Целта на днешния протест в моите очи

Видяхте какво се случи днес. Показаха се много снимки и клипове на журналисти и потърпевши. Чухме най-различни анализи и обяснения и от двете страни на полицейските палки. Изговори се много в мрежата и се чуха всякакви предложения и теории. Всички може да видите в Свежо – първите три страници днес бяха пълни с такива. Това обаче, което не се чу съвсем е защо въобще го правим. Имаше много различни мнения и ми се ще да обобщя.

В тази статия ще говоря (относително) накратко за няколко неща:

Този протест беше качествено различен от всичко, което сме виждали досега в България. Тук нямаме формални организатори, а всичко тръгна от мрежата. В интернет се насъбра недоволство и съвсем обяснимо то се изля на улицата. Затова нямаше хора, които да ораторстват на площада, нямаше партии, профсъюзи, политически искания и познати лица в медиите. Това обърка всички. Така не може да се сочи с пръст, да се обвиняват икономически кръгове, да се търси политическа окраска или което и да е от познатите ни неща от последните близо 20 години.

Какви бяха исканията на хората на площада? Не бяха един или два. Всеки от тези няколко хиляди имаше собствена болка в сърцето – от студента, които не е искал да му се налага да емигрира (и полицая пред него му е казал „ми бягай, кой те спира“), през майките, които искат бъдеще за децата си, та чак до пенсионерите, на които им е писнало да ги лъжат. Всички искат промяна – това е ясно. Тази промяна обаче не става чрез смяна на правителството с някакви други! Не, тя става с промяна в отношението на управляващите. Почти всеки политик може да управлява еднакво добре/зле. Вярна е приказката, че всички са едни и същи. Целта на този и всички протести от сега нататък ще е да ги научим, че има някой пред парламента – че не са сами в държавата. На всички тези отвън им е писнало и ги е грижа. Някои за децата, някои за природата, други за бизнеса, а трети за правата ни. Никой не иска смяна на този с онзи депутат, а обществен натиск върху който-и-да е-там дето гласува вместо нас.

Затова няма единни искания – защото медиите и управляващите искат нещо конкретно – „оставка“, „преговори“, „пари“ или „власт“. Това бяха исканията досега на протестите. Ние нямаме такива искания. Ние искаме някой да си върши работата (много) по-добре. Затова този протест днес е, а и следващите ще бъдат „граждански протести“ в най-пълния смисъл на думата – защото на площада нямаше тълпа от хора, а група граждани – всеки със своите искания (плюс някой и друг скинар).

„Граждански протест“. Днес се използва много този израз. Какво всъщност е това? В този блог съм се опитвал винаги да давам малко по-различен поглед над нещата – този на човек учещ в чужбина и полагащ огромни усилия да не се отчая от България. Много мразя израза „Как е в Европа“, но тук ще е полезен. Уча в Германия. Преди около 3 години имаше масови протести в Хесен относно студентските такси. Студентски организации се събраха (през интернет), започнаха масови митинги и се стигна до боеве с полицаите. Накрая дори блокираха всички тунели и цялата работа на огромната централна гара на Франкфурт и всички улици наоколо (гарата е колкото новия терминал в София). Това е граждански протест – група граждани упражняват обществен натиск върху самозабравило се правителство. Това видях днес в София и това ще видим утре.

Тук биха последвали въпросите, който видях многократно в коментарите днес – какво разбирам аз като съм на 2500 км. от България от исканията на хората? С какво помага въобще един виртуален протест? Бихте се учудили колко информация получавам в последните два дни и доколко съм наясно със събитията. Но не е в това въпросът. Въобще даже. Този протест е на индивидите. Няма водеща фигура, няма конкретни организатори – просто облак от хора, които ги е грижа, помагат с каквото могат и не се взимат много на сериозно. В предишната статия обясних как след подкрепата ми за протеста, помогнах със сайта за виртуалния протест. Интересът беше небивал. Стигна се до там, че днес прекарах няколко часа само в оправяне на сървъра. Това е моят принос – помогнах да стане и да не спре сайта плюс малко реклама. Вече кой какво намира там е друг въпрос. Някои се радват, че символично ги има като картинка пред парламента (всички 35000 от тях). Други дават мнението си в блога. Трети пък намират много полезна информация за организацията и протичането на протеста. Днес там ще намерите и указанията за протеста утре. Въобще тази идея прерасна в нещо повече от просто някакъв текст и едни картинки. Също както всичко друго в българската мрежа – от лаф в блогове и форуми, до бурни протести по улиците.

Точно защото не съм в София обаче, не мога да ви призова да отидете утре на протест. Нямам моралното право, защото подкрепям само морално протеста. Видях какво се случи днес. Може би ще се случи и утре. Все пак ако решите да отидете и да покажете, че днешните събития не са просто прищявка на група пияни студентчета, бих искал да добавя две-три неща към указанията на организаторите:

  • Протеста ще е седящ и затова се подгответе да седнете. Вземете си топли дрехи и нещо за сядане (торба, кашон). Когато всички хора са седнали, ще изглеждат първо повече и второ по-малко опасни, но едновременно с това и по-стабилни и непоклатими. Така когато подривните елементи скачат, ще се открояват и ще е по-лесно да се отстраняват.
  • Ако видите някой да напада полицията и ви изглежда като скинар, футбулен хулиган или просто маскиран идиот, отдалечете се от него/тях. Така ще оставите групичката на подстрекателите отделени. Кажете на полицаите да ги махнат от там или се обърнете към охраната, ако виждате такава. Не им подражавайте – знайте, че те целят само да спрат протеста и да потъпкват усилията и целите ви на този протест.
  • Не се дръжте агресивно с полицаите. Някои са големи простаци, но и доста от тях си вършат просто работата. Ако се стигне до бой, нека те да са го инициирали, а не вие. Така или иначе всичко ще бъде записано на камера и ще е в нета след час.
  • Не скандирайте политически лозунги. И аз съм на мнение, че един добър вариант е правителството да падне, но не искам да го налагам на останалите. Ако това се появи на плакат на протеста обаче, всички ще скочат, че има политически мотиви. Номера е да не могат да се хванат за нищо за да злословят.
  • В крайна сметка от всичко най ми хареса колко нелепо звучаха всички изказвания на политици, полицаи и медии. Никой си няма бледа представа какво се случва! Всеки прави някакви обвинения, опити за манипулация и дезинформация на обществото. Проблемът е, че обществото беше на протеста или познава някой на протеста. Обществото си има вече и интернет, а в интернет се видя всичко – снимки, клипове, блог статии, побоища и разкървавени деца. На този етап гледаме телевизия само да проверим дали медиите са решили да премълчат фактите. Нищо повече.

    Накрая искам да благодаря на Superhosting за подкрепата по сайта. Имаше голямо натоварване и много помогнаха. Утре ще е отново на линия и ще съдържа актуална информация от протеста. Дано да няма толкова проблеми на площада, колкото днес и да се чуе все пак гласът на гражданите вместо щитове и палки.

    Допълнение 15.01 14:00

    Ето и отвореното писмо на майките и бременните жени към парламента. Ще се опитам да го кача и на виртуалния протест. Дано да протеста да има ефект, за да не знаят децата им за какво толкова сме скачали пред парламента.

    Допълнение 15.01 15:00

    Утре протеста продължава в същия дух.

    145 коментара

    1. Pingback: Боян Юруков
    2. Pingback: yurukov
    3. Pingback: Боян Юруков
    4. Много ми хареса този пост, изразява точно онова, което се опитвах да си формулирам за себе си. Благодаря за сайта и за навременната информация.

    5. Днес бях засипан от информация, както вярвам и много други. Седнах на тихо и реших да я подредя в главата си заедно с усещанията, които получих „от кухнята“ на протеста, както се казва. Реших да споделя мислите си, защото 1. затова е блогът ми и 2. защото явно има остра липса на такова разяснение. Не знам дали някой друг, които под една или друга форма участва в протеста, ще се съгласи с мен. Надявам се само статията да помогне на объркването, за да тръгнат по-добре нещата. Ако не – здраве.

    6. Страхотен пост!

      И огромна благодарност за възможността морално (поне) да подкрепя гражданския протест и с присъствие в интернет! Утре пак съм там!

      Лек ден + изненадващ трафик (макар и идея да си нямам как се съчетават двете в подобна ситуация):)

    7. Поздравявам те за всичко което правиш и съм съгласна с по-радикалните ти виждания, защото в някои области положението е нетърпимо! Смелост и кураж!

    8. Браво човек!
      Много се радвам за възможността да изразя протеста си виртуално, защото съм инвалид, живея в провинцията и имам малко дете за гледане!
      А идеята протеста да е седящ е просто гениална!
      Да видим какво ще стане днес. Вчера организацията не бе на ниво и за това се получи така с тия разярени футболни запалянковци които искаха „кръв да се лее“.
      Организация му е майката! Успех!

    9. Pingback: pipe.bg
    10. Продължавайте смело напред , провокоции винаги ще има. Докато има комунисти може да се очаква всичко- Нали знаете :Не човек, а желязо( демек-бетонна глава).Но е добре да се изолират анархистите-снимайте ге в лицата и ги публикувайте послердайте ги и в полицията. Да видим после как ще се оправдават,че не знаятркои са провокаторите.
      Смело напред- градите вашата нова България!

    11. @Деница – Благодаря много. Това за трафика наистина беше изненадващо. Днес между 5 и 8 ми спря сайта, заради многото посещения. Благодаря още повече на Superhosting за бързата реакция. Дадоха ми допълнителни ресурси за да продължи сайта докато се кача на нова тарифа.

      @megi – Всъщност „радикланите“ виждания не са толкова радиклани, защото усещам, че всички ги искат. На този етап е или това, или масово меле, ’97 и Гърция. Все пак се надявам обаче да минат културно нещата, най-малкото за да покажем, че знаем и този начин на обществена политика.

      @Антоанета Тонева – Организацията всъщност е била добре направена, но тъй като на всички им е за първи път, те са разчитали твърде много на полицията и късмета. Днес се надявам да е по-добре. Всъщност то сега започва. Радвам се, че точно хора като вас могат да се възползват от такъв сайт като нашия. Интернет не е вече просто място за лаф – набираме сериозна обществена тежест.
      @ vlado – надавам се този път да стане точно така както казваш. Дано да ги отделят навреме и хората да са спокойни.

    12. Считам,че в протеста участват прекалени идеалисти ,а срещу тях се изпраща опитна жадармерия и армия на които им е обещано че ако разгонят хората няма значение как, ще им увеличат заплатите.за очакваните резултати от протеста са необходими стратези. Наивитетът не помага срещу въоръжените до зъби бекрупулни езуити.Видяхте ,че те прилагат и военна тактика.За постигането на успех са необходими хора с опит и стратегия да организират протеста.Останалото е в обсега на надеждите и мечтите..

    13. Хората с опит са политиците и профсъюзните лидери. Тях ли искате да видите отново начело на протеста?

    14. Поздравления за усилията и съпричастността на автора. Не мисля обаче, че липсата на формулирани цели или определянето им като „някой да си върши по-добре работата“ ще задържи енергията на протестиращите. Пряко съм участвал в почти всички митинги и др. след 10 ноември 1989 г. и смея да твърдя, че ако няма пряка и постижима цел, след три дни няма да има протест, а това окончателно ще демобилизира всички. Защо студентската стачка през 1990 успя, въпреки, че започна точно така – като спонтанен протест срещу лъжата и несправедливостта? Защото успяхме пътьом да формулираме конкретно искане – оставката на Петър Младенов, което да ни мотивира да бъде отстоявано, а с постигането му се наложи усещането за сила, вследствие от успеха. Не давам съвети, споделям мнение… А иначе – трябва да се действа, макар и не винаги с желания успех, за да извадим политиците от лойта им, тъй като за съжаление други нямаме и не можем да излъчим.

    15. Денес Сте още по-добър и от вчера! Написното е кратко, изчерпателно и точно! Съветите са изключително добри, обмислени и много полезни! Това, което виждам днес от репортажите, показва, че има полза от тях!
      Мога да цитирам много от статията Ви, но всички са я чели, такаче е излишно. Казал Сте го точно -искаме промяна и трябва да я наложим ние! Дано протестите наистина да бъдат такива от тук нататък . Тогава ще има успех!
      Не с побоища, с мъдростта на народа ни, ще испеем. Колкото и прословуто да е търпението му, каточе ли има надежда да се събудим!
      Виртуалната Ви помощ е по-реална от всичко друго до сега!

    16. Целта на протеста е ясна…долу правителството,защото превърнаха България в пълен ,,боклук“…Няма смисъл да коментирам,много ми е болно ,че държавата в която живеем се управлява от прасета…не искам да давам напътствия на протестиращите,но идеален пример са протестите в Гърция,макар,че малко прекалиха….http://clip4e.com/play_10_qnuari_1997.htm….Запалете парламента и счупете колите на управляващите…ако имах силата да го направя сама…щах,но нямам ,подкрепете ме! БЛАГОДАРЯ!

    17. BRAVO !
      ПОГРЕБАХ ТЕЛЕВИЗИЯТА БЕЗ ПОчЕСТИ ХВАщАМ ХАЙДУТЛЪКА чРЕЗ ВИРТУАЛНОТО ПРОСТРАНСТВО ПОНЕ ТУК ИМА МАЛКО ИСТИНА!
      ПРЕДЛАГАМ ДА СИ СЪЗДАДЕМ ВЪТРЕшНА НЕПРАВИТЕЛСТВЕНА ОРГАНИЗАЦИЯ ,КОЯТО ДА ИМА ИЗЦЯЛО НАЦИОНАЛИСТИчЕСКО МИСЛЕНЕ МОЖЕМ ДА Я НАПРАВИМ ПО ОБРАЗЕЦ НА ГРЪЦКИ ИСПАНСКИ ИЛИ ИРЛАНДСКИ ПОДОБНИ ОРГАНИЗАЦИЙ чРЕЗ НЕЯ ДОКАЗВАЙКИ СЕ ДА ПРИДОБИЕМ ПОПУЛЯРНОСТ И РЕСПЕКТ ОТ КЪМ НАРОДА ИСКАМ ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА ИНФРАСТРУКТУРИ,КАКТО И КРИЛА В ОРГАНИЗАЦИЯТА ,КОИТО ДА СА ОТГОВОРНИ ЗА ПОЛЕВА РАБОТА ,АКО СЕ СЪБЕРЕМ ДОСТАТЪчНО ЗДРАВОМИСЛЕщИ ХОРА щЕ СТАНЕ.
      СВОБОДА !

    18. Протеста е прекрасен, но както казва portosa трябва да има формулирани цели и срокове, в които да се изпълнят исканията на протестиращите. Иначе, след три дни всичко ще се забрави и ефекта ще бъде същият. Трябва да има легитимни представители, признати от всички – студент, пенсионер, еколог, майка, земеделски стопанин и други, за да могат да предявят общите искания и да контролират и огласяват изпълнението им. Трябва и говорител, който да обявява пред медиите хода на протеста и да предявява исканията ни!!! Успех!

    19. [Свежо] Благодаря, влизах вече и четох това, което ме интересува.

    20. Pingback: Протестът - И референдум е нещо… | БГ Работодател Блог
    21. Pingback: Пак протестирам! | На "ти" с парите
    22. Следя протеста онлайн и съм развълнувана все едно съм там. Най-силно се чуват скандирания като „ОСТАВКА“, „ЕДИНСТВО“, „ВСЕКИ ДЕН ЩЕ Е ТАКА ДО ПОБЕТАТА“, „ПРЕДАТЕЛИ“, „МИШОЦИ“. Радвам се че протеста е мирен и за сега няма ексцесии.

    23. Ивк, това е протест от нов тип за България. Питаш се защо няма конкретни искания, срокове, „отговорници“… Ами помисли малко. Откога говорим, че партиите се самоизолираха и отдавна вече не представляват обикновените граждани, а обслужват интересите на малки групи, обръчи, отделни лица. Затова не те, а гражданите излязоха за да покажат на управляващите, че вече не може така, че е нужна промяна. Защо исканията са различни? Защото нищо не върви както трябва и нещо по-лошо – не се вижда надежда да тръгне. Партии, профсъюзи и т.н. си имат някакъв техен си дневен ред, а ние – наш си.

    24. @gd.bg – Може да прозвучи наивно, но какво лошо има в идеализма. В крайна сметка с него се започват велики начинания. Не трябва да се забравя, че този протест няма за цел да стане бой с полиците (макар че някой точно за това отиват). Протестът е за тези зад полицията. Полицаите са инструмент на властта. За това са създадени, това трябва да са и не трябва да искаме нещо различно. Не не трябва да мислят много, а да изпълняват законите до буква и да спазват заповеди. Точно това правиха на площада онзи ден.

      @Янис – Определено не – техния опит е вреден. Ние искаме ново начало и свежа кръв в дискусията с политическата мрежа.

      @portossa – По принцип се права, но има конкретни искания. При това много. Списъка е дълъг и беше изложен вчера и днес. Може да ги видите тук. Това са подробно описаните искания. Горе аз пиша за духа на протеста и това как тръгна. Това за мен е по-важно. Дали ще се промени този или онзи закон е съществен, но краткотраен ефект.

      @Надежда Хаджиева – Благодаря много. Доколкото ми е известно ще цитират някои от думите ми в предавания. Поне ми искаха разрешение за това заради CC лиценза на сайта. В дългосрочен план ме радва и това, че тези дни скъсихме страшно границата между виртуалния и реалния живот в България. Вече Интернет е солидна сила и всички имаме глас в него.

      @Анна – И това е начин, но после какво? Трябва да има политици. Някой трябва да упражнява властта, а както знаем властта покварва. Много се кефим нещо на Европа, но и тук ситуацията е същата. Разликата е, че тук са успели да изтъкат от активните си граждански позиции каишки на власт имащите и те не смеят да мръднат. Това ни трябва на нас и това е личната ми цел тук.

      @HAIDUTA – Има такива идеи и доколкото ми е известно вече има няколко подобни НПО-та. Мисля, че е най-добре като отминат протестите и хората си подредят мислите в главата, да седнем и да решим коя е най-подходящата форма на представяне.

      @ivk – Както казах има искания и срокове. Дори доколкото знам точно в момента важи едно от тях за горите. Излъчили сме и говорители и в следващите няколко часа ще се появят по БНТ. Иван Бедров пък ми писа преди малко, че ще се опита да ме включи довечера в предаването си по Re:TV. Медийно присъствие определено ще има.

      @Антоанета Тонева – Този път наистина върви добре. По последна информация всичко е мирно и върви по план. Хората са с добър дух и се надявам да го запазят до края на деня. Всички сме с тях.

      @Brave – Много съм съгласен. Когато всичко не е наред, как може да отделиш едно или две искания на такъв протест. Всеки там иска нещо, защото всички са отчаяни по своему.

    25. Здравей, аз съм на 18 г. и също участвам във виртуалния протест. Мога да кажа само едно- крайно време беше. Изключително съм щастлива, че в България, а и в чужбина като теб все още има много млади и дейни хора, които ги е грижа за това, което става в държавата ни 🙂 Мога да ти пожелая единствено много успех във всички начинания и продължавай в същия дух! Поста е наистина страхотен 🙂

    26. Браво! Браво, мишоци! Браво на радетелите за мирни, седящи и виртуални протести! Отново сме на върха на технологиите – правим митинг в нет-а!

      Осъзнавате ли колко сте жалки? Колко страхливи? Колко далеч от случващото се около вас? Интернет, дами и господа, разделя хората, не ги обединява. Седите си тука и плямпорите глупости, а вчера вашите съграждани ги прегазиха бронираните от глава до пети жандарми.

      Ние бяхме там – вашите деца. Ние, още неопитните, още незрелите, още слабите, се опитахме да поправим вашите грешки! Вашият непукизъм, вашата безразличност, вашата липса на вяра, която ни изостави в една страна управлявана от мутри, мафиоти и корумпирани политици.

      Вчера ни сгазиха. Радвам се, че имаше сблъсъци! Да, радвам се! Биха ни с палки, щитове, ритаха ни, тъпчеха ни. Но бяхме там и показахме, че ни пука. Не от Лондон, не от Вашингтон и не от Пекин. Не от анонимността на глобалната мрежа. Ние СЪЗДАДОХМЕ новините, които вие така отвисоко обсъждате. Вандали сме били, хулигани сме били. Футболни фенове или наркомани.

      Ами вие? Всеки от вас си е казвал, ако не на глас, то наум: Ехх, как ми се иска да запалят тоя парламент и всички подлеци вътре. Но не ви стиска, нали? Страх – да не ви счупят главите, да не ви закопчаят, да нямате проблеми в работата, да не стане нещо, което да ви попречи да си изплащате 20-годишния кредит за панелката. А вчера се счупиха няколко стъкла и всички запищяхте колко лоши сме били и как не се правило така, не било европейско.

      Прави сте, не е европейско. Но и ние не сме европейска страна. Ние сме загубен и обезверен народ. Колко сте постигнали досега с мирните си протести? И колко ще постигнете с тази виртуална подигравка?

      Но нека, да щракаш на топло с клавиатурката в интернет е доста по-удобно, отколкото да мръзнеш, затънал в киша, а полицаите да изкарват яда си за 500-те лева заплата с палки върху теб.

      Браво, Българи!

    27. Към Brave:

      Надявам се никога да не го разбирам. Надявам се никога да не се превърна в офис-роботче, което по часовник ляга, става и ходи на работа. Надявам се никога да не достигна твоето „прозрение“ за живота, защото тогава от моето съществуване няма да има смисъл.

      Надявам се цял живот да си остана мечтател и да не преставам да пиша глупостите, в които вярвам.

    28. Опитвам се да следя до колкото мога нещата, които се случват днес. Радвам се, че съветите ви са в действие! Това, че протестиращите са различни групи е добре. Така е видно, че накъдето и да погледне човек, все неуредици и безобразия вижда. По-добре така „неорганизирани“, отколкото организирани под строй, под нечие знаме или „профсъюз“!
      Дано, обаче, бъда правилни разбрана – да искаме оставката на това правителство днес и да скандираме „Всеки ден ще е така, до оставката“ е нереално. Не защото не можемда го постигнем, а защото не сме готови с хора за ново, работещо правителство. Поне аз не виждам за кого да гласувам, ако има предсрочни избори. Да накараме поне тия да почнат да си вършат работата! Да изпълнят конкретните искания на хората, които от вчера започнаха да променят и да създават ново гражданско общество и дано това да продължи така. По-добре конкретното сега, отколкото неясното веднага!.
      Не можем да искаме незабавна смяна на Констиуцията, но поне можем да ги накараме и най-вече Президента, да направят референдум за мажотиратни избори!. Това ще е голяма победа, след което да систематезираме исканията си по неотложност!
      Иначе, избори ще има и какво? Тия се „пооядоха“, герберите са готови за избори – тях ли да храним след това?! Бат’ни Бойко се точи за премиер, но къде ще ни разкарва. На него цяла България не му стигна за софийския боклук, дупките му са криви, че се появяват непрекъснато, колите си карат по вълнообразното Цариградско шосе и какво ли още не… Ами нас накъде ще ни разкарва, защото после и ние ще сме му виновни. Другите кандидати за следващите избори си ги знаем. За тях надали ще гласуват хората вече. Дано са ни отворени очите за последните години!
      Току-що прочетох коментара на Vertigo Болно ми е! Не си прав, момче! Не може да плачеш и да се радваш, че са те били вечра. Те и утре ще те бият, ако свалим тия и дойдат веднага познатите до днес лица! Те са все едни и същи, както и да се прекръстват отцепелите се „независими“ – „нововремци“ и темподобни. Толкова ли си сляп? Аз бях на Диспута на Кошлуков в 272 аудитория в СУ през 89 г. и бях щастлива, че доживях! Дано ме разбереш правилно. Не те упреквам! Само се обръщам към другите като теб – Преди да обърнем колата, да видим има ли път нататък, а не да се тюхкаме после, че не случихме пак . Докога?! Нещата не се решават с бой, а с трезво мислене!
      Ще подкрепям този Протест, доката изпълнят исканията му и съм готова за следващия – общонационален, който да бъде обмислен и организиран от нас – как да прекратим абсурда, който самите ние – родителите на днешните протестиращи, с неоправданата си наивност преди двадесет години, допуснахме. За това трябва да ни укорявате, а не за това, че дне не можем да дойдем всички на площада.
      Успех, младежи!

    29. Vertigo, докато пишех вече кокретно към теб, си прибавил още нещо. Не искам да станеш реалист сега! Времето учи! На твоите години, ако не си поне малко идеалист, занчи си старец по душа. Не искам сега и веднага да го разбереш! Ще те боли, защото идеализмът,се заплаща с болка! Това го знам от собствен опит. Има време, ще го придобиеш. Само не падай духом! Никой не иска да се променяш сега. Само бъди с отворени очи напред!

    30. Благодаря, г-н Юруков, за корекцията, която сте наптавили вчера / надявам се, че не сам в тоа невероятно начинание/. Така наистина могат да се следят коментарите. Поздравляения -за Вас и приятелите Ви. Пловдив е бил винаги най-будния българдки град, не само Градът на тепетата и на художниците!

    31. Vertigo, нищо не знаеш за „моето прозрение за живота“, нито на другите, които пишат тук. Радваш се, че вчера си участвал в малко въргал на жълтите павета, строшил си един прозорец и си крещял на воля каквото ти душа иска. Правилно, много ободряващо и пречисващо изживяване, почти като на стадиона, когато отбора ти води с 3:0. Тук обаче става дума за друго. Викове, крясъци, разбити носове имаше и преди 20 години пък виж докъде я докарахме. Нали не мислиш, че си открил топлата вода? Май не виждаш по-далеч от носа си. Добре, кажи ми като се сбиете с полицията, чупите стъклата и т.н. после какво? Разкажи ми със свои думи, какво би било успех на протеста за теб лично? Нарисувай ми доброто за теб бъдеще и как трябва да се постигне? Не те бъзикам, пробвай се. Виждам, че пишеш интелигентно, значи имаш акъл. Размърдай го малко за нас… как беше… „офисните роботчета“ 🙂

    32. @Vertigo
      Жалки са тези които си крият лицата зад националния флаг и се правят на големи патриоти и защитници на България и провалят усилията на умните способните и отрудените хора, които искат да променят нещата!
      Ти може и да си много радостен че са те били, но радостта ти с нищо не помага, ама с нищо. С това ли показваш, че ти пука. Пука ти за какво или пък за кого? Едва ли можеш да си отговориш…
      А ако някой не излиза на улицата ти не можеш да не се съгласиш с това, защото всеки човек има право на ИЗБОР. Ако ли пък искаш да накараш хората да излезнат масово , едва ли с твоите прояви (дето те правят радостен) ще ги накараш, а НАПРОТИВ!

    33. Страхотни идеи! Напълно заслужаваш да те канят и в телевизионни и в радио предавания. Млад човек, който е така всестранно развит! Благодарение на сайта за протеста сега мога едновременно да работя/гледам телевизия/тъпча се като прасе и да протестирам както подобава на един прогресивен млад човек! За кво да се разкарвам до парламента, най-много някоя палка да отнеса от зверовете полицаи, дето се осмеляват моля ти се да удрят хора които най-безобидно ги замяргат с пиратки! В каква държава живеем, питам аз! Намирам за много добре хора отвън да дават идеи и акъл как да оправим държавата. Ние тука сме тъпи и прости, то се знае. Незаменим е погледа отвън. Затова предлагам ние пък българите, за баланс, да започнем да протестираме виртуално относно проблемите на Уганда, Ботсвана, Никарагуа. Тази идея ще революционализира протестите като цяло. Ще можем да протестираме дори относно проблеми на Марс и Луната без да сме стъпвали там и така ще сме щастливи че сме изпълнили теранския си дълг.

      Нови идеи които предлагам за следващите дни на протестите:

      1. Бого (на него вярвам безрезервно, другите елитни да не се обиждат) да си сложи специална шапка с джипиес транспондер и така да се обновява в реално време информацията за шествията и протестите в гугъл да речем. Дори може обратна връзка – тези в интернет с цъкане на мишката да насочват тълпите в желана за тях посока – все пак едно е да си в САЩ, Германия, ОСТРОВА, и съвсем друго е да си тълпа на мястото на събитието. Много ясно че първите са много по-начетени и знаят по-добре откъде трябва да се мине дори!

      2. Наложително е някой да запише на диск революционни песни които да се пеят за повдигане на духа!

      3. Следващото правителство да е изцяло от блогъри. Блогърите са млади, умни, каймака на нацията така да се каже. А и трудно може да ги съблазниш и корумпираш – почти не карат коли, а колелета. Скъпите апарати с гигантски обективи за снимки на кокичета вече си ги имат. Задружни са – един като се изкаже и всички го подкрепят – квалифицираното мнозинство е сигурно!

      Нека промените започнат сега!

    34. Когато в кошера болестите са много(акари и други болести) пчелите напускат кошера и го забравят, колкото и да е хубаво мястото. Според статистиката България са я напуснали над 7 000 000 българи. Има и друг лек, да се доверим на младото крехкото което сега тръгва към живота. То е нежно и сякаш едва едва живее, но намира пукнатината и си проправя път. Старото е твърдо и не се огъва троши се. Младото израстнало на пътя повдига бордюра и разцепва асвалта, само трябва да се полива. Юруков ти добре поливаш, редовно и не прекалено. Продължавай момче, ще успееш.

    35. Ех, mname.org , Защо не си напишеш името, умнико?! Сложил си си и „org“, дори! Мога си си го тълкувам, както ми е удобно, нали ,чета, че тъпчеш и като прасе -думите са твои!
      Когато гроздето е високо, за такива като теб е кисело!Стига ти токова внинание! И него не зслужаваш!
      Този сайт ни е нужен, за да видим до къде сме и как ще стигнем. Надявам се, такива гласове д си останат единици. На Джако ми се иска да кажа,че е много прав, но дано не гледа само наглед старото. Човек може да си запази младежкия дух и съчитан с енергията и волята на младите и опита на „Парен,каша духа“, да направим това, което всички искаме. Все едно къде се намираме в момента, важното е тук в България,да направим да ни е по-добре. Затова по-добре помощ от тия, които не са я загърбили, отколкото от „умниците“, останали тук.

    36. [i]България след своето освобождение от османско владичество не е свободна, а освободена страна, българите не са свободни, а освободени.[/i]

      Стоян Михайловски го е казал, ако не ме лъже паметта.

      Ще започна с този цитат своя отговор, защото той лежи в основата на всичко, което се е случвало с нашата България след Освобождението и всичко, което се случва в момента. Всеки народ, когато насила е изтеглен напред в историческото си развитие, страда. Може да има достъп до хай-тек играчки, може уж материално да е по-добре, но за съжаление, не компютърът те прави осъзнат гражданин, а онова в главата ти. И докато “освободителят” може да модернизира пътища, да прати индустрията с десетилетия напред и да снабди народа с невиждани дотогава технологични чудеса, то за него е невъзможно да присади “мозък” или “съзнание”.

      На България два пъти й е подарена свобода – веднъж от османското иго, веднъж от комунистическия юмрук. Ние не сме платили за нея с нищо. И тъй като някои веднага ще посочат Априлското въстание или Батак, аз веднага ще им отговоря, че Априлското въстание е било неорганизиран фишек (макар да се прекланям пред идеите на хората зад него), което е включвало по-малко от десет процента от територията на страната, а Батак си е било чисто и просто клане, което дори бледнее пред подобни случаи в редици европейски страни. На наша територия не е имало големи въстания, дори бунтовете са били рядкост, за неща като всенародни надигания срещу робството няма въобще да отварям дума. И докато във Франция са горели барикадите и обикновените французи са щурмували Бастилията, нашите деди са кланяли глави пред бейове и паши. Но хайде, Франция е далеч, ще кажете, да видим съседите си. При тях броженията са били чести, многобройни и в крайна сметка те са видели собствената си свобода и независимост доста по-рано.

      Накрая се случва така, че Русия вижда своите интереси в региона и докато млати вече грохналата империя на султана, пътъом освобождава България. Няма да говоря за смешната политическа ситуация в страната след Освобождението, ако се интересувате, прочетете “Строители на съвременна България” от Симеон Радев. Оттогава досега България е имала точно един свестен политик и неговото име е Стефан Стамболов. Свършва заклан като прасе из софийските улички. Край на историческия анализ.

      Пренасяйки се в днешни дни, отново виждаме подарена демокрация. Сигурно сме единствената страна от съветския блок, която дори не е гъкнала срещу Москва. Едва ли е нужно да напомням за потопената в кръв Унгария или за Пражката пролет в Чехословакия, където държави доста по-близо до СССР се опитват да възстановят либералните режими. През `89 Съюзът дава фира и България от няма накъде решава да става демократична държава. За съжаление, българинът забравя да смени политическата върхушка и единствената реална промяна е кратък преход от червено към синъо. По времето на този преход, тарикатите, които ни управляват, просто превръщат тоталитарната си, основана на брутална сила власт към по-прикритата икономическа доминация. Те изкупуват земите, предприятията, източват хазната, създават всякакви финансови пирамиди (най-известната, разбира се, е банковата) и съвсем скоро отново имаме послушен и беден народ. Защото е трудно, когато храниш жена и две деца, да мислиш за революции и тем подобни “глупости”.

      И какъв е изводът? През 1878 г. идват едни хора и ни казват: вие сте свободни! УРА! През 1989г. същите хора си отиват и казват: вие вече сте демократична държава! УРА! За българинът обаче “свобода” и “демокрация” са празни думички, той не ги е печелил, а даже е съмнително дали въобще ги е искал. И днес виждаме изродените форми на тези ценности – свободата да вършиш престъпления ненаказуемо, да крадеш, да измамничиш, да лъжеш нагло и накрая никой да не ти търси сметка.

      Обикновеният човечец всекидневно се сблъсква с нередностите в държавата, с корупцията, с ужасните условия за живот, но очаква да се случи като едно време – я Царя, я Бойко, я братушките или хамериканците, я от Европейският Съюз да дойдат, да позаметат, да сложат умници в парламента и да кажат: вие сте развита и правова държава! УРА!

      Е, съжалявам, авантите свършиха. И защото свършиха, на 14.01 аз бях пред Народното Събрание и протестирах. Протестирах срещу унищоженото ни образование, което ражда ампутирани души, срещу отчайващото ни здравеопазване, срещу бетонните площадки, в които се превърнаха планините и морето ни, срещу перачниците на пари в Студентски Град, срещу изкуственото съсредоточаване на хора в офис-центъра София, което смачква българското производство, срещу липсващите механизми за борба с коруп..не, срещу липсващите механизми за борба с каквото и да е, срещу безразличието и арогантността на целия ни “елит”, срещу мазните физиономии на лъжци и далавераджии като Р. Петков, Р. Овчаров, А. Доган, С. Станишев и десетки други, срещу целия шибан заговор, който ни превърна в едно малодушно стадо овце, вкопчено в следващата заплатка и поредната порция илюзии за светло бъдеще.

      И не знам за вас, но тези неща ме правят бесен. Не, не искам да протестирам мирно, не искам седящи протести. И виртуални не искам. Не искам да опънем по едно картонче пред Парламента и да си четем книжки, докато лидери на изкуствени патриотични организации се дерат по мегафона как се ограничават от насилието и искат културен протест. Ако зависеше от мен (явно за щастие не зависи ), нямаше да замеряме със снежни топки полицията, а щеше с огнехвъргачки да сринем парламента, президентството, тузарските барове, дискотеки, казина, лъскави хотели и всяко друго свърталище на подкупни задници, които във всяко начинание виждат единствено собствената си облага.

      Вярвам, че мнозина от младежите, които бяха смачкани на 14-ти, са се чувствали по подобен начин. Може би не сме прави, може би това не е пътят, но вие, нашите родители, никога не сте ни показали по-добър..

      Писано специално за [b]Brave[/b] и [b]Надежда Хаджиева[/b].

    37. @Vertigo
      Отговорът ти е достоен за уважение. Казвам го без абсолютно никаква ирония. Ти си наистина много интелигентен младеж. Ако беше глупав, всичко щеше да бъде много лесно – оплюването ти беше в кърпа вързано. А сега какво? Ние, вашите родители, не сме ви показали по-добър път. Ти си адски прав. Нашето поколение, в голямата си част, успя, не само да опропасти държавата /чрез кражби, корупция,беззаконие,бездушие,скодоумие,…/, но и да опропасти едно цяло поколение /чрез сриване на образованието, морала, тоталната липса на добрия пример/. Да се изжинявам от името на едно цяло поколение няма смисъм, пък и полза никаква.
      Но ти си прав и за друго – насилието и агресията не са пътя. Затова търсете ИСТИНСКИЯ ПЪТ – въпреки болката, въпреки разочарованието. Наистина, много по-трудно е да го намерите сами, без нас, или дори въпреки нас, но дано успеете. В противен случай следващото поколение ще обвинява вас, така както вие сега основателно обвинявате нас.

    38. КЪМ VERTIGO Браво!Браво!Браво! Не разбирам защо хората не са съгласни с мнението на този потребител,след като само нашето поколение може да се изправи срещу правителство и то ефективно??? И наистина искам да кажа,4е този виртуален протест е просто една голяма глупост,само докарва пари на сайта…колкото пове4е протестиращи ,толкова пове4е пари…..Браво на българите…боклуци-най страшни…

    39. @Ана, и на мен ми хареса отговора на Вертиго. Но ти явно не си наясно с „печеленето на пари от Интернет“. На този блог има 4 Гугъл-реклами, които едва ли плащат и 10% от текущите разходи. На сайта за виртуалния протест няма никаква! А той самият струва пари, поне като хостинг. Не се брои времето за създаване, нито знанията и идеята. Моля те, не хвърляй такива обвинения!

      (Другото е, че бях и на протеста, но и в сайта влизам – от къщи и от работа. Мога да отида на работа в удобно за мен време, е, вярно – прибирам се по нощите, но какво от това.)

      @Вертиго, не само си прав, но и чудесно си го казал. Наистина с годините тестостеронът май намалява и ставаме по-лениви… И по-обвързани с моментните неща. Но като си спомням поведението на моите родители и на тяхните родители (дядовците ми) – когато тези хора бъдат извадени от стандартния им живот, става страшно. За съжаление това е вярно само за единици от народа ни. Преди се оправдаваха с липсата на информация. Наистина – тук беше (и е) така – дори да се случи нещо значително, всякаква информация се потулваше или трансформираше в неясни слухове. Сега точно интернетът ви дава защита от тези манипулации. Не че и той не може да се използва, като всяко човешко творение, за мръсни цели. Но изборът тук вече е съвсем личен. Както и способността да се отсява информацията. За теб това е естествена среда, но за по-старите не е. Не го отричай.

      Дерзайте! Колкото мога, ще помагам.
      И не се настройвайте един срещу друг, всеки прави това, което е по силите му/й. Важното е, че е в същата посока. Виртуалният протест не отнема нищо от реалния.

    40. А на теб може и да не ти е ясно,но съвсем ясно се вижда,4е името ми е написано с две,,НН“и освен това в подобни сайтове пари не се изкарват само от реклами!!!!!!!
      @Ирина

    41. @Вертиго, още нещо. Някога, по време на т.нар. партизанско съпротивително движение тактиката на комунистите е била да изкарват в първите редици младоците – гимназисти и студенти в начални курсове. Това е било и при уличните протести, и при партизанските акции. В прав текст ми го каза един от първите партизани (по-точно по-малък брат на един от тях). Дори направи обобщение, че в партизанските акции винаги са оцелявали зрелите комунисти. Почти каза, че целта им е била да бъдат жертвани млади животи, за да се разбуни обществото. Независимо, че съм вярваща християнка, ще ти напомня и това (по памет): „Не хвърляйте християните на лъвовете – така създавате светци!“

      Сега мисля, че са истински уплашени от младите и мислещите. Толкова уплашени, че са готови и кръв да пролеят, за да бъде тяхното. С това сами си слагат примката, но на каква цена?

    42. Анна, извинявай. Съвсем неволно е, не ползвам копи-пейст.

      (само до преди месеци щях да ти отговоря със словесен откос, но вече си намерих няколко виртуални места за стреляне 🙂

    43. ПРОТЕСТИ И МУТРОКРАЦИЯ
      (откъс)
      – Кого биете бе, еничари? Тези който ви хранят, обличат, тези които вие – тази цялата ваша накачулила се некадърна камарила върху народният гръб – окрадохте, грабите, избивахте и убивате, лъжете и прогонвате от Родината им – тези ли биете? Може и да има робска психика българина, но сега расте друго поколение. Има и лумпени там, но те, всичките млади заедно, са далеч, далеч по информирани и за ваше съжаление, все пак са по-свободни от нас в онова време на диктатурата ви.

      – Вие винаги се проваляте, винаги окепазявате нещата – некадърници! Няма значение дали сте били в Оксфорд или Принстън – миризмата на цървул се носи около вас. Не на здрав български селянин, а на не щавена свинска кожа…

    44. Vertigo. Добър текст, оказах се прав, че си интелигентен, но така и не ми отговори на въпроса. Питах те за бъдещето. Вместо това направи една твоя историческа ретроспекция и отново се опияни от кефа на разрушението – „…щеше с огнехвъргачки да сринем парламента, президентството, тузарските барове, дискотеки, казина, лъскави хотели и всяко друго свърталище на подкупни задници…“. Дотук нищо ново. Кажи сега като разрушиш парламента, президентството, хотелите, дискотеките, баровете, казината и квото там ти дразни окото – какво следва? Надявам се все пак имаш някаква цел, която преследваш по този малко съмнителен път… А, и колко жертви предвиждаш статистически – 100-200 000… 1 000 000?
      Надявам се този път да си разбрал добре въпроса ми. Той е – как виждаш доброто бъдеще за България и българите от твоята гледна точка?

      П.П. А, всички останали – моля ви не правете това деление на млади и стари. Ако Вертиго не е на 10-15 години няма как да му бъда баща. Все пак този блог не е блог на 50 годишните и на младежа Вертиго, нали? Освен това подобни изказвания са чиста проба дискриминация – какво искате да кажете, че 30-40-50 годишните са вече бита карта и видите ли света и България разчитат на 20 годишните? Айде като сте толкова убедени, сещате ли се през 89 година на студентските бунтове и барикади участниците на колко бяхте тогава, а? Не бяхте ли същите Вертиговци със същия ентусиазъм и желание да разрушите всичко „гнило“? А, какво стана? 20 години по-късно дойдоха новите Вертиговци, които пак искат да запалят парламента и президентството (е, вие поне успяхте президетнството да запалите, ако не се лъжа…)

    45. Аз съм пенсионер интелектуалец на 83 години. Подкрепям изцяло това което е замислено като подход, съдържание и тактика от тези млади хора. Идеятя да се изгради и поддържа по този начин гражданското общество в България напълно съответства на възможностите на съвременната информационна техника.
      Обаче в многобройните коментари на вашата идея има много разнопосочни предложения и напътствия за нейното разширяване и насока. В доста от тях няма коструктивност и са в противоречие с вашите намерения. Искам да ви напомня една стара философска мъдрост извлечена от живота „Всяко нещо доведено до крайност се превръща в свой абсурд.“ Пазете се от крайностите, те никога не са били полезни за гражданското общество. Следвайте твърдо и неотстъпно вашия избран път. Той е персективен. Желая ви успех!!!

    46. Как бихте се отнесли към натрапник, който се е самонастанил в собствеността ви и ви експлоатира ви всячески? Демократично? С молби и погалване? ‘Хуманно’ отношение ли ще имае към безочливите действия на подобен човек?! Едва ли…

    47. @Юруков
      Пич, лимончето е грозно и не е стилно, разкарай го. FeelFriendly на заглавката няма линк към блога на FeelFriendly, това някъв гаден вкус от лимончето ли е или… ‘кво. FeelFriendly да има линк към , а не към теб, ето ти едно реално предложение.
      Д.

    48. Brave, в тази връзка един познат от друг форум попита:

      „Добре де, ще ги свалите тия и после какво? Кого ще сложите? ГЕРБ? Атакистите?“

      Работата е там, че случайни хора не биват допускани до властта. Или си протеже (и съответно – лоялен) на някой комунист, депесар, гербер, царист и т.н. или си никой. Дори да има кадърни хора, на които им се занимава с политика, те трябва или да приемат нечия „опека“ и да си дадат дупето или да имат сериозен (много сериозен) финансов гръб. А както знаем, който платежоспособен е имал интерес във властта, той вече си има купените лобита там.

      Млади хора в парламента няма. И искаме не искаме, ще трябва да се задоволим със старите муцуни на първо време.

      Как аз виждам нещата? – със сигурност разкарваме турските подлоги и крадливите комуняги от ръководни постове. Бойко Борисов е същата хава и не бих желал да го виждам близо до силни позиции. Създава се временно правителство – като най-малко зло виждам сините, евентуално в коалиция с АТАКА, които са непредсказуеми, но то безрискови ситуации няма. Дава им се кратък срок – говорим за година, максимум година и половина – в която да докажат, че са се задвижили и вършат работа. Без разтакавания, без „ама то времето е малко“.

      Ако трябва ще работят като волове – затова са там, затова им плащаме. Съвсем ясно е, че ни трябват буквално десетилетия за да се изправим стабилно на крака, но ако има желание, то ще си проличи скоро, а не след пълен мандат.

      Като моментални промени виждам привличане на сериозно количество млади специалисти в управлението. Стига гниха по университети и в частни компании – време е да започнат да се учат на политика. Не знам дали ще ги избират с препоръки, успехи в университета и или пробни стажове (което ми се струва най-добрата възможност), важното е да рано да ги хвърлят в огъня. Ще правят грешки, да, но никой не е казал, че промяната ще бъде лека.

      Дават се железни срокове и се наемат скъпоплатени експерти (ако трябва и чужденци ще взимаме) за изработване и поддръжка на работещи (разбирайте ефикасни), стабилни и дуракоустойчиви информационни системи. Те на свой ред обучават стегнат персонал, който да работи с тези системи и съкращаваме поне половината от стотиците хиляди чиновници в държавна администрация. Глад за неквалифицирана работна ръка има достатъчно, няма смисъл да плащаме на лелки да попълват екселски таблици.

      Намалява се щаба на полиция, жандармерия и всякакви други гнили лостове на МВР, които така или иначе не вършат никаква работа. Нали са яки, да стават строители.

      Бюджетът се разпределя основно за: образование, здравеопазване, инфраструктура, подпомагане на родното производство. Това са най-болните места, поне според моето виждане и имат нужда от силна подкрепа. С изливане на пари в българска продукция, доста повече хора ще имат стимул да останат по родните си места и дори да разтоварят София от присъствието си. Почти всеки би предпочел Велико Търново пред София (просто пример) ако заплащането е на приблизително едно равнище.

      Като заговорихме за София – на изпълняващите проекта за метрото им се забиват непоклатими срокове и изисквания за качество на изпълнението. Ако се разтакават – жестоки финансови компенсации (така е трябвало да бъде по договор, но не би..)! Ако се разтакават още – вратата и да идва следващия желаещ. До няколко години подземния превоз да обхване цялата столица, а не да се мъчим с две спирки до побеляване. Центърът се затваря за лични автомобили – или се плаща разумно висока такса, или има изискване за брой хора в колата (например поне 3-ма души), или се движиш с градски транспорт и колелета, както кметовете на редица западни столици. Градски транспорт пък се модернизира с парите от новопостъпилите приходи – от увеличаването на пътуващите сред затварянето на централната част.

      Още едно спасение за пътищата е най-накрая да се въведат строги изисквания за търговията и състоянието на автомобилите. Превърнахме се в автоморгата на Европа. Всеки таралясник да отговаря на всички съвременни изисквания или да не може да бъде каран. Като нямаш пари за нещо повече от Голф 2 – вози се с градски и междуградски линии.

      За малцинствата – най-накрая почва да се изпълнява изискването за задължително образование. Циганетата или да се обучават, или да просят, но във втория случай помощите да бъдат отрязани. Като нямат пари да си плащат тока – той се реже, за вода – същото. Като почнат да се вълнуват и да „протестират“, жандармите най-накрая да свършат нещо и да ги „омиротворят“ с палки и щитове, стига са били студенти и старци. Тук не говорим за дискриминация, а за изравняне на правата на българи, роми, турци и т.н. – каквото за тях, такова и за нас!

      Хмм, стана доста дълго, а имам доста задължения. Ще довърша когато мога..

    49. Нищо, аз не бързам, а с интерес чета какво мислиш, а като довършиш ще си кажа забележките тук-таме.

    50. @Vertigo – Ех, Vertigo не виждам НИКАКВА разлика м/у теб и една Балевска дето отричаше БАТАК! Чадо нещо да си чувал за „горяните“? Иначе сценарият е вече проиграван в пиесата ВОСР, когато в името на бедните и т.н., болшевиките ИЗБИХА минимум 35 млн. души … СИГУРНО са били крадливи,мошенци и т.н.!!!!
      Мерси чадо, когато ОТГЛЕДАШ при нашите мизерни условия три деца и ги направиш ХОРА, които не мислят за насилие , ШЪ ти повервам!!!!
      Кибик Блаже
      ПП.Колкото до стопанина на сайта … с усмивка ГО чета, ако бях комунист щях да ГО наречя сектант!!!! :)))

    51. blag009, никой не отрича нищо, четеш избирателно. Просто българите са единствените, които се гордеят с масово клане. Тия неща, че и далеч по-жестоки, са се случвали във всички държави с история, но май само ние се тупаме по гърдите, че душманите ни са подпалили църква, пълна с жени, деца и старци, докато огромната част от народа се е изпокрила в планините или си е гледала в краката, когато башибозукът погледне лошо.

      А „чадото“ със сигурност е по-запознато с „горяните“ и въобще със световната и българската история от теб, който три деца си отгледал, а си останал неграмотен.

      Колкото до вашите мизерни условия – каквото сте я дробили, такава сте я сърбали. Не съм аз виновен, че сте доносничели за съседа, разказвали сте си вицовете апокрифно и сте спали под портрета на Живков. И между другото – в днешно време е много по-трудно да направиш от децата си хора.

      А, да – даваш огромните числа жертви на болшевишката революция, говориш за убийства, а не виждам какво общо има това с темата. Аз не искам ничия смърт (дори напротив – винаги и във всяка ситуация бих взел мирното решение, ако е възможно такова) – нито на протестанти, нито на полицаи, дори не на властимащи. На небето е Бог, на земята имаме съд – те ще ги съдят, не аз.

    52. Вие ЦИТИРАТЕ „[i]България след своето освобождение от османско владичество не е свободна, а освободена страна, българите не са свободни, а освободени.[/i]
      Стоян Михайловски го е казал, ако не ме лъже паметта. “

      И да знаете по какъв повод е казано по-горното!!!
      То и ЕДИН Петко Славеков ми ГУВОРИ „Че не съм народ, а МЪРША“!!!
      И сега кво да МУ викам евала, алшокнсул, машала :(((((!
      Защото винаги съм казвал „Ако АЗЪ-БЛАЖЕ съм от народа МЪРША, то КАКЪВ е тоя интуект койта така ме обижда????
      Така, че НАВСЯКЪДЕ в света има ИНТУЕКТИ които с извинение, акат в/у своя народ!!! Ами ако се разровим за Петко Славейкова и се окаже че е руска подлога и т.н. , от това следва ли че не ТРЯБВА да Го чета, да му се възхищавам от творчеството?????
      Колкото до болшевизма и общото което виждам, прочети САМ кво си писал:“Ако зависеше от мен (явно за щастие не зависи ), нямаше да замеряме със снежни топки полицията, а щеше с огнехвъргачки да сринем парламента, президентството, тузарските барове, дискотеки, казина, лъскави хотели и всяко друго свърталище на подкупни задници, които във всяко начинание виждат единствено собствената си облага.“ Това е чадо, „Пътят към ада е послан с добри намерения“!
      Така, че както казваше Ляпчев „Со кродце, со благо и мъничко кютек(в смисъл на съд)“!!! :)Аха и „Господ забавя , не забравя“!!!!!
      Кибик Блаже

    53. Трудно ти се разбират писанията, но:
      Аз обичам родината си и обичам народа си. Имал съм възможност да се разкарам, но не съм го направил. Тук съм роден, тук ще умра. Въпреки всичките ни недостатъци, никои други хора не мога да ги почувствам като българите.

      В цитиранато от мен виждам да се говори единствено за сгради или нещо се бъркам? Те са само символ, както и унищожението им (казва един любим герой от един любим филм). За изменниците и продажниците искам единствено безпристрастен съд.

      Останалото така и не го схванах.

    54. Драги визирам „… с огнехвъргачки да … “ и колко си БЕСЕН !!!!! Плюс, че някой си преди сто и кусор години ме е освободил и АЗЪ-БЛАЖЕ трябва да се срамувам!!! Колкото до АЗЪ и не го разбираш питай „чадото“ историка! 🙂 Това е старинна форма на Аз еди кой си? Така че за мен е една приятна изденада този сайт и идеята на човека. Прочетох нещо от рода че е на далавера, нооо… „безплатен обяд няма“!!!!
      Но прочети все пак разказа на Алеко „Пази боже сляпо да прогледне“, и „Стълбата“ на Смирненски и дано вденеш за кво иде реч!
      Кибик Блаже

    55. Здравейте! Великолепен пост! Ако искате да обогатите информацията може да посетите личният ми блог, за да споделите преживяванията на един човек минал през РПУ и преживял този протест по един различен начин.

    56. Ммммм, извинявам се blag009, но насочвате гнева си не накъдето трябва. Едва ли този младеж може да бъде виновен за случващото се в държавата, камо ли пък засягащо лично вас по какъвто и да е било начин. Оставете го просто да си изрази мнението. Нека е млад и зелен, нека е недорасъл, нека бъде какъвто ще да е. Той има право да си изрази мнението СВОБОДНО. 50 години сме се наслушали на ‘прави каквото казвам’ и не ни е страх, че ш свършим изядени живи от прасетата в Белене или Ловеч 🙂 Това е съвременната младеж, за някои невъзпитана, необуздана и просташка, за други – просто свободна. Това е положението, и, не политиците, не Партията, а Вие самите я направихте такава. Поклон пред нечовешките Ви усилия да я създадете, отгледате и възпитате, но… не я обвинявайте в нищо и не хвърляйте кал върху все още незакрепения й живот. Просто я подкрепете. Вие можете да търпите издевателствата на политици, полицаи и други държавноотговорни лица, но тя не може и й БЛАГОДАРЯ ОТ ВСЕ СЪРЦЕ, че реагира и съживи вече изнемощелия български народ. Всеки обича родителите и децата си и иска най-доброто за тях. Вие сте родител и знаете това много добре. Опитайте се да бъдете родител и на останалите български деца. Тия ненаситни лакоми глупци, които иначе не могат правилно името си да напишат, с подарени и купени няколко висши образования, наричащи се наши управници определено ще се стреснат, ако видят една българска майка, хванала за ръка едно българско дете, и още една, и още една, и така всички заедно, без значение от възраст, етнос, социален статус, професия или образование. Не ме обвинявайте в расизъм, в актовете за раждане на всички ни, българи, турци, цигани, евреи или арменци, родени на територията на Република България пише: Гражданство – българско. Не си мислете, че те не страдат по същия начин. А и, нали все пак, става дума за обединение? ‘Съединението прави силата’, забравихте ли вече…

      Let the light shine upon your path…

    57. Но драги Върлия® , наблягам само на факта , че за мен е НЕ ПРИЕМЛИВО факта, че съм се родил еди къде си, и съм живял еди кога си, и това да ми се ВМЕНЯВА като вина! Самият факт, че въпреки прасетата на Белене, таргите на Ловеч и т.н., показва че БЪЛГАРСКИЯТ народ трудно СИ сменява чипа, както се изрази един „абдикирал и алчен“ цар като гражданина … Борисов по име Симеон!!!!
      Знаети ли много пъти съм се запитвал ЗАЩО ни смятат че сме овцедушни, търпеливи и т.н. , и стигам до следното заключение. Ботев е казал „Силно да любим, и силно да мразим“! Но това са РАВНОЗНАЧНИ чуства! В моя живот когато съм СТИГАЛ до някаква безизходица от морално естество, единственият изход е БЕЗРАЗЛИЧИЕТО!!! Т.е, изключвам дразнитела СЪЗНАТЕЛНО, и ЖИВЕЯ в границите на ДЕСЕТЕ божи заповеди!!! Честно, почтенно и най-важното, да ИМАМ уважението на колегите и приятелите!!! Ще ти кажа , че най-горд се почуствах когато на един Великден преди 5-6 год., едната ми дъщеря, прегърна едно момиче от малцинството и двамата се радваха на празника!!! За това винаги съм се възмущавал от ДЪРЖАВАТА , която пренебрегва малцинствата и с това … с ОНИЯ 5 % супер талантливи деца, които стават просяци, наркомани и т.н.!!! Не забравай, че Син Божий се е родил в семейството на дърводелец, в ясли за животни. Символа е много показателен!
      Така, че след вчерашните провокации на ВЛАСТА, нещата лека-полека си идват на място и ТО благодарение от младите хора … нашите деца !
      Георги не разбрах кой е личният ти блог.Но опитай се разкажи си патилата и тук.
      Кибик Блаже

    58. Предлагам НИЕ, тези които бяхме брутално гонени и бити по софийските улици от освирепелите полицаи на 14.І.2009, да отидем при градинката на църквата “Свети седмочисленици” утре – 17. януари 2009 към 10.30, за да видим дали същите тези полицаи в протеста си няма да се посвенят да искат да получават двойно повече пари от данъците, които НИЕ плащаме.

    59. Кибик Блаже, ако кликнеш върху името на Георги в негов пост (което е оцветено в синьо, за разлика от твоето в твой пост), ще отидеш на неговия сайт.
      Ако кликнеш върху датата (също в синьо), ще фиксираш точния адрес на конкретния пост. Удобно е когато искаш да насочиш някого (с линк = хипервръзка) не към целия материал, а само към точно определено изказване. Кликни на датата и ще видиш как се сменя URL адреса отгоре.
      Във форумите също има такива „активни“ връзки, понякога са доста скрити, прекарай мишката върху „служебната“ зона и където си промени формата, значи има линк.

    60. През нощта всички котки са черни. Всички полицаи са тъпи, всички футболисти некадърни, всички политици са маскари и т.н. Следователно основното искане на протеста за промяна няма кой да го изпълни, поради липса на „нормални“ политици. Свободата е на върха на копието. Европа е минала през през десетки революции, метежи и бунтове, докато се стигне до едно общество в което има върховенство на закона, спазване на човешките права и липса на рязка диференциация между класите. За да постигне ефект каквато и да е било искане за промяна трябват няколко основни неща, които с интернет, блогове, форуми и разни такива не стават. Това е: 1. Добре формулирани искания. 2. Организация от хора, които са способни да работят за прокарване на тези идеи. 3. Политическо представителство на организацията- по парламентарен или по изключение извъпарламентарен път, с революция. С една дума пак опираме до партия. Но това е демокрацията- състезание на политически партии, които представляват интересите на различни обществени групи. Иначе идеята „На нас това не ни харесва, оправете го!“ звучи доста наивно. Кой да оправи? Агент Гоце? Серьожка? Доган?Костов?

    61. Много коментари, Човеко, твърде много.
      Няма да ги чета сега всичките…

      Значи ТИ си Човека, създал виртуалния протест?! Два дни вися нон стоп на страницата… И в момента съм там… А утре – утре ще съм заедно с полицаите пред продажното им Министрство на Вътрешните работи. Научих за вуртуалния протест от choveshkata.net/forum. Като влязох за пръв път се потресох от количеството хора… Бяха над 6100, и продължаваха да влизат… Първата ми мисъл беше „Сърварът ще се крашне“ и се подсмихнах, защото се сетих какво стана с он-лайн регистрацията в детските градини .. 🙂

      Евала, Човече, благодарим ти!
      Всичко, което правиш, значи много – за много хора!

    62. Благодаря още веднън Бояне!

      Позволявам си да сложа тук своя призив към всички, които са в София и са ангажирани с протестите.
      УТРЕ, 17.01.2009г. в 11,00 часа пред сградата на МВР(зад градинката на св. Седмочисленици) полицаите ще внесат своите искания за спаведливи условия за работа и още веднъж ще изразят свия протест срещу некадърното и корумпирано тяхно министерство.
      ДА ГИ ПОДКРЕПИМ! ДА ПОКАЖЕМ, ЧЕ СМЕ ЕДИННИ, А ЗАГРАЖДЕНИЯТА СА ИЗМИСЛЕНИ ОТ СТРАХЛИВИ МИЖИТУРКИ В БРОНИРАНИ МЕРЦЕДЕСИ!

      Приятели, граждани, протестиращи и непротестиращи, събудени,
      ВСИЧКИ,

      Обръщам се към вас с апел:

      ДА ПОДКРЕПИМ ПРОТЕСТА НА БЪЛГАРСКИТЕ ПОЛИЦАИ И ДА ПОКАЖЕМ, ЧЕ СМЕ СОЛИДАРНИ С ТЕХНИТЕ ИСКАНИЯ ЗА ДОСТОЙНИ УСЛОВИЯ НА ТРУС И ДЪЛЖИМОТО УВАЖЕНИЕ ОТ СТРАНА НА ИНСТИТУЦИИТЕ!

      Полицаите ще се съберат пред сградата на МВР на 17.01.2009 в 11.00 часа за да внесат своите искания и още веднъж да изразят своя протест срещу беззаконието и безхаберието сред управляващите! Същите измекяри, които управляват и тях, и нас!

      ДА ГИ ПОДКРЕПИМ!

      ДА ПОКАЖЕМ, ЧЕ ЗАГРАЖДЕНИЯТА СЕ ПОСТАВЯТ ОТ СТРАХЛИВЦИ В КОСТЮМИ И БРОНИРАНИ МЕРЦЕДЕСИ!

      ДА БЪДЕМ СОЛИДАРНИ С ХОРАТА, КОИТО ВЪПРЕКИ ВСИЧКО ПАЗЯТ ЗАКОНА, ПАЗЯТ НАС, ПАЗЯТ ВСИЧКИ, включително оная зган в Парламента!

      ДА БЪДЕМ ЕДИННИ!

      Да не позволяваме да ни настроят един срещу друг, защото всички сме граждани на една държава и сме един народ!

      Да не позлволяваме да ни използват едни срещу други!
      ЗАЩОТО СЪЕДИНЕНИЕТО ПРАВИ СИЛАТА!

      ДА ПОКАЖЕМ СОЛИДАРНОСТ С БЪЛГАРСКИТЕ ПОЛИЦАИ ЗА ДА РАЗБЕРАТ ВСИЧКИ, ЧЕ НИЕ НЕ СМЕ ЕДИН СРЕЩУ ДРУГ, А ЗАЕДНО В СВОЕТО НЕДОВОЛСТВО!

      ЗАЕДНО В ИЗЧЕРПАНОТО СИ ТЪРПЕНИЕ!
      ЗАЕДНО В НОРМАЛНИТЕ ИСКАНИЯ ЗА ДОСТОЕН ЖИВОТ, В КРАСИВА СТРАНА И ПРАВОВА ДЪРЖАВА!

      ВНИМАНИЕ! Присъствието ще бъде САМО пред сградата на Министерство на Вътрешните Работи, зад гранинката на църквата „св. Седмочисленици“ (пазара на Граф Игнатиев), точен адрес ул. „6-ти Семптември“ No 29.
      БЪДЕТЕ МНОГО ВНИМАТЕЛНИ!
      Прочетох много гадни неща: вижте тук (http://www.dnes.bg/article.php?id=64121) коментара на някой си Tarikat:
      „Хора,на 17 ти куките ще протестират!
      Тогава ще са без каски и шлемове!Да отидем да им разкажем играта за да видим наистина ли са толкова големи герои.
      Хайде,Ултраси,да им покажем кои са мъжете!“
      Същите малоумници, които предизвикаха безредиците на 14-ти пред парламента, пак ще са там и ще се опитат да направят същото! Предлагам всички, които получат това писмо и решат да дойдат пред МВР да си закачат с карфица на ревера по едно листче, на което да пише „ГРАЖДАНСКО ПРИСЪСТВИЕ В СОЛИДАРНОСТ С ИСКАНИЯТА НА БГ ПОЛИЦАИТЕ“

      Носете си личните документи.
      Не носете предмети, които могат да бъдат сметнати за оръжие.
      Спазвайте код на поведение по време на митинги и протести: http://forthenature.org/news/562
      Не крийте лицата си с шалове и прихлупени шапки. Утре, слава богу, времето ще е меко.

    63. Крайно съм разочарован от поведението на организаторите на протеста от 14.І.2009 при срещата със стоманения георги пирински (малките букви не са правописна грешка). Предали са се и са предали протеста, а в частност и мен. Какво значи, че протеста не бил за сваляне на правителството, а само за промяна на системата. Та нали правителството е емблемата и главата на змията наречена “система”.
      Парламентът и правителството щели да удовлетворят исканията на протестиращите и да решат проблемите… Това са само трикове, за да задържат властта, да продължат да ни ходят по главите и да изпразват джобовете ни.
      Млади хора, не се поддавайте на демагогията на комунистите! Явно не знаете колко зловещо цинични са. Когато го разберете ще бъде още по-късно и ще трябва отново да излизате по площадите и отново да ви бият.
      Резултатът от това предателство е, че мен, а вероятно и много други ни губите като подкрепа и присъствие на площадите.
      Моите искания са:
      1. Мигновена оставка на това правителство.
      2. Назначаване на експертно служебно правителство до датата на изборите.
      3. И по възможност никога повече комунисти или техните внучета и издънки в парламента.
      4. Съд за всички отговорни за провала на, така наречения преход, за да може вие, децата и внуците ни да живеете достойно.
      Да сте живи и здрави и успех!

    64. @V.Rumenov – E, щом така мислиш драги V.Rumenov , значи поне В момента НОМЕРА минава! Чадо когато ТИ говорят комунисти за КАКВОТО и да е, прекръсти се и си спомни десете божии заповеди. Не може хей така небрежно да взривиш църква като „Св.Неделя“, и до 70 -те год. едва ли не да ГО имаш за висша чувешка справедливост. Не може до декември 44 г. да избиеш цвета на нацията и да го представяш за най-висша форма на борба срещу КЛАСОВИЯ враг и т.н.!
      Колкото до т.3 , това е ПРОВОКАЦИЯ от твоя страна.Запомни едно:
      – „Само комунистите са способни , до девето коляно да ЕЛЕМИНИРВАТ , ако трябва и физически своите ОПОНЕНТИ. Направи една справка(моята е от преди две години)“КОЛКО от еврокомисарите в ЕП от бившият соц.лагер(има такава квота) РОДИТЕЛИТЕ са ИМ от комунистическата вихрушка, включително и нашата комисарка в момента“. Остави ГИ , и това наистина само ШЪ покаже че има нещо ГЕНЕТИЧНО увредено да си потомствен комунист“.
      Поучи се от Bodilka и подкрепи нейният апел.
      Кибик Блаже

    65. Невъзмутим, ни най -малко разтревожен от ситуацията, сергей демонстрира че е непоклатим. Каза, че би си подал оставката само ако имало липса на доверие у него. Егати възмутена съм. Нарочно разтяга локуми и говори бавно и не остана време да отговаря на въпроси. Тази изява на този мръсник ме прави още по-убедена че ТРЯБВА ДА СИ ХОДИ.

    66. Забравих да кажа, че го гледах по „Сеизмограф“ по БТВ преди малко.

    67. Генетика Тони!!!! Ако попиташ Станишката защо НЕГОВИЯТ баща е участвал в избивал десетки хиляди невидни хора … пак така не възмутимо и бавно шъ говори!!!!!
      Кибик Блаже

    68. Тук , прочетох нещо потресаващо! Спомням си как в Германия преди десетина години, на една гара беше убит един терорист, повален на земята от полицай чийто негов близък беше убит от същият терорист. Министъра на Вътрешните работи на провинцията ВЕДНАГА си подаде оставката! Така, че винаги съм апелирал и по форуми „Родители когато полицията извади километрично досие , че ВАШИЯТ син, брат, баща и т.н. е криминално проявен ,СЪДЕТЕ ДЪРЖАВАТА ЗАЩО НЕ Е ЗАПИЗАЛА ЖИВОТА на Вашият близък, чрез съд и т.н.!!!!
      Кибик Блаже

    69. Имам усещането, че в първият ден на протеста бе извършен точно и прецизно – режисиран сценарий.
      Когато започна протеста, веднага на първа линия застанаха агитки, които започнаха да замерят и нападат полицаите. Това служи с цел да се създаде напрежение в обстановката, а на полицията повод да нападне мирно протестиращите. На определени хора, които ги командват им бе платено да извършат това нещо. След това в изневиделица се появява съобщение за бомба. Това вероятно е фалшив сигнал, който има за цел да даде повод на полицията да изтласка от площада народа, който протестира. Целият този сценарий служи на управниците, да не се дава възможност да се дестабилизира правителството и то да бъде свалено от власт.

    70. На голяма част от коментарите и въпросите през последните 2 дни отговорих тук. Написах го като отделна статия, защото стана твърде дълго и е по-четливо така.

      @Стоян – Първия ден имаше просташки опити да се прекрати протеста. Успяха, но от там нататък не се случи. Това е хубавото – успяхме да протестираме както ние искаме без манипулации на политици и „специалисти“ по протести. С бой нищо не става, затова ние ще опитаме с мирни протести, организирано обществено мнение и постоянство.

    71. От друга страна по този начин на хората рязко им спада етусиазма да отидат на протест. С това се обяснява слабата активност на площада през следващите дни на протеста, след като хората гледат репортажите с разбитите глави и стълппновенията с полицията…

    72. Бях на първият митинг през 1989 пред „Александър Невски“, аз съм от онези, които спаха пред президенството, когато сваляхме Петър Младенов. Бях на всички митинги, когато ставеше дума за промяна на нещата. И на 14.01.09 бях пак на площада. Но… вече не е същото. Защото знам, че утре пак ще си зарием носовете в копанката, ще цъкаме по програмите на TV-то да търсим от къде ще пуснат газа и ще гледаме от къде да краднем нещо като идем на работа (защото нищо не ни плащат). Мой приятел, с който бяхме заедно през всички тези години преди няколко дни ми каза – „..братче за да ядеш трябва да правиш компромиси…“. Всичко, което написах по-горе е много тъжно. Тъжно е защото сега гледам как нашите деца повтарят нашите грешки и си мислят, че ще оправят нещата. Няма да ги оправят защото ние не сме ги научили как. Не сме им показали истинските ценности, не сме ги научили да ги отстояват, да мислят свободно и да са действат свободно. Протести, митинги, боеве – това само налива вода в мелницата на върхушката – тази която няма цвят – парите са еднакви навсякъде. Просто тези тъпаци могат да си отидат от нашето общество само ако бъдат сменени от хора, които са достойни с това което са направили до момента, а не с това какво обещават да направят в бъдеще. Да сте забелязали някой нормален, интелигентен човек в Парламента? Или ако е там, то той е безгласна буква, на която не се дава думата, или моментално бива „окепазен“ и съответно натикан на кучето в г… Та моят призив в тази малко дълга и объркана тирада е – ВЪЗПИТАВАЙТЕ децата си да бъдат свободни, защото свободният човек не го е страх (а това май е най-важното).

    73. @Стоян – Нормално е да спада активността след подобен първи протест. Хората се стреснаха за себе си и децата си. Като включим и провокациите за насили и безсмислието на протеста, нормално е хората да се отдръпнат малко. За предполагаемото безсмислие, има една прекрасна статия на Георги Господинов в Дневник.

      Факт е обаче, че има още протести и ще има още доста. Имаме вече няколко шантави идеи за нетрадиционни протести. Важното е да се създаде сега една добра интеренет платформа за организация, популяризиране и обсъждане на такива протести. Така ще можем да запазим добрия пример за протест, които видяхме в последните дни и ще се види, че не видяхме нещо случайно, а истинската позиция на обществото.

      @Oksev – До голяма степен съм съгласен. Наистина има проблем с мисленето на мадите и много от тях са наследили мудността и негативизма на старото поколение. Не съм обаче съгласен с тезата, че робите раждат роби. Точно заради безизходицата много от т.н. „млади“, които и доста от „старите“, т.е. вашето поколение, търсят начин да изразят недоволството си без да бъде протеста им манипулиран за нечии цели. Това се опитваме да направим. Не знам дали ще успеем и дали ще повторим вашите грешки. Мисля, че няма да разберем ако не пробваме. Ако стане – стане, ако не, то нашите деца поне ще са възпитани да мислят критично и свободно, както призовахте.

    74. Еех, мъка, мъка! Разбирате ли колко сме жалки, днес митинга на МАФИЯТА бил неколкократно по-многоброен от нашия! Само аз ли разбирам, че отварянето на Аец Козлодуй ще ни донесе само негативи и от отварянето ще се облажят само МАФИОТИТЕ и КОМУНЯГИТЕ!
      Моля ви поправете ме ако не съм в час!
      БОЖЕ опази България!

    75. @тони – Мисля, че не си наясно с протестите, които водим. Няма единни искания – има няколко групи, които имат различни искания и желания. Опитваме се да намерим допирни точки, но по някои въпроси като оставката на правителството и АЕЦ-а има сериозни различия. За целта трябва всеки да изложи аргументите си и да има обществена дискусия. Точно тази възможност се опитваме да предоставим на хората – да бъдат чути. Затова всеки вместо само да слуша новините и да вика на телевизора, трябва да изрази личната си позиция, дали на площада, дали в правилните форуми, дали по телефоните линии на предаванията. Това са все начини за изразяване. Протестите са друг начин, но те трябва да са базирани на единна позиция за да имат успех. За да се стигне до такава може да се използва интернет за събиране на съмишленици и поддръжници. Такава е идеята на виртуалния протест на този етап.

    76. @Боян Юруков
      Абсолютно си прав не съм наясно с протестите на този етап. И както и по-рано съм писала някъде липсва ни организация. Само, че излиза че тези дето са излезнали на митинг за отварянето на Козлодуй са повече от другите, които не желаят. Как ще се намери допирна позиция с тях ще отворим наполовина АЕЦ-а ли? Да наистина не съм наясно вече… пък уж се мислех за интелигентен човек… Честно отчаяна съм, че едва ли можем да се преборим с пипалата на октопода. Дай ми пример за някоя държава, която се е справила със срастването на мафията с държавата.

    77. И сигурна съм много хора като мен не са наясно с протестите и затова хората пред парламента са 500, а не 5000. Не разбирай, че не подкрепям протеста, просто не разбирам как ще бъде постигната целта. Лека нощ!

    78. Исканията:
      За сега те са: 1/ Оставка на Михаил Миков, 2/ Изпълнение на всички конкретни искания на всички протестиращи, 3/ Промяна в избирателния закон и въвеждане на смесен тип от мажоритарна и пропорционална избирателна система, 4/ Промени в Закона за допитване до народа и възможност за гражданите да инициират референдуми.
      Мисля, че първото и основно искане трябва да е Оставка на Сергей и компания.
      Когато на 14.01.09г хората пред Народното събрание викаха „Оставка“, оставка на Миков ли се искаше. Честно вече не ви разбирам…

    79. @тони – Пример за такава държава: Германия. Исканията са такива след много консултации между протестиращите групи. Информацията ми е, че студентите са искали оставка на правителството, докато останалите са го смятали за ненужно към този момент. В статията съм писал, че и аз съм за оставка, но позицията ми се развива постоянно. Смятам, че към този етап правителството не е адекватно, но за да ги свалим трябва да имаме адекватна алтернатива, която да е достатъчно наплашена от обществото. За периода до изборите, които са съвсем скоро впрочем, можем да намерим и дресираме такава.

    80. Впрочем наистина голяма част от обществото не са наясно какво правим и затова сме направили сайтове като feelfriendly.com и новата блогърска инициатива bulgariaenasha.blogspot.com. Там, както и в сайтовете на всички протестиращи организации, може да се намери най-новата информация и подробни обяснения за протеста.

    81. @Боян Юруков
      Благодаря за отговора! Усещането ми, тъй като не мога да се хвана за нищо друго, та усещането ми е че планът на комунистите и агентурния им апарат „Разделяй и владей “ е успял. Кой ни внушава, че алтернатива няма или искаш да ме убедиш че алтернативата на този етап е само Сергей. Не съм съгласна!
      Първо искане НЕЗАБАВНА ОСТАВКА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО.
      А ето и ЦЕЛ: да намерим алтернативата с широко отворени очи, възможно най-бързо!
      Ама как хубаво си ги редя и аз. Знам че е трудно, знам че сме неопитни, знам че сме объркани!
      Пак мерси за отговора, а аз продължавам да мисля върху алтернативата, пък може би наистина да няма смисъл да закачаме Серьожа…знам ли. Егати!

    82. Аз лично имам алтернатива, но не смятам, че е организационно са готови за това. Също така не смятам, че хората им имат достатъчно доверие за да могат да направят сами правителство. Когато искаш да разрушиш нещо, трябва вече да си готов да го заместиш с нещо друго, за да не се създава вакум. Истории от типа „дай да бутаме, пък ще му мислим после“ са не само наивни, но и вредни. Не казвам, че това правителство заслужава да управлява – ако зависеше от мен всички щяха да за във временен арест с по един прокурор и диктовон пред тях. За сега обаче трябва да се концентрираме върху надигане на общественото недоволство и изкарването му от кръчмите и масите на улицата. Също така трябва да насочим хората към това да обмислят за какво са недоволни и какво точно искат от следващите управници, както и да ги накараме да го изразят публично по културен начин. Така при изборите (било то предсрочни или редовни) няма да могат разни партии като Атака да залагат на емоционалния елемент, а ще имаме граждани с разумни и ясни позиции и искания. Номера е да гласуваме с мозъците си, а не да правим наказателни акции. Да гласуваме с „да“, а не с „не“. Искаш промяна – това е промяната.

    83. Ясно! Вече знам целта на протеста, а именно ДА СЕ СЪБУДИ ГРАЖДАНСКОТО ОБЩЕСТВО.
      Да живее Серго , да живе гражданското общество!!! Ура!
      Е, това беше аз се отказвам.
      Успех в събуждането на обществото!

      Дано успея да възпитам у детето си свобода на духа последователност и постоянство!

    84. Разликата между тъплата и гражданското общество е, че по време на протеста вторите се замислят за последствията. Тълпата от своя страна иска само кръв. Ти се отказваш от тълпата, което не е толкова лошо погледнато от моята камбанария. А ако наистина възпиташ детето си на свободно мислене и постоянство, то ти ще си свършила повече работа от висички нас на протеста.

    85. Последно, преди да затворя страницата с виртуалния протест прочетох Декларацията и ви казвам, че нито едно от тези искания няма да се изпълни или ако нещо изпълнят половинчато , то ще бъде само за замазване на положението. Абе вие с комунисти имали ли сте работа?
      Затова аз ви предлагам да се премине директно към заключителната част на Декларацията а именно:
      „При отказ от диалог и нерешаване на поставените проблеми си запазваме правото да призовем към всеобщо мирно гражданско неподчинение в цялата страна и обща политическа стачка.“
      с уважение Антоанета Тонева

    86. Както си пише там, това е мярка, на която сме готови. Личното ми мнение е, че ще се стигне съвсем скоро до нея, но е важно да минем по каналния ред на исканията за да се обвърже масовото неподчинение с неизпълнението на конкретни искания. Сега ако скочим ще излезе, че скачаме за някакви общи идеи и само заради идеята.

    87. Ех, Бояни и Тони, е И кво искате ? „От Балкана слязъл с пушка в ръка“!
      Предпочетам да се лутам и да търса ИЗХОД, ако ще и с грешки, НО не искам някой с оръжие да ме командва!!! До сега протестите показах, че ТЕ комунистите са наиста ГЕНЕТИЧНО увредени относно ЕЛЕМЕНТАРНИТЕ човешки потребности!!! Наистина все пак виж тук кво ни завещаха ТЕ другарите болшевики . Така, че на чеха Черни май трябва и да МУ дадеме орден „Стара планина“- баси манипулатора той Черни! :)))
      Кибик Блаже
      Горната снимака съм я свалил от тук http://forum.mediapool.bg/viewtopic.php?t=5983&postdays=0&postorder=asc&start=375

    88. Е, господин Юруков моите извинения … чуствителен съм на туй : „blag009 каза : Вашия коментар чака одобрение.
      19 януари 2009 в 15:49:27 .“
      Чао гуспода димукрати, ранно или късно „1984“ става реалност.
      Кибик Блаже

    89. Сайта беше автоматично забавен от системата, заради линка към руски сайт. Видя, че го освободих малко след това. Трябваше обаче да махна линка към снимката защото беше обидна, беше към спамърски сайт, а и може да се види чрез втория линк. Не може да се говори за „1984“ щом сайта ми е личен и аз решавам дали ще има връзки към опасни сайтове и обиди. В случай, че някой реши да хвърля още аналогии по темата, роден съм през 1984.

    90. Именно г-н Юруков сайта е ВАШ !!!! Но без НАС , не виждам какво е ВАШЕ ? Колкото до руският сайт, прочете все пак в сайта на „Меее…пул“, че това е от една изложба на един руснак в Чикаго! Но, именно че сте роден през 1984 г. , Вие не знаете наистина къде е истинита. Но все пак идете в Рилският манастир и по обиколете малко из ОКОЛНОСТА! Дори и картината от руския сайт … БЛЕДНЕЕ пред действителноста в един от най-светите кътчета на БЪЛГАРИЯ – Великата Рилска Пуст !!! Мъка, безсилие и надежда, че в торта се раждат най-хубавите цветя!
      Кибик Блаж
      ПП.Допускам от не знание да съм натоварил „системата“, дори и не правилно да съм изтълкувал думите И :“Вашия коментар чака одобрение.“, допускам че е автоматичен отговор на система. Така, че ако сте почуствали малко раздразнение от моя страна , приемете моите извинения. В нашият край казват „Ни е Вако, ни е Тако“! 🙂

    91. @blag009 – Наистина отговора беше автоматичен. В не малко случаи коментари се маркират като спам по погрешка. Затова гледам да ги преглеждам често.

      Идеята на личния блог е да пиша това, което ми е на мен на сърцето и на ума и да го споделя с другите. Ако хората харесват начина ми на мислене и това, за което мисля, то те ще посещават сайта ми. Това е същото, както да поканиш приятели в дома си и да си говорите за различни теми. По същия начин, по който няма да позволя някой да псува и обижда в дома ми, не мога да позволя да се държат хората така и тук. Това е и част от причината да изисквам да се пише на кирилица.

      Впрочем познавам много добре околността на Рилския манастир. Преди 20 дни бях за последно там.

      Както каза Тони, трябва не с пушка, а с акъл. Разбирам гнева ти и самият аз се чувствам много често така. Трябва обаче да осъзнаеш, че в дългосрочен план не е градивен. Знам, че ще кажеш, че с добро нищо не е станало досега, но не виждам и лошото да е помогнало много. А и това, което искаме да направим е не да ги галим с перо, а да натиснем психологически управляващите. Физически очевидно няма да има ефект.

    92. Тони ти казваш ,“Дано успея да възпитам у детето си свобода на духа последователност и постоянство!“, е как ще ГО направиш ? Така е и в живота, „Търпение, търпение и принципа на Махатма Ганди“! На болшевикити, можеш да отвърнеш с безразличие…помага !
      Кибик Блаже

    93. Постоянство – Да продължаваш когато нещата станат трудни, да не се предаваш, когато другите казват: „Не може да стане“. Ако искам нещо и го искам достатъчно дълго, ще го получа.
      Последователност = поредност ,постепенност, непрекъснатост принципиалност, логичност, закономерност.

      Какво значи свободен дух? Христос е дал едно просто определение на свободата: не прави на другите това, което не искаш и на тебе да правят. Значи – обичай ги като себе си. Защо? Защото някъде дълбоко ти и твоят ближен сте едно. Онова дълбинно общо във вас – то е Бог. Ако Го разпознаваш и обичаш, ще разбираш и приемаш себе си, ще разбираш и приемаш и другия. Тогава ще бъдеш свободен. Защото неразбирането и отхвърлянето ограничават човека. Когато престанем да съдим, ние се освобождаваме от своето его. Едва тогава можем да намерим истинското си място в живота и да открием истинския негов смисъл и красота. За да постигнем тази свобода, изучаваме законите на живота и особеностите на собствената си природа.“
      Не мога да ти дам отговор как ще го направя, но предполагам с личния си пример най-вече.

    94. Г-н Юруков, не е лошо да дебатираме и за убития в ІV РПУ човек. За информация , напишете в гуглето „починал след протеста арестант“. Разбрах че учите или работите в Германия. Там как биха постъпили власта и протестиращите при такъв нещастен инцидент?
      Кибик Блаже

    95. Първо, за да сме наясно – не е сигурно дали е починал в ареста заради полицаите и дали е имал общо с ареста. Какво би станало в Германия ли? Щеше да има разследване, щеше да има непременно наказани, дори и никой да не е виновен, само и само да се затвори случая. Нямаше да се говори много за случая и дори е възможно да не го обявят по медиите. Това е защото немците ги е грижа за имиджа си пред останалите провинции и страни. Полицията също нямаше да даде какъвто и да е повод за съмнение относно прозрачността на разследването, за да не накърни репутацията си пред обществото. Така действат тук.

    96. @blag009 – Доколко разбрах, човекът няма общо с протеста, но наистина е починал в ареста. Започнало е разследване.

      @тони – Тони, радвам се, че не се отказахте! Уплаших се, че Сте се предала, а толкова хубави неща писахте. Явно Сте сърцат човек! И най- много се радвам на думите Ви „В никакъв случай с пушка, а с акъл!“ Благодаря за коментара “ Постоянство – Последователност – “Какво значи свободен дух? “ Когато бях ученичка, много харесах една мисъл на Л.Н.Толстой:“Не сe съпротивлявайте нa злото с насилие“. Дълго време смятах, че съм „толстоистка“. Добре, че не станах покорна. Възпитана съм , колкото и парадоксално да изглежда с думите на Ю.Фучик:“По-добре да умрем прави, отколкото да живеем на колене“ / човекът е бил комунист/. Затова съм свободен човек. Винаги съм готова да дам много, но не и насила.Затова и никога не съм членувала в партия. В отговор на предишни твои думи , ще ти кажа – имала съм твърде много работа и с комунисти /единици съм срещала, но ги имаше/ и с твърде много „комунисти“. Едва, когато понаучих нещо за М.Ганди, разбрах, че в съшността си съм гандистка. Доно не звучи високопарно. Благодаря на blag009, че се сети да приложи линка. Най-честия упрек от най-близките ми приятели бяха и са: „не можеш да оправиш света“ или „ти не си за този свят“. Затова и когато мога чета и пиша тук. Надявам се да има повече хора, които мислят, че макар и по малко, можем да оправим нещата. Въпреки последните 20 години, не съм загибула вяра. Лошото е, че почвам да се страхувам, че може да не ми се случи втори път да се радвам, че съм дочакала. Затова се обръщам към всички – оставете отделните неща, които се случиха и ни събраха тук! По-важно е главното – да продължим това, което е едва в зародиш. Да сложим началото на „здрав камък“. А то е постепенно и с постоянство да настояваме за референдум преди изборите – когато и да са. В същото време с непрекъснати протести / а те както виждате продължават/ да им показваме, че ще отстояваме конкретните си искания, което неминуемо ще доведе до гражданско неподчинение, ако не почнат да ги изпълняват. Да се осъзнаем сега, а не отидем да гласуваме за досегашните партии и после пак да мрънкаме недоволни. Наистина сме в преломен момент! 1977 г. беше важен етап, но не промени нищо. Просто използваха млаежите, да им разчистят пътя. И сега ще стане същото, ако не сме разбрали защо стана така. Партиите се роят, действащите лица са същите – кои открито, кои – задкулисно. Не занм доколко ще бъда разбрана, но не ме е страх от Сидеров и бияча му Петър Чернев – гротескните Крачун и Малчо. Страхувам се от бат’ни Бойко. Не от него, а от това, че много хора си затварят очите и се „надат” на него, както преди – на Симеон. Ей, Богу, да ме разпънат, не мога да кажа за кого бих гласувала! Имаше много хубав коментар / съжалявам, че не мога да цитирам автора/ трябва да са нови хора, на които да се поставят железни срокове … Трудно ще изковем правилата. За това се иска време, а не прибързаност. Не трябва и да се протака. Затова, ако има конкретни предложения, а мисля, че Боян вече писа за това, който има връзка с организаторите, нека действа. А тук е мястото да знаем какво се прави, а не само са си обменяме реплики. Утре ще се съберем и ще ми е болно, да е един само „помен”. Надявам се нещо да се раздвижи. За сега, какво във вица, сме пуснали пердетата и клатим влака”. Продължавам да пиша, чащото се надявам!

    97. Не съм съгласен с Вас госпожо Хаджиева, че човека няма нищо общо с прогеста! Дори очаквам едва ли не , че е убил и Кенеди! Един от първите случаи за които България беше съдена в Страсбург, беше заради убийството на един циганин в РПУ ! Припомнете си и случая с Чората. Разберете едно госпожо, полицията не е ГОСПОД да се разпорежда с ЖИВАТА на хората. Виж милицията след касапницата от декември 44 г. – ДА, но след като ги няма болшевиките нещата си идват на място.
      Говорите за 1997 г., и кво ни остана от нея, простовлутата фраза на един премиер „Ако са виновни“, и девет месеца без посланик в Либия!
      Дали ще е Бойко или Марийка , длъжни сме да пробваме ВСЕ пак къщичката си е наша БЪЛГАРИЯ и нема как ШЪ,ШЪ нали ! :)))
      Кибик Блаже

    98. Време е вече не да сменяме прложенията, а ОПЕРАЦИОННАТА СИСТЕМА!

    99. @blag009 – Май и аз почвам нещо да не разбирам. Не само сме длъжни да опитаме! Трябва да да го направим! Точно затова цитирах 1997 – защото нищо съществено не се промени . Сега ще го напиша същото, но с други думи. С „юруш“ това, което искаме няма а стане – в момента виждам и последния коментар – трябва да се смени системата, а не само правителството. И ако се продължава така, ще ни разпръскват “ на почивки“.

    100. По въпроса за референдума – дайте си сметка, колко голям процент от хората не се интересуват от нищо извън личния си кеф!

      Преди референдума трябва да се осигури реално обществено обсъждане. С качествена информация. Да сте видели някой законопроект да е публикуван, да има адрес за мнения?

      При това положение, без информация, без обсъждане, референдумът ще е манипулиран, както изборите. Същото важи и за мажоритарните избори.

      Също така не е достатъчно само публикуването на предлагания от политиците материал – трябва да са открити самите дебати. И не само в нета, но и по класическите медии. Дори и много от младите хора не ползват интернет за информация, а само за играчка и контакти.

      За качествени предложения и корекции е задължително самите ние да се образоваме за механизмите на държавното управление. Да сме информирани как се прави не само у нас, но и в други държави. Само по този начин могат да се дават „конкретни“ предложения. И точно в това виждам развитието на протеста.

    101. Само като техническа забележка: на мен ми липсва линкът към този блог от страницата на протеста. И изобщо не обичам страници, дори корпоративни и търговски, на които не мога да видя конкретни имена на създателите и/или притежателите на сайта!

      По този начин и сайтът на протеста и коментарната част към него станаха напълно анонимни – само организации, но никакви личности.

      Това не е въпрос на „лична ценностна система“, дори мисля, че е от доста основните изсквания в стандартите на нета.

    102. @sysadmin01 – 🙂 Определено. Това беше най-geeky обобщението на цялата ми статия досега. При това в едно изречение.

      @Ирина – Затова и искаме да сложим нова страница с наши снимки и обяснения защо сме там. И да – с линкове към страниците ни за да се види какво друго правим.

    103. @sysadmin01 – Да бе, гусин Симеон Борисов, екс цар и премиер, искаше чипа да ни сменя, как беше по Вашият жаргон … хардуер, ти софтуера .:)))
      Г-жо/г-це Хаджийска, това 1997 г. се повтори и в Украйна и в Грузия- по един и същ сценарий. И кво доживяхме, Украйни спря доставките на газ, Грузия направи опит за геноцид в Южна Осетия! Понякога си мисля, че м/у руският панславизам и панамерика, разлика ниц!!!! И както е във вица „И аз-господ няма да съм жив , да вида България като нация техническа“! :))) Но пък колко империи сме надживели…включително и българската империя през ранното средновековие!
      Кибик Блаже

    104. @blag009 – Четейки написаното от теб досега виждам само хаотични мисли и обвинения. Като сложим и солидна доза агресия и отрицание се получава една не особено градивна дискусия. Не казвам, че за някои неща не си прав, но абсолютизма с който говориш лишава всичко останало от тежест.

    105. Без да звуча песимистично, но … хора огледайте се! Какви промени искате да правите като само 1000 (добре 2000) човека знаят какво се иска тук. Не видяхте ли простият пример с организираният от правителството митинг за отварянето на АЕЦ – 5000 човека събрани за 2-3 дена. Това е така, защото идеята е ясна на много повече хора и потенциалът за организиране на протеста – голям, т.е. има пари, обучени хора, структуро. Едно време студентските протести бяха така спонтанни – и какво? Пак стана това, което ченгетата искаха. Затова трябва време – по-дълго от тези смешни 3-5 месеца, за които говорите. Трябва всеки ден, във всеки разговор с всеки човек да се говори за „промяната“, за това как тя трябва да дойде. Не искам да съм песимист, но и на този протест ще му сложат юзди, ще изместят фокуса и после ще го размият в празно бърборене – то вече става – няма газ, о! ужас, АЕЦ (напълно загубена кауза!), но О! УЖАС!!! – и хайде юруш натам, поле ще започне да се топи снега и… О!О! УЖАС, УЖАС!!!! Така ще стане. Затова, колкото и да не ви се иска трябва да стане бавно, с осъзнато желание за промяна на много голяма група от хора. Така го виждам аз. Важното е на форуми като този е, че тук се обменят идеи и човек в моменти на отчаяние да види, че има и други, които мислят като него. Затова и такива форуми трябва да се рекламират постоянно, където е възможно. Ако не ти харесва – не четеш, но ако дори и 5 нови човека привлечеш – тогава си постигнал много!

    106. @Oksev – Всички са недоволни и всички искат да излязат на площада. Не познавам човек, които не би искал да излезе, ако… Ако знае, че ще има ефект. Хората са обезверени и мислят, че дори да изкажат мнението си, то ще остане глас в пустиня. Така почти никой не го изказва и мненията на тези няколко активни настина остава глас в пустиня. С протеста изразваме моментното си недоволство от ситуацията. С всички странични дейности, включително виртуалния протест, се опитваме да събудим гражданската позиция на всички останали и да покажем, че има ефект, когато няма кой да манипулира недоволството ти. Идеята за липсата на смисъл, идея и цел на протестите се пуска точно от хората, които ги е яд, че не могат да оглавят протеста за свои цели. Крайната цел е да вкараме страх у политиците от собствения им народ. Не физически страх, защото срещу това си имат полиция, а психологически страх.

    107. @Боян Юруков Мдааа може и да си прав, но не виждам нито агресия , нито отричане. Явно трябва или по-подробно да ти описвам , или под чертата да пиша обяснетие. Явно последният пастинг, те е хвърлил окончателно в „тъч“. Цитата и по-подробно какви са ми подбудите , шъ се стрема „со кратце“!:)))
      цитат:“…гусин Симеон Борисов, …по Вашият жаргон … хардуер, ти софтуера “
      отг. Кой е г-н Борисов бивш премиер и още по ранно бивш цар смятам че знаеш.Дали направи нещо за БЪЛГАРИЯ, освен да си уреди някои дребни битови проблеми за 300-400 млн.евро, и това го знаеш?
      Вярно е , че за момент се почуствах „поданик“, но … абе винаги можеш да излъжеш хората един път , не повече ! Толкова за „политическият “ хардуер и софтуер!
      цитат:“Г-жо/г-це Хаджийска, това 1997 г. се повтори и в Украйна и в Грузия- по един и същ сценарий. “
      отг.- Да сценария е един и същ, парите за митингите са едни и същи! Резултата е един и същ! Грузия … погледни И историята и ШЪ видиш, че е изкуствена държава от 5-6 племена. По царско време , за по-добра администрация Южна Осетия е дадена към Грузия. Когато, по същият“демократичен“ начин сегашният президент „едва“ спечели изборите, по най- БРУТАЛЕН начин се разправи с опозицията и т.н. на слеващите избори, т.е. учението на Ленин „Когато всичко отиде по дяволите , вади картата на НАЦИОНАЛИЗМА“!
      За „оранжевата“ революция … първо бях приятно изденадан от лозунга „Всички на МЕГДАНА“! :))) Тогава изгря звездата на „ГАЗОВАТА“ принцеса Тимошенко! Но защо не беше арестувана от Путин в Москва … :), има влязла присъда с/у Тимошенко заради кражби на пр.газ ????
      Та драги Юруков всичко това струва пари и … хора и институции които ги дават!
      – „Я , виж мама
      близо млрд.долари
      е похарчил Обама „!!! :)))
      Това е драги, за теб може и да са хаотични мисли и агресивни обвинения, за мен … както казваше един китайски мъдрец: „Стоя на брега и след не дълго време, гледам как плуват труповете на моите опоненти :)“!!!!
      Това че приемам нещата такиве каквито са, и като знам че само времето показва кое къде е, не виждам къде е
      цитат: „…Като сложим и солидна доза агресия и отрицание се получава една не особено градивна дискусия“.
      отг.-„Не съм съгласен с твоето мнение, но ще направа всичко възможно да можеш да го изразяваш!“-мисъл на един френски филосов, плюс принципите на Махатма Ганди. За това предпочетам, да греша, да ме лъжат, но САМ да намеря пътеката на истината, без да се озлобявам и обезсърчавам.
      Така е при нас дребните … г-н Юруков … „брауново движение“, в химията за молекулите, в чувешкият живот …за хората!
      Кибик Блаже

    108. И преди разбрах аналогиите ти. Видях в какво и как обвиняваш управниците и не искам да споря за това, защото до голяма степен си прав. Причината да нарека изказванията ти „хаотични“ и дискусията – „не градивна“ е, защото изсипваш един куп общи оплаквания, без конкретно предложение какво да се направи за тях. Някои хора поискаха кръв и аз изказах сериозното си съмнение, че това ще промени нещо. Ти какво смяташ, че трябва да сторим ние дребните? И, за да те изпреваря – ако искаш оставки и бесилка, с кого и какво предлагаш да направим след това?

    109. Aз понеже пак неразбрала…:)Някой може ли да ми обясни какво трябва да се разбира под „мирно гражданско неподчинение“. Ще си закачаме лентички ли или какво…Предварително благодаря!

    110. Това означава, че много хора се събират и демонстрират недоволството си. Без бой, без размирици, без павета. Следващия ти въпрос може би е каква е разликата с протестите досега? Разликата е, че сега няма политически партии, профсъюзи и съмнителни НПО-та. Няма икономически интереси. Всичко е организирано от хора за хора. Защо може да има успех ли? Не е въпроса да изкарат няколко хиляди на площада, а да покажеш, че тези хора ги подкрепя цяла България. Това се опитваме да направим. Всички знаят за протеста, всички говорят за него и всички са съгласни, че трябва да се направи нещо. Ние се опитваме да направим нещо и хората го виждат. Когато се насъбере достатъчно критична маса ще дойдат и резултатите. Основната цел не е материална – не очакваме просто едно уволнение или една изкупителна жертва. Искаме промяна на отношението – искаме да ги е страх от нас. На 14-ти проявиха страх като изпратиха полицаите със заповед да не оставят здрава глава. Това беше обаче само за ден. Нашата цел е страхът им от народа да стане за постоянно. С боеве това няма да стане, защото те само това чакат – да могат да изпратят жандармерията. Когато протеста обаче е мирен, то той ще има много по-голям психологически успех.

    111. Значи опростявам отговора за да ми е по-ясничко:). Мирно гражданско неподчинение е много хора без павета, сред протестиращите ще са политически партии, профсъюзи и съмнителни НПО, и ще има икономически интереси.
      Благодаря за отговора!

    112. @Боян Юруков – Искаш конкретно предложение ! Преди всичко да ЗАРАБОТИ , правосъдната система, здравеопазването и образуванието! Как … много лесно, ЩЕ гласувам за тая партия или лица , КОИТО обвръжат с ДАТИ, стъпките за постигането на горните цели !
      Защо еко-защитниците протестират, ЗАЩОТО не се изпълняват решенията ДОРИ и на Върховните съдилища в България. Припомнете си случай с хотела в Странджа , или ВАС задължи правителството на г-н Симеон Борисов, ДА НЕ ЗАТВАРЯ 3 и 4 БЛОК НА АЕЦ“КОЗЛОДУЙ“! Примери да искаш !
      Но г-н Юруков, на 14-и имаше и СМЪРТЕН случай в ІV РПУ, и все едно нищо не е станал! Човека бил ДЖАМБАЗИН и по стар милиционерски навик „Да е благодерен , че не са го изяли свинете в Белене“ ! Има САМО една истина и тя , ЧЕ НЕ Е БИЛА ОКАЗАНА навременна помощ и той е починал. Не искам да ти припомням, като станат престрелки в Българи и загинат хора, как полицията и прокуратурата ВЕДНАГА вади километрични досиета за убитите!!! Е, за какво иде реч изобщо! Много пъти съм апелирал родителите на загиналите хора ДА СЪДЯТ полицията и прокуратурата? ЗАЩО след тия данни, не е запазил живота на близките им! Все пак има СЪД и ЗАТВОР за виновните нали ?
      Кибик Блаже
      ПП.От тук да започнеме, елементарни човешки отношения и ДУХЪТ на закона да се спазва, а не как ока шопа „Закона е врата у поле, кеф ти през нея , кеф ти да я заобиколиш“!!!!

    113. Прави ли ви впечатление че има информационно затъмнение. По националните телевизии нищо особенно по повод протестите. Днес пък на мен и други потребители на интернет такъв е липсвал. На въпроса кога ще ми оправите интернета, доставчика ми заяви че ще отстрани повредата до 72 часа( така е по договор). Наречете ме параноичка, но мисля че някой се опитва да ни ограничи комуникацията и информацията…

    114. @Тони, наистина имаше затруднения на национално ниво с нета днес следобед. Малко странно, но на работата ми поддръжката от страна на доставчика е по-лоша, отколкото у дома. Най-общо бяха засегнати новинарските сайтове и по-дребни доставчици на нет. Това се е случвало и без нужда от „информационно затъмнение“, но не отричам твоето мнение. Опитвам се само да се предпазим от параноя.

      Доставчиците могат също да бъдат притиснати – 72 часа е максималното им „ненаказуемо“ време, а те от своя страна трябва да атакуват техните доставчици за неустойки. Според моя договор, реакцията им трябва да в минути! И го правят. Някъде има и избор и трябва всички да знаят това и да се съобразяват.

    115. …Всичко се размива в сивата мъгла… Много съм гаден, но вече съм го преживял… Мисля, че Кибик Блаже (@blag009) е прав, ама много прав.

    116. @тони – Впрочем не – освен паветата не си права. Кажи един профсъюз или партия, която се е включила в последните протести. Не казвам, че така са по-ефективни, но поне са по-честни и наистина отразяват волята на народа.

      @blag009 – Да, тези факти ги знам – знам, че има убит в полицията, знам, че реактори 3 и 4 на АЕЦ-а могат да бъдат открити, знам, че всички такива социални системи трябва да работят. Въпросът е, че зад всички тези проблеми има въпроси, с които предпочитаме да не се затормозяваме. За нещастие сме подписали договор за АЕЦ-а, който не може да нарушим. Може да съдим подписалите го, но това е вътрешен проблем. Всеки иска да ни работи образованието и здравеопазването, но никой няма идея как. Държави, по които се прехласваме, все още не са ги оправили. Не казвам, че не е възможно и че трябва да си кютаме, а че не може просто да го искаме и да стане. И сегашните политици могат да направят нужните промени и да спазват закона. Няма значение кой е на власт. Номера е да има страх от мен и от теб, за да си вършат работата в наша полза и да направят тези неща, за които ти пишеш. Това е проблемът – и двамата сме съгласни за проблемите в държавата. Разликата е, че ти искаш някой да бъде посочен с пръст като виновен и да дойде „някой друг на власт“, докато аз искам да има отговорност пред обществото независимо кой е на ръководния пост.

      @тони – има нещо такова за затъмнението. По новините почти нищо не казаха. Журналисти ми споменаха, че в началото е било заради това, че са се ориентирали какво ще стане, за да знаят как да го отразят. Сега обаче никой не може да ми каже защо не пишат/казват нищо сериозно. За интернет доставчиците не съм чувал нищо – може би е заради претоварване. Ще ми се обаче да си мисля, че няма връзка, защото иначе последствията биха били доста сериозни.

      @Ирина – Наистина е възможно да е от натоварване. Мисля си обаче, че ако наистина има затъмнение, то новината ще изтече в мрежата. Дори едно анонимно обаждане или коментар от техен служител би било достатъчно.

      @Oksev – Има разлика между това да изказва факти и да е прав.

    117. Прав е в смисъл, че не ни трябва революция, а еволюция. Ние революции правихме и нищо не стана. А си беше истинско – с конкретни искания, срокове, ясно посочени виновните и отговорните. Но българинът (говоря не за тези 500-600 които са на площада, а за другите) като се „изпразни“ веднъж и си вика „…и-и-и-и … най-хубаво беше, че не ме хванаха…“. И сега е доволен, пуснаха му топлото, времето е хубаво, наплюскал се е. Трябва Еволюция – да хванеш детето му и да му набиеш в тъпата комплексирана глава, че трябва да се държи като свободен гражданин, а не като дивак от джунглата. И нашите политици ги е страх от това. От образовани млади хора. И затова се редвам на форум като този.

    118. @Oksev – Много съм съгласен с това, което каза, въпреки, че не бих се изразил точно така 🙂 Революциите са за тогава, когато трябва да се сменя системата. Ние такова нещо не искаме – принципа на системата е правилна – демокрация. Проблемът обаче е, че не работи, а сме зациклили в някакъв период отпреди 5-10 години и не мърдаме напред нито като организация, нито като отговорност на власт имащите.

    119. Мдааа почти ме разсмя! 🙂 И кой съм посочил с пръст, и укорно ли е ако нещо не е в ред в държавата да обвиняваш премиера? Нямам нищо против да съдят г-н Борисов , че НЕ е изпълнил нареждането на ВАС за малките блокове на АЕЦ“Козлодуй“! Но едва ли ще стане, поне за мен удовлетворението беше, че не станах ПОДАНИК, на един алчен човек! Кво са четири години!
      Колкото до ЕКСПЛОАТАЦИИТЕ на ядрените реактори, тук сме не надминати, до 1984 г. съм работил там. Направо се смея на израза „съветски реактори“, и кво КАНАДСКИ ли каквито са в Румъния да вземеме, които са не стабилни и капризни като тия в Чернобил!
      Казваш: „Номера е да има страх от мен и от теб, за да си вършат работата в наша полза и да направят тези неща, за които ти пишеш.“
      Отговора е елементарен на направиме нещо от рода на „Бисквитките на Блаже“:).- Понеже Блаже не може да плати обяда на който и да е политик, да не говориме за вечерята, мога да ГИ поканя на бисквитки и чай, мозе и кафе и да ИМ задавам нелицеприятни въпроси и ТЕ да отговарят. Ако откажат на изборите ПРОСТО шъ са без шанс, за класиране в даденият град, село или паланка! Има много като мен които ИМАТ и МОГАТ да питат, но пусти страх на политици и институции които са ужким ни зависими като „Центъра за Европески … еди кво си която се намира на Раковска“!!!! Говорих с шефката когато КМЕТА го откриваше м.г. , но женичката направо се втриса от паника!!! Погледнах я ироничо и и казах „Язък ти за образуванието и чети „Пази боже сляпо да прогледне“ от Алеко“.
      Пак ти казвам и държа на моето „Без революции, който иска да ИДВА на власт! Като се провалиш друг … „Ще те смени и толкоз, кво ли значи ТУК някаква си личност(Вапцаров).“ и т.н., нали е демокрация, КВО лошо има че ББ иска да е премиер.Цаката е да ГО претиснеме, ОБАЩАНИЯТА му да са обвръзани във времето и пространството!!!!! Не забравай , че след освобождението ни от Отоманско робство , първите ни ЛЮДЕ на страната, са били ПРЕСТЪПНИЦИ спряма отоманският режим! Така, че „Времето е наше(на народа) и плявата ранно или късно, шъ я отнесе … течението на времето“!!!!!
      Колкото да соча някой с пръст … едвали, моят ПРЪСТ е моята бюлетина ! Ама ще се лъжа, ще греша е и … да се откажа … едва ли !!!
      @Oksev – Казваш еволюция, но чия , ако е тая на ДАРВИН, шъ ни трябват хилядолетия(да не говоря за милиони), ако е в морала … обиждаш мен и милионите като мен, защото АКО мислехме само за плюскане и парното, и ТИ да си едно плюскащо хлапе! Разбери едно, ако се говори за „ляво“ и „дясно“ мислене, и ако премаме че „дясното“ по принцип е консервативно, а „лявото“ все за революции бълнува, ТО по ДЯСНО мислене от това на НАРОДА няма! Както и няма НЕ МОРАЛНИ религии, има само НЕ МОРАЛНИ хора които я тълкуват!
      Как мислиш, колко време трябваше на Западна Европа да направи Европейският Съюз реалност ? Колко дестики или по-точно стотици милиона жертви са дадени за „НАЦИОНАЛНИ КАУЗИ“ в Европа ? Така че трябва време, и най-важното без чичо Сам и чичо Джо(Сталин) нямаше да има ЕС ! Не знам каква еволюция искаш, знам че генетиката изсква по-малко време, за да видиш дали ДАДЕНА семка не фела !
      Кибик Блаже

    120. Какво става, какво е това мъртвило тук? Протестът май отиде на кино…
      Но в крайна сметка ще се окажа права единственото, което трябва да се вика пред парламента е „ОСТАВКА“ и нищо друго, само така сбирката от 500 човека ще стане митинг с 5000. Това от мен „ОСТАВКА“,“ОСТАВКА“, „ОСТАВКА“, „ОСТАВКА“, „ОСТАВКА“!

    121. Тони, най-после някой забеляза, че тук нещата зациклиха. Преди време написах, че заприличва на „говорилня”, сега го определяш като „мъртвило”. Просто няма нови неща. Никой не коментира какво стана на 21.01 и след това.
      Бях на площада след 16.30ч. Имаше хора, макар и не толкова, колкото ми се искаше. Имаше представители и на младежи от Пловдив. Имаше организация, изказваха се различни хора. Имаше скандирания „оставка” – както за Миков, така и за цялото правителство, „боклуци”, „НАС НЕ НИ Е СТРАХ, НЯМА ДА МЪЛЧИМ” – това трябва да бъде и мотото на нашия протест и още, и още и още… Имаше листовки: „ДОИП” , “Забрана или разпускане на ДПС”, както и „България е наша, а не ваша”. Имаше хубава музика, само една „чалга’, на която, за моя радост, групичката младежи до мен изкоментира „чалгаджийска държава”, по повод на заигралите до тях кючек. Имаше много настроение! Накрая изпяхме „Клетва”-та и играхме хоро, въпреки дъжда!
      Върнах се, зарязах всичко и започнах да се ровя из Нета, защото тук нямаше нищо ново, освен рехавите коментарии по принцип и светкавичните отговори на Боян. Четох коментарите по другите места.
      Може да ти изглежда, че нищо не се случва, но не е така. Още на 15.01 гласуваха, макар и орязано, исканията за горите, а снощи лично др. Сергей ни съобщи, че са взели решение за фонд „Ин витро”, като сумата е 20 млн. лв! И ще има контрол от страна на заинтересованите! Когато жените протестираха, сумата беше 10 млн.лв. ! Значи сме ги накарали да се раздвижат, независимо дали от площада или от виртуалния протест! Може би, най-после са се поуплашили! Малко е!Трябва да ги натиснем още и по-силно!
      Да ги накараме да заработят! Да компенсират времето,губено в уреждане на лични и партийни интереси! Да поработят извънредно! Нали за това имат комисии! Да влязат в пленарната зала, а не тя да пустее и да служи за отмора след приказките в кулоарите!
      Не писах тук досега, защото само написаното от теб ме провокира. Има неща, които не ми дават да заспя. Четох мненията по другите места и имам въпроси към организаторите. Докато не ми се избистрят в главата доколко са правно издържани, няма да пиша. Ето един пример: Има коментар-забележка към исканията на протеста на 21.01 веднага след публикуването им в Нета. Човекът /жалко, че не и е написал името / посочва шест неща, които са му направили впечатление На нито едно не е обърнато внимание. Беше прочетено така, както са го публикували. Смятам, че забележките са основателни. Друго: През цялото време повтарям, че искам мажоритарни избори. Не знам доколко е вярно всичко написано от коментиращия, но според написаното, явно на мен не ми е ясно какво точно значи това. Предлага смесената избирателна система, като по-добра за нас в момента. Имам и други въпроси. Затова чета колкото мога и не пиша тук. С радост ще отговарям на всяки нов коментар като съобщение или предложение. Тук единствено получавам отговор на неясните за мен неща от Боян, докато на другите места просто чета.
      Искам на първо време:
      – оставка на Миков и да понесе последствията за действията си от 14.01 до сега.
      – промяна на избирателната система – да знам към кого да се обърна, когато нещо не върви, а не към „виртуалното пространство” на следващите управници.
      – да се степенуват нещата и да се следи за изпълнението им.
      Искам, много искам! Мога да дам много. Не ставам за организатор. Има хора, родени за това. Но без хора като мен, няма кого да организират, нали 🙂 . Аз съм изпълнител. Затова ще отивам всяка сряда на площада и ще пиша какво е направено.
      Ще се радвам да има коментар на седмицата . Тук!

    122. Понеже тук си е затишие…:), искам да споделя с вас какво четох на и съм ПОТРЕСЕНА от нещата които са ставали, стават и предстоят да стават…
      А във връзка с нещата СЕГА, много се кефя на идеята при изписване на думата „провал“ в гугъла да излиза на челно място сайтът на Българското правителство. Първо ми се стори доста инфантилно, но като се замислих май не е лошо да сме по-изобретателни в опитите си да си отстояваме правата и исканията.
      Браво!

    123. А, и ми хрумна една идея! Ако успеем да изкараме БСМ(социалистическата младеж) пред парламента, пък нали и те са млади хора не вярвам да желаят зло на България…да подкрепят протестите ще се получи интересно.
      Май много се размечтах..:)

    124. Предлагам да съдим правителството за корупция в Страсбург. Всеки министър поотделно и накрая станишев като министър председател. За всеки има много какво да се каже. Днес върви подписка за убития младеж във Франция от тези двамата варненци. Та съдим министара на правосъдието че не си е мръднал пръста за това и още други дела. Съдим министара на транспорта за трагедията с изгорелия влак. Той сам каза, че били продадени новите вагони на вместо старите. Във влака не е имало нито пожароизвестителна нито пожарогасителна инсталация. Нямало връзка между машинист и кондуктор в днешно време, за камери да не говорим. Хората след трагедията вървели пеш 16 километра без да има кой да им окаже помощ. Съдим Министъра на външните работи, затова, че покри явно коромпирания кмет от Несебър и го направи посланик в Украйна. Хе хе ще ми е много интересно как ще обесни качествата му. Съдим министара на здравеопазването за състоянието в което се намира то и неговото безхаберие. Съдим министара на околната среда за нанесените безброй щети на морския бряг, Рила, Пирин и къде ли не. Няма да ги изброявам всички вие ги знаете. Накрая министър председателя за лишаване на държавата от евро фондовете за корупция. По този начин са нанесли вреди на всеки от нас и трябва да отговарят. И ако ги осъдят а то няма как да не стане, да обявим всенародни празници.

    125. @Тони, май само двете ще си пишем тук, освен ако Боян, след връщането си от Брюксел, не поднови дискусиите. Ново може да се случи от сряда на сряда.
      Предлагам на организаторите, освен много необходимите новини в стр. на виртуалния протест да публикуват периодично и актуализирано исканията на протестиращите. Иначе официалните медии ги канят и излиза, че освен пчеларите, никой друг не можa да се обоснове категорично. М.Цветков като не можа да извлече от момичето – представител на студентите нещо ясно, сам й изреди факти, за които трябва да се иска оставката и да се търси отговорност от Миков. Единствено младежът, с когото разговаря Цв. Ризова беше на ниво. Много хубава рубрика има в RE:TV. Който не може да я види в момента, има видио на записите в блоговете.
      От толкова много информация по различните сайтове, постове, блогове… не излиза нищо конкретно за протеста и специално за утре – 28.02., освен да си носим РС – атрибути, да покажем, че не искаме на ни подслушват.
      Относно идеята ти за БСМ остава само да продължаваш да си мечтаеш. Как ги виждаш да се присъединят?! Предполагам, че и за тях важи партийната дисциплина ;-). А са излязли, ще ги „освободят“ и ще им изстине надеждата за нещо повече във властта.То другите студенти не се организираха, дето само те да излязат, ще се напълни площада!
      П.П. Не съм пуснала коментара и е писал и Джако – станахме трима 🙂

      @Джако – Не знам как се съди правителство. Добре изреждаш отделни неща. За това и за много още заслужават да ги съдим. НО…! Преди да съдим някого в Стрстбург, трябва да се мине през всички инстанции в България. Така че пак остава да си свършим първо работата тук. С това, което си написал, можеш да „подгрееш“ атмосферата на площада утре и толкова. Аз поне не знам как може да се осъществи на практика. Иначе тези факти е добре да правят всичко до тук в Нета, могат да ги обобщят и да предложат практическо решение. Много се пише за железни срокове и „юзди“ за следващите политици. Бих събрала тия факти и те да послужат за основата на претенциите ни, към бъдещите избранници.

    126. Pingback: Полицията вече има официално разрешение да бие бременни и деца по протестите « Кутията за всичко
    127. Pingback: Колко българите търсим в нета | Блогът на Юруков
    128. Pingback: АФЕРА.БГ | Анонимният сайт за уволнение на Бойко Борисов с нагласен брояч

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

    Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.