Какво хората търсеха през изминалата година

1285459212_26f62063f9Благодарности за снимката на mhartford

Дойде новата година. Минаха празниците. Време е за малко равносметка. Нека да видим какво хората са търсели и намирали в този блог през изминалите 12 месеца.

Да започнем от ключовите думи по реда на посещения:

  • Всичко свързано с наргилетата и тяхното приготвяне. След като написах няколко статии по въпроса, дискусията стана доста разгорещена и получих линкове от много форум и блогове.
  • Следва търсене за VBox7. Може да си спомняте, че в началото доста пишех за тях, но по редица причини спрях. Изглежда обаче статиите и съветите ми са още актуали, щом посещаемостта е толкова голяма.
  • палачинки – Тук имам само една статия, но странно защо толкова се чете. Изглежда много хора ги обичат, но все бъркат рецептата. И на мен не ми става всеки път.
  • stargate – любим мой сериал. Популярен е и пиша доста за него, затова не се учудвам, че доста се чете. Жалко обаче, че спряха и Atlanstis.
  • Всичко свързано с емоикони за скайп – тук става дума за ония червей дето тръгна в края на 2007. Засичал съм го спорадично и през тази година и явно и други са имали проблеми.
  • Юруков с всякакъв правопис – много се радвам, че хората ме търсят по име. Всъщност най-често пишат „боян юруков“. Якото е, че като се напише „Юруков“ в Google, излизам точно аз, а не няколкото известни личности с това име.
  • Следват най-посещаваните статии през изминалата година:

  • На първо място е „Съвети за приготвяне на наргиле“ Нищо чудно като се има в предвид търсенето горе. Малко след това следват и статиите с видео указания и теста за това колко са вредни.
  • На второ място е „Сравнение на цените в България и Германия„. Това е една инициатива, която остана висяща, защото цените просто полудяха в последните месеци. В интерес на истината забелязвам, че цените в Германия са скочили яко и вече са по-високи от тук.
  • Без изненади следва „Отговори на някой въпроси за Zazz.bg„. Посетителите им са много и всички търсят отговори. Изглежда вътрешните им групи не помагат толкова много, защото посещенията на тази статия не са намалели за последната година.
  • На четвърто място е „Според Google Maps в България … няма нищо„. Постепенно тази новина се превърна в инициатива и доста познати започнаха да пращат протестни мейли. Не знам дали те са имали ефект, но след известно време данните бяха върнати на картата.
  • Следва една от по-общите статии „Поредният мега-хотел в Дубай„. Изглежда хората се радват на шаренкото щом това е на пето място.
  • Статията „Защо моето образование е по-добро“ само за два месеца е стигнала осмо място. Дискусията там стана доста разгорещена и се чуха много интересни мнения. Сигурен съм, че и през следващата година ще и се обръща внимание
  • Като цяло забелязвам, че в най-посещаваните статии за изминалата година са застъпени най-вече тези написали в последните 3-4 месеца. Дори за този малък период на съществуване те са успели да задминат по-старите. В този период започнах да пиша по-малко, но може би по-добре.

    Друго нещо, което трябва да отбележа е, че най-четената страница в целия блог, освен заглавната разбира се, е „Кой съм аз?“. Тя взима цели 3.44% от всички посещения и 50% от всички прочели я отиват на друга страница. Това означава, че напускащите блогът от нея са едва 50% при средни 72% за целия сайт. Това може да означава, че като някой прочете за мен, му ставам по-интересен. Голям фактор за високата четимост е промяната на изгледа на блогът ми. Когато преместих линка към тази страница горе в средата, посещенията му скочиха 3-4 пъти. Все пак това е целта на този блог – да ме опознаят хората и затова си мисля, че това беше важна стъпка напред.

    Ще завърша със сайтовете, които са ми донасяли най-голям трафик през тази година. 11% от хората са отваряли сайта от запазен линк в Любими (bookmark). 41% са го отваряли от търсачки – предимно Google и по-малко Yahoo. Останалите посетители идват главно от следните сайтове в този ред: Свежо, Блогосферата, Мегафон, VBox7, Back2BG, Kaladata и TopBlogLog. Трябва да се отбележи, че Свежо ми донася почти 1/3 от всички посещения от чужди сайтове. В това число разбира се не включвам Google Reader, iGoogle и подобните RSS четци. Получавам и не малко посещения от Русия, защото съм включен по някаква причина в 5-6 агрегатора там. През следващата година очаквам новите блогърски общества да наберат скорост и да получавам още повече посещения от там.

    4 коментара

    1. Хубав разбор, по-хубав от моя. Даже е доста по-хубав. Иначе е интересно да се види какъв е груповият интерес, който води читателите на блогове. Прави ми впечатление, че е имало голям интерес към наргилето 😀 . Я виж, мен как ме намират http://www.google.bg/search?hl=bg&client=firefox-a&rls=org.mozilla%3Aen-GB%3Aofficial&hs=bNr&q=%D0%BA%D1%83%D1%80%D0%B2%D0%B8+%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%B8&btnG=%D0%A2%D1%8A%D1%80%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0%B5&meta=
      това е последния бисер, но предполагам, че човека е останал разочарован 😀

    2. 🙂 Aaaa, това е велико. Всъщност, не е толкова лошо – сега домейна ти е добре подготвен за продажба на сутеньорите в България. Пускаш един ценоразпис и телефон и си готов. Всъщност това е пореден пример за проблемите в търсачките. Дано подобренията в т.н. нов интернет оправят нещата.

    3. Честита Нова Година! Дано те откриват по още 1000 важни думи хората.

      Между другото, много интересен анализ – харесаха ми цифрите, данните, процентите.

    4. Благодаря за пожеланията. В интерес на истината не съм сядал да правя сериозен анализ отдавна. Просто отворих G Analytics и преписах нещата. Сега си сложих един SEO инструмент и ще прегледам по-подробно как вървят страниците и ще сравня видяното със статистиката там. Всъщност имаш ли представа колко е стредния bounce rate за блоговете, които списваш?

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

    Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.