National Geographic прави 3D модел на Рилския манастир


Източник: Митко Денев

National Geographic се е обединил с Microsoft за да попълнят колекцията им от триизмерни модели на известни обекти по целия свят. Софтуера се казва Photosynth и ви го представих през Юли миналата година. Сега създаването на триизмерни модели набира темпо и включва най-добрия и ефективен източник на информация – ние, обикновените интернет потребители.

Photosynth взима една серия от снимки, подрежда ги в пространството, разпознава обектите в тях и създава триизмерен образ, по който да се ръководим. Когато влезете в тази триизмерна среда, може да се разхождате по стъпките на други посетители и да гледате през техните фотоапарати. Кликвайки на даден обект, може да го видите от различни перспективи и разстояния.

За целта трябват много снимки, които е трудно да се набавят основно поради проблеми около лицензи. Затова от National Geographic са отворили страница, на която всеки да може да качва собствени снимки на различни сгради. Според страницата за Рилския манастир, трябват едва 300 снимки за да се създаде карта. Когато е готова, картата ще бъде пусната безплатно на сайта на National Geographic и ще могат да я видят стотиците хиляди посетители на сайта. Мисля, че това ще е сериозна реклама за културата, историята и туризма на България.

Затова призовавам всички, които имат колекции със снимки на манастира, да ги пратят на NG. Виждам, че много такива снимки са пуснати под CC лиценз, така че явно може да използваме точно тях. В програмата съм виждал снимки, на които има и хора, затова не смятам, че не е проблем ако вас ви има на снимките. Ще следя как се развива тази карта и ще пиша отново като стане готова. Междувременно може да видите други триизмерни карти, които вече са готови.

Допълнение:

Пропуснах да отбележа, че може да предлагате още места, на които да се направи триизмерен модел със снимки. Пишете на следния адрес: Photosynth@ngs.org

Аз вече пратих предложение за Царевец заедно с няколко примерни снимки. Пишете и вие все пак за да им се набие в погледа.

5 коментара

  1. Pingback: pligg.com
  2. Пропуснах да отбележа, че може да предлагате още места, на които да се направи триизмерен модел със снимки. Пишете на следния адрес: Photosynth@ngs.org

    Аз вече пратих предложение за Царевец заедно с няколко примерни снимки. Пишете и вие все пак за да им се набие в погледа.

  3. Получих отговор от National Geographic. Казват, са го добавили в списъка за одобрение и най-вероятно след седмица ще е достъпен в сайта им. Към края на месеца мисля да им пиша пак и да пратя събрани CC снимки от мои познати. Ето целия отговор:

    Dear Boyan,
    Thank you for your email. We have added Tzarevetz in Bulgaria to our list of future sites to consider. Check back with us in about a week and you should be able to add your photos of Tzarevetz to our site. Click on the „Add to a Synth“ feature ) to upload our photos.

    Thank you again!

    Regards,
    Sabi Chawla

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.