Торта, направена от месо, специално за дюканците

В четвъртък бях предизвикан от Ива и Нати да участвам в конкурс за направата на торта от месо. Всичко е започнало от коментара на Longanlon. Идеята е да се направи нещо, което да прилича на торта, да изглежда добре и да е вкусно. Не на последно място обаче, трябва да се използват само продукти, позволени в диетата на Пиер Дюкан.

Тъй като аз по принцип се ентусиазирам от шантави неща, реших да откликна на предизвикателството. За да е по-интересно, реших да не използвам телешка кайма, а нормално месо. Така става много по-сложно да се оформи всичко като торта. В началото си мислех да използвам пилешко, но в крайна сметка взех телешко.

Ето съставките:

  • 1kg. телешко
  • 2-3 средни моркова
  • 2 малки глави лук или една голяма
  • 1 голяма тиквичка
  • 1-2 чушки за украса
  • черен пипер, чубрица, щипка сол и клечки за зъби

Първото нещо, което се прави е да се нареже месото на хапки и да се измие добре. След това трябва да го задушите или сварите докато е почти готово. През това време, смилате, пасирате или настъргвате на ситно лукът и морковите и добавяте настъргана половината тиквичка. Към тази смес добавяте щипка сол и черен пипер. Впрочем ако искате телешкото да става по-нежно, пробвайте да го мариновате в лимонов сок или безалкохолно.

След това трябва да вземете някаква тава и да направите стена от алуминиево фолио с диаметър около 15-20 см. Тя ще държи тортата докато се пече. Следва да наредите един пласт месо, като дупките трябва да запълните с настърганата смес. В средата не слагайте много месо, ако искате тортата да стане висока. Така нареждате пласт по пласт, а посредата слагате един слой от нарязана на шайби другата половина от тиквичката. Така продължавате докато свърши место. Хубаво е най-отгоре да се подреди повече месо, за да изглежда добре. Хубаво е също така да се използват няколко клечки за зъби и да се забият през парчетата месо по ръба на тортата. Така тя ще запази по-лесно формата си. Оставяте въпросното чудо да се пече около 40 мин. на 220 градуса. След това махате внимателно фолиото за да може да се изпече и отстрани още 20 мин. Времената на печене може да варират според печката и според това, колко сте задушавали/варили месото.

Накрая нарязвате чушката на ленти и украсяват тортата. Ако искате да стане по-цветно, може да използвате повече от един цвят чушки. Ако искате и те да се опекат, може да ги нарежете предварително и да ги наредите отгоре на тортата.

Резултатът е добре изглеждаща според мен торта, която обаче трудно се реже на парчета, както истинските торти. За снимката по долу където я виждате разрязана, ми трябваше страшно търпение и усилия, но смятам, че се е получила добре.

Та това е моята торта от месо. На вкус не беше съвсем като останалите ми манджи с телешко, но ставаше за ядене. Надявам се, че до 20.12 ще има още много примери за такива торти.


Вижте и във Flickr

39 коментара

  1. Pingback: pipe.bg
  2. Аз пък ви предизвиквам да направите нещо подобно:

    Аз правих сандвичите (в ляво) и „цветето“. 🙂

  3. тцтцтц пак ли аз ве …

    м/у другото Белчо Христов смята диетата с ниски въглеидрати за изключително вредна

  4. @Цветан – изглежда доста добре.

    @Longanlon – има много мнения за това кое е вредно и кое не. В крайна сметка една балансирана диета е най-добра за здравето, но ако и при нея се трупат килограми. значи трябва да се стигне до нещо по-екстремно. Най-добре е разбира се човек да си промени начина на живот и да включи повече движения и по-активна работа. В повечето случаи обаче това не е изцяло възможно.

  5. Тцъ, тцъ, тцъ…
    Много си вдигнал летвата, Бояне! Страхотна торта си спретнал!
    @ Longanlon, четох го Белчо Христов един ден. Много вманиачено описано.
    Иначе, Юруков е прав, че е най-добре човек да си промени начина на живот и да отделя време и за спорт. Всъщност, една от идеите на Дюкан е именно това, докато трае неговият режим да си промениш навиците на хранене. При промяна на живот обаче няма да се получат такива скоростни резултати, от които идва и стимулът да продължиш.

  6. Благодаря. Интересно ми е да видя какво ще излезе, ако тортата се направи от кайма. Ще видим до Декември какво още ще се появи на хоризонта.

  7. Това е яко извратено. Честно. Като онези репродукции на Мона Лиза от месо. Не помня къде има линк, но кученцето на Бил Гейтс (Гугъл – търси!) ще каже повече по въпроса).

  8. Аз искам да предложа истински десерт с продукти по Дюкан. Пиша го тук, понеже не се сещам къде другаде. Разбивате кисело мляко и нискомаслена извара и ги подслаждате със степ. Смесвате ги с разтворен желатин и ги разсипвате в купички. Като се желира, става хубав крем – десерт без захар.
    Другия десерт е нещо като крем карамел, но без захар и без карамел – само кремчето. Разбивате прясно мляко с яйца, подслаждате с подсладител вместо захар, сипвате в купички и печете на водна баня и слаба фурна.

  9. В ония блог с дюканските рецепти има още много такива. За жалост всички такива рецепти имат един недостатък – не са съвсем сладко, а само заместител. Идеята на месните торти е да се доведе това до крайност – торти от месо. Хем знаеш, че не е торта, хем се залъгваш от външния вид. 🙂

  10. Pingback: Валят торти! « Бърборанка, весела дюканка

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.