Сравнение на цените в България и Германия

Източник: Grumbler@flickr
  • Целите на проекта
  • Excel таблицата с данните, както и за въвеждане на нови
  • Участвали досега
  • Когато си бях в България преди около седмица се шашнах колко са скочили цените. В Германия също са високи и продължават да се качват, но имах чувството, че са почти същите. За да получа по-обективна представа за това каква е разликата, реших да направя малък експеримент, в който се надявам да участвате и вие.

    Избрах един типичен немски магазин – Lidl (тук в Darmstadt, Германия). Напоследък стана известен с това, че следи личния живот на работниците си с камери и детективи. Това обаче, което мен ме интересуваше повече е цените на основните продукти. Избрах го, защото е от ранга на евтините магазини, от които мнозинството немци пазаруват, но в същото време има и по-скъпи стоки. За горивата избрах бензиностанцията Total, която също е близко до нас.

    На 11 Май (вчера) трябваше да пазарувам там и откъдето минех, си записвах на диктофона кое колко струва. В един момент продавачките започнаха да ме гледат странно, но не ми казаха нищо. За жалост не успях да намеря всички продукти които исках, защото в момента е сезона на гриловете в Германия и половината магазин беше буквално разграбен. Все пак някои табелки бяха останали.

    Днес преслушах записа и организирах продуктите в 12 категории + горива. Взех списъка от докладите на КНСБ за цената на живота в България. На някои продукти съм намерил повече от една цена като тук ще ви дам минималната и максималната.

    Покажи таблицата

    Някои основни продукти като сол, захар, масло, брашно и мед не съм ги включил, защото онзи ден не ги намерих в магазина. Газта също я няма, защото в Германия се използва много малко. В целия Darmstadt например има само две газостанции.

    Трябва да се отбележи и че много от продуктите имат и еко варианти, цените на които са понякога в пъти по-високи. Пример за това са еко-яйцата, които труват 4,48 лв. за 10, еко-картофите – 3,89 лв. за кг., еко-лукът – 3,11 лв. за кг. и еко-ябълките 5,85 за кг. Има и специализирани еко-магазини, в които цените са още по-високи. Въпреки скъпотията обаче, екологичния пазар е бързо развиваща се ниша, защото все повече немци предпочитат да избегват нитратите и пестицидите.

    Източник: cobalt123@flickr
    А къде е сравнението?! Тук влизате вие. Имам нужда от вашата помощ да съберем списък с цените на тези продукти в различните градове на България. Ако сте купили някой продукт наскоро, ще се радвам да напишете колко е струвал и в какво количество. Ако сте пък ентусиазирани на темата, може да направите като мен – отивате в някой магазин като Metro или Billa и си записвате. Може да си свалите пълната таблица тук:

    Ще се радвам, ако предложите още стоки и продукти с цените им, като аз ще се постарая да ги намеря в Германия. Впрочем в зелено виждате еко цените. Скоро ще мина през някой еко-магазин и ще попълня цялата таблица.

    Аз лично имам три цели с този експеримент. Ако видя напредък дори и в една от тях, ще бъда много щастлив.

    Първата е да се видят и осъзнаят мащабите на спекулацията с цените в България. Всички знаем, че се спекулира с бензина, олиото и брашното, но никой не прави нищо съществено по въпроса. В същото време имаше невероятно организирани протести в подкрепа на биологичното разнообразие. Намирам това за странно при условие, че цените ги усещаме тук и сега, а негативните ефекти на екологията ще дойдат след 5+ години. Не че ги омаловажавам, но си мисля, че трябва да загърбим овчия поглед над проблема с цените от типа „Ми какво да направя аз!“. Има механизми (като протестите и съдилищата) да се накара правителството да приложи анти-монополното законодателство и сами видяхме, че те действат. Осъзнаването на проблема според мен е първата крачка.

    Източници: Георги Кожухаров | Симион Патеев | Dnevnik.bg

    Втората ми цел е да видя каква е разликата в цените в различните градове в България. Всички знаят, че живота в София в по-скъп, но колко е по-скъп и защо. Наистина ли има такава голяма разлика в цените или е просто мит.

    Третата ми цел е да покажа колко е важен пазара на екологичните продукти. Както писах в Европа се харчат все повече. В България пък имаме невероятната възможност да ги произвеждаме масово поради ниската индустриализация и автоматизация на селското стопанство, както и малките ни мащаби. Възможно е с пари от евро-фондовете (ако и като ги пуснат) да се изградят повече мандри и ветеринарни кабинети и да се възроди дребното селско стопанство в планинските региони, където всичко е чисто. Когато тяхната продукция се изнесе ще спечелят луди пари. Естествено трябва да има кой да съблюдава качеството и чистотата на продуктите. Това иска добра организация и самоотверженост в началото на проекта, което не е от най-силните ни качества, но не съм казал, че е лесно. Обещавам ви обаче, че в този пазар има страшно много пари и със засилването на екологичното самосъзнание в богатите страни, пазара ще се увеличава.

    Затова ще се радвам много ако ми отделите няколко минути и напишете колко са ви стрували покупките днес. Моля казвайте цената на килограм/литър/брой или напишете направо цената и какво е било теглото на разфасовката. Благодаря предварително.

    Днес направих нова таблица за въвеждане на данните. Състои се от пет листа. Първия е са вас да въвеждате цифрите, които сте събрали. Най-отгоре има място за името ви, интернет адрес, градът за който са данните, датата на събиране и валутата. Втория и третия лист са това, което имаме за различни градове. Четвъртия е обобщение на всички данни в левове. На последния лист е валутния курс, по който се обръщат парите.

    Ето тук може да свалите таблицата на Excel:

    Последно обновление: 20 Май 2008 18:22

    Защитил съм всички листи с парола за да не изтриете без да искате някоя формула. Паролата е „data“, ако ви трябва все пак. Позволил съм свободно да се променят само жълтите полета на първата страница – там където трябва да се въвеждат данните. При цените в първата колона се въвежда каква е разфасовката. Моля използвайте формат „0.123“ (без означение „кг“ или „лв“) и за количеството, и за цените, за да сработят формулите. Когато въвеждате данните ще видите, че останалата информация се изчислява автоматично и на четвъртата страница ще може да сравните веднага събраните от вас данни с това, което останалите сме намерили. Накрая запишете документа и ми го пратете за да включа и вашите данни към общите.

    Участвали в проекта до сега:

      Владо Георгиев – Данни от САЩ
      Gamar – данни от София
      Pierrot – данни от София – магазини „Европа“ и „Хит“

    109 коментара

    1. Ако желаеш още повече сравнения, мога да ти изровя малко цени в USA за същите категории продукти.
      Но от това, което чувам и виждам за цените в БГ, и храната в Америка вече е със съизмерими цени с тези в България 🙁 .

    2. Този списък всъщност е от Германия. Ще се радвам, ако можеш да събереш цените. Особено на основните продукти. Реално погледнато има официална статистика за цената на живота в цял свят. Някак си обаче ние обикновените хора пропускаме човешкото измерение на нещата – колко му е по-лесно на другия да си купи хляб от мен и защо.

    3. Беше станала грешка със сървъра ми тази сутрин и блогът беше недостъпен. Оправих проблема преди малко. Благодарско на Николай за сигнала. 🙂

    4. Искам да ти обърна внимание на две неща:
      1. Хранителните стоки из Европа са или на ниво същия номинал, но в евро или направо на същата цена и отдолу. Има някои различия по отношение на отделни групи напитки. Например аз така и не разбрах защо газираните напитки са толкова скъпи навсякъде, докато натуралният сок е по-евтин от в България. Нашата храна определено е еквивалентна, а като се прибави и по-ниския стандарт излиза, че ни дерът кожи. Друг е въпроса дали има спекула или не.
      2. Мисля, че твърдението ти за София като най-скъп град на България е дълбоко погрешно! Аз бих казал тъкмо напротив. В София има безкрайна концентрация на ресурси, конкуренция и привилегии. В резултат хората получават повече пари, по-богат избор на услуги и продукти, както и по-добро качество на по-достъпни цени. Ще дам няколко примера
      Интернет
      – в София масово се предлага нет поне от 25Мbit/s за 20-на лв.
      – в страната едва от скоро се предлага сравнима услуга на бтк, които са максимум на 12Mbit/s за 25лв, при това тези битове са за много по-малка мрежа (някакъв си техен MAN) и не особено поддържани
      Апартаменти/наеми
      – само за справка, през последните няколко години Варна държеше първенството по най-висока цена на кв. м.
      Градски транспорт
      – студентска карта в София за всички линии е ~17 лв, във Варна студентска за 1 (една!) линия е >21лв.
      ИТ
      – целият внос минава през София и тук техниката е поне с няколко процента по-евтина.
      Има и още примери, но ще спра до тук засега. Според мен на повечето хора София им се вижда скъпа, просто защото не са от София и плащат наеми (което си е сериозен разход) и защото се пънат да изглеждат столичани/гъзари, като си купуват дрехи за трицифрени суми и пият баровски кафета за двуцифрени.

    5. А в России ваще попа! Хлеб уже 20 рублей стоит.. Хотя недавно было 9-10р.. Цены растут с неимоверной скоростью!

    6. С информацията за Европа исках да потвърдя твоите наблюдения над цените. Страните над които имам наблюдения са: Дания, Австрия, Холандия, Германия, Италия, Малта, Турция и др.
      Спекулата винаги ми е била странна категория, когато говорим за пазар. Като има кой да купува, теоритично не би трябвало да се ограничава външно цената, нито да има възмущения кой какви печалби прави. Ако купя краставици за 50ст. и ги продам за 3лв, правя печалба, плащам данъци и т.н. Да му мисли този, който я е купил. Друг е въпросът ако говорим за монополи, картели и т.н. случаи, където пазарът не може да регулира.
      Да, търсенето на хранителни стоки е нееластично, но пък за сметка на това предлагането видимо е доста конкуретно.
      за точка 2. вече казах, че отричам този слух 😉

    7. „В Европа“ е много общо понятие. Аз говоря само за Германия и то за моя регион. В големите метрополиси е често по-скъпо, но и в много случаи по-евтино от града, в който живея – Darmstadt. Това е, защото по стечение на обстоятелствата съм в най-богатия регион на Германия.

      Цените допреди 2-3 години наистина бяха еднакви цифрово (1.), но с различна валута. Сега много стоки струват по-евтино тук, което е смешно, защото трудът тук е по-скъп. Значи извода е, че някой по веригата си е взел твърде голяма надценка и точно това искам да покажа.

      Аз не твърдя, че живота в София е по-скъп (2.). Чувал съм такива неща и искам да го проверя.

    8. Проблемът не е само, че в България нещата стават така.
      Аз бих попитал ОПЕК какво е? И защо някой суровини растат?
      Принципно има оправдание, че взели да се изчерпват, увеличават се разходите и т.н., но това има минимален ефект, поне на този етап.
      Там си е чиста спекула и картелиране.
      Сори за офтопика, но резултатите са предизвестени.
      Според мен и в света се случва подмолно договаряне, но там евентуално има и по-добри механизми и личности за превенция и контрол.
      Тука трябва ние още малко да поотраснем, някой други да поумрът и лека полека ще се оправим.

    9. И още нещо, манталитетът е такъв, че дори без договаряне на нашия пазар действа принципа ако конкурента вдигне цените и аз ще вдигна моите. Така статуквото ще се запази, но печалбата ще се увеличи. Виждаме го всеки ден.
      Бих направил един паралел с таксите за дунав мост, която едва ли не расте всеки ден. Първо вдигат Румънците с няколко евро, после ние ги догонваме/изпреварваме и обратно. Ето сега чета безумната теза на нашия чичко-министър, че Румънците нямало да махнат таксите, затова и ние не можело да ги махнем?!??!!?
      Та според мен така си е и в бизнеса ни.
      Ценова конкуренция в България почти не се вижда.

    10. Ще се опитам да го направя, но не знам дали ще стане преди почивните дни, тъй като вечерите тази седмица съм на фестивала на свободното слово в СУ.
      Ако никой не го е направил до неделя, поемам ангажимент.
      Междувремено искам да ти покажа нещо, където можеш да чекнеш и сам.
      В момента правят агресивна реклама както он-лайн така и по традиционните методи
      Цените им не изглеждат по-високи от магазинните, но и тях все още не съм имал възможност да ги сравня. Все пак в случая за нашето изследване мисля, че ще дадът една добра представа.

    11. Когато някой си вдига цените не можем да говорим за спекула, защото при един свободен пазар той само ще изгуби, ако високата цена не е подплатена със съответното качество и търсене. В случая с България, свободния пазар е силно ограничен, защото индустрията се наговаря, а прилагането на антимонополното законодателство е мудно. Започнаха процедура срещу производителите на олио, но не се знае колко ще продължи и дали ще има ефект.

      Подобен случай има и в преводите. От първа ръка знам, че преводаческите фирми в Пловдив са се срещнали един ден преди година и са решили да вдигнат цените с 20-30 %. Така превод на английски е скочил от 7 на 10 лв. на страница. Това е обществена тайна, всички потребители губят от този факт в това число и администрацията и въпреки всичко хората си траят. Защо?

      Знам, че ще ми кажете „Нещата не стават така в България!“. Казват ми го редовно като се върна в България. Аз обаче пак ще питам „Защо?“ като малко наивно дете. Защо не може да започнат да стават така? На мен това ми е основния въпрос. Не искам да натривам гадости в очите на никой и въобще не твърдя, че тук е супер, а в България хората са идиоти – винаги съм твърдял точно обратното. Има обаче една инертност у хората, която още в гимназията съм забелязал и не понасям.

    12. Поне засега за сравнение и дума не може да става. Германците, които разполагат с 300- 400 евро на месец, дават 2 евро за кафе, 5 евро за цигари, 11 евро за пилешки гърди, 13 евро за някакво кашкавалче, а това съвсем определено НЕ Е ЖИВОТ.

      Никога и при никакви обстоятелства не бих живял ва тази отвратителна страна, макар че родата ми се засели там. И цепи косъма на две!

    13. Липсата на ценова конкуренция означава липса на свободен пазар. Прав си. Показателен е факта, че практически липсват промоциите на храни и дрехи по магазините. Табелките с намаления от 20%, 50% и дори 100% са проформа. Търговците просто не са открили още благото на големите промоции и разпродажби, които са в основата на т.н. „западен пазар“.

      А ти в София ли си в момента? Може ли да драснеш цените на някои от храните горе за да видим процентовата разлика?

    14. Ще се радвам, ако намериш време пък било то и другата седмица. Сайта изглежда наистина интересен и с добри цени.

    15. Всъщност печелят повече от 300-400 евро, но много от парите отиват за данъци и такси. За един студент мога да ти кажа, че от издръжката само за храна отиват между 75 и 175 евро. Зависи от това дали е момиче и момче, колко яде и дали си готви сам. Аз съм в горната граница. Предполагам, че на немците им излиза още по-скъпо.

      Прав си обаче, че и те доста изнемогват. Заплатите им въобще не са толкова високи колкото си мислим в България. Плащат им по 20-30 евро на час за квалифицирана работа, но разходите им са далеч по-големи от нашите.

      А доста немци получават по 10-15. За сравнение ще ти кажа, че ние, студентите получаваме 8-15 евро, нямаме почти никакви данъци, имаме един куп преференции, жилищата ни са евтини, нямаме семейства да издържаме и пак някой едвам се справят.

      Пак казвам, че тези данни са за региона около Darmstadt. В други части на Германия може да е по-евтино.

    16. Тъй като по медицински причини няма да ходя на работа известно време ще се ангажирам да проверя утре и вдругиден цените по твоят списък и ще ти ги пратя по мейл, защото таблицата е невъзможно да се свали ( или поне аз не мога :).
      Накрая ще останем май изненадани колко са по-евтини някой неща в Германия само като цифрово изражение, а за качеството на живот няма даже да се коментира.

    17. Направих spreadsheet-a на OpenOffice, но изглежда се е скапал при качването. Ще го кача тази вечер и ще го експортна на MSOffice да го има и в този формат. Ще ти ги пратя и по мейла след 4 часа.

    18. Таблиците с данните за Германия вече могат да се свалят:

      Може да ги използвате направо, но е добре да си отбележите в кой ден са взети цените и в кой град. Средния файл е на OpenOffice Calc, а десния е на Excel. Имат по две страници – в Евро и в Лева. Аз съм въвеждал цените в Евро и тези в Лева се изчисляват автоматично.

    19. @Юруков.

      Повдигате изключително интересна тема, при това с високо ниво на истинност, която споделям. Особено за цените на бих ги нарекъл „борсови“ стоки – за които цената на добавената стойност е ясна – месо, хляб, прясно мляко, картофи, горива, електроенергия, цените в България са спекулативно високи, при това с мизерно заплащане на производители и заплатите на работещите във веригата.

      Това убива производството – от енергетиката до отглеждането на картофи и заедно с това и пазара на труда.

      Хората от Сандански, Гоце Делчев и Петрич често пазаруват в Гърция.

      Другите търсят работа в чужбина.

      Изненаданата за мене е, че някой вече се е е сетил да дискутира тези въпроси и то в блог. Те са по правило табу – как се разпределя печалбата например за кофичка кисело мляко или за киловатчас електроенергия.

      Стачката на млекопроизводителите беше неглижирана, защото постави подобни въпроси.

      Очаквам развитие по темата 🙂

    20. Точно тази дискусия е една от основните цели на темата. Липсата на яснота по въпроса как се разпределят печалбите от основните стоки е много притеснителен. Би било добре някой от производителите да се усети, че като намали цената ще спечели повече от конкуренцията с останалите. За жалост тези предприятия още се управляват по стария модел и с мисъл за бърза печалба.

      Щом перспективното мислене на бизнеса не ще да сработи, остава самосъзнанието на хората. Можем да ги натиснем да променят ценовата си политика най-малкото с протести, бойкоти и с личните си потребителски навици.

    21. Отдавна не съм пазарувал аз (т.е. цените вече са по-високи) , но сега мернах в хладилника:

      пилешко филе – 11.70 лв/кг

      ябълките са безбожно скъпи – по спомени 4-5 лв/кг.

      Иначе това не е спекула , това е просто е инфлация. При инфлация на еврото -2-3% и инфлация в БГ 12-14% , не давам много живот на валутния борд.

    22. Pingback: ВеБ:лог »Blog Archive » Цени на хранителни стоки в САЩ
    23. аз се забавих, мерси за напомнянето, до довечера ще ги имаш цените

    24. Владо Георгиев е събрал цените в щатите. Сега чакаме някой да даде данни от България и ще направим обобщение. Аз ще преработя таблицата за да е по-видима разликата. Освен това липсват цените на някой от продуктите в Германия и ще гледам да ги попълня още днес.

    25. прегледах набързо таблицата и описанието на проекта, но ми се струва, че от методична гледна точка има един голям недостатък и той е, че се опитвате да сравните несравними неща. Нещо като да сравняваме ябълки с круши. Безмислено е това събиране на цени в eu и лв ако не се вземат предвид доходите и някои други показатели.
      това че олиото до вчера беше 1,09 eu, а в бг е 3 лв не значи задължително че тук е по-евтино

    26. Тук не сравняваме цената на живота, а цената на основните храни и горива. Цената на живота е много сложно понятие, защото не може еднозначно да се определи минусите и плюсовете в бюджета на хората. В България много хора се оплакват, но никой не взема в предвид колко получават от лозя, аренди, наеми на имоти, баби и дядовци и други роднини. Също така когато синдикатите пресмятат колко е струвал живота, взимат само декларираните доходи, а не реалните. Голяма част от хората се осигуряват на минималната заплата и въпреки това успяват някак си магически да изплащат един куп заеми за коли, телефони и апартаменти.

      Цената на храните е само един пункт от тази схема, който за щастие може да бъде обективно измерен. Гледайки тези цени, всеки българин може да си направи сметка колко му е по-евтино млякото на немеца или американеца – все нации със стандарт, към който се целим. Така можем да извадим поуки какво в ценовата политика е сгрешено. Още сега мога да ви кажа, че в Германия тези основни продукти са само с 8% ДДС, а в България е 20%. Трябва да се съгласите, че това е много голяма разлика.

    27. „Тук не сравняваме цената на живота, а цената на основните храни и горива.“
      Аз също не говоря за цената на живота, каквото и да е обобщено с това, а за сравнения, на които им липсва база, а базата би могла да бъде минимална работна заплата (или средната такава) в бг, де или сащ

      „Гледайки тези цени, всеки българин може да си направи сметка колко му е по-евтино млякото на немеца или американеца “
      Точно такъв род изказвания биха били грешни от статистическа гледна точка, според мен. Както често става в медиите примерно и хората почват да си вадят изводи и да се спекулира

      иначе безспорно има разлика между декларираните разходи и реалните, навсякъде е така 🙂

    28. Под „цената на живота“ всички разбираме отношението между това колко получаваш за труда си, какво може да си купиш с тези пари и колко ти се налага да работиш за целта. До голяма степен се припокрива с покупвателната способност на хората. В този смисъл аз не правя сравнение между покупвателната способност на немците, американците и българите, а между абсолютната цена на продуктите. Затова не ми трябва да включвам такива неща като средната заплата, данъчната тежест, страничните доходи и социалната среда.

      Съгласен съм, че хората си вадят грешни изводи от голяма част от статистиката. Затова и се казва, че статистиката е една от най-големите лъжи. Аз искам обаче да не предоставям анализи и статистически данни на хората от типа, който проф-съюзите правят например – колко е поскъпнал живота или колко губим от инфлацията. Аз искам да дам на хората твърдите данни, които имат относително малка граница на грешка. Факта, че е събирана от местата, където хората по-принцип пазаруват и се описват цените, които повечето хора плащат говори и за голяма доза обективизъм. Така ще може да се прецени колко бих плащал аз за хляб, ако живея еди-къде си. Вече заплатите и останалото са настрана – тук говорим само за абсолютните цени.

      На всички е ясно, че в Германия и САЩ плащат повече на работниците. Това би трябвало да се отрази и на цената на продуктите. Щом плащат 4 пъти повече на берача, носача, шофьора, продавачката и въобще всички виновни една консерва да кацне на масата ми, то би трябвало тя да е поне с 50% или 100% по-скъпа от тази в България. Заплащането на труда е огромно перо в цената на един продукт.

      Това обаче не е на лице. От тук следва, че някой по веригата се нагушва яко за сметка на всички граждани в ролята им на работници и на потребители. Точно този ефект искам да покажа – разликата в оформянето на цените.

    29. @Боян & RT: Аз се замислих, че следващата стъпка от тази серия статии може да бъде информация за заплатите в съответните страни – подготвям една статийка по въпроса за това как се движат заплатите в САЩ.

    30. Ами това ще е по-трудно, тъй като не съм запознат много със заплатите в различните сфери и региони в Германия, а и е малко невъзпитано да започна да разпитвам. За България пък е противоречиво, защото едно е колко взимаш и какви странични доходи имаш, друго е колко данъци и такси плащаш.

      Въобще доходите са една объркана работа, но ако сте навити може да опитаме да изкараме някакви данни. Тук повечето си плащат данъците редовно, така че мога да комбинирам официална информация с тази от познати. Трябва да добавим обаче и информация за схемата на плащане на данъци – при каква заплата колко се плаща и какви преференции има. Ще стане доста сложно, но ще е нужно за да се покаже колко пари реално влизат в семейния бюджет.

    31. „Така ще може да се прецени колко бих плащал аз за хляб, ако живея еди-къде си. Вече заплатите и останалото са настрана – тук говорим само за абсолютните цени. “
      добре, така вече сам по съгласна, абсолютни цени..
      т.е представяне на факти-стойности, а не сравнения и анализи, затова и тук трябва да стане:
      “Гледайки тези цени, всеки българин може да си направи сметка колко струва* млякото на немеца или американеца ”
      (*а не „му е по-евтино, по-скъпо“)
      да не почнат после някои хорица с необосновани твърдения от рода на „на запад му е майката, чадо“ или „нашето си е най, мани ги тия европейци“ 😀 (леко в кръга на шегата)
      това, за което аз говорех, е т.нар. Z-стандартизиране, което се използва при сравнения на стойности от различни.. (а сега де..) Verteilung-и 🙂
      (но да не навлизаме в дълбоките дебри на статистиката.. :D)
      не съм някакъв статистик-фрийк, но от както я поназнайвам гледам критично на всякакви проучвания и новини в медийното пространство, та и затова ми беше насочена критиката, но интересна дискусия се получи според мен, ще следя развитието на проекта 🙂
      поздрави!

    32. Всяка страна е доста индивидуална в ценово отношение, и това съм го чел още преди да се присъединим към ЕС 🙂
      А за Щатите – защо се изненадваш? Като знаеш какви са им колите и как разхода им е „минимален“…Лошото е примерно, че вече сме края на май, а цените са доста – доста високи, основно при зеленчуците.

    33. Практически не съм се занимавал със статистика, освен разбира се това, което сме учили в университета като теоретични задачи. Затова и не смея да започна да сравнявам с такива методи цените. За сега събираме сухи данни. Това, което вече ми прави впечатление е колко по-евтин е бензина в щатите и колко те се оплакват от цената. Също така разликата в олиото. Повечето малки разлики могат да се обяснят в различните сезони и възможностите за доставка. Примерно в Германия по всяко време може да се купят ягоди, но зимата цените са по 6-7 евро за 100 грама, а през лятото – по-малко от евро. Аз точно фрапиращите разлики търся, но можем да ги наречем такива като имаме цените от поне 2-3 различни източника.

      Впрочем днес добавих още едни данни от София, предоставени от Pierrot. Като гледам така има интерес.

    34. Има логика това с харченето. Те вместо да започнат да произвеждат по-икономични коли, вкараха масово коли като Hammer-а. В момента има истински бум на SUV-тата, вместо да стимулират производството на електрически коли или хибриди.

      За зеленчуците също не се учудвам. Въпреки, че беше добра зимата (поне в Европа) цените на зърнените продукти, а и от там всички останали продукти, ще остане висока заради търсенето на суровина за био-горивата. Т.н. „био-горива“ се прозвеждат от същото нещо, което ние ядем и тъй като сме по-склонни да дадем повече за да си джъткаме с колите напред-назад, вместо да се храним качествено, производителите ще предпочетат да си продадат реколтата на петролните компании. Още по-лошото е, че излишаците няма да отиват за гладните страни, а обратното – техните лидери ще продават храната на народа, за да си осигуряват благоденствието.

      Айде, че се отплеснах много. Надявам се да паднат, но надали. Трябва доста солидна държавна помощ към отрасъла за да се успокоят производителите и да олекнат цените.

    35. Доколкото знам, за био-горивата се използва рапица и много плодотворни земи, вместо с пшеница се садят с рапица, и мен това не ме интересува – аз съм от Русе и ми трябва малко „свеж“ автомобилен дим и съм пушка 🙂

      А относно зеленчуците ми прави и нещо друго впечатление – все по-малко истниски български такива има по пазарите. В хипермаркетите да не говорим – Турция и Гърция. Оставам с впечатление, че земеделците садят само грозде за Винпром „Пещера“! А като само трябва да се внасят това не говори добре за нас…

    36. @RT: Аз засега приемам проекта само като събиране на информация – без всякакви статистически обработки и прочее. А като продължим да събираме данни за заплати, данъчно облагане и прочее, може и да стигнем до някакво заключение след време 🙂 .
      @Боян: Не знам колко се кара в Европа, но за мен е напълно нормално да минавам по 1000 мили на месец – а аз живея близо до офиса (10 мили) и не карам чак толкова много. Имам колеги обаче, които живеят на 40 мили път и на ден навъртат към 80-100 мили – и това при разход 25 мили на галон (за лека кола или миниван) са 3-4 галона на ден, което по сегашни закръглени цени са $12-16. Т.е. $60-80 на седмица или $264-352 на месец – което не е чак толкова много, но главно боли от друго… Аз – който съм в САЩ от едва 10 години – помня как съм наливал галон бензин за 77 цента на галон – и за няколко години цената скочи петорно…
      Иначе за икономичните коли – аз предпочитам да си плащам повече, но да не се бутам в малки коли. Колата не ми служи само за да ходя на работа – понякога я товаря с тонколони, деца и прочее 😉 А и средно по веднъж на ден се убеждавам в предимствата на мощния двигател. Както чух от един приятел преди време, ако човек прави хубави пари, галон бензин трябва да стане $25 преди да се замислим да сменяме превозното средства 🙂 Пък и моята Джипка харчи около 13 л/100 км градско, което изобщо не ми се струва много – това прави към $55 на седмица за бензин, което изглежда много, но не е чак толкова.
      Леле – сори за дългия коментар. Май ще напиша подобна статия в моя блог.

    37. Да ти кажа нямам кола и не съм много копетентен по въпроса. Когато съм в БГ все други ме карат и ми е трудно да си представя как издържат всеки ден на това движение. Особенно в София. Много повече бих предпочел да се движа с градския. Ако е уреден добре излиза по-бързо, по-евтино и с по-малко нерви. Да не говорим, че е по-екологично и се намалява шумът и смогът. Това обаче е сферата на други теми – екологични и политически.

      Факт е, че американците консумират най-много петрол от всички останали държави в абсолютни и относителни стойности. И въпреки покачващата се цена и очевидните спекулации с доставките, на много малко им хрумва да си намалят потреблението. Консуматорските навици са страшно нещо. Бедността е добър учител, но като виждам колко се пучиха от т.н. „Велика депресия“ насам, нищо няма да им влезе в акъла.

      Впрочем в тази връзка в Германия се карчат все повече хибридите и има планове до няколко години електричеството да се доставя изцяло от възобновими източници. Доколкото знам слънчевите и ветрените централи са почти изградени, но липсва софтуера да управлява цялата система. Като нищо след 10 години всички ще пъркат по пътя на ток и ще им струва стотинки.

    38. Доколкото знам земеделието в България от край време е в застрой. Страшно много земи пустеят покрай реституциите и не се произвежда толкова. Да не говорим, че дъжавата повече пречи, отколкото да помага на отрасъла.

    39. Не съм очуден от този ти пост и инициатива преди седмица се прибрах от България и бях потресен от новите цени. На 3 месеца се прибирам и виждам как цените се качат с поне 20% на 3 месеца и желаех да направя същото да сравня цените в България с цените в 2рия по скъпост или 1ви град в Германия Мюнхен 🙂 Ако мога ще предоставя някой други цени от Мюнхен и Добрич, за които имам информация.
      П.С. Спекулацията и мародерството в България са на макс 🙂
      ППС: В България е достатъчно да платиш на 10 вестникаря и утре стоката, която имаш на склад е станала двойно по-ценна.

    40. Бояне сега видях че си роден в Добрич 🙂 ето защо ми четеш мислите 🙂

    41. Наистина има спекулация, но не трябва да се забравя, че има световна криза. Тя идва не само от прякото оскъпяване поради горивата. Т.н. „биодизел“ е причината пшеницата, царевицата и въобще всички фуражи да скочат много на борсата. Просто произодителите предпочитат да ги продават на нефтените компании, а не на хората и животновъдите. От там скачат много храни. Има спекулация в България, но не си мислете, че е виновна за редовното поскъпване.

      Илияне виж как скочиха цените в Германия през последните 6 месеца – пилетата бяха 2.20 евро, а сега са 3.50. Ще се радвам, ако вземеш цените в Мюнхен и Добрич. Като се върна Август ще гледам да взема и тези в Пловдив. Все се каня, но пак няма да имам време да мина през Добрич.

    42. Така е и тук скочиха много цените, но все пак от 2003 не съм виждал тук растеж на цени най-много с някой цент и то рядко. Сега скочиха доста, но въпреки това преди нямаше и 1% от нещата да са по-изгодни в Германия от България, а сега може би процента е над 30. Ще се опитам ако ми остане време да напиша нещо като таблица с цените, които видя. Иначе в Добрич няма да се прибирам следващите 3-4 месеца. Въпреки всичко в България все още някой неща са доста по-евтини от тия в Румъния и Сърбия например. В някой райони точно тия разлики в цените карат румънци и сърби да вдигат цените в пограничните български райони като изкупупуват промишлени количества. Както в Мюнхен българите (джамбази) се прибираха с един багажник/бус пълен с олио по 0,79 цента при цени в България 3,00 лв и повече 🙂

    43. Pingback: pligg.com
    44. Хаха 🙂
      Тук се коментират цените на продуктите, които са важни.
      А бирата е безценна, затова не се коментира тук.
      :))))

    45. а бе то всичко хубаво и наистина интересно и послезно начинание сте захванали, но ме интересува, бирата на ква цена е ? никаде не е описан тоз пуст алкохол 🙂

    46. Бирата е малко сложна, защото тук в Германия, както и в Австрия и Холандия, това си е доста основно питие. В Бавария примерно го имат за вода. По памет мога да ти кажа, че една бутилка 0.5 що-годе бира струва около 75 цента. Тук не продават по 1.5 и 2 литрови бутилки. В баровете обаче струва доста повече. Вчера примерно платих около 3 евро за една халба. Там цените започват от 2.5 евро.

    47. АХАМ ясно, значи за различните области варира различна цена. А попринцип ако не плащаш храната и спането си , колко пари са ти необходими дневно, като несе лишаваш от удоволствия, като казвам това нямам предвит праскане на пари за някви прустотии а за по сериозни работи. Като например каква е цената на едно кафе, една кола разбирасе по заведенията ме интересува и също така, „Боян Юруков“ можеш ли да ми кажеш нещо за така наречения Das fest, отклонявам се съвсем леко от темата за което се извинявам.

    48. Боянски, заеби ги тези ексел таблици… Отрепах 15 мин. да търся „сравнението“ и така и него намерих… има ли такова изобщо? Абе накратко: пусни го сравнението направо в ХТМЛ – в две колонки – България и Германия.

      Иначе евала! Крайно време е да се разбере колко скъпо е в България. Впрочем в мафиотските държави храната винаги е скъпа. Влез в супермаркет в Италия, ако ще и в Лидл, и ще ти се изправят косите.

    49. @георги – На ден не мога да ти кажа точно. Зависи дали е за момче или момиче, защото харовете са различни. На мен ми отиват поне 150 евро на месец, защото много ям. Вече зависи дали в месеца съм предимно в унисерситета и ям в мензата или дюнери. В мензата отиват между 3 и 5 евро плюс поне 3-4 евро за кафета и безалкохолни, а дюнерите са по 4- 4.5 евро. Ако предимно съм си вкъщи ми излиза по-евтино, защото аз си готвя, но много хора не го правят. Иначе едно кафе е 1.5 евро, коктейлите започват от 6 евро, но обикновенно са по 8 (ако не знаеш кога има happy hour). Дрехите са колкото в България, но постоянно има разпродажби и излиза даже по-евтино, ако ти се разхожда. Всичко това разбира се за моя регион – в другите знам, че е по-евтино.

      Какъв Das fest? Знам, че има един панаир дето се казва така в Karlsruhe. Ако ме питаш какво означава Fest – то това е панаир, който се провежда в центъра на града. Обикновенно обхваща всички улици и в зависимост от темата има много концерти, въртележки, бутки, храна и винаги бира. Забавно е общо взето.

      @kyky – Един съвет – научи се за работиш с Excel или OpenOffice Calc или въобще с някой Office пакет. Помага много, ако работиш в офис. Направих ги в Excel таблица, защото по-лесно ще се въвеждат нови данни. После като събера достатъчно, ще ги обощя и ще ги сложа на страницата в html. За сега са само сурови.

    50. Бояне, много ти благодаря за информацията, ще ми бъде много позлезна ,защото тоова лято ще прекарам извесно време в Германия. Пак много ти благоря за тези орантировачни цени, надявам се да ми бъдат полезни и с това мое любопитсво да несъм се отклонил прекалено много от темата ти. Още веднаж благодаря ти

    51. Споко, няма проблем. 🙂 В коя част на Германия ще си? Може да те ориентирам към някой местен БГ форум да питаш за по-конкретна информация.

    52. ами аз точно и затова питах за този Das fest, защото знам че се провежда в Karlsruhe, а ще бъда там и все пак ми се искаше да имам някаква макар и бегла представа, пред какво ще бъда изправен

    53. Pingback: Вицове.ком » 175
    54. @георги – препоръчвам ти да погледнеш форума на дружеството „Кирил и Методи“ там. Може да ти дадат повече инфо кое къде е и как се стига до там.

      @Денис – Здравей, коментара не е дълъг – по важна е информацията. Съгласен съм, че дрехите тук са по-евтини, но това е изцяло по вина на търговците в България. Тук са възприели моделът на търговия с големи намаления. Можеш да си купиш нещо един ден за 200 евро, а след една седмица – за 75. В България няма реално намаления. Няма разпродажби. Тези магазини, които каза, не са толкова евтини, но постоянно имат разпродажби и реално излизат по-изгодни от тези в България.

      Много пъти съм казвал, че проблемът е точно в начина на мислене на хората при кризи. В България сме прословути в търпението си за добро или лошо. Когато ни мачкат го проявяваме пак и това ни вреди. Управниците като видят, че няма търпимост към определени глупости, ще започнат да си вършат добре работата. Да не мисли някой, че моралът на политиците ни се е променил много в последните 10-15 години? Или, че е много различен от този на държавниците в т.н. „развити държави“? Нищо подобно – разликата е в каишката, на която обществото ги държи. Ако я стегнем повече и обърнем шиповете навътре – няма да ни хапят и ще си вършат работата.

      За Сахат Тепе не знам, но чух, че сега правят археологически разкопки из Повдив и може това да си видял. Просто предложение. А иначе наистина има голяма вероятност да е нарушение, затова ти препоръчвам да направиш следното, ако ти се занимава де: пиши до кмета на града, до районния кмет, до строителния надзор и до Господари на ефира. Знам, че повечето ще кажат, че до общините няма смисъл да се пише, но не е така – ако не отговорят поне ще знаем, че не и тези не обръщат внимание на хората. В случая с Пловдив ми е важно да го знам това, защото съм от там, кметът е от ГЕРБ и искам да видя как се справя администрацията му с такъв сигнал. А Господарите съм сигурен, че ще отговорят, защото те само такива конфликти търсят – работа им е и евала им правя.

    55. Здравейте, много интересна, но малко плашеща. Наскоро бях в Германия макар и за кратко, но успаях да разгледам доста цени. И дори да оставим настрана факта, че храната е доста по-евтина там (не всичко, но например сьомгата, макар и стока не от първа необходимост, в България, в Метро 200 гр е към 8.00 лв, докато в Германия бе наполовина и то не боклука, който продават в Метро)
      Ами дрехите – успях да разгледам C&A и H&M – може да са най-евтините вериги, но пък са на центъра и наистина има страхотни неща.
      За сравнение – миналата година видях в Пловдив дамски боти (Clockhouse) за 230 лв, а моя позната си ги бе взела абсолютно идентични за 27 евро)
      Примери дал Господ, но кой ще вразуми хората в България да си търсят правата, вярно сигурно им е писнало, когато никой не ти обръща внимание.
      И още нещо – знаете ли как се кара колело в Пловдив или в София в града – това трябва да се обяви за изключително опасен спорт с примеси на планински крос.

      Поздрави на Боян Юруков за интересната тема.
      Честно казано, обаче ми се плаче, когато правя сравнение на България с много държави, дори и не с Германия, Франция, Британия и др.. плаче ми се дори когато я сравнявам с Турция и Румъния.

      Ще кажете управниците са виновни – не са (не е луд, който яде баницата … )
      Виновна е системата, и хората, които позволяват тя да ги мачка, когато назначат на твоето място връзкар, или когато фирма с връзки ти открадне проект, когато няма смисъл да се оплакваш, защото няма кой да ти отговори.

      Знам и в чужбина е трудно, но тук ти убиват желанието.

      Един пример ще ви дам: Пловдив, Сахат тепе – Природна забележителност под закрилата на пловдивска община, забранено е къртенето на скална маса и новото строителство. И познайте какво става от три месеца усилено се кърти същата тази скална маса за да се освободи терен за строителство.
      Писах за същото на Нова ТВ, Зелени Балкани, WWF България и още кой ли не, нямам дори отговор, че някой е получил мейла ми.

      Извинявам се за дългата тема, но прочетох всичко по-горе внимателно и ме вдъхновихте да си изплача душата.

      Денис Александров

    56. @Боян
      Здравей отново, напълно съм съгласен с теб за търговците в България, тук са на принципа, да се продава нещо, за колкото може да му се вземат повече пари, намаления наистина няма, помня миналата година един спортен магазин в софия (покрай който минавах всеки ден) как си вдигна цените с може би 70%, за да направи после намаление от 50%.

      За Господари на ефира, ще разбия една заблуда, и те не отговарят, писах им, как кондукторите и шофьорите в автобусите на пловдив си пушат най-спокойно по пътя (придружено от запис от телефона), писах им за строежа първо на тях и те не си дават труда дори да отговорят. Дори по някой път им се дразня, за дадена градинка, как щяла да се застрои, Да гадно е ама всичките градинки около блоковете се ползват за паркинг, а после реват децата няма къде да си играят, по-скоро татковците нямат къде да си паркират трошките.

      Скоро смятам да започна инициатива за достъпни тротоари в Пловдив, всеки ден карам по 10 км през града и ми се разбиха колената от тротоари по половин метър високи, да не говорим за толерантността на шофьорите към колоездачите, пешеходец може и да пуснат да мине, колоездач никога.

      За морал в политиката няма какво да се говори – такъв няма. А и кои хора да държът сметка, почти всички свестни хора са в чужбина, тук ги смазват, а навън образован човек, който иска да се труди, едва ли ще му е по-зле оттук.
      Тук останаха пенсионерите и нискоквалифицираните, които онзи ден викаха СДС, вчера за Царя, днес за Бойко.

      И аз бях решил да пиша на кмета, като последна надежда вече, ама и той не е стока, а е и от ВМРО с подкрепата на ГЕРБ – и на тях нямам вяра.

      Направих грешката да си направя собствено рекламно студио, но едва когато ходих на ДРУПА в Дюселдорф и видях как се работи там я осъзнах. Вярно гот е да нямаш шефове, но и да си биеш главата в стената не е решение.

      Денис Александров

    57. Всъщност наистина не знам колко отговарят от „Господари на ефира“, защото не съм им писал досега. Може би получават стотици писма на ден и избират само тези случаи, които ще имат най-голям медиен отзвук. Следват толкова типичната за българските медии традиция, за наблягане на скандала, а не на проблема.

      В този дух е хубаво да има и много частни инициативи, като тази за Рила например. Харесва ми инициативата ти за тротоарите – от нея може да се започне и хубава дискусия за алеи за колелета. Пловдив е град със страшно много растителност и прекрасни условия за колелета.

      Не съм съгласен, че в България няма способни хора. Наистина много се изнесоха, или както беше термина – „изтекоха“, но също така е вярно, че много се връщат. Да не говорим, че не на всеки му допада живота в чужбина и колкото и да е тежко в БГ, има плюсове, които натежават. Зависи от човека. Самия факт, че има толкова много инициативи и те от своя страна имат толкова много поддръжници говори, че гласът на тези способни хора става по-силен и постепенно ще стане движеща сила.

      В този дух мисля, че можеш да започнеш блог/сайт, в който да описваш идеите, инициативите си и проблемите, които виждаш. Така няма да стоят само в главата ти, а могат да съберат още поддръжници и да стане нещо. Мисля си, че вече трябва да има някъде такъв сайт за Пловдив и може да се включиш и там. За София вече има.

      Що се отнася до партиите – преди бях за НДСВ, защото видях енергични млади хора със западно образование, които искат да направят нещо. За жалост от политическата игра и компромисите всичко прогни и видяхме какво стана. Смятам, че отчасти това се случи заради прекалената дипломатичност и доверие на Царя. Сега поддържам Герб, защото си мисля, че този проблем го няма в лидера им. И там виждам много млади и енергични хора и се надявам да тръгнат по по-добър път. Иначе ще гледам да ги сипя с градивна критика колкото мога и да търся и най-малките им грешки и отклонения от официалната програма, защото това е начина. За мен останалото е хленчене.

    58. Точно за тротоарите ще ми бъде първата кампания – смятам, че нито ще е скъпо, нито трудно за изпълнение, а колкото до сайта надявам се да стартира на 1ви юли – официално – infotrakia.com. Там освен цялата общо взето ненужна информация ще са и кампаниите за града, а те ще са много, само да завърша този сайт и ще почна за достъпността на улиците. Колкото до партиите – не знам – трудно е да подкрепиш някой, при толкова провали преди – силно се надявах ЕС малко да ги обуздае, но уви парите се губят зареди прословутата ни корупция, за която са чували и дечицата в Кирибати, а никой не я спира.
      Моята идея е глоби и общественополезен труд до дупка за всички, като бръкнеш на някой в джоба и почва да се замисля, а за постмутрите – общественополезен труд – тях с пари не можеш да ги уплашиш, но я ги накарай да садят дравчета и да подстригват храсти един месец пък да видим.
      Лошото е че точно органите на реда не налагат никакъв ред, а корупцията при тях е ….%&%&$!$*@#&$@

      Отгоре до долу трябв ада се наложи ред и то по по-грубия начин и така 10 години докато им се избият на всички тарикати тарикатщините от главата.

      Наистина останаха свестни хора, сигурно има и такива, които се връщат, но не познавам такива.
      Може да стане и България държава с европейско мислене на хората, а не с балканско ама ще е трудно и не занм, колко хора ще имат търпението да го дочакат.

    59. Аз искам точно с балканско да си остане. Дисциплината и подредеността на администрацията не е патент на т.н. „европейско мислене“. Лозунги от типа „европейско *******“ са абсолютно погрешни. Тук са имали същия хаос по-рано, но са имали време да го изчистят. Въпрос на време е и при нас нещата да се оправят. Грешно е да се приписва толкова негативизъм на балканския начин на мислене, защото така всичките му инак положителни качества се обезличават. Аз примерно не искам да живея в Германия точно заради немския модел на поведение. Отношенията между хората в България ми харесват много повече, макар и да са по-хаотични. Тук се държат като овце в повечето случаи. И в Испания културата им е далеч от дисциплината, но виждаме, че държавата им се справя доста добре. Важното е да не си губим идентичността и да спрем да се оплакваме на тоя и ония от самите себе си.

      Също така не забравяй, че като говориш за „хората в България“ и тяхното „балканско мислене“, включваш и себе си. Това е нещо, което трябва да спре – да говорим за „другите“ в България, а не за всички като едно. Всеки участва в общото по един или друг начин и всеки отговаря на тези определения, независимо дали му харесва или не. Извинения от типа „И другите го правят, защо не и аз!“ не са валидни.

    60. Като визирам „Балканско“ мислене – го правя в лошия му смисъл – тарикатство, връзкарщина и т.н., а като казвам „европейско“ го правя в добрия смисъл – малко ред и дисциплина, които са нужни на всяко общество да се развива. И точно аз се старая да мисля по-малко по-различен начин – зашо мислиш искам да си губя времето с инициативи, които в по-голямата си част са безплодни. Искам просто всеки да си знае и правата и задълженията като гражданин, много хора искат да имат само права, ама не става, в едно общество живеем – социален рояк, по един или друг начин всеки зависи от другите.
      Балканското мислене е: Защо да си плащам данъците като ей там горе и без това крадат, защо да си хвърлям опаковката в боклука, като ей тоя там полицай я хвърли на земята.
      Да ама така до никъде няма да се стигне.
      Всеки трябва да си знае и спазва задълженията като гражданин, и тогава да изисква от управниците, а управниците трябва да дават пример.
      Не не искам да сме скучни като в германия например, нека си имаме богатия дух и народност, но тук всичко е на крайности, народния дух избива в чалга, ракия и шопска салата, аз обаче искам нещо повече.
      Искам да имам права, задълженията си ги спазвам, плащам и данъци и осигуровки и пак ходя на частен лекар примерно. Хвърлям си боклука където трябва и пресичм на зелено.
      Нищо че „оня с беемварата“ и с четирите еднакви цифри щеше да ме издуха кат мина със сто пред мене.
      А ако ходиш на опера или театър (за щастие поне това тук е евтино) – вече си или гейка или сноб.

      Вече не се дразня просто ми писва.

    61. В БГ е много по скъпо защото има боклуци по магазините! просто тровят хората!
      Др. Кунева обяснява на Европа как да зщитава потребителите! Very Tricky

    62. По магазините в България храната има повече вкус и е по-малко вредна от тази в Германия. Това мога да ти го кажа със сигурност. А Европа има проблем с защитата на потребителите и то не само защото навсякъде е различно и правилата не важат като минеш от една зона в друга, а и защото американския модел на всесилната индустрия започва да се забелязва и при нас.

    63. Че 10 лв. на страница превод да не би да е много? Освен това преводите са един сегмент, който трудно може да се каже, че има силно отражение на пазара.
      Но за друго ми беше думата – отворих пдф файла и там никак не е ясно кои цени са за България, кои за друга държава, както и колко човека са дали оценка и т.н.

      Иначе евала за инициативата, надявам се повечко хора да се вкл. Бтв ако вярваш на официалната статистика сайта на НСИ предлага разнообразно инфо за доста време назад. Поздрави!

    64. За вкуса на храната не мога да направя преценка, тъй като бях в Германия за кратко, обаче за качеството може много да се говори, особено на зеленчуците. Като си доийдеш, моля те, разгледай щандовете за зеленчуци в големите вериги.
      Не говоря за селските градини, но по-големите от тях производители дали не бичат пестициди и ДДТ, само защото така са си свикнали от ТКЗС-то. Има „чиста“ храна, доколкото може да е чиста, защото я вали същия дъжд както и другата, но тя се изнася.
      До скоро доматите бяха от Турция и Македония, Зелето от Германия и Хоиландия, картофите от Полша, а за качеството да не говорим – сигурно не са минали проверките там и идват тук.
      Няма контрол никъде.
      Скоро съобщиха за хранителна добавка за отслабване, която е много опасна за здравето.
      Журналисти запитаха контролните органи, не помня кои бяха, а жената каза: „Хранителните доибавки не се контролират, внасят се и се разпространяват свободно, ако се съобщи за нередност, тогава се прави проверка и предпоисание за спиране от продажба“, че така може някой да си пукне докато се усетят „органите“, съжелявам, че не си пазя едни снимки на зеленчуци и плодове от Кауфланд и Сани в Пловдив, където бяха хванали мухъл и се бяха разкапали и воняха на умряло – продаваха се свободно, ако искаш си купувай, ако не – не, никой не те кара, но други просто няма.
      Сега през лятото е по-добре, въпреки, че пак не разбирам, защо доматите примерно, са от оранжерии и нямат кой знае какъв вкус.

      Блажен да е този, който има баба и дядо с градина на село, другите да мрат.

    65. @nage – може да не е много, но ако питаш мен и 5 лева не са много за един хляб. Реално цената на една стока или услуга е много общо понятие. Въпросът тук е, че са се наговорили и са вдигнали цената заедно, а не въз основа на разходи или лоялна конкуренция.

      В PDF файла ги има само моите данни от Германия. Всички останали данни са в Excel таблицата. В официалната статистика не ни представят суровите данни, а предимно сдъвкани анализи. Всеки, който е учил статистика знае, че изводите могат много свободно да се нагаждат. Освен това исках да събера данни за най-основните продукти, които всички купуваме всеки ден и да видя цените през погледа на обикновените потребители като мен.

      @droued – както казах тук трудно можеш да намериш разкапал се плод или зеленчук, защото всички са пластмасови в буквалния смисъл на думата. Наистина навсякъде пръскат, но разликата, която аз лично усещам е, че храната в България има вкус, а тук няма. Това е. А хранителните добавки почти никъде не се контролират.

      Впрочем да ви кажа нещо интересно за Германия. Тук като си поръчаш малка водка ти дават 20 мл. Представете си погледа ми като си поръчах за първи път. И в заведенията това струва 3-4 евро! Ако си поръчате голяма ви дават 40 мл. Значи голямата водка тук е по-малка от малката в България. Ако искаш да си вземеш нормална голяма водка или 100 грама, трябва да платиш 15-20 евро в бара. Вие представяте ли си да плащате 40 лева за една голяма водка, при това не кой знае каква марка! При това ако въобще ви дадат, защото мен са ме гледали като изкопаемо като искам „толкова много“. Пиячи били – глупости.

    66. Винаги ще се намерят такива опции, но те не са представителна извадка. И аз спах в Париж за 30 франка ( тъкмо въведоха еврото, но не помня курса ), а една прилична вечеря струваше толкова…А иначе руснаците не спират да опитват 🙂

    67. Аз не говоря за преживяване някак си, а за живеене. Възможно е за 3 евро да ядеш на ден като си готвиш примерно само макарони. И аз съм го правил, защото бях фалирал в даден момент. Разнообразявах с риба тон и царевица. Работата е, че не можеш да живееш така. То и в България можеш да се храниш с 3 лева на ден, но никой от вас не си го представя нали? Защото трябва да се излезе на кафенце, на бар, да се отиде на кръчма някъде, на почивка и т.н. Тук едно кафе е между 2 и 4 евро, а 50 грама водка са към 10 евро. При тези цени гледай дали кафенетата са пълни през цялото време.

    68. В моите очи човек, обиколил вички тези места и преживял всичко това вкл. да яде за 3 евро на ден е сто пъти по-щастлив от всички нас/вас живеещи с 13 или 30 евро на ден. Въпрос на ценности. Жалко, че не разбирам руски

    69. Всеки си има приоритети и изисквания. Някой се целят в сигурността, други в познатото, а трети се движат по течението. Вече зависи кое е по-важно за теб – парите, качеството, цените, природата, хората, инфраструктурата, бизнеса, културата и т.н. Тук само представям сурови данни за едно от тях.

    70. Здравей Юруков,
      имам проучвания на цени от София, Пловдив и Русе от миналия ноември, не покриват изцяло твоите, но мисля, че биха били полезни. Би ли искал да ти ги пратя и как?

    71. Ако ги имаш записани в текстов вид или в таблица, прати ми ги на yurukov@gmail.com. Ако не може да ги снимаш с фотоапарат и да ми ги пратиш пак така. Ще съм ги много благодарен. Сега съм в БГ и ще взема и аз данни от Пловдив. После ще седна и ще ги събера всички и ще изкарам резултатите до средата на Август.

    72. Здравей Бояне и всички останали !
      Браво за идеята!
      Един съвет: актуални цени за БГ можеш да събираш и от проспектите на Метро в Интернет.Впрочем същото важи и за Германия-всички вериги обявяват промоциите си в нета.
      Това, което статистиката ти пропуска, е разликата в качеството на продуктите,предлагани в Бг и Германия.
      В Германия има контрол не само от производителя, контролните органи и потребителите, но и от Продавача: никой не си позволява да продава ментета или некачествена стока, която ще му бъде върната с недоволство- за такова нещо там бързо се разчува и продажбите/печалбите падат! В Бг се опитай да върнеш току-що купен боклучав продукт обратно на търговеца- ще ти издерат очите!
      А ти опитвал ли си „вкусното“ българско прясно мляко в Тетра-пак, независимо от коя фирма?Аз обикновено повръщам – има вкус на полуразвален силно разреден разтвор от гранясало старо сухо мляко,но е с гордата цена на и над немското .
      А киселото мляко? Смея да твърдя, че киселото мляко от Plus,Lidl или Penny е много по-вкусно от всички български, макаб че не е заквасено с Бацилус булгарикус – просто изходната суровина и чистотата в производството там са на висота. А ти влизал ли си в българска мандра?! Опазил те Бог! Не те и трябва!Не искам да ти я описвам.
      Още нещо: знаеш ли ,че Персил в Германия и Персил в Бг са два съвършенно различни прахове за пране- първият е за немския потребител и се прави в Германия, другият е за източноевропейския пазар,прави се в Словения, а разликата в качеството е драстична;познай кой е по-добрият и кой е по-скъпият?!
      Живея от 2000 година в Германия и тези разлики отдавна ми се набиват в очите.
      Имам съученик, който доскоро отговаряше за снабдяването на Метро-Бг с вносни продукти. Едно лята,майче беше през 2005, се видяхме за малко в Бг и аз го попитах, защо в Метро -Германия почти всички стоки, идентични с тези в Метро-Бг са по-евтини.Той отговори: „Метро не е благотворителна организация, щом стоките тук са на тези цени, значи за тях има платежоспособно търсене и никой друг не ги предлага на по-ниски цени.“ И беше прав! Но изводът е друг: щом в Бг няма достатъчно предлагане, което да свали цените, това пазарна икономика ли е?

      Поувлякох се.
      Друг път повече.

    73. Това за цените по сайтовете е добра идея – ще ги добавя последни тях.

      Качеството на храните е страшно субективно понятие. Идеята ти за стегнатия контрол в Германия е страшно идеалистична. Повечето млечни продукти се доставят от Италия, Швейцария или Испания. Всички знаем как произвеждат сиренето и кашкавала в Италия и че в даден момент 70% от моцарелата в Европа е била от отпадъчни продукти. На второ ниво – разпространителите. От личен опит знам, че собстениците на складове и магазини знаят много често кога ще идва проверка и спретват всичко за тях. Така не се виждат пропуските на третата група – продавачките. Рядко се случва да вляза във въпросните Lidl, Penny и Plus и да не видя нещо с изтекъл срок на годност или развалени зеленчуци. Продавачките трябва да ги махат, но управителите им се карат като се изхвърлят такива стоки, въпреки, че не са виновни те. Така се получава, че те нямат избор освен да ги оставят за да се излъже някой да ги вземе.

      А вкусът въобще не ми говори, защото колкото българи дойдат в Германия се отвращават от храната, която се яде тук и обратното – немците харесва българската. Прясното и киселото мляко са безвкусни тук, както и зеленчуците и плодовете.

      Що се отнася до цените – като видиш разликата между Германия и България ще видиш един много интересен факт – разликата е около 12%. В Германия ДДС-то за храните е 8%, а в Българя е 20%. Ето ти основната разлика.

    74. Бояне, не съм съгласен с теб за някои неща. Със сигурност има идеализиране на германските стоки, но не мисля, че качеството на бългорското сирене е по-високо от италианското, също така тук при проверка много често магазините за хранителни стоки са уведомени от „вътре“ много преди проверката, а ако не е така става въпрос за конкурент който натопява някой.
      Има и друго не е само директната цена, ценообразуването е доста сложна материя. Не може да идва разлика само ДДС-то, германеца плаща в пъти по-високи заплати и т.н. и доста трудно ще направи врътка с осигуровките например.
      Аз лично в Германия си пазарувах от PLUS и не намирам, че е толкова зле, за разлика тук също магазините са пълни със стоки с изтекъл срок на годност, както и мухлясали зеленчуци, на които я се направи намаление я не.

    75. Казвам ти го от личен опит, защото съм видял много българи да идват тук я на гости, я да учат и всички са били разочаровани от храната. Настрана от факта, че немците се хранят много различно от нас – предимно суха храна и полуфабрикати. Просто повечето неща са безвкусни. Отчитам, че навиците влиаят много на преценката, но дори и след 5 години не мога да свикна (а и не само аз) и всеки път като се върна се прехласвам по храната в България.

      Цените на храните наистина са доста сложно нещо и затова казах, че това е само едно перо. Въпреки това то е доста голямо – все пак 12 процента са си доста. Други съществени пера са бензина за пренасяне, който има доста голямо покачване, и заплатите, при които доста голяма разлика. По принцип доста неща в България за по-евтини, като комуникациите (мобилни телефони, интернет) и ресторантите, защото заплатите на обслужващия персонал са доста по-ниски.

      Вярно е, че тук заплатите са по-високи (обикновено между 2 и 4 пъти в зависимост от региона), но и разходите са им много по-високи. По принцип половината заплата им се изяжда от наеми, каквито 76% от немците плащат. Много малко си имат жилища, както повече от 90% от българите. Това е огромно перо. Освен това в България приходите въобще не се равняват на заплатите. Стига с тия оплаквания. Тъй наречената сива икономика е повсеместна и никой не му прави впечатление, че не плаща тази такса или онзи данък. Реално доходите на населението са в между 50% и 300% по-големи от обявените в официалната статистика (пак зависи от региона).

      А относно качеството – днес бях в Lidl и Penny (същите са, та даже и по-добри от Plus) – картофите всички бяха изгнили. Същото се отнасяше до марулите, лукът, бананите и прасковите. Всъщност аз тук не-изгнили праскови не съм виждал. Исках да купя консерви с грах, но бяха пак с изтекъл срок на годност. Като направих забележка на една от продавачките, тя ме погледна с досада, учтиво ми се извини и махна точно горните три кашона, които бяха с изтекъл срок на годност. Останалите под него бяха нови. Значи е знаела точно кои са изтекли. Това е само малък пример. Въобще не са цвете за мирисане. Същите са като супермаркетите в България, но продавачките са по-учтиви, макар и насила. Последното впрочем си личи много и дразни.

    76. Между другото:
      Оризът е поредната основна хранителна стока, която вече е по-скъпа в България. Разбрах, че цената му се е покачила двойно в края на лятото до нива към 4 лв/кг, а сега е минимум около 3 лв/кг. Евтиният ориз в Германия едва преди 2 седмици се покачи от 0,99 на 1,29 евро/кг. Сорт „басмати“, който в България е скъпа рядкост от порядъка на 5 лв/кг пък е 2,29 евро/кг.

    77. В последните седмици цените тук започнаха да качват стряскащо бързо. Отказах се вече да ги следя, защото варират много. Като цяло обаче си стоя на позицията, че живота в България е доста по-евтин и то не само от гледна точка на храната, но и на данъците, наемите и т.н. Ония ден гледах статистика, че в България над 90% от хората имат собствено жилище. Аз си мислех, че са 70%. В Германия пък около 70% от домакинствата се налага да отделят между 1/3 и 1/4 от месечния си доход за наем. Като се има в предвид, че още 30-50% от парите се взимат за данъци, представете си колко евтино им излиза всичко.

    78. Ми то на статистики не трябва да се вярва…
      За 2007 1/4 (24,5% според Stat. Bundesamt) отиват не само за наем, ами и за вода, ток,… В България на някои хора само парното щеше да им клони към 100%, ако си го плащаха.
      А да видим сега „храна, алкохол и цигари“ – 15%. За България ми се мяркат някакви числа от сорта на 60%…

    79. Абе за парното въобще не ми говори, че сега ми дойде изравнителна сметка за 300 евро при това още за 2007-ма. Тук отчитат парното така, че после да не можеш да се оплачеш и да искаш. Не ти идват на място, а го отчитат дистанционно. После чакат година докато си загубиш всички записки и ти пращат огромно неразбираемо писмо със сметката. В България поне периодите са по-малки и има по-голяма вероятност да се хванат грешки. Веднъж се зарових по-добре в тукашната ми сметка, защото знаех, че в този период почти не бях в апартамента. Оказа се, че вместо да доплащам 150 евро, те трябва да ми връщат 130 евро. Постоянно правят такива грешки.

      Една положителна разлика обаче е, че тук всички си плащат парното и ТЕЦ-овете имат оборотни пари за оптимизация. Това включва изолиране на тръбите и въвеждане на по-добри системи. Също така почти всички хора са си изолирали къщите. Така 80-90% от топлината не се губи навън, както става в България. После се чудим, защо струва толкова скъпо – не е, просто си плащате и за топлене на детската площадка отпред. И хората сами са си виновни.

    80. От 5 години съм в Италия, но при последните ми завръщания в София ми направи впечатление, че цените са почти изравнени, а някои в Италия дори и по евтини. И тук има супермеркати които се надпреварват да правят оферти. Някои от известно време предлагат ,,купи 2, плати 1“. Винаги има основни хранителни продукти с намаление. И така можеш наистина да спестиш някаква сума. И тук има покачване на цените, но с тежи оферти можеш да пазаруваш на половин цена.
      Друга голяма разлика са заплатите. Но минималната която се взема е между 900 – 1100 Евро.

    81. Впрочем онзи ден погледах по-подробно сметката си в магазина и изглежда са свалили ДДС-то за храни и стоки от първа необходимост на 7%, докато за останалите е 19%. Цените на храните обаче са скочили сериозни, като догонват скокът, който видяхме в България година по-рано. Сега в българските магазини е по-евтино, но не чак толкова, поради тази разлика от 13% от ДДС-то.

      Не трябва да се забравя, че тук заплатите на служителите и наемите са доста по-високи от България, но за сметка на това се произвежда по-крупно, което сваля много разходите. Да не говорим, че тук системата за субсидиране на селското стопанство всъщност работи.

      А ако някой се опита да ми каже, че храната в България е лоша, него дойде да види какво ядат немците – пластмаса и гума с оцветители. Единствените нормални зеленчуци, които съм ял тук за последните 5 години са в един италиански ресторант преди няколко дни. Имам съмнения, че или си ги гледат сами, или им ги носят специално откъснати по-зрели. Обикновено за магазините късат зеленчуците и плодовете още зелени и нямат никакъв вкус и полезни вещества.

    82. Бояне, ти явно отдавна не знаеш какво ядем в БГ и не следиш много и медиите.Иначе щеше да знаеш, че тук в киселото мляко, сиренето и кашкавала мляко НЯМА, а само заместители, пълнители и друга химия, прясното мляко в кутии е от гранясало сухо мляко, а в колбасите има само опашки,рога и копита, в най-добрия случай – „…тук-таме свински кожиччки на прах…“(цитат от производител!).Да си срещал такова нещо из немските супермаркети?Аз не съм. Както и не съм срещал стока с изтекъл срок на годност-НИКОГА! Не съм срещал и стока с ИЗТИЧАЩ срок на годност, на която цената да не е НАМАЛЕНА! А прекрасният вкус на българските храни е нещо, което в БГ отдавна го няма и живее само в спомените ни-в моите също, за всеобщо съжаление…

    83. Когато се връщам в България се запасявам със солидни количества сирене, лютеница, подправки и понякога колбаси. Вкусът е много различен от тукашните, но може би българските ми харесват защото съм израснал с тях. Киселото и прясното мляко в Германия е по-лошо от сухото в България. Зеленчуците им са пластмасови и това всеки, който дойде го усеща. Колбасите им са предимно под формата на наденички и не виждам голяма разлика с българските.

      Ако не си виждал стоки с изтекъл срок на годност значи не си гледал. Оставят доста стоки за продажба точно преди крайния им срок и последните години дори не намалят цените. Изключение правят заленчуците, на които просто им личи, че са гнили. Спомням си един случай, в който наши момчета бяха взели така няколко килограма портокали пред изгниване за центове и си направиха ракия от тях.

      А други немски продукти успяват по магически начин да останат свежи в продължение на седмици. Не е нормално един домат да остава твърд и сочен на вид като го оставиш на слънце в продължение на няколко дни. Това говори много за това с какво са го тъпкали и какво става като го ядем.

      Що се отнася до КРК-то, мисля, че трябва да си спомниш за годините около кризата и това какви колбаси имаше тогава. Също така е хубаво да се зачетеш в западната преса за безбройните скандали за фалшиви стоки и преработени храни. Като пример ще ти дам италианската моцарела, хормоналните пилета, боядисаните ягоди, оцветеното вино. Не извинявам нашите производители, но като ще сочиш толкова към прехвалената ти Европа, първо се замисли какво има там. И ако цитираш български производители, първо виж дали са лицензирани и въобще имат право да произвеждат. Огромна част от некачествената продукция е направена от нелегални месарници, но хората я купуват въпреки, че знаят, че идва от такива места. Защо ли? Защото предпочитаме да се оплакваме колко ни е лошо и колко сме нещастни вместо да направим нещо по въпроса.

    84. Тъй като темата се подхвана отново не се сдържам да не се включа. Ще бъда максимално кратък: Бояне, помисли щом в Германия има скандали с некачествени храни, където какъвто и да е контрола по качеството все пак го има, какви са храните в България, където контрол няма никакъв. Наскоро гледах интервю със служител от контрола по храните и там заяви, че „те упражняват контрол, само по сигнал“ не е много точен цитата, но смисъла е този. Има и друга разлика тук по етикетите пише това, което иска производителя да пише. 100% свинско месо в каймата, а всъщност има 90% соев протеин.
      Със сигурност си свикнал на нашия вкус, но няма как да убедиш, който и да е, живеещ в БГ, че тук ядем нещо качествено.
      Съгласен съм, че и при теб не е екстра, но прехвалваш родните продукти, може би защото ти липсват.

    85. @droued – Наистина е голям недостатък, че на етикетите не пише колко месо има всъщност в храните, но въобще не можеш да ме убедиш, че вкусово храните в България са по-лоши от тези тук. И то не защото в България използват повече овкусители, а точно обратното – защото използват много по-малко. Храните са много по-естествени. От толкова регулация и забранени вещества храните тук са се превърнали в стереопор натъпкан с оцветители, мирис и други изкуствени добавки. В Германия сега са се втурнали всички да ядат био храни, защото уж са по-малко токсични, докато в България това са обикновените продукти. Просто не го оценяваме.

    86. Бояне, както казват руснаците : „по вкусу и по цвет товарищи нет“.Но тук говорим и за качество на храните. Хубавата храна в БГ можеш да намериш само в собствения си селски двор(ако имаш такъв, разбира се-аз нямам) или от пазара за плодове и зеленчуци, но само от ПРОИЗВОДИТЕЛ ( не прекупвач!)Всичко останало за мен е със съмнително качество. Не искам да ти развалям апетита, но ако знаеш как се прави „купешката“ лютеница в БГ( и то от „реномирани“ фирми) – никога няма да я погледнеш, камо ли опиташ или ядеш.Повечето българи са на това мнение. Сигурен съм, че ти е мъчно за българския вкус, но не мога да го отдам на качеството на индустриалните български хранителни продукти.

    87. Виж това:

      http://dnes.dir.bg/2009/02/19/news4025035.html

      Както можеш да се досетиш,истината е много по-трагична от описаното тук.
      Бих се радвал да съм далеч от БГ, за да не ми се налага да се храня с боклуци.В този смисъл благородно ти завиждам.
      Ако ти се случи скоро да поживееш за малко по-дълго време в родината си(което не ти пожелавам!), убеден съм,че много бързо ще си промениш мнението.

    88. До колкото разбирам разликата е, че аз съм живял и тук и там и съм се хранил дълго време с храни от двете места. Затова говоря по собствена преценка. Горе изрично казвам, че не ангажирам никой с мнението си и не мога да цитирам никакви официални изследвания, най-малкото защото не вярвам на повечето.

    89. Аз съм на 44, последните 8 от които живях в Германия и имах достатъчно време да усетя разликите „тук и там“, от 1 година съм отново в БГ.
      Естествено, аз също не мога да ангажирам никого с личното си мнение, но то бива потвърдено и от познатите ми както в БГ, така и в ДЕ, а в последно време и в българските медии – положението тук стана направо „очевадно“.Съгласен съм, че не всичко в ДЕ става за ядене и има идеален вкус, но там поне имаш избор-в БГ на практика нямаш такъв.
      Пример: вчера си купих „прясно“ смляна кайма от производител със „затворен“ цикъл- (уж) си гледал/колел сам животните, има си магазин и сам си продава.У дома отварям пакета с каймата, разделям я на две и какво установявам:една топка стара кайма явно е била обвита с тънък пласт по-прясна кайма – явно за маскировка.В магазина не можаха да открият никакъв документ за качество на месото, от което е смляна каймата, да не говорим за това какво има вътре или кога е смляна вътрешността й,която вече понамирисваше на ….(сещай се!). И това на соленката цена от 6,50 лв. за кило, без касов бон!
      Ето това са българските производители в момента!
      Против това негодувам аз!

    90. По целия свят масово се произвеждат храни с добавки, консерванти, оцветители и прочие, за това няма спор, лошото тук е че реално си застрашен от натравяне без за това някой да поеме вината. В същото време цените на храните не отговарят на качеството. Всеки знае, че тук едва ли се ползват толкова качествени консерванти и т.н. А гаранция за зеленчуците пак няма, защото не знаеш производителя с торове от кой ТКЗС-арски склад от преди 30 години тори, защото няма субсидия да си купи поне тествани торове.
      Имам една колекция от снимки, която за съжаление не е при мен в момента, на плодове и зеленчуци от големи супермаркети – гнилост и бълвоч. Е не се случва всеки ден, но пък се случва. Вярно, някой ще рече, като не ти харесва, не купувай, но кой има време да обикаля 3-4 магазина да търси, кое къде ще става за ядене, аз примерно нямам.
      Не искам да кажа, че по света ядат кой знае какво, но тук никой не знае всъщност какво яде.

    91. Здравей, занимавам се с един проект който сравнява цените на промоциите в българските хипермаркети и понеже въвеждаме цените и грамажа на продуктите може да ти е от полза. Промо Компас

      Цените са само на продукти които са на промоция и ми е интересно до каква степен наистина са намалени и до каква са чиста спекулация. 🙂

    92. Pingback: Dilyan
    93. Здравейте!
      Кво става с блога и с цените?
      Отдавна не сте писали…

    94. Сега се сещам ей така за някои цени, такива каквито са в близкия до дома ми магазин: 1 кг захар – 1,40 лв, пакет бисквити: 0,90 – 1,30 лв, масло на размерване: между 10 и 13 лв за кг и др. Мнението ми е съвсем непопулярно, но кажете кое му е скъпото в 1,40 лв за кг захар например?! Като се има предвид, че това е крайната цена, минала през производител, снабдител и магазин, от който пазаруваме. Нали се включва суровина, труд, опаковка и т. н., колко да струва – 20 ст ли? Заплатите трябва да се вдигнат, а не да се намаляват цените.

    95. Не веднъж между другото съм виждал оправданието „Ама в България продуктите са с по-добро качество, та за това“, което абсолютна измишльотина. Човек му е нужно само да се вгледа дори в хлебопроизводството у нас и ще види каква помия се продава по магазините в България.

      От една страна разбира се не може да се пренебрегне факта, че производителите на месо, зърнени изделия, зеленчуци, мляко и плодове в почти всички държави от ЕС получават много по-големи субсидии от нашенските. За нивото на корупция няма да говоря. Всички знаем, че корупцията има доста солиден, негативен ефект върху всичко. Но дори и нашенските земеделци и животновъди да получаваха същите (а защо не и по-големи) субсидии от техните колеги от други страни членки на ЕС, нещата нямаше да са по-различни. Защо? Защото у нас прекупвачите се радват на липсата на какъвто и да е контрол и санкции. Надценките често пъти надхвърлят 100% от оригиналната цена, която прекупвачът е платил от производителя.

      Другото нещо, което на мен лично ми прави невероятно лошо впечатление, е фактът, че българските продукти за износ са с пъти по-добро качество, т.е. тук се действа на принципа „нашенците кучета ги яли“. Дали ще са плодове, дали ще е сирене, дали ще са билки и т.н. – има огромна разлика в качеството.

      ПП: Наскоро започнах да правя тирамису, което в България е един ДОСТА скъп десерт. Реших да направя сравнение в това, колко излизат продуктите в Германия и България. Една бутилка ирландски ликьор Бейлис от 750мл в Германия струва около 5.5 евро. В България струва около 13 евро. Бишкоти (италиански, една и съща марка) тук струват има няма 1.50 евро, а в България – близо 4 евро. Маскарпоне (от Италия, същата марка и в двете държави) – тук струва малко под 3 евро, докато в България гони 6 евро. Заквасена сметана 250 гр. тук струва (био ;)) около 50 цента, в България не знам колко. Кафето като цена също е по-изгодно тук. Разбира се тирамисуто определено не е спада към основните продукти, но разликата в цената е едно 10-15 евро, което определено не е малко.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

    Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.