимате медицински съвети от тук или от където и да е в мрежата или масовите медии. Обърнете се към личния си лекар или педиатър, ако имате въпроси или притеснения. Интернетът не е и не може да бъде заместител на медицинските специалисти.

23 коментара

  1. абе тая пандемия, ако я има, ще удари бедните държави, дето така или иначе са се размножили прекалено много, тъй че, честно казано, дреме ми

  2. В известен смисъл сега точно това се случва. Защо обаче трябва да позволяваме милиони да умрат при условие, че имаме лек? А за такива като теб, които не ги интересува, има и обратната страна на монетата: Щом поради оскъдно и неправилно лечение се е развил по-опасен и извържлив щам, въпрос на време е да се появи и такъв, който не се влаяе от съществуващите ваксини. Като се има в предвид засиления международен транспорт и факта, че туберколозата се предава по въздушно-капков път, помисли си колко време ще трябва на тази нова зараза да стигне твоят град, магазин и дом.

  3. На мен пък ми дреме, защото съм от групата хора, които не ги хващат ваксини, в т.ч. за туберкулоза и едра шарка.
    А и обикновено проблемите на бедните в един момент стават проблем на богатите.

  4. Добра позиция, но не е зле да изпишете правилно предмета на Вашето експозе, а иммено „туберкУлоза“. Все пак тук пишат и четат интелигентни хора

  5. За съжаление, за пореден път информацията по един здравен проблем се поднася неточно и се коментира от лаици. Моля, да ме извините, но това е факт.
    Ако някой има проблем с белите дробове, би следвало да се отнесе към специалист в населеното място, където живее. Ако се интересувате от някой т. нар. глобален пробем, като ТБК например, пак лекар специалист по туберкулоза ще е този, който ще Ви консултира най-добре.
    Накратко, ваксината НЕ ПРЕДПАЗВА от заболяване, а намалява тежестта на евентуално такова.
    ТБК НЕ Е САМО БОЛЕСТ НА БЕДНИТЕ, както се заблуждават много хора.
    ТБК е масова инфекция, за щастие се разболагат само хора с рискови фактори-тютюнопушене, алкохоизъм, диабет, онкологични заболявания, лечение с цитостатици, др.
    Болни с MDRTB в България няма, засега.

  6. Точно поради тази причина искам да информирам хората за проблемите свързани с тази болест, както и какъв сериозен проблем е в други държави. Има реална възможност да се развие по-устойчива форма на болестта, при която ваксината да няма ефект и да стане истинска пандемия.

  7. Г-н Юруков, ваксината НЕ ПРЕДПАЗВА от заболяване от ТБК. Задължителната ваксинация след раждането може да бъде ефективна в детска възраст. С напредване на възрастта действието и се изчерпва значително. Това не означава отказ от БЦЖ-ваксиниране, естествено.
    Кратко и ясно описание на болестта можете да намерите на адрес:

  8. Наясно съм, че не предпазва напълно от заболяването, а спомага на организма да се бори с нея. Затова и трябва да се изкорени болестта и за целта трябва да се започнем със заблуди, като тези на Longanlon.

  9. че то имало ли е момент, в който туберкулозата не е била пандемия и момент, в който да е била напълно лечима? туберкулозата е болест на гладните, уморените и болните. яжте зеленчуци, спете редовно, почивайте си и няма да ви сполети.

  10. Pingback: pipe.bg
  11. Според мен следващата пандемния ще е от някой мутирал грипен вирус, като този – Испанският грип – който отнесе десетки милиони в началото на 20ти век. Грипът се разпространява най-лесно, а ако мутира и стане смъртоносен (като птичият грип примерно, който не е чак толкова опасен) може за броени дни да обхване цялата планета. Имайки в предвид лесните начини за пътуване, преди властите да реагират ще е твърде късно да се спре разрпостранението му. Просто се надявам това да не се случи, защото тогава ще умрат милиарди, а не милиони.

  12. Наистина рискът от грипа е много голям и вероятно една пандемия при тази гъстота на населението и лесните транспортни връзки е неизбежна. Туберкулозата обаче е предотвратима и трябва да се направи нещо по въпроса.

  13. Тази болест се пренася като някой се изкашля по теб. Иначе това за ръце важи винаги. Всъщност имаше едно изследване, което разказваше как всички химикали, които се използват в земеделието и индустрията за убиване на бактериите са дали път на супер бактерии, които издържат на всякакви домашни антибактериални сапуни. Така че едното миене на ръцете не върши много работа.

  14. В блогът на TED Prize – тези, които основно популяризират инициативата – са писали за превода ми на клипа. Довечера ще кача проектът за Sony Vegas, с който съм направил превода, за да могат и други да го преведат.

  15. цитат: Тази болест се пренася като някой се изкашля по теб. Иначе това за ръце важи винаги. Всъщност имаше едно изследване, което разказваше как всички химикали, които се използват в земеделието и индустрията за убиване на бактериите са дали път на супер бактерии, които издържат на всякакви домашни антибактериални сапуни. Така че едното миене на ръцете не върши много работа.
    Интересно е да се замислите, как ваксините (говорим за масова поголовна ваксинация и за такава като примерно хепатит Б в ранна детска възраст) също нарушават баланса при микроорганизмите, вирусите и бактериите, и ги карат да мутират до далеч по-опасни – става един лавинообразен процес, ваксинираш, те мутират, ти ваксинираш… и накрая ще се ваксинираме за 1001 неща…

  16. @мсм – Ваксините далеч нямат този ефект, защото не те убиват вирусите. Те помагат на тялото да ги разпознае и след това естествената имунна система (ако е достатъчно силна) се преборва с тях.

    Бъркаш с антибиотиците, които убиват бактерии и вируси. Така оцеляват резистентните към антибиотици, но не непременно онези, които биха оцелели в присъствието на нерезинтентните (примерно в борбата за храна). Този ефект е проблемът създаден от масовото използване на антибиотици в медицината и селското стопанство, който вече се отхвърля.

    Разликата с туберколозата в случая е, че тя мутира защото не сме я заличили изцяло. А може. Всяка болест мутира и това е нормално. Въпросът е да намалим до санитарен минимум заболяванията, за да имат почти никаква среда за мутация.

  17. ок, не съм се изразил съвсем правилно – значи не съм експерт (то и ти не си, макар, че е ясно че много си чел), но не твърдя точно това – че ваксината кара самия вирус срещу който е да мутира (това не знам), а по-скоро изчезването на този вирус нарушава баланса в природата и друга група вируси, която по същество е била в баланс с тези, започва да се развива с бясна скорост и всъщност скоро ще трябва ваксина и срещу тях, а след това какво следва знае само природата – преди време четох статия, според която ваксината срещу група пневмококи всъщност вече дава негативно влияние точно на този принцип, това по същество се случва и с бактериите (освен че мутират). Мисля, че ваксините вече излязоха от добрия тон и започнахме да се ваксинираме за щяло и нещяло, а това не отива на добре. Замислете се за ваксината за тетанус – значи от една страна се реваксинираш на всеки 10 год. (говорим за възрастни, при децата схемата е друга) и въпреки всичко, ако лекарят прецени, че дадената рана (например, защото на мен ми се е случвало и след вадене на кърлеж) може да бъде предпоставка за заразяване с тетанус и не са ти сложили любимата, предпазваща реваксинация в последните 6 мес. (или там някъде, по спомен) и хайде хоп – слагат ти пак – сега дали ваксина или серум няма значение – просто това някак си за мен е като лекаря да каже – абе те тия ваксини нямат ефект. Или още по-лошо, те въобще нямат идея, ако ваксините въобще работят, то колко време реално те пазят. По същият начин стои и въпроса с бременните не карали някоя шарка като деца, а сблъскали се с заразоносител като бременни – айде пак серумче – нищо, че са били ваксинирани. Изобщо това презастраховане и отлагане на едни болести като варицела за по-късен етап, когато би имало далеч по-големи усложнения… някак не могат да ме накарат да харесам поголовното ваксиниране в ранна детска възраст за щяло и нещяло. Избора, които е даден в Германия например е нещо много по-добро от това което се случва в България. Епидемията от туберкулоза, която предсказваш нещо не се сбъдва в развитите страни, а в БГ където ваксинират поголовно има повече случаи на туберкулоза – защо ли? Ами заради ниската хигиена на тази прослойка от обществото, която реално боледува, а на запад точно това ги спасява, макар че спрямо средностатистическият българин хигиената им е по-зле (т.е. вакисната в БГ не влияе на резултата толкова много, колкото хигиената). Да ваксинираш задължително бебета срещу хепатит Б си е гавра – можеш да предложиш настоятелно на родители с бебета в риск (бебета на наркомани, живеещи в лоши битови условия и т.н.), останалото за мен излиза извън рамките на нормалността.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.