Сателитна телевизия или торенти

В последните 4-5 години не съм гледал телевизия. Основно свалях филми, сериали, предавания и дори новини от торенти или ги гледах online. Миналата седмица си сложих сателит от Булсатком. Отне ни 2-3 часа и малко нерви, но я настроихме. Сега осъзнавам няколко съществени разлики между двата начина на гледане на телевизия.

Един от най-очевидните плюсове на конвенционалната телевизия е изобилието от програми. Човек има избор между страшно много телевизии и различни предавания. В момента имам около 30-40 програми и повечето са доста интересни. Един голям проблем, който осъзнах истински едва днес е, че не може да се слагат на пауза предавания и филми, не може да отидете за малко до хладилника или банята и не може да пропускате паузите. Много се дразня, защото съм от хората, които гледат по три пъти една сцена във филма за да видя всички детайли в нея.

Когато свалите предаване от интернет от друга страна, рекламите вече са отрязани и въобще не ги виждате. Сега всеки път като гледам някой научно-популярен филм, се учудвам, че епизода не продължава веднага, а трябва да чакам 30 мин. Отвикнал съм. Друго предимство на епизодите от торенти е, че може да решите кога какво да гледате. Това е много важно, защото не ви се налага да чакате рекламите и да следите програмата.

Недостатък на теорентите е, че трябва да чакате да се свали. Този проблем го няма при online телевизията, но там повечето сайтове са платени. Основния проблем и при двете обаче е, че не всички предавания са в интернет. Наистина по-известните ги качват редовно, защото хората ги търсят, но ако сте фен на някое по-екзотично шоу, трябва доста да търсите.

Една друг белег на телевизиите е, че не ви се налага сами да решавате какво ще гледате. Някой друг подрежда програмата вместо вас. Това е и основната причина радиата да са все още толкова популярни. Липсата на участие от моя страна е едновременно предимство и недостатък. Предимство е, защото мога да си работя докато слушам радио и не се затормозявам. Недостатък, защото наистина много се затъпява пред телевизора. Ако видите тази реч тук, ще разберете, защо това е толкова голям проблем.

И така – не мога да реша кое е по-добро за сега, но мисля, че комбинацията ще сработи добре. Ще свалям любимите си предавания и ще гледам останалото по телевизията. Тя така или иначе постоянно е включена на музикалните канали. А и скоро сигурно ще ми омръзне. Хубаво е обаче да имаш телевизор като си уморен късно вечер, като има мач или някое друго събитие. Мисля, че не беше лоша идея да го вземем.

24 коментара

  1. Хм. Аз нямам телевизор вкъщи от поне 3-4 години (новото ни къщи, семейното;-) и досега не ми е долипсвала телевизията. Сериозно. Е, да, някои нища са интересни (Discovery Channel, National Georaphic, и още 2-3 канала) ама и без тях може. Ама иначе, колко време ненужно ти губи… не е истина направо.

    Затова ни харесва без телевизия. Надявам се никога да нямам телевизор вкъщи… 🙂

    Сериозно.

  2. Да ти кажа аз само това гледам сега – Discovery Channel, National Georaphic, History Channel, CNN, City TV, MTV, The Voice. Платил съм за около 2 години сателитна, така че ще видим как ще ми се отрази. Друго интересно нещо за гледане е да се сравнят репортажите за Грузия по CNN и руския канал 1.

  3. Е, така може:)

    Но нищо де… ако много ми се догледа Discovery, ще търся в мрежата… не искам телевизор, поне засега, твърдо „не“:)))

  4. Има една основна причина да съм против телевизията като цяло. Отнема твърде много време без да получаваш нищо съществено. Затова ми харесва онази лекция горе – изказва много добре проблемът. Има някой неща, за които си струва да се гледат по стария начин докато проекти като Joost не се развият достатъчно.

  5. Браво, Боян, браво. Имаш интеграция с опънАйДи. А защо трябва да си въведа Името и адреса на електронна поща, след като идентичността ми се определя от Open ID? Питам си така…. интересно ми е, другите страници позволяващи подписване с openID не изискват други данни, провайдъра на ID-to отговаря за имена и тн…. май?
    И сега оригиналния ми коментар се загуби…няма да го наиша на ново:(

  6. Тъкмо щях да питам дали работи. Не съм го тествал още. Не би трябвало да иска пита за друго. Инсталирах стандартния plugin и следвах readme-то (както никога). Ще го пробвам утре да видя защо не работи.

  7. нещо не е както трябва:
    когато въведа само openID урл ме праща да се автентикирам, после ме връща на твоят сайт и той след кратък размисъл ми казва : не си въвел име и електронен пощенски адрес. Тва не трябва да е така
    Второ: Веднъж „запомнил ме“ като презаредя ми попълва openID ulr-то в интернет сайт полето. Или да не го попълва, или да го попълва където трябва. Освен това в коментарите излизам като : коментар от едисикое урл… Трябва да излиза името (openID) без провайдъра, урл-то е линкнато към името (anchor tag est)., поне така работи на повечето места (като идентика, блогспот и тн). Ама ти си знаеш де…

  8. И на мен ми излизат такива проблеми. Значи има проблем с някой друг Plugin. Първото, което ми идва на акъла е онзи за известяване на коментари. Ще изключа всички свързани и ще си поиграя утре. Наистина няма логика да действа така.

  9. И аз също почти не гледам телевизия, според мен торенти + тв онлайн е по-добрия вариант/

  10. Наистина е доста обещаващо развитието на интернет телевизията. Затова и залагам толкова големи надежди на IPTV. В последно време примерно гледам редовно re:tv през интернет – интересни са предаванията и връзката им е супер. Една пречка, за която се сещам сега е, че не мога да пусна сигнала през телевизора ми, а трябва да ми седи на екрана. Може да си сложа тунер и да го вържа, както правех преди, но сега съм с лаптоп и не е удобно въобще. Според мен за да навлезе интернет телевизията изцяло, трябва да може да се интергрира по-лесно в т.н. „домашни системи за забавление“.

  11. И на мен ми беше интересен булсаткома, но после ми омръзна. Много рядко взеха да пускат интересни неща по тия дискавърита. Остава единствено да се гледат новини и спорт.. Тенденцията: филми – от нета, живо предаване – тв.

    Чудно ми е интернет телевизията как ще замени нормалната, като трябва да се гледа HD? Сегашните скорости на нета позволяват ли го?

  12. Напротив – става. Просто в БГ още няма достатъчно широколентов. В Германия масово навлиза 16Мбита. Даже мисле другия месец да минавам на такъв. При такава скорост може да се гледа HD, макар че ще се озори малко. Пък и реално погледнато колко домакинства имат HD и ако имат – колко такива телевизии има. По Булсатком са 4-5. Това е все едно да си вземеш 3D телевизор и да не живееш в Япония, където единствено има такива предавания.

  13. А, България не я гледай – ние първо нека цифрова пуснем 🙂 За САЩ съм чувал, че имат много HD канали, но дали ги гледат по нета? Сигурно ще ти трябва отделна интернет връзка само за HDTV.

  14. Еми тук пакета е такъв – VDSL 25 или 50 Мб. При тях има и HD с неограничен трафик. Идва с ресийвър, който директно се вързва към телевизора. Може да се избира между записани филми, които да ти стриймват, безплатни и платени програми. 25Мб струва 60 евро, а 50Мб – с 5 евро повече. Техниката струва между 50 и 100 евро еднократно. Впрочем 16Мб струват 50 евро, но ако го вземеш от посредник цената пада до 30 евро.

  15. Ами в БГ не може да даваш пауза, но в САЩ можеш – натискаш пауза и почва да записва – имаш около час-два на запис и можеш да преглеждаш нещата назад и да превъртиш блока с рекламите след това и да си пак в синхрон с предаването…. много полезно и напълно променя навиците за гледане на телевиция. Тук това не очкавам да стане скоро, защото Булсатком и ITV Partner набутват супер смешни декодиращи устройства – на моето дори дистанционното не работи като хората, та понякога се налага да натискам по кяколко пъти, за да направя нещо….затова не гледам много телевизия….

  16. Това със записването Нели Огнянова каза, че може да стане незаконно. Поне в Канада тръгнало така.

    За да може да се записва въобще, трябва декодера да има харддиск. Тези с HD възможности имат и там най-вероятно може да се записва. Контролите са най-отдолу на дистанционното. Сигурен съм, че ако питаш ще ти дадат такова, но струва по-скъпо. Обикновенните на Булсатком струват по 30 евро с чиния от 60 инча. Като разправих това на колегите в Германия, те ми се изсмяха че било невъзможно.

    Що се отнася до дистанционното – струва ми се доста сносно. Досега съм нямал проблеми. Единствено е тъпо, че за да го включа трябва да натискам бутона за изключване, че да ми изчезне часовника и после чак някой канал. Неудобно е.

  17. Аз по принцип не гледам много много телевизия. Предимно следя няколко сериала, но ако чакам да ги гледам по българските телевизии ще ми се изчака чакането. Мисля, че ще е достатъчно, ако кажа, че четвъртия сезон на Prison Break ще го гледам приблизително след две седмици, а в момента дават първия по FoxCrime. А и превода не ми харесва.

  18. Аз затова и си свалям всички сериали – гледам ги до 24 часа след като излязат в щатите, на английски са и са с dvd качество. Друго не ми трябва. Освен това са ми отрязали всички реклами.

  19. когато разговарям с хора на тв диета имам чувството че са с деменция, честно
    целият им живот е организиран около в колко часа кой какво казал и кога е втора серия, ужас некъф

    имам тв. кабелните канали са 33
    имам и парабол с цифров приемник, обикновена глава и ловя 1300 некодирани канала

    цялата тая история пълни всекидневната
    има диван шезлон и удобни столове, кафе масичка за осемте дистанционни

    и нямам нерви някой да решава вместо мен кога и какво да гледам

    информирам се през мрежата
    едната от четирите ми машини точи предаванията, които ме интересуват на външен хард
    там е и музиката
    там са и книгите
    чат – пат и софтуер, за който точно в момента нямам излишен бюджет
    всичката патаклама е в офиса на втория етаж
    при последното пренасяне се оказа че имам 18 кг кабели

    В редките моменти когато избирам да напусна удобния си офис стол с облегалки за коленете, то е да видя нещо екстра специално с марката на ВВС. Тия ме кефят и правят, все още, тв като за мен

  20. Няма да те питам колко време ти е трябвало да ги инсталираш всички тези неща. Ти си си изградил малък информационен център. Остава да нашариш стената с 20 монитора, да сложиш черна персийска котка в скута и голям пръстен с черен череп. Тогава secret layer-а ще е завършен 🙂

    Иначе за сериалите не ми е зор – всичко си влиза в арената когато му е времето. Имам си филтрите на bookmark и ги отварям като ми се догледа нещо. Торента ми се сваля за 10-тина минути и след като мине 3х качване го изтривам.

  21. Относно IPTV-то с ХД – може. Правят разни шашми доставчиците, мултикаст към уникаст бла бла… Пускат 1024, виждал съм го. Запис също може, дори да няма харддиск сеттопбокса, ако има софтуер за връзка към компютъра (по мрежата) – става номера. Остава въпросът с ДРМ-тези които са „предпазени“ естествено не могат да се записват. При всички положения обаче не е удобно. В смисъл такъв, че не позволява достатъчно гъвкав тайм мениджмънт. Настроението ми определя какво ще гледам, а не програмата на телевизията.
    В този смисъл отговора на компаниите е PPV – едни и същи записи се връткат примерно всеки два часа. Което е една идея по-приемливо според мен.

  22. много често понякога ми доскучава пред компютъра… затова отивам и си пускам телевизия.. било то The Voice, Boomerang, Cartoon Network, Fox Life или пък националните телевизии напоследък гледам много и спортните канали покрай олимпиадата :Р … иначе само филми свалям от интернет(под формата на торенти)

  23. @Петър – не съм чувал за PPV. Има вече много варианти за телевизия, но сякаш най-достъпната за сега е сателитната и кабелната. Цифровата нещо изостава,

    @Brian(vbox) – точно като при мен. Обикновено гледам музикални и научно-популярни. Сега гледам и AXN и FOX но ми омръзват бързо. Основно, защото всички сериали вече съм ги гледал в интернет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.