Поставихме България на картата на света – Google Maps

Преди месец сигнализирах, че в най-изполваната интернет услуга за карти и сателитни снимки – Google Maps, България почти липсва. Така беше от доста отдавана, но едва тогава го осъзнах. И други са писали за това, но е останало някак встрани от вниманието. Така беше допреди няколко дни.

Вчера ми писаха, че вече всички градове, села и керемидки са отбелязани с имената си на латиница и килирица. Нещо повече – в големите градове има означения за еднопосочните улици.

За един месец статията от израз на възмущение се превърна в малка интернет кампания. Беше посетена от хиляди и получи 100+ гласа в Свежо. Това говори, че има желание у народа да действа. Съдейки по броя мейли, които получих, доста хора са изпратили оплакване на Google. Не знам дали тази акция е причината за ефекта, който виждаме, но ми се ще да е така. Най-малкото заради егото ми на блогър. 🙂 В крайна сметка важното е, че поставихме отново България на картата на света, макар и виртуално.


Виж в Google Maps


Виж в Google Maps


Виж в Google Maps


Виж в Google Maps


Виж картата по-голяма

Впрочем ако се интересувате от картография, може да погледнете блогът на temnisko.

29 коментара

  1. Акцията няма общо с появата на България в Google Maps.

  2. Да, и аз така забелязах – подновили са данните за целите Балкани. Все пак трябваше да се почеткам малко докато дойде опровержението 🙂

  3. Ха, честито за Google Maps, но те изпревариха. България вече има световна слава в Google News, благодарение на доблестният „млад и реформиращ“ (цитирам по памет) президент.

    http://news.google.com/news?q=bulgaria

    Не го приемай лично, но от определени години насам България ми е смешна дума.

  4. @Vesu – доколкото видях ги има и на кирилица, и на латиница, но в английската и немската версии. В Българската излизат наистина само на кирилица. Яко.

    @Господин И – благодаря, но както отбеляза Temnisko Geomatics, акцията ми изглежда няма общо с резултата. Все пак е хубава мисъл. 🙂

    @Мартин Русков – Една малка бележка към теб и всички, които раздуват такива новини – никой не му пука за ситуацията в България. Няма такова нещо като немско семейство, което да гледа новините, да види, че в България имаме проблеми с корупцията и да поклати глава.

    Има нещо, което много ме дразни в българските медии – раздуват се скандалите като огромни балони. Имат общо с инокомическите балони в това, че колкото повече се надуват, толкова повече интерес има към тях. Когато обаче се спукат, всички губят много и лошото реноме остава задълго. При скандалните балони се взима една история, изкривява се, пуска се по всички новини и вестници и скоро става ясно, че не е било нищо.

    В случая с корупционните скандали има реален проблем. Наясно сме, че правителството трябва да падне, но стига сме стоели като разглезени госпожички да се оплакваме колко сме зле, защото това има само отрицателен ефект върху реномето ни и никакъв ефект срещу конкретния проблем. Ако някой твой колега направи грешка на работа и после 2 месеца хленчи колко е некадърен, колко е неграмотен и как очаква всички да го налагат с пръти, какво ще направиш ти – ще го уволниш. Дори и да не си чул каква грешка е направи, пак ще гледаш да го накажеш. Точно това се случва в родните ни медии и точно това ни дърпа много назад.

  5. реноме?!? не става дума за ефекта върху нечие реноме.

    става дума за инстуционализирано лицемерие, за което гласуват 70% от българите… като добавим и негласуващите, това прави едно общество от малоумни кретени, които чакат някой да дойде и да ги управлява я с твърда ръка, я с Божия помощ.

    става дума за една нация, която живее в измислен свят и говори за реномета, все едно през миналата седмица не им натякнаха, че и през последните 4-5 години всички пари от бьлгарски и европейски данъкоплатци са давани на „обръчи“… а Васил Божков излезе и каза нещо като: „И без това никой тук няма строителен капацитет като моя, дайте ми всички магистрали без търг“

    Get real, Mr. Renome!

  6. Сбито, коментара ти изглежда така: мразя България и всички българи освен себе си, разбира се. Никой не прави нищо, но аз поне си имам оправдание за това. Какво правиш ти да да се промени ситуацията, освен да плюеш и псуваш?

  7. мда, горе-долу това имах предвид… наистина стана прекалено хейтърско, но ме изненадва, че се опитваш да омаловажиш причината…
    мисля, че ти конкретно си що-годе наясно какво правя аз…

  8. Ясно ми е какво правиш, но не одобрявам тонът и не съм съгласен с подхода ти към нещата. Привърженик съм на принципа вътрешните проблеми да се оправят вътрешно, а не да се изнасят навън. Точно това се прави като за всеки продлем се обръщаме към европейският съд и за всеки скандал овикваме света. Реално 90% от енергията се губи в разгласяване на скандала и нищо не остава за решаването му.

  9. Въпросът опира в това кой контролира политическия и съдебния елит, за да може проблемите да се оправят вътрешно… и отново се връщаме на онези, които са описани като ДПИ (http://templar.blog.bg/viewpost.php?id=90896) и които са това, което хората определят като българи. А аз не съм единственият, който с много голяма радост се старае да се открои от лумпенизираната маса. На представителните преброявания, наречени избори такива хора се оказват около 3-5%. Работата при тях е, че (като интелигентни хора, които успяват да оценят реално обстановката) полагат неимоверни усилия да се изнесат. Следвайки добрите практики и аз отново се отиентирам към миграция…
    За съжаление подобно на един страхотен филм от тази година: http://www.imdb.com/title/tt0808417/

  10. Два линка по темата, защото хората са го изразили по-добре от мен:
    http://templar.blog.bg/viewpost.php?id=90896
    http://www.imdb.com/title/tt0808417/

    Тук става дума за тези, от които се очаква да решат вътрешните проблеми като упражнят някаква форма на воля и контрол над сегашната политическа и съдебна власт.

  11. Все помешались на гугль картах и все хотят там что-то компрометирующее выискать…

  12. Виждат се само по няколко снимки. Но сградите примерно в Мездра и Враца не се виждат 🙁
    Ето вижте:

  13. Ми нормално – качеството е кофти, защото има малко интерес към тези зони и не са намерили по-добри снимки.

  14. Pingback: pligg.com
  15. Бояне, за коментарът ти от 21 юли 2008 в 13:20:44 те поздравявам сърдечно!
    В този смисъл писах и вчера в блога си.

  16. Картата не е подновявана поне от две години. Ако можеш и на това да въздействаш, тогава ще те поздравя още повече.

  17. Добре е, че пуснаха данните, но наистина много улици липсват. Във Варна например като се търси маршрут, може да се минава само по булевардите и няколко по-големи улици. Останалите са маркирани, но търсачката не ги отбелязва като маршрут. Има и доста неточности и то предимно в транслитерацията и липсващите улици.

  18. 🙂 Във Wikipedia пише, че кмета на селото е Ахмед Сираков и че е независим. Трябва да е доста добър, че да няма нужда да се прикачва към ДПС. Не знам защо винаги съм мислил, че кметът на селото трябва да се казва Юруков. Минавал съм от там, но никога не съм спирал. Някой път ще го разгледам и непременно ще се снимам на табелата.

  19. Ами добре дошъл си, даже за по кафенце може да минеш

  20. Надали ще е в скоро време, че сега пак ще заминавам за Германия. При първа възможност обаче ще мина и ще пиша.

  21. Окей, ще знаеш че имаш познат вече и няма само да минаваш от там 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.