Firefox plugin: Винаги българско знаме за лого на Google

google_bg_logo
Започна се от това, че предложих на Google по мейла и през Twitter да сложат специално лого на 3-ти Март на Google.bg. Дори направих примерно лого и го качих в нета. След като не ми отговориха, на трети копирах началната им страница на моя сървър и само смених логото. Променената страница стана доста популярна в Свежо и стоя цял ден на първа страница заедно със статията. За жалост обаче това решение е само временно и за да се вижда, хората трябва да влизат специално в моя сайт.

Затова реших да направя специално разширение за Firefox, който да сменя логото всеки път – BulgarianGoogle. Когато го инсталирате, то ще сменя логото на Google не само в основната страница, но и в тази с резултатите. Работи само на страниците google.bg и google.com. Не прави нищо друго освен да сменя логото. Не записва никаква информация и не се бърника в историята или настройките ви. Използвам го вкъщи и на работа. Резултата се вижда по-долу. Може да го инсталирате направо от тук :

install

BulgarianGoogle

Firefox 2.0 – 3.0.*


Заради сигурността, във Firefox има редица ограничения за това как може да се използва браузъра ви. Затова нямах възможност да сложа логотата с българското знаме и герб директно в добавката. Вместо това те ще са на моя сървър и ще са на разположение за всеки. Това гарантира, че никой няма да има достъп до файловете в компютъра ви.

Това ограничение обаче създава и много интересна възможност. Идеята ми е, че ако достатъчно хора свалят добавката и използват възможността да сменят стандартното лого на Google, то може ние самите да решаваме какви лога са слагаме. Може да направим конкурси за лога по различни поводи и да ги подлагаме на гласуване. Щеше ми се да го направя още за 8-ми, но надали ще имам време. Ако някой все пак има възможност и идея за лого по случай празника на любимите ни жени, моля да ми го прати и ще го пусна за обсъждане.

googleyurukov1

Горната картинка не е обработвана, а е директна снимка от екрана ми. Добавих го вече в официалната директория на Firefox. Ще трябва време за да излезе от експериментална фаза. Ако някой намери грешка в добавката или има предложения за доразвиване, ще се радвам да ги сподели тук.

87 коментара

  1. Pingback: Боян Юруков
  2. Pingback: yurukov
  3. Pingback: Боян Юруков
  4. Ето, че и днес научих нещо ново 🙂 Не знаех за този проткол. Във всеки случай обаче ми се струва, че ще стане доста голям файла. А и се губи момента с идеята ми за гласуване на лога и смяната им в реално време. Може да пробвам обаче – най-малкото да дам избор при инсталацията дали да се включи лого на живо с обновявания по празниците или статична картинка запазена по такъв начин.

  5. Логото е много добре направено, браво!
    Мислех си, защо не го предложиш направо на Гугъл да си сменят тяхното?! Ако не се навият пиши на Н.В. държавната администрация да започне борсово изкупуване на акциите им (ще се навие само ако преди това има обществена поръчка за посредник).

  6. не знам дали щото не живееш в БГ, ама май национализмът ти идва в повече – щото добива такива … странни измерения 🙂

  7. Имам 2 предложения за добавката – нека да е само за google.bg домейна, това първото, а второто е малко по-интересно. Понякога Гугъл слагат специални логота по повод някои празници. Ще е добре тях да не ги сменяш. Няма да е трудно, защото съм забелязал, че винаги URL на картинката (а и title атрибута) са различни.
    Поздрави!

  8. Поздравления за добавката, но няма да я ползвам едно защото не обръщам внимание на лога и тн и даже съм ги забранил с AdBlock и второ – колкото повече добавки, толкова по бавен файрфокс.

    Иначе браво за ентусиазма!

  9. [Свежо] Благодаря:) Ако го сложат повече хора ще направя конкурс с гласуване за логата в следващите български празници. Дизайна е такъв, че позволява сменянето им динамично.

  10. @Павел Николов – Супер, каква версия ти е browser-а, че да знам, че работи на него. Не съм тествал много и затова 🙂

    @Пламен – Те от големия G си сменят логото сами. Въпросът е, че направих механизъм ние да решаваме кога ще се смени. Иначе от държавата и да изкупят много акции, надали ще има ефект.

    @Longanlon – Сякаш си прав – това тук изглежда като идея доста странно, но винаги мога да рационализирам всичко! 🙂 Google се е превърнал в социален феномен в интернет и като такъв всяка част от него е подложена на внимание. Логата са важна част и предизвикват доста дискусии. Затова реших да сменя логото така, като в същото време съзавам възможност за социална среда, в която българите да решаваме какво ще се показва на сайта на отделните празници. Ей извъртях го малко. 🙂

    @Пламен – За първото – в началото беше само за google.bg, но забелязах, че често ме прехвърля към .com или .de защото засича, че съм в Германия. Също така има версия на google.com, която е на български. Втората версия на добавката беше такава, че се включваше само за .bg и страниците на български. След това обаче реших да го оставя просто за всички .com и .bg – така или иначе човек го използва – защо не на всички.

    За второто – прав си. Ще го направя в следващата версия. Сега проверява подробно само структурата, но не и съществуващото лого. Мисля да направя прозорче с опции и потребителя сам да избира дали иска да запази алтернативните лога на Google, на кои страници иска да се показва и дали иска статични лога или желае да участва в социалната инициатива с гласуването.

  11. @Martin Linkov – Всъщност забавянето е няколко части от секундата и то само на Google.bg или Google.com страниците. Все пак решението си е твое. Добавката е само за тези, които искат да поокрасят един инструмент, който използваме постоянно. Аз лично като го отворя с БГ логото ми става яко, но може да е от това, че аз съм го направил – не знам.

    @DIMO – Това какво общо има с каквото и да е било? Хубаво е да си религиозен и патриотичен в нашия контекст, но това за Бойко влиза малко в много. И аз го подкрепям, но чак го Бог и България няма да го сложа 🙂

    @fen – Радвам се, че ти харесва. Колкото повече хора си го сложат и го използват, толкова повече интерес ще има към евентуални нови БГ лога. Може да ги придружим с образователна информация и ще се получи нещо интересно.

    @Павел Николов – Супер. И моята е тази, но е под linux. Това значи, че наистина няма значение операционната система.

  12. Айдеее – и тази статия е най-отгоре на Свежо. Вчера цял ден там бяха заедно статичната ми страница с логото и статията ми към нея.

  13. Впрочем като търсите „bulgaria“ в добавките за Firefox, този plugin вече излиза. За сега има само две сваляния, но като се натрупат още и няколко човека напишат ревюта, ще го освободят за свободно сваляне без регистрация в сайта им.

  14. [Свежо] Ама това е супер!Много му се изкефих!Браво за идеята и приложението и!Мнооооооооооого ,много добро!Поздрави още веднъж! 🙂 🙂 🙂

  15. Супер, браво, чудесно, страхотно! Хайде правете и други подобни неща за да почустваме, че наистина сме Българи!!!

  16. [Свежо] Благодаря много. Предай нататък за да направим малко общество и да си избираме сами логотата 🙂

  17. Във Facebook ми дадоха идея да направя подобна добавка и за Opera. Надали ще е много различен принципа и затова ще пробвам. Мислех за IE да направя, но там не ми се ще, защото подкрепям изцяло алтернативните browser-и. А и така или иначе над 50% от посетителите тук използват Firefox.

    Сега обмислям и други подобни добавки във връзка с историята ни. Едната е да изскачат кратки, интересни и забавни исторически факти за България през някакъв период като съобщение долу вдясно в browser-а ви. Ще се застояват няколко секунди и ще изчезват ако не натиснете на тях, при което ще се отваря подробна информация.

  18. БОГ БЪЛГАРИЯ БОЙКО
    В ТАЗИ ПОСЛЕДОВАТЕЛНОСТ
    ВСИЧКО Е ВЗАИМОСВЪРЗАНО

  19. Ще ми се да е така, но в никакъв случай не искам Борисов да си мисли така, защото ще се самозабрави. За сега ми се струва, че не се е случило. 🙂

  20. Супер е логото!!!
    Това е хубавото, че можеш да бърникаш и нагласяш нещата както си искаш – така се върви към развитие.

  21. Благодаря. Логото го направих на Gimp като използвах стандартното лого на google като основа. Обичам да бърникам и да си правя живота по-лесен. Затова и съм натъпкал компютъра си с разни скриптчета, които да ускоряват работата ми.

  22. Браво, инсталирах си го на секундата работи безотказно !!!!

  23. Има нова версия ли?! … Ей сега си погледнах инфото на Firefox-а и ми показа, че в момента я сваля 🙂 Умна лисица!

  24. [Свежо] Не ми е ясен енсиазма дето ви тресе…..на фона на всичките лайна, които се сипят върху трибагреника ни…..Радост по време на чума.Казвайте нещата с истинските им имена….и изплюйте бастуните

  25. @Виктор Захов – Прекрасно – до сега никой не е съобщил за проблем, а бая хора са си го сложили. Другата седмица ще изкарам статистика за броя на свалянията.

  26. [Свежо] @gothicmanbg – Този израз за „нещата с истинските им имена“ е толкова изтъкан и лишен от смисъл, че просто ми става лошо като го чуя. Не мога да схвана логиката ти – че не трябва да се радвам на българския флаг, защото България има много проблеми и депресирани люде като теб стенат навсякъде ли?

    @koychev – супер. До тук поне 10 съобщения, че работи.

  27. [Свежо] Живей тук и работи като луд за смешни пари……веселяко

  28. [Свежо] @gothicmanbg – живял съм и съм работил. В момента уча в Германия и с нетърпение чакам момента, когато ще завърша.

    Zlatina@ – кефи ме аватара ти. Сериозно 🙂

  29. Малко статистика:
    През последните 24 часа plugin-а ми Firefox e бил свален точно 300 пъти, без да смятаме моите тестове в началото!

  30. [Свежо] абе Джуруков ,нямаш ли кво да правиш в тая D ,ами се щуросваш с тая тъпотия.Ти или си изпушил ,или си комунистически изтърсак-най вероятно и двете. 🙁 🙁 :Виж в D имат хубави лекарства ,вземи нещо и се лекувай ,че състоянието ти ще се влошава-сериозно ти говоря. Поздрави на кораба МАЙКА!!!!

  31. Всичк си е наред с добаваката. И ний сме дали нещо на света.

  32. Мен само едно нещо ме притеснява. Може ли да се направи да илиза БГ Google само когато е default-ното лого на google. Защото сега например за някой празник или честване google винаги сменя логото с някакво интересно и аз много обичам да го гледам и го следя, а сега с тази добавка няма да се покаже. Та питането ми е: Може ли да се направи бг логото да излиза само за default-ното google-ско????

  33. [Свежо] @johnsilver3 – като гледам така имаш нужда повече от мен. Защо възприемаш патриотизма за лудост или черта на един „комунистически изтърсак“?

  34. @Бате Зарко – Супер. Сега разработвам механизъм за обновяване. След като го тествам ще може вече всички да си обновяват автоматично добавката с нови версии.

    @Виктор Захов – Точно това искам да направя в следващата версия, но първо работя по възможността да се подновява. За жалост в сайта на firefox още не сами одобрили добавката като „не-експериментална“ и не може да става от самосебе си. Затова ще трябва да направя свой механизъм.

  35. [Свежо] Такива ,като Митко и Lubomir има много в свежо.Според тях не трябwа да се радваме на нищо и да умрем ,защото у нас е така в момента.Или пьк да избягаме ,колкото се може по-далече.Само плюят и бьлват гущери ,ама не казват как би могло да се оправи.

  36. [Свежо] Аман от повърхностни хора…Този „МОМЕНТ“ е вече 20 години! Крадат те, ядеж боклуци…. и си щастлив дебил

  37. [Свежо] аидее вече и на руски започнаха да пишат!!!!Ясно ми е вече какъв Патриотизъм ги друса тези ДР. и ДР-ки.–-от съветки тип 😀 😛 😛 😛 😛 😛 😛 😛 😛 😛 😛 😛

  38. Господа, не се ли преекспонира темата? Всичко си е наред. Разни хора дето не им е наред – и на тях.

  39. Лафим си просто 🙂 Някой хора само се дразнят, че не само те псуват Българиа, а и че има и такива, които си я обичат.

  40. И аз не съм от тия, дето гледат лога. Но ми е гот от едно нещо: начина, по който мислиш. Мислене, което е насочено към използване на всеки ресурс, където и когато има възможност.

    Ако прохождащото ни гражданско общество възприеме този начин на мислене, това, ще е едно от най-добрите неща, които могат да му се случат 🙂

    Сори за абстрактното мнение, ама така ми дойде 😉

  41. В интерес на истината постоянно ми идват такива неща на ум. Примерно снощи бях на едно парти и забелязах, че напоследък все по-често използваме youtube за музика – тъсим песен и я пускаме след като свърши предишния клип. И там има списъци за свирене (playlists), но не могат да се правят динамично. Затова ми хрумна да се направи добавка за да се създава такъв списък докато върви някоя песен.

    Имам и доста идеи със социален ефект, но както винаги си остават така, защото нямам никакво време. Номера обаче е да се правят т.н. mashups – да се вземат няколко вече съществуващи неща и със комуникация да се направи нещо по-добро. Хубавото е, че този принцип не важи само за светът на интернет и компютрите, а се прилага все повече в реалния живот. Замисли се – колко конференции, семинарти, networking общества и сбирки се навъдиха в послените две години. Не съм в България, но имам информация за поне 15 такива само сред моя кръг от приятели.

  42. [Свежо] @gothicmanbg – ти спомняш ли си каква беше ситуацията преди 5, 10, 15 и 20 години. Аз си я спомням много добре. Сега е хиляди пъти по-добре. Преди 20 години заради краха на системата нямаше нищо по магазините по магазините. Преди 15 г. разцъфтя мафията и всичко се контролираше от нея буквално. Преди 10 години стана кризата и пак магазините бяха празни, а инфраструктурата се беше разбила почти изцяло. В следващите 5 години нещата се стабилизираха постепенно, а в последните 5 бизнеса и заплатите растат и вече ни е трудно да си преставим какво е било преди. Това обаче, не пречи на такива като теб да псуват.

    А може би наистина си прав – за последните 20 години наистина има нещо, което не е мръднало и на милиметър – начина на мислене на такива като теб, които се самосъжаляват и обвиняват всички останали за собственото си безсилие. Даже мисля, че има формална диагноза за това.

  43. [Свежо] @ johnsilver3 – защо определяш Русия с комунизма? Идеята се е зародила във Франция и сега все още съществува в Китай, Африка, Южна и Централна Америка. Социализъм път процъфтява в западна и централна Европа. Ти не мразих комунистите, а системата преди ’89. Русия е просто един вид модел, който няма как да не сочите с пръст.

    И тук идва парадокса, за който не се замисляш. Всички, които мразят комунистите посочват като причина това, че са съсипали държавата. След ’89 сме имали много печеливши предприятия и голями пазари в Азия и Европа. За да могат да се изкупят тези преприятия на безценица, едни хубави хора са ги съсипали. После обаче е нямало никакъв смисъл да ги купуват. Парадоксът във всичко това е, че такива като теб подкрепят точно тези, които са съсипали икономиката ни тогава, защото те са контролирали държавата след комунизма. Направили са от кризата бедствие със сянка в следващите 15 години.

  44. [Свежо] ти живееш на Луната…а когато се върнеш в България ще станеш политик! Точно като такъв говориш! Може би ти е наследствено…Не само си спомням, но знам и в момента как е ТУК! Да на някой заплатите и парите пораснаха…

  45. [Свежо] Никой в семейството ми не е бил политик и нямам никакво намерение да ставам. Поне не преди да навърша 50 години и не съм събрал достатъчно опит, ресурси и уважение на хората около мен, за да не ми е проблем.

    Това, че съм дипломатичен и не те псувам не означава, че съм политик, а че имам възпитание и мога да мисля сам за себе си. Ти определено не можеш, а се водиш предимно от богатата ти колекция от предразсъдъци и стереотипи. Казваш, че мразиш расизма, но сигурно псуваш циганите и турците. Казваш, че нямаш пари, но не би се хванал да работиш повече и не би се отказал от телефона си за да ти е балансиран бюджета. У немците виждаш само как отиват на почивки, но не виждаш как си броят центовете, правят влогове, лишават се всеки ден и работят яко без твоите няколко паузи за кафе.

    В България живота се подобри доста и причината да не върви напред е, че такива като теб не искат да им се бърка в техните удобства. И се плакваш, че никой не оправял нищо и че само теб погвали. Нали?

  46. [Свежо] Нито си ми на годините,нито на образованието момченце.Не ме поучавай как да се изразявам….ясно ли ти е.Гледай си в копанката!Живота в България се подобри доста…..за определен кръг от хора! Това го знае всеки! Спирам да споря със човек живеещ в измислен сват! Жал ми е за теб!

  47. [Свежо] yurukov не го слушай ,добре че най- после реши да спре да бьлва.Такива, като него у нас има много.Живей си живота и не им обрьщай жнимание.Желая ти здраве, успех и гледай напред.

  48. [Свежо] абе, не ще да си взима хапчетата всезнайкото-ще бере ядове! 🙂

  49. [Свежо] Тази муцуна, дето си си я сложил за снимката си в свежо,много ти отива.Да не вземеш да я смениш.Ще загубиш от чара си 😀 😀 😀

  50. [Свежо] @gothicmanbg – не знам каква ти е възрастта и образованието, но явно не знаеш какво е моето, какво знам и какво съм направил. Съдейки по израза ти обаче въобще не мога да си направя добри изводи и за двете плюс възпитанието ти. Образованието не е само една тапия, която си слагаш в рамка и развяваш на интервюта с изискване за висока заплата, защото някога си взимал изпити. Образованието е знания, опит и състояние на ума, което ти позволява да общуваш с хората и да решаваш по-сложни проблеми. Това въобще не го виждам в теб по думите ти до сега. Надявам се да не съм прав.

    @johnsilver3 – който си трае остава неоценен. Теб определено те оценихме вече и не виждам да казваш нещо полезно освен какви хапчета трябва да взимам. Или наистина си психолог, или говориш наизуст само за лафа. Та какви хапчета трябва да взимам?

  51. [Свежо] @Lusi – това си е типичен форумски flamewar – споря с хора, с които е безнадежно да се спори. Като ми писне ще спра 🙂 Същото правих и по македонските форуми – чеша си езика. Иначе благодаря за подкрепата.

  52. [Свежо] Ами щом ти доставя удоволствие,спори си ,ама това според мен е мазохизьм, да говориш с хора, които непрекьснато незаслужено те обиждат и ти се подиграват,които са безкараино много, озлобени и негативни.Не мога да те разбера,колкото и да имам желание .Обясни ми моля те, повече за този форумски flamewar,когато имаш време и вьзможност.Ще ми бьде интересно. 🙂

  53. [Свежо] Идеята на flamewar-а е, че няколко човека спорят без да има смисъл от това, защото никой не отстъпва от позицията си и не приема нищо от доводите на другия. На мен ми е забавно до един момент като ми се занимава. Тук вече ми писва. Като цяло съм открил, че когато си дипломатичен с такива умници, те още повече се ядосват и изнервят, защото не са успели да те извадят от контрол. Това му е забавното.

  54. [Свежо] Ами да, това е присьща техника на азиатците.Когато очакваш от азиатеца да е с ядосана физиономия,той е с широка усмивка.И това има много голямо значение.Обьрква тотално противника 😀

  55. Много си зъл 🙂

    Сега остава да си напишеш един parser за apache логовете и да си събираш в една база статистики от кой ИП адрес, по кое време, с какъв браузър, какви неща се търсят в гугъл. По referer-a 🙂

    Пфу тия лични данни за нищо ги нямате бе 🙂

  56. Практически е възможно да се види това, за което ти говориш, но и в този сайт, и в самия plugin съм добавил „Декларация за поверителност“, която спазвам. В нея изрично пише, че не следя какво търсят и кои са посетителите ми и нямам намерение да давам техните контакти и данни на трети лица. Адресът и IP-то ти се използват стриктно за спам контрол и анонимна статистика.

    Няма обаче друг начин, при който да се зареждат динамично логата, за да се позволи въпросните конкурси и гласувания.

    До средата на Април ще излезе нова версия на добавката, в която човек ще може да избира показването само на статични лога (с data: протокола), кога да се включват и дали да се използват логата от конкурсите, които ще правим за българските празници.

  57. [Свежо] Всички коментари от тук са добавени и в статията в блогът ми:
    http://tinyurl.com/abnpwt#comments
    Вече става автоматично – каквото се пише в Свежо идва и на моята страница.

  58. Получих доста предложения за добавката за Firefox. Досега няма индикации за грешки. Оказва се също, че пропуска променените лога от Google. В началото на Април ще пусна нова версия, ще кандидатсвам за не-експериментален plugin на сайта на Mozilla и ще пусна страница за конкурс за нови лога.

  59. Имаше две особенни лога откакто пуснах plugin-а и се оказа, че са така направени, че кода е различен от този при стандартното лого. Тъй като съм сложил много мерки за сигурност и проверки за да не ви се скапе нищо, практически пропуска всяко лого, което не е като стандартното. Затова и нямаше нужда да променям plugin-а.

    В следващата версия обаче ще има настойки, в които всеки ще си казва до каква степен и как иска да се променят логата.

  60. Благодаря за логото, Бояне! За мен 3 Март е най-хубавия празник, а 24 Май е най-българския. Не всички мислят така, но се надявам да са малко. Приятно ми е да ми се отвори страница и да видя нашето лого!
    Преди години бях учителка. Тогава тая дата я подминаваха, каточе ли беше нещо срамно! На този ден винаги написвах на черната дъска план за преговор / трябваше да се отбелязва в т.н. „Материална книга“ какво правя всеки час /, казвах, че няма да имаме урок и задавах един и същ въпрос „С какво ви е свързана тази дата?“
    За шест години нито едино дете, а имахме поне 120 деца годишно само в 9 клас, не свърза тази дата с Освобождвнието на България от турско робство. Повечето не можеха да си спомнят нищо. Малкото, които отговаряха, обясняваха „май на този ден ни правеха чавдарчета“. Ето това е срамно! Дали защото не сме си я извоювали съвсем сами, не ценим свободата си? Дали само т.н. социалистически/комунистически режим е виновен за това?! За шестте години, през които работих в училище, само едно момче се реши да попита „Щом е такъв голям презник, защо учим тогава?“ – не защо не го празнуваме, а защо не е почивен ден! Отговорих му, че празниците са в сърцата, а не в каледдара/ Така го чувствам. Е, сега не се работи! Празмик ли ни е?
    Нямах възможност да ползвам Интернет доста време и сега макар и със закъснение чета написаното за 3 Март, за знамето, което е хубаво да си закачим, да ни напомня, че този ден е по-различен от другите, за мартеничките и се радвам, че не са подминати. А логото е чудесно – силно и стилно!

  61. Благодаря много. Идните седмици ще направя нова добавка, с която ще може да се избира кое лого да се сложи. Ще направя и конкурси специално за лога за различните празници. Тъй като може би няма да успея за 24-ти Май да направя конкурс за чужди предложения, за тогава ще направя две или три лога само и ще ги пусна за гласуване. За 24-ти май обаче ще има различно лого – нали това е целта на тази добавка все пак.

  62. Добра новина за добавката ми – номинирах добавката ми да излезе от фаза „експериментална“ на сайта на Mozilla. Очаква скоро да бъде одобрена. Въпреки, че до сега се е налагало хората да се регистрират аз да я поолучат, тя е била свалена 104 пъти само от техния сайт. От бутона в статията мисля, че са няколко пъти по толкова. Освен това статистиката на сайта на Mozilla показва, че 140 души използват добавката активно всеки ден. Това се отчита когато Firefox-а им проверява за нова версия на добавката. Якото на статистиката е, че е напълно анонима и доста точна.

  63. Линка от бутона: „Инсталирай сега“ не води до никъде 😉 Аз ги го инсталирах от сайта на Mozilla.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.