Полета ми с BG Air тази зима


Свърши зимата, свърши ваканцията и отново хиляди студенти и емигранти тръгнаха към западна Европа. Много от тях пътуват със самолет, а някои решиха да изберат родните авиолинии. Аз бях един от тях. Пътувах към и от България с BGAir. За пътя ми към България може да прочетете тук. Като цяло се отнесох положително към пътуването, въпреки закъснението. По пътя към Германия обаче, нещата не стояха така.

Пътувах на 10ти Януари от втори терминал на летище София. Полета трябваше да бъде в 15:55. Проверих рано през деня дали има отменени полети заради мъглата и видях, че сутрешните полети са закъснявали с около 30-40 минути. С тази информация бях подготвен психически, че ще се чака. Не е болка за умиране все пак – номера е да излети самолета, а не като миналия януари да пътувам с автобус. Отидох на летището, чекирах се, влязох в зоната и отидох на гейт В4. Чакахме известно време, стана 16:00 часа – ни крилце, ни самолет. Оказа се, че са преместили гейта на В2, но не го обявиха, а го разбрахме от закъснели пътници, на които им го пишеше на билета. Докато се окопитим какво става, питахме преминаващи служители, които не знаеха нищо. Изглежда обаче те са казали на операторките да обявят все пак нещо, защото след няколко минути ни казаха да отидем на B1. Отидохме и зачакахме.

Със закъснението, полета беше обявен за 16:30. Мина 16:30 и всички започнаха да се изнервят, защото нито таблото се променяше, нито идваха служители. Снимката горе е снимана в 16:35. Питахме служителки на летището и те ни казаха, че са минали само 5 минути и защо сме се ядосвали толкова. Близо половин час нямаше информация и тогава дойдоха и ни отведоха към самолета. Излетяхме чак към 17:30. Изглежда проблемът е бил, че самолета е закъснял много в Испания и е дошъл късно. Защо обаче не ни са го обявили, никой не успя да ни каже. От летището прехвърлиха вината на BGAir, защото не ги били уведомили, а стюардесите ни казаха, че не знаели нищо.

Точно в това се корени проблемът – липсата на информация. Разбирам, че е закъснял самолета – нормално е при тези климатични условия. Това, което не разбирам е пълната безотговорност на операторките и персонала на BGAir в уведомяване на потърпевшите. Всички бяха изнервени от ситуацията. Ако обаче беше обявено, че ще се чака два часа и дори повече, всички щяха да са спокойни, защото виждаха мъглата и снега. Всъщност мен най ме издразниха няколко българи и един немец, които само сновяха из помещението и изразяваха върлото си възмущение. В голяма степен обаче бяха прави. Не може която и да е авиокомпания да се отнася така към клиентите си. Такива жестове не изискват пари или реклама – изискват организация и това на някой да му пука. След този случай смятам, че последните две липсват напълно в българските авиолинии.

Тъй като обаче гледам да съм относително обективен, дадох възможност за отговор на авиокомпанията. Писаха ми бързо и доста официално, може би защото си мислеха, че ще публикувам всичко това във вестник. В отговора им, те обясняват подробно каква е била ситуацията и каква е процедурата по информиране на пътуващите. В обяснението се казва още, че в даден момент летището не е променило своевременно информацията. Също така се извиняват, че в някои случаи е невъзможно да се даде актуална информация поради постоянно променящите се фактори. Целия отговор може да свалите от тук.

Това е така – наистина ситуацията е много сложна. Факт е обаче, че всички останали компании, с които съм летял – било то малки или големи – са успявали винаги да информират клиентите си. Не приемам напълно обяснението, че летището не е направило нещо, защото пропуските бяха няколко. Както описах горе, през цялото време липсваше информация и трябваше да я търсим. Дори когато се казваше нещо, то беше закъсняло с около половин час. В отговора на БГ Еър виждам просто едно извинение за безсилие в дадена ситуацията. Съветът ми е в подобни случаи да не го проявявате и поне да обещавате подобряване на комуникацията между отговорните лица и намаляване на грешките в една не по-малко важна система, като връзката с пътниците.

За да бъда честен обаче, трябва да отбележа и положителните неща. Първото е, че когато в началото на Декември се оказа, че ще сменят часът на полета, те ми се обадиха лично да ми кажат. Този жест много ми хареса, независимо, че след това имаше объркване по въпроса за часът в немския им офис. Друг голям плюс беше новия им самолет. Вътре беше много ново и чисто. В началото си помислих, че просто са сменили интериора, но после забелязах, че самолета е изцяло бял и още не беше боядисан. Това може да означава само, че са го пуснали съвсем бързо в експлотация и са нямали време. Стюардесите и този път бяха мили и полета беше приятен. Дори хората, които фучаха преди излитането се успокоиха и замлъкнаха. Единствено се надявам за в бъдеще да си подобрят координацията и връзката с летището.

14 коментара

  1. Има полети и съм летял няколко пъти с тях. В интерес на истината самолетите им са на същото ниво. Даже последния самолет на BG Air беше по-добър от всички самолети на Lufthansa по същата линия. Друга подробност, за която ме подсетиха сега е, че ако има тежка мъгла в София, нещо което е често срещано, BG Air ще решат да кацнат в Пловдив, докато Lufthansa въобще няма да излетят. А и на мен кацане в Пловдив ми е по-добре от София. 🙂

  2. Не го възприемай като заяждане, ама същото дърво колко пъти съм го ял във Франкфурт и то от Luftwaffe – ти сигурно нямаш толкова косми по главата 😀 Това си е „проблем“ на всички авиокомпании, не е само наш патент.
    P.S. То може и да е проблем без кавички, ама като попътуваш малко и вече престава ти пука…

  3. Двата нови Еърбъса на БГЕър са точно като митичните тайни полети за пренасяне на терористи на ЦРУ – изцяло бели и немаркирани.
    Чисто нови са, това добре, но седалките пак са наблъскани толкова натасно, че двучасовия полет се превръща в изпитание за всеки човек над 175 см.

  4. @ И.Е. Станков: Еърбъсите не са чисто нови, а са на година и половина – две годинки. Идват от фалирала американска нискобюджетна компания, затова седалките са така наблъскани.

    @ Юруков: Мисля, че летището е виновно в случая. На новия терминал всичко е „оле-мале“. Що се отнася до отговора на ЕърБГ – приятно съм изненадан как са ти обърнали толкова внимание и какъв обстоен отговор си получил на запитването си.

  5. защото бяхме с 2 бебета избрахме да летим с BGAir (единствената авиокомпания, която лети директно от амстердам до софия). не съм си представяла, че може да бъдат толкова непрофесионални. през целия полет (отиване и връщане) бяха изключително груби. други авиокомпании винаги до този момент са се отнасяли с нас с внимание и разбиране: специални места за децата, място за преповиване, играчки и т.н. това което BGAir имаше в изобилие бяха сърдити физиономии. това ще остане един кошмарен спомен, който никога вече няма да се повтори. вече летим два пъти по-дълго с други компаниии с прекачване, но за сметка на това пристигаме спокоини и в добро настриение!

  6. П.С. забравих да кажа, че написах писмо, чиито отговор още чакам 4 години по-късно. може би трябваше и аз да ги заплаша с публикация в медиите. 😉

  7. Наречете ме черен песимист, но аз лично предпочитам да избягвам услугите на българските авиокомпании – гледам да си намеря някой друг превозвач. Всекиму се случват непредвидени ситуации, но разликата е точно в това как служителите се справят с тях – с намусена физиономия или с усмивка 😉

  8. @Даниел Панев – Пътувал съм с много компании от много летища. Не само на мен не ми се е случвало, но не съм чувал на други да се е случвало. Дори когато от Wizz Air отменяха полети, те са казвали навреме на пътниците, че са прекарани, защото са купили билет с ужасни условия. Дори като става дума за голямо летище като това във Франкфурт пак успяват винаги да дадат информация.

    @И.Е. Станков – Всъщност седалките и на Lufthansa бяха на същото разстояние. Когато пътувах с Condor за Португалия бяха дори по-тесни.

    @Христо – Може и да е летището виновно, но аз си взимам билета от BG Air и върху тях пада отговорността. Ако наистина не са те виновни, то трябва да изискват подобряване на качеството на работа в летището.

    За самолета не съм сигурен. Отвън изглеждаше като чисто нов. Седалките наистина бяха съвсем леко протрити, но реших, че просто са добавили малко по-стари към самолета. Иначе отвън нямаше никакви драскотини. Добре е все пак, че имат възможност да си обновяват авиопарка.

    @FlyingDutchwoman – Наистина има доста такива случаи. В самолетите им съм виждал места за преповиване, но за отношението – определено има какво да се желае. Казвайки, че този път беше добре, имах в предвид, че има подобрение спрямо други пъти, а не, че са на нивото на която и да е друга компания, с която съм летял. Наистина не е добре да ми се налага да съм внимателен със стюардесите, за да не би да ги обидя и да ми се стреснат за нещо. Все пак запазвам надежда, че може да оправят положението.

    Относно писмото ти, и аз писах преди година и получих кратък общ отговор след 1-2 месеца. Сега като създадох впечатлението, че съм журналист, виждаш ли колко бързо реагираха – за 24 часа. 🙂

  9. @Владо Георгиев – Разбирам те много добре. Затова и пиша статии като тази, както и писма до тях. Не казвам, че така променям нещо, но поне им давам повод и идея какво трябва да подобрят. Те дали обръщат внимание си е техен проблем. Иначе относно избора ми на авиокомпания – избирам обикновено това, което ми е по-удобно и евтино. Тук става въпрос за доста пари и не мога да приложа принципа ми на избор на български стоки и услуги. Въпреки че като се замисля, когато цената е много подобна, избирам BG Air.

  10. Заради бизнес ангажименти в една календарна година ми се случи да летя 11 пъти с тях.
    Сега внимавайте
    11 пъти ми бе сервирано едно и също нещо за ядене.
    Самолетът не излетя навреме веднъж. Четири пъти кацна навреме. Веднъж ми загубиха багажа.
    Ако нямаше указание от офиса с кого да летя, нямаше никога да ги избера. Не щото не познават какво е обслужване, не се усмихват, никога не можеш да прочетеш вестник на борд, а безмитната им е на цените на улицата.
    Защото нямат морално право да съществуват и носят марката Национална

  11. Досега съм летял 4 пъти и за щастие такива проблеми не съм имал. Само един път имаше отлагане на полета с 30 минути, но това не е болка за умиране. Летях с Lufthansa и Germanwings и мога да кажа, че съм доволен и от двете компании.

  12. Както изглежда всеки си има най-различен опит с родните авио линии. И in2h20, и Виктор, и всички останали са прави от тази гледна точка, че зависи на какъв персонал конкретно са попаднали. Днес обаче ми споделиха една история от втора ръка, която се е случила тази зима и пред която моята случка изглежда като почивка в рая. По същия начин показва острата нужда от координация и комуникация в компанията, но с много по-сериозни последствия от едно раздразнение. Ще се опитам да се свържа с потърпевшия и да ви разкажа историята му и за да е най-обективно, ще поискам отново обяснение от BG Air.

  13. за съжаление in2h20, може би BGAir точно отразяват действителността в бг. страна в която чалгаджия като слави трифонов се изживява като говорител на нацията, а таксиметрови шофьори и продавачки очакват да им се помолиш за да се размърдат e логично стюардесите да забравят, че са ни повече, ни по-малко сервитьорки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.