Новия ми телефон – LG Viewty

img_8996

Всъщност вече е на 3 седмици, но реших да го разуча малко преди да пиша за него. Определят го като камерафон, т.е. втората му основна цел освен говорене, е да прави снимки. Затова и има 5 мегапикселова камера, прекрасен начин за преглеждане на снимките и възможност за снимане на видео с 120 кадъра в секунда.

img_8991

За човек като мен, който прави страшно много снимки, телефона е идеален. Фотоапарата има куп настройки като баланс на белия цвят, ръчен фокус, макро режим, добра светкавица, смяна на светлочувствителност и отделен бутон за смяна на режими. Една от най-добрите екстри е, че може да се снимат панорамни снимки, една от които може да видите по-долу. Направена е на един хълм над Ракитово (между Велинград и Батак). Фотоапарата си има и доста недостатъци. Въпреки, че е 5Мп и има светкавица, на тъмно снимките стават лоши. Също така не може да се махне звукът за щракане при правене на снимка или клип. Не на последно място, когато се промени една настройка, ненадейно няколко други се сменят и трябва една по една да ги търся. Пример за това е панорамния режим, след който големината на снимките се връща на 1 мегапиксел. Ето няколко снимки в различни режими. Дефектите на дневната снимка горе вдясно не са от телефона – просто прозореца на последния етаж на хотел Плиска беше много мръсен.

p131208_2246_450p231208_100102_450
p241208_163101_450Снимките може да видите и във Flickr

Останалите функции на телефона също са доста добри. Най ми допада факта, че няма никакви бутони, а доста добър сензорен екран. При докосване се чувства леко вибриране и така се усеща почти физически контакт с клавиш. При писане на sms-и или бележки може да се използва доста удобна клавиатура от типа на тази в iPhone. Това означава, че може да се пише с две ръце, а не с показалка, като при повечето подобни машинки. Единствено не успях да разбера, защо само там се появява – на други места, като при писането на имена и адреси в контактите или добавяне на среща, ми се налага да използвам клавиатура като тази на всички телефона – с 9 бутона. Иначе смяната на езиците на писане и откриването на специални знаци е удобно.

Друг голям плюс, който не подозирах, е гледането на клипове и филми. LG са се справили прекрасно с екрана и картината е кристална. Написах кратък скрипт за Linux, която позволява много бързо да прекодирам клипове, сериали и цели филми на формат, подходящ за телефона ми. След това ги прехвърлям на компютъра и мога да ги гледам без проблем на слушалки в автобуса на път за работа – 45 мин. са предостатъчно време за един епизод. Екрана е 3 инча широкоъгълен, което за филмите е идеално, защото не се губи място отгоре и отдолу. Сега съм си взел 2 Гб карта, но разбрах, че може да работи и с 4 и ще се уредя с такава – разликата е 3 евро в цената.

Единственото, което ми липсва е календара. И тук има, но не е толкова удобен, колкото на стария ми PDA. Знам, че е нормално, защото този телефон не е направен за бизнес, но все пак. Справям се де – не е проблем, а и знам, че ще му свикна. Програмата му позволява синхронизация с Outlook и, разбира се, няма версия за Linux. Иначе телефона има режим за usb mass storage, което означава, че всеки компютър може да го разпознава като usb стик. Плюс е, че се зарежда и през usb кабела, но е минус, че от LG не са се включили в инициативата за приемане на общи портове за всички телефони и не са използвали стандартния miniusb.

Пълното технически описание може да намерите тук. Ето и прегледа на характеристиките по CNet. Тук може да видите и как изглежда интерфейса:

43 коментара

  1. Усещам, че се хвалиш май 😉

    Аз отново ще си взема Сони Ериксон от дабълю серията, просто имам различни нужди и разбиране за готин телефон. Вече го поръчах, чакам го да дойде.

  2. Хвалим се естествено 🙂 То аз за малко да не си го взема въобще, но стария много започна да ме изнервя и реших да го сменя. Иначе телефоните вече пасват толкова специфично на всеки човек, че няма да се учудя ако в един момент не може да си ги поръчваме с конкретен хардуер и функции както лаптопите.

  3. Това с някаква операционна система ли е ( Windows Mobile, Symbian, etc ) или с нещо собствено на LG ?

  4. Някаква тяхна собствена е и базирана на Flash. Затова може да се правят интерактивни анимации и да се слагат като фон. Пример за това е онази рибка, която се вижда горе във видеото.

  5. Превключи телефона в безшумен режим и тогава виж дали камерата не работи без „щракания“.

  6. Пак има да я вземат мътните. Това е една от най-големите глупости. Могат само да се сменят мелодийките за щтракане. Сега ми хрумна, че може да изтрия файла със звука, но най-вероятно ще е заключен като системен. Много тъпо.

  7. Тъпо …
    Дали не може да му зададеш някакъв друг файл (твой)?

  8. взех си го преди 4 месеца и общо взето съм доволен. камерата не я използвам много, но от време навреме му качвам по някой филм и книга. намерих преди време сайт с доста свободни приложения и игрици и си качих някои работи. не знам дали знаеш, но можеш да си купиш допълнително блутут джипиес приемник. преди време преведох една публикация, относно това как да се снабдим с нови теми, ако искаш хвърли и едно око, в случай, че трите теми, с които идва телефона ти омръзнат

  9. забравих да спомена, че мернах някъде упътване как да се премахне дразнещия звук на камерата, виж в гугъл няма начин да не го намериш

  10. @Марин – и това ми хрумна – да сложа файл с кратка тишина. Не съм ги пробвал обаче, а и не е добро решение. Ще работи, но е hack.

    @roc3n – това за GPS-а е яко. Последните няколко дни се чудя даже да ли да си взема един дето е колкото ключодържател, но струва около 80 Евро и трябва да ми го носят от Англия. Не знаех обаче, че има програма за GPS за Viewty. Трябва да потърся. Намерих и няколко форума специално за този телефон, които са доста активни и има доста съвети. Още не съм ги разгледал обаче. Сигурно там ще има инфо за щракането. Забелязах нещо за синхронизация през Linux, но не се вгледах.

    Впрочем забелязах, че във Flicker има само стотина фотографа, които снимат с този телефон. Интересно ми стана, защото там се качват десетки хиляди снимки на ден.

  11. батерията прави фалове, не знам дали си го забелязал, но ако слушаш половин-един час музика, специално при мен, всичко е ок и батерията уж е пълна, а само час по-късно се изпразва, като междувременно започва да грее. интересното е, че това се получава понякога и с филмите, но само понякога. простото изключване и включване на телефона не помага. най-добре е да го изключиш и да отстраниш батерията за няколко минути и след това да го включиш отново. не знам на какво се дължи това, но знам, че не съм единичен случай и друго решение на проблема, доскоро, не беше намерено. дано с твоя не е така, но не е лошо да го имаш предвид.

  12. Сякаш не ми не се е случвало. На стария ми телефон батерията беше много зле и тази сега ми се струва, че трае супер дълго. Като слушам често музика ми издържа около 2 дни. Без музика и много разговори не знам колко, защото не ми се е случвало досега.

  13. Здравей. Харесала съм си това LG, но ме интересува дали поддържа българско меню…?

  14. А имам и още един въпрос. Телефона нали не е само мъжки, става и за дамите?

  15. Успокоих се 😀 А понеже виждам, че вие доста разбирате, ако може да ми дадете съвет, стига да не съм много нахална. Понеже ми предстои абитуриентски бал и искам снимките ми да са хубави, та се колебая между LG-то и един дигитален фотоапарат, те са горе-долу на една цена. Но пък повече ми се иска да си взема телефона, защото един вид е 2 в 1 (телефон с много дбра камера). фотоапаратът е SONY DSC-T2P . Ще съм ви много благодарна, ако ме насочите кое е по – добре да си взема.

  16. Ако искаш да правиш снимки на бал, определено си вземи фотоапарата. Никой телефон не може да се сравнява и с по-лошите фотоапарати. Предимството на този телефон е, че яко се разглеждат снимките и клиповете могат да се качват директно в youtube (ако имаш мобилен нет). Фотоапарата обаче има оптика, която не може да се компенсира. Телефоните почти нямат оптика, а от нея зависи почти всичко.

    За да ти дам пример, ето разликата в снимките. Този албум тук е със снимки, които аз съм правил с телефона си. Това е най-доброто, което можеш да направиш с него + малко обработка. Този тук пък е с такива от близък модел фотоапарат.

  17. Юруков, може ли да се направи разпознаване на кирилишки текст при писане с пръчката?

  18. @koko – въобще не е бърз, но може с 4Г да работи. Мисля, че това е максимума. Иначе колкото повече е паметта, толкова помалко батерията държи.

  19. имали някакви проблеми и недостатаци :П искам да си жзема такаф и …. искам малко инфо 🙂

  20. Боян Юруков може ли да те помоля ако имаш диск за usb-то, защото мен ми го донесоха без диск (нз защо :|) и компютърат ми неможе да го намери, а ми трябва ако имаш ще сам ти много благодарен ако ми го пратиш по е-мейла или по скайп.

  21. @koko – прочети статията горе и коментарите. Описали сме ги добре.

    @Sami – пробвай от сайта на LG да го вземеш, макар, че навигацията им е толкова отвратителна, че няма накъде. Ето тук го има също, но не гарантирам, че не е чист софтуера. Провери го за вируси преди да го разархивираш/инсталираш.

  22. за съжаление в сайта на Lg немога да намеря абсилютно нищо 😀 а от онзи сайъ изтеглих няколко, но иска парола за да ги разархивирам 🙁

  23. здравей.. имам телефона от месец и нещо и искам да те питам някои неща .. първо – може ли всеки човек да ми звъни с отделна мелодия и снимка защото аз не намирам така финкция .. и второто – когато гледам клипче на телефона не мога да го пусна да е на цял екран а го гледам на малък .. мерсии предварително

  24. @Nevi – първото може – прави се от профила на всеки потребител. Разчети се из ръководството – там е описано как става, че малко е скрито. За второто – като пуснеш клипче има един бутон за цял екран. Или бутон беше, или някъде из менюто.

  25. ръководството го четох нчколко пъти и не мога д аго намеря и др хора които го имат съсщо ми казаха че не го намират ако мойеш да ми кажеш точно къде .. а за клипчето натиснах всички копчета и всичко в менюто пробвах нищо не става .. ;д

  26. @Nevi – като обработваш контакт, от менюто долу има възможност за сменяне. За жалост трудно се намира. Пробвай да отвориш някой номер за да го промениш и после да се върнеш на целия профил – тогава се показва. За видеото сега не се сещам. Ще видя довечера на телефона на приятелката ми.

  27. ок надявам се да ми отговориш много скоро защото много ми трябва 🙂

  28. Здравей, исках да те попитам от къде може да се регулира силата на звънене, защото според мен звъни слабо или аз просто съм започнала вече да не чувам 🙂

  29. @Nevi – отиваш на контакти, после избираш контакт. После Edit и точно след Email и групи е полето за снимката.

    @nana – опитай да си настроиш профилите – там има поле за сила на звънене и сила на звука при говорене.

  30. Здравейте!Питах се на това чудо може ли да му се инсталира джипиес или не става!?Ако е възможно-как да го направя?Зарибих се с този модел и ще си го купя ако стане.Благодаря предварително!!

  31. @jorkobs – доста хора се чудят за това и не е много ясно. Май има пробвали, но не им работи. Има значение и кое viewty имаш в предвид, защото явно има няколко телефона, които се наричат така. Все пак само KU990 е официално viewty и има специална операционна, на която май не може да се инсталира нищо. Така гори да вържеш GPS през bluetooth, пак трябва да работиш през Google maps с постоянно включен интернет. Дори тогава обаче не е сигурно, че ще засече нещо.

    Все пак тук някой е пуснал нещо, но не знам дали е истинско:

  32. Здравейте! Имам този gsm вече наколко години и въпреки че ми създава проблем с батериите които купувам често си го използвам още.Вече съм с уwin 8 и не мога да сложа диска ,който имам за да котролирам от компютъра -контакти и съобщения или пък да си качвам музика.Въпроса ми е дали знаете някоя програма ,която да ми е в помощ от компютъра

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.