Кой е прав за боклука в София? Кажете вие …

bokluk

Започна поредната словесна престрелка между Борисов и Станишев. И отново всеки твърди, че другия е виновен и че нищо не е наред. Разликата сега е, че фактите могат да се проверят бързо и лесно – хората, които живеят или работят в София могат с очите си да видят дали боклука се изнася. Затова бих искал да ви попитам – по-чисто ли е в столицата или не:

[poll id=“8″]
[poll id=“9″]

Може да гласувате по един или всички въпрос. Ако не сте от София или нямате мнение, моля не гласувайте. Също така ще ви помоля да не намесвате политическите си пристрастия, а да кажете наблюденията си единствено и само за кофата отвън. Резултатите могат да се видят в реално време.

Още по темата:

9. Април
Дневник: Кабинетът покани представител на общината в кризисния щаб за боклука
Дневник: Бойко Борисов: Правителството да обяви криза заради спрените еврофондове
News.bg: Обявиха криза в София
8. Април
Зорница Латева@Дневник: Предизборно Станишев иска да чисти вместо Борисов
Дневник: Бойко Борисов: Всеки ден ходя и броя чистачките
Дневник: Кабинетът се готви да обяви криза в София заради боклука
Dir.bg: Кабинетът обявява криза в София заради боклука
Vesti.bg: Борисов: София не е била по-чиста
News.bg: Борисов: София е обсадена от МС, както Сталинград през 2-та световна
News.bg: Предлагат обявяване на криза в София
News.bg: Станишев трябва да ме аплодира, смята Борисов

62 коментара

  1. В София живея. Наистина, сега кофите се събират по-често, по-чисто е, но все още не е достатъчно, поне за мен.

  2. И аз съм на мнение, че откакто се махнаха концесионерите, сметта се извозва по-често от преди – не мога да кажа за цяла София, но кофите в моя квартал и тези до работата се изпразват още докато са наполовина пълни. Има какво да се желае, но има някакво, било то и минимално подобрение, а хич да не говорим че за да стане София наистина чист град, не трябва НИЕ да живеем в него.

  3. В интерес на истината парковете и градинките за изблизани, дърветата са подкастрени, шумата и боклуците са събрани. Южният парк изглежда невероятно добре. Също така когато минават колите е доста по-чисто от преди. Лошото е, че минават по-рядко.

  4. Юруков, погледни двете снимки с кофите – при кого е по-чисто? 🙂

  5. Местата на снимките на двамата политици трябва да бъдат сменени. София е в окаяно състояние. Така както изглеждаше столицата през последния месец, никога не е изглеждала. Нормално преди избори кмета да се понапъне, но през цялото му кметуване столицата се зарина от боклуци, а толкова дупки по улиците, колкото има в момента, не е имало никога.

  6. Промяна има. За пръв път виждам чистачите в столицата да работят и чистят, вместо да пушат, облегнати на най-близката стена. И този странен феномен се случва ежедневно, тоест ефективност има.

    Друг е въпросът, че Бойко много говори, а Станишев винаги е прав и невинен по всички обвинения. Честно казано вече не обръщам внимание на PR кампаниите им с вечния спор.

  7. по-чисто е, но да не забравяме, че вълка беше изхвърлен, ама 2-та милиона вълчета са си същите, изуми ме какви количества боклук генерират само за едно денонощие софиянци

  8. @horianos – така ли? Защото аз пък забелязвам намаляване на дупките из улиците. Ти за кои места говориш?

  9. Не съм от София и не зная точно как стоят нещата, ама наистина, като гледам снимките, на бат` Бойко контейнерите са по-празни.

  10. @Комитата – не знам при вас дали не минават много често колите, обаче при нас ( жк. Света Троица ) чак ми е писнало от тях – почти всеки ден се прибирам към 9, 9 и нещо и задължително ще ги срещна някъде и при тесните улички из квартала ги чакам да си свършат работата за да минат.
    А по въпросът за дупките – по маршрута ми от нас до работата ( около 7,5 – 8 км в едната посока ) където имаше дупки ги закърпиха още щом се оправи времето. Пред работата оправиха дупките точно за 2 дена и докато се чудя как аджеба стана тая магия, а то сега пак се разрови ( явно качествено са запълвали 🙂 ). Другата ми забележка е за малките улички – там положението е пълна трагедия. Факт е обаче че ако не друго Бойко се напъва да направи нещо та да оправдае доверието, за разлика от Станишев който единственото което прави е да подкопае доверието в ББ.

  11. Истината е, че сега се чисти повече и по-добре.

    Но не във всички райони, защото ги обслужват различни фирми и от там се получават разминаванията в мненията.

  12. @Читател – Едните са обсипани с боклуци, а другите са празни. Не казвам, че и празните кофи изглеждат добре, но поне няма биологична опасност. А те изглеждат така, защото хората си изхвърлят жарта там и ги палят.

    @horianos – Концесията успяха да я развалят едва наскоро и сега успяха да потръгнат нещата. А защо си мислиш, че е толкова лесно да се оправят всички дупки при условие, че 15 години не са пипани и всички пари от ЕС за целта бяха спрени.

    @Павел Николов – Сложих снимките за да илюстрирам твърденията на двамата политици. За хората извън София, столицата изглежда по единия или другия начин в зависимост кой слушаш. Затова реших да изслушам и софиянци, за да стане ясно всичко.

  13. Щом Станишев казва, значи е лъжа. Писна ми от комуняги, еййй…

  14. @provance Не е задължително – затова пуснах това запитване. Като гледам обаче мненията в коментарите се различават коренно от гласовете в анкетата.

  15. В Лозенец ги извозват най-малко на 3 дена и се преливат!!!!!!!! София като цяло изглежда трагично. Толкова е мръсно, прашно, боклодживо, разбито….цигания до шия!!!

  16. Юруков, да се изрази позиция с аргументи е по-трудно, отколкото едното кликване. По-важни са коментарите – всеки носи отговорност с името/ника си (за разлика от анонимните недоволстващи).

  17. Милослав, и без Борисов, София щеше да е същата и по-зле даже. В един град освен кмет, има и граждани – които или спазват някакви правила или карат на принципа на джунглата. Фактът, че хора си изхвърлят боклуците през терасите, вкл. и след пролетното почистване от техни съкооператори, какво ти говори? При това положение чистачите в града трябва да са колкото врабчетата по дърветата.

  18. Юруков… изглеждаш интелигентно момче… какви са тия колажи, какви са тия анкети.

    Не си ли още в Германия?

    Само едно ще каже, София си има кмет! Не може правителство да чисти даден град, пък било то и столичен!

    Ако се провалиш като кмет, връщаш мандата и да идва някой друг.

    На кабинета не му е работата да чисти боклуци, нали?

    Целият този „дебат“ е дебилен, що не го обсъждат като и двамата са в София?

  19. А бе в нашия квартал кофите ги вдигат всеки ден, което си е добре – по чисто е около тях. Проблема е, че самата улица не е мита от 1917 г. Миналата година събрахме пари в махалата, платихме и едни мангали (роми) измиха между две преки – толкоз. Сега пак събираме пари, щото не може да се живее в този прахоляк. Това е демокрация в действие. ББ според мен се пребори да разкара „Новера“, щото не му снасяше кинти, но сега не е ясно какви договори е подписал с новите концесионери. Подозирам, че са само за преди изборите и нормална поддръжка (смет, сняг, миене) няма да има. А иначе от кърпенето на дупки има страшна далавера – изкърпят се 500 м2, а се отчитат 1000 м2 (ако не и повече). Това е ясно. Гледал съм в нашия квартал как се измерва положен асфалт – такава геометрия и алгебра не съсществува в нашето измерение… Лошото е, че все си викаш – „Дано е за добро!“, а то все по-кофти става.

  20. Не забравяйте, че сме в предизборен период и по стар народен обичай се раздават удари от всякакво естество по политическия противник. Иначе разбира се, че е по-приятно, ако градът е по-чист, но няма да забравя червените гербери /1 гербер на цена от 2 лева/, сложени върху чувалите със сметта от общинарите от БСП, за да бъдат заснети от телевизиите.

    Това ПР ли е, що ли? Или просто си е българска глупост.
    И след това се чудим, защото хората не ни уважават. Кой на кого отмъщава и не си ли отмъщаваме сами на себе си?

  21. @Боян Юруков – Забравих да ти пиша, че гласувах за статиите ти за състезанието.

  22. @Oksev – Здрасти и на тебе. Много се радвам, че се засякохме тук 🙂

  23. @Читател – Наистина е по-неточно с анкетата, но при по-голяма бройка е добре. При коментарите в двуяко. Забелязах обаче, че някои гора се оплакват и от това, че се чисти много.

    @Martin Linkov – Както обясних – това са различните картинки, които Борисов и Станишев обрисуват. Затова го направих така. В Германия съм и затова питам по този начин. Иначе щях да обикалям София с камера и щях да съм пуснал клип и снимки отдавна.

    Вярно е, че чистотата зависи от кмета, но забравяме, че има много други променливи като бюджета, който правителството отпуска, общинския съвет, нормативните актове, загубените евро-пари, държавното участие във фирмите и не на последно място – факта, че всички институции са в София. Известен факт е, че едни от най-големите длъжници на Топлофикация са точно министерствата. Не оправдавам кмета, но е тъпо да се казва, че той е виновен за всичко.

    Също така е много интересен факта, че Станишев се обажда точно когато положението се стабилизира по думите на хората в коментарите до сега. Защо не го обяви когато няколко дни никой не събираше и Новера беше обявила бойкот?

  24. @Oksev – едно наблюдение от моя страна – улиците в България са прашни, защото градинките ги няма. Когато няма добра растителност където е предвидена, почвата ерозира и се превръща в сив прах. Вместо да ги миете, сменете почвата и посадете трева. Всъщност ако е горска почва, тя сама ще си порасне. Знам, че е задължение на общината, но докато се стабилизира ситуацията в централните части ще мине време.

    @Любима Йорданова – знам, че е предизборно, но все още вярвам, че хората са достатъчно умни, за да се загледат повече въпреки крайната си умора от подобни глупости. Смятам, че политическите интриги стават все по-банални и прозрачни и се надявам достатъчно хора да го видят. За целта трябва да има информация от хора за хора – такава която не е минала през цедката на медиите.

  25. @Боян Юруков – Много си прав. И за цензурата на медиите – също. И аз не обичам да ме цензурират. Малко да промениш текста и променяш смисъла на твърдението. Нали затова се навих да правя кампания за изборите? Утре дано започна и ще трае два месеца до изборите за Европейския парламент. И аз като тебе мисля, че парламентарните ще повторят модела на Европейските /ефекта на психологическото заразяване/ и затова големият стремеж на управляващите е да няма кампания, за да няма голяма активност при избирателите. Моето мнение е точно обратното. Колкото повече хора отидат да гласуват, толкова повече те ще мислят за себе си като за граждани и ще бъдат все по-уверени и по-уверени в действията си. Няма значение, за кого ще гласуват. Важното е да гласуват, за да почувстват силата си като граждани.

  26. В малките улички на града никога не е правен опит да бъдат запълвани дупки. Има квартали като Редута и някои от ново изникналите, които дори нямат асфалт и това е вече е години наред. Що се отнася до това къде има дупки – ами навсякъде. Има една дупка с дълбочина метър около парк хотел Москва например. Месеци наред тя си седи там непокътната.

    Да, проблемът не е само настоящ – и преди е съществувал, но е смешно всеки да се оправдава с това, че това е заварено положение. Или се действа или не.

    А всеки един град е единствено и само в компетенциите на кмета, а не на правителството. Не би трябвало въобще да се стига до там то да се намесва.

  27. Няма да гласувам за ГЕРБ, но искам да погледна реално на нещата.

    В Разсадника (София) съм. Последните 2 седмици има ОГРОМНА промяна при събирането на кофите. Минават нощем (тропат) и май минават още веднъж през деня, кофите не се препълват. Около кофите е значително по-чисто (паркирал съм си колата точно до кофата). За съжаление около блоковете има разнесени от вятъра хартии и пликчета при последната криза с боклуците. Сега това е големият проблем.

    През последния месец асфалтираха из квартала ни сума ти улици/улички и парка „Св. св. Петър и Павел“ (на пресечката на бул. К. Величков, бул. Възкресение, бул. И. Гешов). Ще ме вкарат сега в разходи за ролери 🙂

    Със сигурност гореописаните активности имат предизборен характер. Същевременно БСП в момента нямат основание да нападат кмета, нещата са значително по-добре.

  28. Да се обявява криза от правителството заради боклука, след като не обявиха заради спирането на газта е изключително подло действие.

    Преценка за промяната в моя район – сега е по-мръсно, кофите за общия боклук от 8 (за 4 блока) станаха 2 и сега се препълват кофите за разделно събиране. Тъкмо хората бяха добили навик да изхвърлят разделно отпадъците си и вече няма как да го правят.

    Преди по спирките имаше по две метални кошчета, разположени така, че и знак за спирка да няма, става достатъчно ясно къде спира автобусът/тролеят. Сега има пак два, но пластмасови коша, закрепени към най-близкия стълб за осветление – понякога на 4-5 метра от самата спирка. Надявам се, че това е временно решение и скоро ще го променят.

    Същевременно в междублоковите градинки сложиха допълнителни кошове (по-големи са) и там поне са на удобни места.

    Критикувам сегашното състояние, но нещата не са чак толкова зле, че да се обявява криза. Бойко Борисов е прав, че когато се решаваше проблемът с фирмите-чистачи правителството си пита ушите, а сега гони политически дивиденти.

  29. Ако разгледаме положението преди и сега, май преди по- ми харесваше. Не знам какви далавери са въртели и кой колко е прибирал, но преди колите на чистотата минаваха дори и по 2 пъти на ден в моя квартал (Мусагеница). Сега положението е трагично. Новите фирми събират боклука през ден, освен това го правят в периода между 2 и 4ч. през нощта и вдигат невероятен шум. Като претегля за и против и предвид гореизложеното: не, кофите сега не се почистват редовно, и не, няма промяна към по-добро, дори сега е по-мръсно…

  30. @Любима Йорданова – Аз забелязвам впрочем, че няма никаква кампания за популяризиране на изборите. Знам, че сега ще започват няколко частни такива, но държавна кампания не виждам. Може би е рано. Може и да не искат да има много гласували.

    @horianos – Прав си, че много улици не са запълвани, но не си прав, че всичко трябва да се асфалтира. Знам някой крайни улици на София, които са толкова стръмни, че ако сложат и асфалт, при най-малкия път ще се пропада. Също така не си прав, че държавата няма отговорност, защото факта, че всички институции са в София създава още по-голямо натоварване на инфраструктурата на града. Също така държавата отпуска бюджета на общините и има дялово участие в не малко фирми и проекти. Да не говорим, че след спирането на еврофондовете един куп инфраструктурни проекти затънаха. И останалата част от България го почувства, но проблемите на София бяха най-големи и там се усеща най-силно.

  31. @Марин – Не забелязваш ли, че хората се оплакват като не се чисти и като се чисти рано. Наистина хлопат, но е по-добре така, отколкото да се правят задръствания през деня.

    @Ирина, @Her Gracious Majesty – Изглежда наистина зависи от региона. Имаше един сайт за съобщаване къде има дупки в София. Може би трябва да го разширим за всички проблеми – боклук, градинки, престъпност и т.н.

  32. Някои бъркат въпроса. Не става дума дали сега е мръсно, а дали сега е по-мръсно!
    А относно дупките – мога да дам за пример ул. Цар Борис III….

  33. http://dnevnik.bg/bulgaria/2009/04/09/702643_sofiia_ne_e_bila_tolkova_chista/

    Честно казано ми звучи абсурдно да се надлъгват. От това може да заблудят някоя наивна душица в провинцията, но в София всички гледаме как може някои кофи да са празни, но на десетки метри около тях вятърът и кучетата са разнесли купове боклуци като спомен от близкото минало. Прави чест на някои общности, че се събраха и се опитаха да изчистят това, което няма изчистване, защото при този вятър всяко почистване държеше само по няколко часа. Факт е, че 8 концесионера е по-добре от 1, но въпреки това с плоски крайни изказвания популистите не си помагат. А не знам по какъв критерий са асоциирани снимките в тази статия.

  34. @Мартин Русков – Изказванията са наистина крайни, но не малко хора коментираха, че наистина е много по-чисто от преди фиаското с концесиите.

  35. @Боян Юруков – : много по-чисто не е, но със сигурност не е по-мръсно и със сигурност няма криза. Интересното е че когато наистина имаше криза и когато кофите на София преливаха в най-голямата жега, Станишев изобщо не се трогна, а сега когато наближават изборите, изведнъж почна много да му пука за София. Интересно е и нещо друго – Станишев не цели да привлече софиянци на негова страна, защото те имат очи и виждат че реално криза няма, но пък може по този начин да откаже хората от провинцията да гласуват за ББ – щото на тях като им покажеш 5 пълни кофи и те почват да си мислят, че София плува в боклуци…

  36. @nickname778 – И аз си мисля, че точно това е целта. Сега обаче хората се объркаха още повече и никой не знае кое е истина. Ясно е, че за 2 седмици не може да се изчисти бунището, в което са се превърнали някои квартали, но не става ясно дали има опити и напредък. Мен точно това ме ядоса – разчитат основно на дезинформация в най-тъпата й форма. Ето друг пример тук.

  37. Айде ще оставя гласуването до средата на другата седмица колкото традиционно траят тези скандали и после ще го спра.

  38. Малоумна история. Толкова ли е отчаян тоя, че пречи на опонента си, вместо да помага на себе си.

  39. @Боян Юруков – Няма да простя на държавата си, ако реши да се измъкне с един-два видеоклипа, които не са нито информация, нито комуникация за Европейския парламент. След 7.06. ще изпратя анализа си и на Харс-Герт Пьотеринг в Европейския парламент, и на Маргот Валстрьом в Европейската комисия. Днес започнах да публикувам материалите. Мислех – през ден, но няма да стане, защото няма да ми стигне времето. Ще включа допълнително 11 материала за Европейската народна партия-Европейски демократи, защото днес една колежка ми каза, че нямало такива. Учени! Вярно е, че човек не може да знае всичко, но трябва да знаеш кое с кое искаш да замениш и защо.

  40. Да кажа и тук: Сега покрай нас и до офиса няма проблеми с боклука(до офиса няма кофи за разделно май), но и преди не съм забелязвал кой знае какви проблеми на тези места. От друга страна живота в София е ад. Толкова прах и дим не съм виждал никога. Не мога и да си представя как живеят хората в Мексико Сити или Пекин. Трябва по някакъв начин да се въведат данъци за автомобилите в софия. Ако ти е служебен автомобила фирмата ти ще има пари да плаща, ако е личен ще го караш само когато си заедно с жената поне, а не сам да джиткаш наляво, надясно – до магазина или да си хвърлиш боклука. Хората трябва да разберат че всичко се плаща. Да отбележа, че говоря така понеже не карам кола.

  41. @Любима Йорданова – Чувам за няколко линии за популяризиране на евро-изборите. Едната е за някаква мащабна акция на групата около Дневник-Европа, която не знам колко е мащабна, защото от два месеца не съм се чувал с тях. Другата е на въпросната фирма, която е спечелила конкурса на ЕП. Третата е на младежките дружества, които обикалят Европа. Има и четвърта, която е ThinkAboutIt, но там е по-скоро десеменайтване на усилия и желание за действие, отколкото кампания за разпространение на информация. Впрочем в момента обработвам темата на новия ми политически блог и ще го пусна скоро, като ще преместя всички статии по темата там. Първата ми статия там ще е за online кампаниите около изборите и кой как се справя. Сайта е и още не е съвсем готов.

    @rda – това с колите е сложна история. Прахът се донася предимно от градинките и ерозията на почвата в малките зелени площи. Според мен трябва да се организира по-добре контрола над глобите и таксите за чистене на градинки, което е задължение на блоковете. В Германия примерно има луди такси за това и всичко е спретнато. Ще трябва време, но ще се оправи и в София.

  42. Един анализ на Иво Инджев „Париите не миришат“ за „кризата“ с боклука.

    „По нито един от поводите – икномически, социален или дори международен – с тежки последици за стопанството (като газовия), властите не сметнаха за необходимо да обявят извънредно положение за справяне с кризата. “

    „Но ето че власта най-сетне си намери кауза, достойна за демонстриране на загриженост до степен, че да обяви извънредна ситуация: софийските отпадъци!“

    „Париите, които гласуват без оглед на миризмата на олигархия, която се носи откъм кабинетите на техните ръководни другари, са цинично обвързани с парите на самата олигархия. И ако те, обезправените, имат извинение за своите заблуди, то употребата им за рециклиране на досегашната власт под припева „на крак, о парии презрени“ е позор за употребяващите ги, които тайно презират париите, но парите – явно не!. „

  43. @Павел Николов – Сега още оправям дизайна. Има само една копирана статия от Дневник само за тестване (дано да не ми скочат за това). Следващата стъпка ще е да копирам статиите си по темата от тук там (включително тази). След това ще започна да правя профили на политици и кандидат депутатите, с които съм се срещнал/интервюирал.

    @Ирина – прав си е. Това политическата загриженост е фалшиво нещо, защото ако трябва да си вършат работата като хората, никое от нещата, които чуваме по медиите не трябва да го правят и казват – акции, политически нападки, кризисни щабове и т.н. Не, че нямаше да има нужда, а просто защото така не се оправят проблемите – така се трупа обществен интерес.

  44. Ново двайсе!
    Кметът (ще) обжалва кризисната ситуация пред съд – и с право!

    Националният кризисен щаб ще пуска Новера да чисти УСПОРЕДНО с общинските фирми.

    Е, сега вече кризата е сигурна. Причина за нея е Правителството и лично Премиерът! Изпълнителната власт суспендира общинската!

  45. Според мен от Новера са обещали пари на Станишев и сега ги пускат да чистят, за да може да им се плати, а те от своя страна ще “ пуснат“ нагоре. Не ви ли прави впечатление как още „…не е ясен механизмът, по който ще се заплати извършената работа…“, т.е. каквото и да се свърши сега то ще бъде надплатено 100-кратно. Няма ясни критерии, всичко е нагласено, Станишев ще си прибере финансирането преди изборите. Пфууу… такива гьон сурати са тия комунисти, че … не знам. Просто не мога да повярвам каква наглост. И най-страшното е, че това е малка част от айсберга (тази дето се вижда). Във всяка област от живота ни, като се замисли човек и ще види подобно поведение. Просто ми иде да се откажа от българското си гражданство. Направо ме е срам! И после иди докарвай българите от чужбина… За какво да се връщат? – да блъскат по затворени, не зазидани врати; корупция и шуро-баджанащина. А те наивните са възпитани в „Европейски ценности“ и не могат да отселеят тук. Звучи много песимистично, но съм го преживял.

  46. @Ирина – И аз мисля, че е само политическа агитация това чистене от страна на „Националния кризисен щаб“ след чистенето от страна на общинските фирми. Днес минах по „Витошка“ и гледах, че минават камиони и „изхвърлят“ боклука от съвсем чисти кофи. Кой плаща? Пак ние за агитацията на БСП. Все някъде трябва да се спре.
    @Боян Юруков – Мисля, че за държави като България, които се прекалено много отдалечени от европейския политически контекст /не говоря за нашите студенти, специализанти и хората, работещи там/, беше важно да има ДЪРЖАВНА кампания за Евроизборите и то добре разположена във времето, за да могат хората и да понаучат нещо и да се ориентират. Очевидно точно това не е желано от страна на правителството. Държавата мълчи, мълчи и Информационното бюро на Европарламент, и Представителството на Европейската комисия в България. Всички те са ръководени от българи, които нямат никакво понятие от Европейската комуникационна политика. Радвам се за сайта ти. След Великден дано вече е готов /не те пришпорвам, там не се бърза/, за да се опитаме да направим нещо. Аз разпространявам сега инфо за най-голямата група в ЕП – Групата на ЕНП-ЕД – общо 11 материала. Там ще работят евродепутатите от членовете на ЕНП – ГЕРБ, СДС, ДСБ. Извинявай, че не съм влизала няколко дена в блога ти, пишех материалите и имам още 3 за ЕНП-ЕД. Пак писах много.

  47. @Ирина – Сега разбрах, че има пълен хаос в София поради липсата на организация и координация. Иначе даваха по новините как се махат незаконните сметища.

    @Oksev – Тепърва ще разберем колко им е обещано и откъде ще дойде.

  48. Бояне, не е липса! Умишлено е! И е точно, както го подозира Оксев, че сигурно има и повече. Циркът е пълен. Дано има истинско и правово обжалване на въпросния Национален кризисен щаб, както е взето решение днес в Общинския съвет.

    За мен е ясно, че не може Държавата да се меси на Общината по точно този начин (в отсъствие на кмета, без съгласуване, само дни след сключване на новите договори). Не ми харесва нито поведението на кмета, нито чистенето – лоши са, спор няма. Но действията на Правителството во главе със Станишев са престъпни.

    Не знам дали като граждани можем да подадем иск за двойно облагане със данък смет, защото точно това става. Да не говорим, че вече има и един загинал човек именно поради това престъпно поведение на Правителството. Пряко. Няма значение дали боклучийската кола е била на общинска фирма или на кризисна – на лице е изкуствено създадено напрежение.

  49. @Ирина – Всъщност въпросния хаос се забелязва и предполагам, че хората първо това ще видят. Положителния ефект ще е, че София наистина ще бъде изчистена от всички незаконни сметища, но трябва да се види на каква цента е станало това. Доколкото разбирам, още не е ясно колко ще получи Новера и останалите фирми. Също така се знае, че Държавните институции дължат най-много такса смет в столицата – няколко милиона.

  50. @Ирина – Общината може да съди т.нар. Национален кризисен щаб и намесата му в нейната работа, защото има разделение на властите, един от фундаментите на философията на създаване на Европейския съюз. За съжаление съдът в България е все още нереформирана система, съдиите не са изучавали Европейско право. Кой от тях е чувал за директиви, регламенти, препоръки и т.н.? Колко от тях са преминали курсове на обучение по Европейско право? Всички са учили социалистическо право в университетите на България, а то ги е учило да пазят правото на институцията, в нашия случай разбирай – правителството. Важно е едно, че политическата кампания на БСП за парламентарните избори, наречена „Боклук“, се плаща от гражданите на България. Отново безсмислено разпиляване на средства от държавния бюджет.

  51. @Любима Йорданова – Доколкото знам не могат да ги съдят в някакво европейско съдилище, защото те нямат юрисдикция. Може само да бъде наложена глоба от Комисията, но тогава би излязло, че „Борисов плаче пред ЕС и само докарва още глоби“. Интересно ми е как никой не се усеща колко много глупости е сътворило правителството пред ЕС за тези 4 години.

  52. @Боян Юруков – Общината може да съди Националния кризисен щаб само в България, което означава, че съдът ще вземе страната на правителството, защото там се изпълняват поръчки. Така са учили тези наши мили юристи, само социалистическо право. През юни трябва да имам доклад в Лайпциг, като представител на България, по повод 20 г. от демократичния обществен процес в България и се чудя на фона на този безумен политически пейзаж, за какво да пиша. Вече ми изпратиха указанията. Ще спомена за блогърите като нова генерация, израсла през тези 20 г., за креативната им мощ и гражданската смелост и позиция. Наистина се чудя какво да пиша, след като по всички европейски показатели сме в минус. Оставям го все пак след Великден. Марфи ми записа няколко видеоклипа от Януари за илюстрация. Затова избързах с кампанията. Имам още седем материала до края. Ще бъдат около 40 кратки информации. След Великден трябва да започна да ги излъчвам през инфоагенциите. Сега са само в „Свежо“, за всеки случай.

  53. @Любима Йорданова – Да точно казано,идват избори и циркът трябва да бъде на ниво.

  54. Вече знаем и цената:

    „10 млн. лв. ще струва на бюджета кризата с боклука в София
    Публикувана от Profit.bg в Икономика
    Дата: 2009-04-16 16:04:13“

    Да ни е честито! По време на рецесия пълним ненаситните гърла на комунистите. Пфу!

  55. @Oksev, @стефка – Всъщност точно това е решението на кризата – държавни проекти, които стимулират затруднени индустрии. Номера е , че тук го правят по тотално грешен начин, защото няма прозрачност и индустрията не е затруднена.

    @vassilev12 – Не е толкова добра идеята, защото в крайна сметка ще загуби народа. Независимо колко дупки запълнят, ако няма реална държавна стратегия за поддръжка на пътищата, нищо няма ефект. Сега правителството няма такава стратегия и губи много пари от еврофондовете. Всичко останало е прах в очите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.