Блогърско обединение „България е наша“

Блогърите за добро или лошо не сме журналисти. Журналистите имат задължение да бъдат обективни, да не влагат лични чувства в статиите си и винаги да проверяват източниците си. Блогърите от своя страна идваме от най-различни среди и възрасти и пишем за разнообразни теми. Вярва, че ако се вземе достатъчно голям брой постове в българската Блогосфера, човек ще открие интересите и грижите на обществото ни.

ben_left

Затова не трябва да е учудващо, че реших да участвам в новата блогърска инициатива „България е наша“. Може да видите бутон за нея в новата ми секция „Участвам в инициативи“. Много хора казват, че блогърите сме от по-активната част на обществото. Мисля, че с това ново обединение ще го покажем, като събираме мнения, анализи и интервюта на едно място, както и изказваме подкрепата си всички протестиращи групи и интернет общества в България. Откакто започнаха протестите на 14-ти, а и преди това, Блогоферата и форумите избухнаха със статии, коментари, снимки и клипове на темата. Събирайки една не малка част от тези постове на едно място може само да помогне на публиката ни да получи малко по-различен поглед над протичането, проблемите и целите на протеста.

Досега в обединението са се включили 22-ма блогъри, които може да видите на общия блог. Там ще откриете и всички бъдещи наши постове по въпроса. Казват, че свободното слово е триумфа на демокрацията. Ако това е вярно, то това обединение изпълва изцяло дефиницията.

40 коментара

  1. Вижда ми се абсурдно група блогъри да се обедини около мотото „България е наша, а не ваша“
    България е на всички и е грубо да си я присвоявате така.
    Блогърите не са единствените хора с активна позиция в тази държава, макар да им се иска да е така.

    Затова предлагам на всички протестиращи:

    Спрете да имате искания към правителство съставено под закрилата на Агент Гоце с главни действащи лица Сокола, Станишев и бившия Цар – настоящ комунист.
    От тях няма какво да искате, а и да искате няма да ви го дадат. Имаха достатъчно време.
    Поискайте им оставката.

    И спрете да се самозадоволявате пишейки глупости в интернет, повечко действие, по-малко дърдорене и още повечко мисъл…
    Как можахте да го измислите : България е наша

    „Инициатива на oбединени блогъри за наша България. За да се чуе по-ясно гласът на будните българи“

    Тъпо, тъпо, тъпо….

  2. Аз, Владимир Йосифов приемам доброволно да участвувам в инициативата “България е наша“.
    Кой ще ми напише картонче ?
    Има ли явочна квартирка ?
    Ще влизаме ли в управлението ?
    Какъв процент от рекламите в блога трябва да Ви давам ?
    Ще застраховаме ли главите си ?
    ….

  3. Трябва да се съглася с „Няма име“. Лозунгът е арогантен и с малко смисъл.
    Кои сте вие?
    Между другото търсих нарочно в така наречения „манифест“ на сдружението и не разбрах чия точно е България. На блогърите от листата ли? На гражданите? На селяните? На недоволните? А на тези недоволни дето са от БНС? Или гледат ТВ СКАТ? На всички, които не са в правителството?
    Сложно е.

  4. Аз не се гъбаркам.
    Ако четете постовете ми ще се уверите.
    Добре е да има хора, които казват : България е наша.
    До скоро беше само тяхна.
    Гледам СКАТ.
    Но харесвам RE:TV.
    Аз не се гъбаркам със СКАТ, че търси зрители при конювичарите – бспарите, слушащи стари градски песни.
    Гъбаркат се ония с нас.
    Малките групи от хора ще променят масите !

  5. Мисля, хората станаха малко разногледи и свръх-мнителни и то с основание. Името е послание към всички, а не присвояване бе хора, какво ви става. Естествено доверие няма на какво да се изгради все още, но престанете с това хейтърство

  6. След „преговорните“ подвизи на студентите и идиотските искания, които видях днес, ми се струва, че бая има да се напъвате, докато ви се вържат 😉
    Ето какво мисля по въпроса, ако правите нещо поне го правете, като хората

  7. Не съм съгласен, че блогърите не сме обективни и не си проверяваме източниците, сравни това което написах в България е наша с това:
    http://www.dnes.bg/article.php?id=64564

    За Бога! Не четете днес.бг!

    Айде кажи сега кой е вложил лични чувства повече и кой е търсил под вола теле.

  8. Оффф, Юруков… моля те изтрии първото мнение на г-н Грънчаров, най-добре изтрии всички анонимни.

    Присвоявали сме си ние България…

    Ай сиктир…

  9. Първият не прилича на Грънчалов. Грънчалов поне веднъж щеше да напише „ний“, „вий“ или името на идола си, което не мисля да споменавам тук 😀
    Предполагам, че се е настискал да влиза в агитката, но е бил отклонен любезно 😀

  10. Подкрепям инициативата от сърце. 🙂

    (Един мой запис по темата отпреди две години:

  11. @Няма име – Нямаш име/ Ние се подписваме под това, което правим. България е наша – на народа, а не тяхна – на политиците. Когато решиш да се подпишеш под коментара си, тогава ще говорим под мотивите ни.

    @Владимир Йосифов – Картончето: Мария. Явката е на следващия Блогкамп. В управлението ще влизаме само с брошури (указания). Процент от рекламата няма смисъл, защото не са никакви пари така или иначе. Главите нищо не струват и никой няма да иска да ги застрахова. Идеите струват, но това ще трябва да ти го обяснявам твърде дълго време.

    @balthazar-ivanovich.blogspot.com/ – Ами има обсъждане по въпроса. Ако искаш пиши на сайта.

    @И.Е. Станков – Името трябва да стряска. Не сме очаквали, че ще стряска обществеността. На нас България ни е мила. Не искаме политиците и мафията да я смята за своя. Искаме да покажем, че е наша – на всички нас.

    @martinangelov – Именно. Опитваме се да обединим на едно място идеите и мислите, които имаме в главите си. Ако на хората не им харесва, то инициативата няма да успее. Това е принципа на блоговете.

    @Martin Linkov – И аз не мисля, че е на Грънчаров, защото егото му не би му позволило да не си напише името. Особено под такъв пост.

    Що се отнася до източниците – квалифицирам се като блогър, което е доста общо название и включва доста хора, които пишат каквото си искат. Аз лично нямам претенции, че всичко, което пиша е абсолютно обективно. Не искам и не мога да се натоварвам с тази отговорност. Иначе бих започнал да пиша за някой вестник. Затова пиша за своите мисли и усещания и показвам моята гледна точка.

  12. @Боян Юруков – Разбрах. Ще чакам.
    Аз изтривам коментари, които не са любезни.
    Има страхливи хора, които искат да помогнат.
    Няма лошо ако помагат.

    Изписвам Родина с „р“. Заради анонимни патриоти.
    Но пиша България с „Б“.
    Плащам данъци. Тук работя. Тук живея.
    Изхранвам с труда си : баба, дядо, ромче / крадливо , разбира се /, заедно с жена си изхранваме и депутат от село, полицай, учител, чиновник, заедно със съседите изучаваме и студент / ка, , , ,
    Затова България е моя. Плащам си, най малко.

    През целия си живот съм изработил, толкова, че може да ми направят паметна плоча до гърдите и ръцете на мушмороците на входа на Театър 199.
    България е наша !

  13. Да, това е похвално. Останалите блогъри са като теб – тук работят и плащат. Аз лично не мога да се обаждам защото: не живея в момента в България. Уча и си плащам данъците в Германия. Не изхранвам никого освен себе си докато се изуча.

    Защо смятам, че България е И моя ли? Защото най-вероятно връщам в България повече пари, отколкото ти даваш за данъци и осигуровки през цялата година. Защото се опитвам, както и другите, да накарам хората не само да си бачкат и да плащат данъци, а да търсят отговорност къде отиват те, вместо само да се мърмори колко било зле положението. Защото имам претенциите да съм видял една различна система и да имам достатъчно опит с нея, за да мога да взема хубавото и да го използвам в нашите условия.

  14. Приятели, преди няколко месеца си направих блог с тази нагласа. Блогърите да се обединим и да влияем на управлението, а ако то не иска (което е явно) да го сменим с хора избрани от нас, тук, пред Всички.
    Бояне мога ли да го пусна в моите блогове разбира се с препратка.

  15. @Боян Юруков
    Когато всеки прави каквото може ще се оправят нещата.
    Аз съм работник, който си знае мястото.
    Не гледам на никого в чинийкта.
    Ако мога – ще помогна.
    Бъди здрав !

  16. @Valentin Davidov – Статията ли? Може

    @Владимир Йосифов – Благодаря. Не знам какъв си и какво работиш, но не ми се вярва да можеш само това – да си работиш на мястото. Самия факт, че пишеш толкова в нета говори, че можеш и искаш да си изразиш позицията. Наистина „когато всеки прави каквото може ще се оправят нещата“. Номера е хората да разберат какво могат да направят и че ще има ефект, ако не спрат след първия опит.

  17. На 46 години съм.
    15 години работих при социалните на “ гастрол“.
    Ако всеки ден съм по-добър от предишния – ме наемат.
    Няма партиен секретар, шеф, директор, квартален- нищо.
    Само КЛИЕНТИ.
    Никога не се отказвам.
    Уморявам се .
    Уча докато почивам и отново.
    –-
    В друг блог прочетох, че не работим сериозно щом пишем постоянно.
    Не е вярно.
    Коментирам само работата си защото личния живот на всеки от нас не е предмет на тази инициатива.
    Не си губи времето с мен.
    Успех !
    Поздрави на всички тук !

  18. бих се присъединила с огромно удоволствие към протест, който иска оставката на правителството, ако може и президента. защото докато бсп, дпс и ндсв управляват, българия няма да е наша. наши ще са само срама и дълговете

  19. Впрочем на там се отива. Другата седмица точно това ще се случи, ако и като не вземат решение да махнат Миков. И тогава много хора като теб ще подкрепят протеста, защото само това чакат. При това няма да е толкова мирен като този на 14-ти. Тогава тълпата не искаше бой, а само 20-тина човека, които полицията избра да остави намира. Сега ще видим как ще се справят с 2-3 хиляди такива. Дано обаче да не стигаме до там.

  20. Приятели, ето какво получих в блога си след като копирах информацията от твоят блог:
    http://valentin-davidov-sailor.blogspot.com/2009/01/blog-post_22.html

    М каза…
    Здравей. Аз съм Мария (М от Обединените блогъри:) Много се радвам, че реагираш толкова положително на инициативата:)
    Аз изпълнявам „секретарските“ задължения в прясната ни организация и тези дни беше страхотно натоварено – въпреки че бях посветила 100% от времето си на „България е наша“ останаха куп неща да се правят, а в момента съм изправена срещу натрупалата се работа и изостанали лекции. Интересът към инициативата е далеч по-голям отколкото очаквахме в началото. В момента подготвяме по-качествен нов сайт и мислим по дългосрочната организация. Съвсем скоро ще излезем с официално обявление на сайта относно присъединяването на нови блогъри – моля само за малко търпение и се извинявам за евентуално създадени недоразумения – просто тези дни основен приоритет беше подготовката за протеста.
    Благодаря за подкрепата! Тя значи много!
    Четвъртък, 2009, Януари 22 4:34

  21. @Боян
    Нямам намерение да се подписвам и това е мое право. Имам редица лични причини поради които искам да избера анонимността и те не са свързани със защитата на това което казвам.

    Ако си мислиш, че това, че се подписваш под някоя глупост я оправдава – грешиш.
    Не ме разбирай погрешно, харесвам блога ти и го следя от време на време, но пак ще повторя че „Инициатива на oбединени блогъри за наша България. За да се чуе по-ясно гласът на будните българи“ е тъпо и грандоманско(синдром на много хора в блогосферата на България).

    България е на всички. Издигането на подобни лозунги е тъпо.
    На всичко отгоре не разбирам защо всички използват толкова усърдно кадрите от 14 Януари, когато твърдят, че е имало провокатори и че не трябвало да се случва така. Получава се така, че провокаторите направиха протеста … популярен. Дадоха повод на блогърите да крякат.

    Извини ме ако звуча грубо, но аз не съм блогър и не искам да съм и когато група графомани (не включвам теб – наистина) приема идеята, че може да говори от мое име и да се отъждествява с цяла България се вбесявам.

    Поздрави,

    Оставам Анонимен

    п.с.
    FlyingDutchwoman каза всичко, което изчерпва исканията ми към този протест.

  22. Здравей.

    Като кажа: България е наша, изразявам страх. съмнение, колебание. Не съм сигурна дали е наша или чужда.

    Никой не оспорва, че България е на българите.

    Не би ли било по-добре: България на народа?

    поздрав Silence

  23. Ейййй какви сте дребнави не е истина. Въобще не гледате съдържанието на инициативата, а типично по бабешки се вторачвате в някакво име. Анонимен, ти мрънкаш не ние, поне уважавай усилията на някои хора да действат вместо да бъдат философи – ето това е тъпо!

  24. @Няма име – Уважавам желанието ти да бъдеш анонимен. Блогърите в инициативата обаче – грандомани или не – слагат имената си под това, което пишат, защото наистина са по-будната част от населението и залагат репутацията си на такива. Никой не твърди, че България е на хората от инициативата. Целта е да се покаже общия глас на група българи, които отдавна имат интернет сцената и някакъв шанс а пробудят част от обществото за действие. Уважавам мнението ти, но не търси под вола теле.

    @Silence – Както каза martinangelov, наистина се задълбаваме твърде много в името, а не в съдържанието.

  25. @Silence
    Гарантирам Ви, че преди има- няма 20 на години ако норода беше прочел блога Ви – Скравена не ви мърда.
    За Черната Дева шъ ви пишеш ти ма.
    Шти дадеви на теб да си ръзбериш.
    Шаврнтес шавранте.
    Чужди идеи ша разпростанявъ.
    Исе започва една „народна любов“ не Ви е работа.
    Народът е бсп.
    Другите са личности, граждани, учители, лекари, блогъри, архитекти, работници, , , ,
    Всичко що не става за нищо по тези земи преди, сега и много още ще е народа.
    Едните казват България е наша.
    Другите казват България е на народа.

  26. @Valentin Davidov – коментар #20 беше в опашката за спам и чак сега го видях. 🙂

    @Владимир Йосифов – Ние сме народа. Ти делиш в главата си „личности, граждани, учители, лекари, блогъри, архитекти, работници“ от народа. Те всички са народа. И какъв ти е проблема впрочем?

  27. Думите червено, червена роза, жълто, зелено, , , са станали символи на нещо, което отричаме.
    В моята глава, явно погрешно народ и нациа не са едно и също нещо.
    Защото нацията е доброто .
    А народ е с изцапан символ.
    Ако бях останал с народа щяха да ме утепат в Димитровград.
    видял съм народа ви на жизнь. Не се забравя. Мръсна дума е това.
    В името на народа. Давай кашкавала, агнето, магазина, нивата.
    В името на народа.
    Какъв ви е проблема да признаете 1% разум в написаното от мен ?
    В името на народа.
    България е наша. В името на народа !
    Не аз съм виновен, че е така.
    Ще идвам да чета , но няма да Ви притеснявам.
    Успех!

  28. Аз признавам много повече от 1% разум в написаното от вас. Не искам да спрете да пишете и да коментирате, защото виждам, че имате доста интересна позиция. Това, което ме издразни в последния коментар и реагирах така, за което се извинявам, е че твърде много се задълбава в името и в термините „народ“ и „нация“. Не трябва да спорим за термини и за това как за оцапани – това е философски спор, който е интересен, но не е толкова наложителен към момента. В момента е важно да измислим какво ще направим с отношението на „онези“ към обществеността. Аз мисля, че обединението на блогърите е стъпка в правилната насока.

  29. Като за начало ни трябва и обединен народ за да успеем. Повечето българи изглежда подкрепят протестите, но не достатъчно за да отидат и те на тях. Според мен средностатистическият Българин си мисли, че от протестите няма да има ефект и затова не иска да участва. Песимизма и незаинтересуваността на народа са трудни неща за преодоляване.

    Трябва да се протестира много повече, преди да успеем да се обеденим като народ. Това правителство може и да не успеем да го свалим, но ще сме подготвени да реагираме при следващото. Тогава надявам се няма да чакаме 4 години за да се активизираме. Целта сега е да напомним на народа какви утрепки ни управляват в момента и когато дойде време за избори да се погрижим тези мерзавци да не вземат пак властта. Може да организираме протести по време на предизборните им кампании. Това ще ги заболи най-много и ще ги свари неподготвени.

  30. Драго, аз си мисля, че хората искат да да скачат по площадите, но на този етап още не виждат смисъл от това. През последните две седмици те се ослушваха и мисля, че харесаха това, което видяха – организация на протести, която не е манипулирана. Според мен това беше основната спънка да изкараш някого на улицата – всеки си мислеше, че добре – ще протестирам, но нали някой после ще си изкара дивиденти за себе си, а аз пак с пръст в уста. Сега хората протестират за себе си. Другата седмица мисля, че ще видим доста хора на улицата. Особено, ако правителството направи още някоя грешна стъпка, което е неизбежно на този етап.

    Впрочем чу ли МВР и Миков какво искали да вкарат обратно като закон – неограничено подслушване на телефони, sms-и, мейли и Skype. Това със Skype не е възможно, но е достатъчно да знаят кой с кой IP адрес се свързва. Не, че това подслушване и досега не го правеха, но сега ще е легално. Знаеш ли, че сега няма почти никакъв контрол над използването на разузнавателни средства?

  31. Дам прав си за хората, които не протестират сега. Но според мен повечето хора не виждат и ясна алтернатива на управляващите в момента. Дори и да се махне това правителство народа е предубеден, че следващото ще е пак толкова лошо (всички са маскари все пак). И това демотивира младите да гласуват и да протестират. А по-възрастните още помнят как ги използваха преди години за да свалят БСП и да дойде СДС на власт. Надявам се следващото правителство да постави началото на стойностно и смислено управление.

    Иначе за закона, аз го следя това от няколко дена и мисля, че протестите, най-вече тези онлайн, си оказаха своето влияние и този закон не бе приет в сегашният си вид. Ето какво е обсъждано от Комисията по транспорт и съобщения относно Закона за електронните съобщения:

    http://capital.bg/showblog.php?storyid=619554

    Както и най-новото – закона е приет:
    http://capital.bg/show.php?storyid=619865

    Проблемът не е, че ще пазят данните, а кой и как има достъп до тях. ДАНС има ниво на достъп равно на МВР. Правното основание е извършено „сериозно престъпление“ за да се докопат до тези данни. Сeга остава да шифроваме всичките си емейли, да използваме Скайп и другите по-предпазливо. Имаше някъде предложение всеки да си инсталира по един бот, който нон-стоп да обикаля съмнителни за МВР сайтове като тези на Ал-Джезира, некви арабски сайтове. Просто за да станат иррелевантни събраните им данни и да ги затрупаме с информация.

  32. Самия факт, че информацията се събира някъде е основание за тревога. И ти и аз знаем колко е лесно да се докопа човек до такава информация. Това за „сериозно престъпление“ за мен е прах в очите. Какво означава „сериозно“. Клеветата за някой може да е сериозно престъпление. 1/3 от статиите ми могат да се квалифицират като клевета от някой болен мозък. И без това съм си достатъчно параноичен – не ми трябва още основания да си криптирам данните.

    А чу ли за АЕЦ-а какво имислиха нашите мушмороци:
    http://www.dnes.bg/article.php?id=64652

  33. аз лично не подкрепям протестите, защото моето разбиране е, че ако искам само оставката на миков, с други думи приемам действията (и най-вече бездействията) на станишев и останалата част от некадърното му правителство.
    що се отнася до твърдението, че „всички са маскари“ то то е също толкова нелепо, както и автора му.

  34. Ако и като тези искания не бъдат изпълнени, следващата седмица протестите ще продължат с искане на оставка на правителството. Даваме възможност на управниците да видят, че на народа му е писнало и че трябва да се стягат. Ако нямат потенциала и желанието да го осъзнаят, ще минем към искания за оставка. Директни искания за избори обаче ще изглеждат несериозни и самоцелни (не че са).

    Израза „всички са маскари“ е синоним на разочарованието на народа от политическата класа. В Германия имат подобен израз влагащ същия смисъл. Всъщност не се съмнявам, че навсякъде е така. Твърдението не е нелепо, също както това, че овцете са тъпи. Ако обаче сложиш прегради и насочиш овцете да се движат в дадена посока, всичко ще работи като швейцарски часовник. Същото трябва да направим с политиците ни. Дали е едната овца или другата – все тая.

  35. не съм съгласна с примера с овцете, но друг път ще проведем тази дискусия.

    „всички са маскари“ са думи на печално известния жорж ганчев…

  36. Е да ама станаха показателни за отношението ни към политиката. Аз съм на мнение, че при достатъчно голям мащаб като един град или държава, всеки човек ще наруши закона, ако няма добри закони и механизми за прилагането им. Ако извадиш немците от Германия за повечко време получаваш руснаци. Същото важи и за нашите политици – ако няма граждански контрол върху тях, те правят каквото си искат. Номера е не кой е на власт, а дали има страх от народа. Властта дава ежедневно поводи за корупция и измами. Затова трябва да имат ежедневно примери, защо не трябва да престъпват прага.

  37. Все още нямам собствен блог, но ви подкрепям с изцяло! „България е наша“- трудно ми е да се сетя за по-подходяща инициатижа, която бих подкрепил.
    Прав си, че почти не се усеща граждански контрол върху политиците и водената от тях политика и наистина е нужно да се всее малко страх у тях, за да се усетят най-накрая, че не са избрани за да се нахранят, а да управляват държавата по начин, удовлетворяващ интересите на хората от народа, все пак политиците не са нищо повече от хора добри в своята област, избрани за да защитават интересите на избирателите и Бългаия. За жалост нашите политици малко позабравиха за това, но вече се усеща недоволството на хората (продължаващите протести) и те трябва да знаят, че това няма да спре толкова лесно с хвърляне на прах в очите и нови лъжи !

    Благодаря на Боян Юруков за възможността да изразя мнението си тук и за всички прекрасни теми в блога му! Радвам се, че намерих съмишленик.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.