Интервю с евро-кандидат: Богомил Шопов

Богомил Шопов е активист за дигитални права и кандидат за евро-депутат от партията на Зелените. Роден е на 22 Декември 1974 в Шумен. Завършил е Военно училище и до 2001 е работил за Министерството на Отбраната. От тогава насам се занимава предимно с интернет разработки, електронни права и блогове. Членува в няколко организации и е организатор на P2P конференцията във Велико Търново.

Още може да прочетете на личната му страница, страницата му като кандидат за евродепутат, в биографията му или във Facebook. Ето интервюто ми с него е по две основни теми:

  1. ЕС и евро-избори
  2. В личен план

ЕС и евро-избори

Кога решихте да се кандидатирате за евро-депутат?

Решението взех преди 2 години – точно тогава, когато започнах много активно да се занимавам със защита на цифрови и граждански права и разбрах, че именно в ЕП е мястото където мога да бъда най-полезен.

Какви смятате, че трябва да са основните качества на един евро-депутат?

  • – Упоритост – за да може дапостига целите си. За един български депутат това е повече от задължително, защото той трябва да може да изгради едно ново лице на България в ЕП и да направи така, че именно България да бъде водеща страна в защитата на цифровите права и в защитата на прородата на Европа.
  • – Добра комуникативност – за да може да убеждава и да намира верните решение
  • – Познания в много области на европейската политика и начин на пренесе всички свои личникачества на еврипейска сцена

Какви ще са целите ви в евро-парлемента, ако бъдете избран?

Да защитавам цифровите права на всички европейци и да се грижа и работя за защитата на природата на стария континент.

Смятате ли, че сте достатъчно подготвен за да взимате информирани решения по всички останали въпроси извън конкретния ви фокус?

От както съм се родил, постоянно се уча, това ми взема много от свободното време, но според мен верния начин на работа във всяка една сфера, това е близката работа с гражданите на Европа, чрез е-участие и със неправителствения сектор. Така, ако нещо не ми е ясно, аз ще комуникирам добре с всички.

Ако не бъдете избран за евро-депутат, как бихте работите в посока на въпросните цели?

Така или иначе, аз се занимавам и продължавам да се занимавам с това. Дали ще бъда или няма да бъда избран по никакъв начин няма да се отрази нито на начина на работа нито на мотивацията ми, защото това са неща в които вярвам и за които се боря – това са принципите на свободата и ефективността.

Какви са причините да се включите в листата на Зелените? Защо не избрахте по-голяма партия?

О, бях канен в 2 партии, но „Зелените“ за нов тип партия. Тя е създадена от граждански организации, работещи по екологични теми още от началото на демокрацията у нас, дори и от преди това. „Зелените“ олицетворяват именно нещата в които вярват и за кои о говорих по-горе.

Как смятате да поддържате контакт с избирателите си след евентуалното ви избиране?

Обратната връзка е по-скоро задължителна за един депутат било то в местния или в европейския парламент. Аз съм уеб 2,0 човек и за мен комуникацията през всички възможно канали е повече от начин на живот, така, че точно тези принципи ще използвам и за разговори с всички в Европа. е-участие на гражданите на Европа, както и много чести срещи със тях е повече от задължително.

Смятате ли, че трябва да се засили ролята на европейските институции за сметка на месните правителства?

Не. Местните правителства са гарант за свободата на всяка европейска държава.

Какво е отношението ви към мажоритарните избори?

Аз съм „за“ мажоритарни избори за Европейски парламент.

В личен план

Смятате ли, че ще можете да съчетаете личния и професионалния си живот ако бъдете избран?

Разбира се. Аз и сега успявам, да направя това, както и да се занимавам и с още много задачи. Имам син на 1 година и времето прекарано със семейство е най-ценното ми и успявам да го отделя, така, че да не пречи на другите ми задължения.

С какво се занимавате по принцип?

Занимавам се с нови медии, с бизнес архителтура с отворен код и свободен софтуер като начин на живот, със защита на граждански и цифрови права, като член на „Електронна граница България“ и със грижа за природата и хората като член на „Зелените“.

Има ли нещо, което отчитате, че ви липсва като опит за да станете евро-депутат?

Може би опит като евро-депутат и това, че не знам всички европейски езици, което бих искал един ден да стане.

36 коментара

  1. @бойкоСтефанов – Въпросите, които съм ми задал и които по принцип задавам са тази, които интересуват лично мен и наистина биха били зададени в домашна обстановка или на по кафе. Това е целта ми – останалите въпроси се задават така или иначе от традиционните медии и получават повече внимание. Аз искам да знам относително различни неща и затова питам за тях.

    В Бого Шопов намирам интересна комбинация от опит и устременост за защита на електронните права. По принцип второто е качество на студенти или млади специалисти като мен. С времето и задълженията обаче приоритетите за променят и рядко се случва да остане някой авторитетен активист, които да работи за тези права. Ако стане евро-депутат, аз съм сигурен, че ще работи по същия начин в тази насока.

    Като гледам това започва да се оформя като интервю от мен, но няма нищо. Ето моите три критерия за един способен политик:
    1. Дипломатичност – това е важно качество, защото политиката е 90% говорене с хора и само 10% взимане на решения. Един човек трябва да е спокоен и внимателен, но в същото време да знае кога и къде да повишава глас и кога може да си позволи да си изпусне нервите. Последните две не са винаги негатив, ако бъдат насочени правилно.
    2. Баланс – това означава, че трябва да може да балансира между приоритетите си, защото често те ще си противоречат. Компромисът е ключов фактор в политиката и при липсата на баланс, човек може да затъне доста дълбоко.
    3. Вдъхновение – един политик трябва да има висша цел, която да следва неизменно. Да станете политик само заради службата и за да „оправим България“ не върши работа. Затова помага, ако политикът има кумир и черпи вдъхновение от идея или историческа личност.
    4. Обратна връзка – не говоря за PR служба или мейл, на който отговарят асистентите. Говоря за директна нередактирана връзка с избирателите. В днешни дни това е напълно възможно и много евро-депутати го правят. Така се получава почти директно участие на избирателите в политиката и се обсъждат проблемите на съвсем друго ниво.

  2. @Селин – Ами надявам се да са поне толкова отворени към Интернет общуването и директната комуникация с гласоподавателите. За жалост не са – още чакам 5 отговора от различни партии и 3 интервюта от различни политици. Не си знаят интереса.

  3. По всяко време Бого може да си намери работа в институциите на ЕС като цифров специалист; английският е задължителен
    Колкото до бг депутати в ЕС, скептично, още няма нужда от такива

  4. Да, добра е идеята да се прехвърлите във блога.

    Искам да попитам бойкоСтефанов какво разбира под „обществени интереси“?

    Според мен „направете процес за вземане на решение“ е достатъчна грижа за обществения интерес, още повече в противовес на надприказването, характерно за форумите (също и офлайн).

  5. @Ирина – И аз така си мисля и не разбирам какво подклажа съмненията му. Има си стратегии при организиране и водене на дискусии и те гарантират успеха на целия труд да събереш хората заедно. Дори да ги пуснеш ей така да си говорят с цел networking или brainstorming, пак трябва да има структура за да няма хаос.

  6. След началните забележки (за чениджмънт ??, евентуално Supply Chain managment) разгледах в блога на Бого статиите с етикет Уеб 2.0 и точно тази щях да предложа като пример за грижа за „обществения интерес“. Явно имаме противоположни разбирания както за въпросния „обществен интерес“, така в изчитането на един и същи текст.

  7. завършил военно училище? това някак си буди доверие. поне моето.

  8. @Ирина – Аз не мога да разбера как може да има различен прочит на този текст. Може разбира се да съм привикнал с една теза, защото съ, висял във форуми и знам за какво става дума.

    @rahenna – Хората са раздвоени при такива неща. Има някаква странна за мен фобия от военните, която датира още от комунистическите времена. Аз примерно донякъде съжалявам, че няма да карам казарма. Имайки в предвид с какъв опит и изводи си е тръгнал Бого от там и с какво се занимава сега, мисля си, че доста хора ще му повярват.

  9. че ИТ си е на военните. по-скоро се питам какво прави маркетинга в тази сфера.

  10. @богомил – от твоето CV, секция „Образование“ се разбира, че сега следваш политология във Велико Търново, а досегашното ти образование е военнен колеж – Networx… Имам два въпроса:
    1. Уточнение кога и къде, ако може.
    2. http://en.wikipedia.org/wiki/Networx – това има ли нещо общо и малко повече подробности, особено ако имаш предвид някое друго значение (питах Гугъл, но естествено не разгледах всичко).

  11. @богомил – За да приключа с въпросите:
    В Европейския парламент има обособени няколко политически групи.
    Към кои от европейските зелени ще се присъединят българските Зелени (и Бого по-точно) и какви са аргументите за избора.
    По-общо – основните ценности на коя/кои от всичките евро-политически групи приемате като по-близки или достойни да бъдат подкрепяни. Ако е възможно – кратка аргументация.

  12. Към Боян:
    Надявам се да успееш и с другите интервюта – идеята ти е страхотна.

    Молбата ми е да отделиш със специфичен етикет тези интервюта. Предполагам, че част от въпросите могат да се зададат към всеки политик и ще е по-удобно да се преглеждат съответните отговори.

  13. @Ирина – Мисля да направя отделна категория. Аз като цяло трябва да преподредя основно категориите в този блог, защото сега са пълен хаос. В момента чакам отговори на още три интервюта. Дано да ги получа скоро. Като гледам така обаче Мартин Димитров е доста зает и ме съмнява, че ще има време.

  14. @Ирина – занимавал съм се с електронно разузнаване и борба – http://voiski.start.bg/article.php?aid=4707 (не всичко ряазбира се), но сега нещата които съм научил ми помагат за работата – особенно частта с комуникацията с МВР и службите, когато има нужда.

    @Ирина – европейските зелени са само едни зелени – http://www.greens-efa.org/. Що се отнася до защитата на гражданските права обаче, сега работя със всички групи, защото от всички в момента зависи правата ни да бъдат защитени.

    @БойкоСтефанов – не не съм бил модератор, дори на блога си публикувам всички коментари след като се махне спама и нещата написани на шльокавоца. Що се отнася до текста който цитираш, това си е теория за ‘community management’ и е описание на професия. Аз в блога си имам как се прави коктейл Молотов, това значи ли че съм терорист?

  15. @богомил – никъде. Още не съм го оформил като plugin, а е само под формата на скрипт. Практически не е трудно да се направи, но сега нямам време. Статията към функцията е тук. Ако познаваш някой, който разбира и му се занимава, ще му дам кода на драго сърце.

  16. @богомил – Благодаря за отговорите.
    Чела съм доста публикации в блога ти и виждам, че имаш добра представа за специфични приложения, както и че споделяш публично част от знанията си.

    За мен беше объркващо това: „Конфедеративна група на Европейската обединена левица – Северна зелена левица“ + мързел да чета 🙂 .

    Успех! Имаш моята подкрепа, поне за явяване на изборите. Също и Зелените. За гласуването ще реша по-късно.

  17. Радвам се, че един положителен и деен човек се кандидатира за евро депутат. Успех, Бого!

  18. Pingback: Избори 2009 @ Favit

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.