Какво ще стане с България при потоп

floodbg31.jpg В последните години много се говори за промяната на климата. Смята се, че това ще доведе до значително намаляване на ледените шапки и Гренландия. Това лято видяхме как северната шапка намаля до толкова, че отвори нови морски пътища, които бяха непроходими досега. По ирония на съдбата това даде тласък на намеренията на Русия да разработи находищата на нефт и природен газ там.

Ефектът от всичко това е, че когато ледът се топи, нивото на океана се повишава. Ако не сте гледали филмът на Ал Гор „Неудобната истина“, горещо ви го препоръчвам. Има много мнения за това колко ще се повиши нивото, но консенсуса е, че ще се случи. В най-лошият случай, прогнозите казват 14 метра. Това е колкото четири етажна сграда. При дори няколко метрово повишение, стотици хиляди бежанци ще трябва да се спасяват от наводнените си градове. Много метрополиси като Шанхай и държави като Холандия са близко и дори под морското равнище.

Къде е България в картинката. Нашата страна е относително висока. Когато слушах и четях за тези прогнози си представях как моето стига до Стара Загора. Всъщност не е така. От firetree.net са направили карта на света, на която се вижда колко от сушата ще бъде наводнена при определено покачване на нивото. Следните снимки са направени при 14 метра покачване – най-лошият случай. Маркирал съм с червено населените места.

Първата снимка е на региона около Варна. Забележете, че градът не е чак толкова засегнат.

floodbg2.png

Втората снимка е на региона около Бургас. Тук обаче доста от градът ще е залята. Същото се отнася и до обработваемите земи. Летището обаче ще е на сухо.

floodbg3.png

Последната снимка е за сравнение. Тя е на Холандия и Белгия. Забележете само колко от тях ще бъдат залети. Холандия почти изчезва.

floodbg4.png

Изводът от всичко това е, че не е добра идея да си купувате имоти по морето. Голяма част от крайморските градове, села и курорти ще бъдат почти напълно заляни поради ниското им равнище. Това включва и всички незаконни хотели и вили, което аз бих нарекъл карма.

Това разбира се ако се притеснявате от глобалното затопляне. А трябва. Говори се за промяна на климата, но ние го усещаме в промяната на времето. Става все по-хаотично. Миналата зима беше сухо. Тази е супер студ с много сняг. Лятото ту има наводнения, ту пожари ту и двете.

В тази връзка не ни и трябва глобален потоп – ние си го имаме вече. Всяка година стават наводнения. Разликата обаче е, че това може да го предотвратим, а и потопът продължава доста по-дълго.

[tags]глобално затопляне, помяна, климат, екология, потоп, българия, варна, бургас[/tags]

36 коментара

  1. Не можеш да събереш 6 етажа в 14 метра, евентуално можеш да събереш 4.

  2. Айде по-полека с телевизията и вестниците и истерията, която бълват! Глобалното затопляне е факт, но това са процеси, които отнемат хиляди и милиони години. Не бива за всяко нещо да обвиняваме него. И преди е имало аномалии във времето. Пожарите се причиняват умишлено, за наводненията сме си виновни пак ние. А, че нашите управляващи не си вършат работата и се оправдават с времето, което винаги ги изненадва – това е друг въпрос. Безспорно човечеството върви към самоунищожение, но за това причините са много и глобалното затопляне не е най-важната според мен.

  3. Аномалиите във времето отнемат милиони години, ако не им помагат външни фактори какъвто е човешката цивилизация, например. ООН излезе с оптимистична прогноза, че до 40 години климатичните промени ще предизвикат катастрофални катаклизми. А щом консервативна организация като ООН реши да направи подобно крайно изказване, значи нещата са наистина зле.

  4. Интересна информация, винаги ми се е искало да онагледя до колко от България би изчезнала. Доста малко в крайна сметка. Лошото е че плажовете отиват зян! 🙂

  5. аз предлагам да почваме да строим нов ноев ковчег, докато не ни е изненадал потопа…

  6. @stealth – Всъщност нещо такова вече е изградено. Представлява голям охладен сейф с проби от земеделски култури от цял свят. Идеята е в случай на катастрофа, хранителното разнообразие да се запази. Това ще е полезно не само при климатични катастрофи, а и при евентуални супер култури. Има спекулации, че като създаваме все по-устойчиви култури с генетични изменения, някоя от тях ще мутира и ще завладее големи територии, задушавайки екосистемите. Нещо като супер плевел.

    @И.Е. Станков – ами технически погледнато, след няколко години пак ще се оформят плажове. Само трябва да пренесем малко пясък на новото равнище и готово. Друг е въпросът, че вече подводните градове ще замърсят до толкова водата, че няма да може да се прави нищо там. Дори и риболов. Не осъзнаваме колко токсини и боклуци имаме в градовете си просто. Когато ураганът Катрина удари САЩ, отдръпващите се води бяха толкова токсични, че сума ти и хора си отидоха, само защото бяха стъпвали в тях.

  7. Не забравяйте, че „14 м“ е най-лошия вариант, много вероятно е това да е завишена стойност, понеже моделите ни все още не са достоверни. Освен това става дума за големи периоди от време (50-100 години). Хубаво е да се разглеждат нещата от всичките им страни, а не половинчато.

  8. Мен ме съмнява и тази стойност: 14 м. В последния доклад на IPCC [pdf, на 13 страница] пише, че до края на века в най-лошия случай нивото на водата ще се вдигне с 0.59 м (а в най-добрия: 0.18 м). И това за 90-100 години (т.е. само за едно лято е невъзможно да бъде потопен цял град).

    Има друга теория, че ако температурите се вдигнат с 4-5 градуса (което по прогнози (може би) ще стане след век) Гренландия ще почне да се топи и още 1000 години по-късно ще се разтопи цялата, което ще вдигне океаните със 7 м. Значи примерно след 1000 години едно 14-метрово повишение звучи реалистично, но в рамките на 50-100 години – не.

    Въобще с моделите може доста да се спекулира, но дори в доклада на IPCC няма такива мрачни прогнози. Според мен хората, направили flood map-а просто са показали хипотетично как би изглеждал света при различни нива на водата, а не че така ще стане.

    Поздрави!

  9. @Filip – да, и затова съм писал изрично, че това е най-лошият вариант. Наистина не е ясно колко и кога ще стане. Според мен не може да дадем точен период, защото тези процеси за циклични и се влияят от много фактори. Точно затова ще е трудно да се определи дали средното ниво за годината е повече или по-малко от измерените досега. Това, което ще тласне вниманието на обществото обаче е ще бъде, ако някое особено горещо лято голям метрополис бъде постепенно залят от водата.

  10. В климатичните промени има дълги периоди – цикли – които се повтарят през известно време; така че приказки (за „глобално затопляне“ и пр.) от този род са просто спекулация с хорската глупост 🙂 Преди около сто години ситуацията със „затоплянето“ е била същата като сега, и ледовете на полюсите не са се стопили 🙂

  11. Разбира се че са наивни, предсказанията. Те всичките експерти и независими учени, барабар с Ал Гор и тия дето му метнаха Нобелова награда, всички са изтървали в 5-ти клас предмета „Физични и химични явления“. Няма как, трябваше да се сетим досега.

  12. Това, което ми прави впечатление в разливните карти е, че дори при „средно лошата“ прогноза за увеличение с 7 м. (т.е. наполовина от worst case 14 м.) пристанищата на Варна и на Бургас са bye-bye. Което си е проблем. Освен това, пак при „само“ 7 м. Старият Несебър ще стане малко островче, а ЦЕЛИЯТ Слънчев бряг с мутрашките хотели на първа линия ще стане част от черноморския шелф. Най-лошото е, че ще заминат и повечето плажове по крайбрежието, включително Иракли. Хубавите пясъчни плажове за съжаление се образуват за адски много време от ерозия и постепенно наслагване на пясък върху подходящ терен (лек наклон, растения, които да задържат песъчинките, подходящи вълни и т.н.). Вярно, всичко това е още далече в бъдещето, но пък ще е реалност за нашите деца и внуци.

  13. Не мога да разбера как образовани хора се хващат за такива наивни „предсказания“.
    Повечето от леда на Северния полюс е вьв вода. Още от отделенията би трябвало да знаете, че когато лед се топи, обема намалява, т.е. нивото на водата се намалява. Ако не вярвате, направете опит в кьщи с чаша вода и лед.
    Другото нещо е, че ледовете на Южния Полюс се увеличават. Така, че природата си поддьржа равновесието.

  14. Всъщност ледът на Южният полюс се топи и то бързо. А там по-голямата част е над водата. Положението в Грендландия е същото.

    Повишаването на нивото е един аспект от затоплянето. Другият и то по-важният е сушата и наводненията. Високопланинските ледници са почти изчезнали, а от тях се напояват обширни територии. Заради това с очаква до няколко десетки години в южна Азия десетки милиони да нямат вода.

    В други региони на светът пък ще се засилват наводненията. Разпределението на влагата става все по-неравномерно. Разликата не е голяма, но достатъчна да съкруши земеделието и икономиката ни. Видяхте какво стана миналата година от една малка суша.

  15. Borisio, разсъжданията ти за леда и водата (….когато лед се топи, обема намалява, т.е. нивото на водата се намалява.) щяха да са правилни ако не игнорираха фундаменталния въпрос „Какво се случва с водата от разтопения лед?“. А това, което се случва е, че тази вода, вместо да си остане блокирана в морския лед или ледниците, се влива в Световния океан и, съвсеме естествено (пак елементарна химия) повишава нивото му. По твоята логика – сложи няколко парчета лед в наполовина пълна чаша с вода, остави ги да се разтопят и виж дали нивото няма да се повиши…:) Помисли малко повече преди да даваш подобни разбиващи „доводи“. 🙂
    А присъдата ти (за „наивните предсказания“) просто не подлежи на коментар. Вярвай в каквото си искаш, но не се заяждат по този начин с мненията на другите.

  16. nachos3, всъщност Borisio е прав за плаващия лед. Наистина когато сложиш кубче лед в чаша вода и то се стопи, нивото няма да се промени. Причината за това е, че водата, която е в леда, е равна по обем на количеството вода, което бива изместено. Това е защото водата като замръзне си разширява обемът.

    Това, за което Borisio не е прав, е че повечето лед е плаващ. Това се отнася само до Северният полюс.

  17. ОК, грешката е моя за морския лед, извинявам се за примера. Не разсъждавах трезво. Разтапянето на морския лед няма да повиши директно нивото на Световния океан. Но ще го повиши по друг начин – освободеното от лед море е тъмно и абсорбира много повече слънчева енергия, което повишава температурите, а това от своя страна увеличава топенето на ледения шелф и айсбергите (плаващи парчета от ледения шелф). Всъщност именно това е основния механизъм, който вдига нивото на океана.

  18. Да, тук вече си прав. Факт е, че ледените шапки отразяват голямо количество топлина и така пазят планетата по-студента. Ако ги няма, водата ще поглъща тази светлина и ще се затопля още по-бързо.

    Има и спекулации, че ако ледовете в Гренландия се разтопят съвсем, Гълфстрийм ще бъде нарушен и температурите в Европа ще паднат значително.

  19. Да, всъщност има и освен разтапянето на земния лед (ледниците и ледения шелф) има и още един основен механизъм, който води до повишаване на морските нива – термичното разширение на водата. Средните температури на океаните се покачват постоянно, а топлата вода заема по-голям обем от студената…

  20. Много се задълбочихте с тия ледове!Не са единствения проблем на планетата!Но дори и да е така не смятам че можем да променим нещо,а и няма да доживеем за да видим!

  21. Наистина не е единственият проблем, но това е основната причина за покачване нивото на океаните, което е темата тук. Не съм съгласен, че не можем да оправим нещата. Дори и да не сме живи, децата ни ще са. Може да отнеме няколко десетилетия и няколко десетки милиона човешки живота, но рано или късно ще се обуздаем и ще заживеем в синхрон с природата.

    Сега като се замисля за последното ни трябва доста повече време.

  22. Преди няколко дена четох в BBC,че през 2007 стопяването на ледовете в северният полюс се ускорило ускорило с 30% на годишен базис. Учените прогнозирали, че ако темпото се запази 2012 ще е първата година без полярна шапка през лятото. Тоест няма да има лед през лятото. И бели мечки също. Въобще, всичко ще е много по-скоро от колкото си мислите. Световните лидери си влачат краката, но ще видите как ще се стегнат след 2-3 години като Калифорният почне да се наводнява периодично. Проблемът е че мерките, които вземат ще окажат влияние след прибл. 24 месеца, ако се приложат незабавно. Тоест ще е след дъжд/потоп качулка.

  23. брей голяма дискусия породи тази статия :Р според емн не трябва много да се тревожим … в крайна сметка повишаването на морксото равнище ще стане след около 100 години както прочетох горе това са към 2-3 поколения а и наводнението поне за България не е много … т.е. хората ще имат време да се изнесат и няма да стане голяма катастрофа… е за Холандия може би .. но за нас и високите страни като Германия не би трябвало да има проблем :Р

  24. Brian, може териториално да не сме толкова зависими, но икономически сме също толкова, колкото и останалият свят. Колкото повече се засилва глобалното затопляне, ефектите му като наводнения, суши, слаби реколти, липса на сняг, урагани и т.н. също ще се засилват. Видяхме какво причиняват едни малки наводнения и малко сняг на България. Представи си да е така почти цялата година, но с различни катастрофи.

  25. аз го виждам така : така или инак сме обречени на обръщане на полюсите. гореца се мъчи само да забави процеса, щото ако е с тези темпове ще го хване преди да е предал богу дух.
    инак – черпя един хухардън за това, че ми посочи филма. страшен е! но чак за нобелова награда… не знам. както и не съм много съгласен с нобеловата награда за романа „сняг“. но тва настрана.

  26. Pingback: Глобалното затопляне - част 2 | Цветан Дичев
  27. Хора,
    не виждате ли най-големия проблем? Човечеството, като най-висш род няма естествени врагове и се увеличава с толкова бързи темпове, че направо тича към собстваната си гибел!!!
    Така, че повишаването на нивото на световния океан е най-малкото. Но никой не смее да предприеме някакви мерки, защото е направо нечовешко. И тъй, след 100 години ( което хич не е далече) я има човеци, я не!
    Това не пречи да се борим за забавяне на процесите.
    Р.С. Може да прочетете „Господари на климата“ от Тим Фланъри. Има я в по-добрите книжарници.

  28. Вие виждате само нивото на водата. Само че от това биха произтекли много други неща.
    Повече вода-повече влага-повече насекоми=комари като врабци-повече зарази.
    Промяната на климата може да доведе до миграция на цели видове. И като дойдат ония лошите скакалци, дето след тях и лампи по улиците не остават при нас какво правим?
    ИЛИ
    Повече вода-по-малко плодородна земя за и без това слаба реколта=конфликти за територии.
    И т.н.

  29. Глобалното затопляне води до хаос в климата, което определено ще доведе до ниски реколти и липса на питейна вода. Освен това замърсяването води до масово измиране на насекомите, които опрашват растенията. Това още повече ще доведе до измирането на продукцията.

  30. Мисля, че картата е непълна – потопът ще вдигне нивото и на реките.

  31. Дано не съм на 70 и повече години като се случи това ,като в филма воден свят ,добър гмуркач съм и спасител ,излизал съм от морето при мъртво вълнение .

  32. При разтопяването на всички ледници нивото на морската вода ще се вдигне с около 60-67 метра! Освен това на Земята съществуват и изменения в релефа. Повдигат се едни места и падат други. При земетресения са пропадали и огромни земни маси в недрата на земята. Така, че нещата се гледат от различни аспекти а не от един. Мечтите за само 14 метра в най- лошия сценарий от теоретични прогнози са си жив блян. Гърция пропада всяка година. При по чести земетресения ще започне значително бързо да си потъва . След това сме ние! Не си мислете, че са нужни милиони години за да стане това! Може да стане и всеки миг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.