Видео: Гласуване в чужбина – мисия невъзможна


Ще пусна информация като науча нещо, за това как трябва да се гласува извън България и по-специално в Германия. Снимки на брошурите може да намерите тук. Утре ще ги кача и сканирани за да се четат по-лесно.

С бутона HD може да превключите към много висококачествено видео, за което обаче ви трябва по-бърз компютър. Същото може да сторите и на страницата на този клип в YouTube. Може да гледате записа и във Vimeo отново с HD качество. Там може да свалите и оригинала.

58 коментара

  1. „Една лелка“, „една жена“… Това е несериозно. Кажи имената на тези лелки и жени. Оплачи се, иначе положението с лелките ще си остане едно и също.

  2. А защо си мислиш, че „лелките“ си казват имената? Казват просто „Ало“ или „Добър ден“. Следващия път обаче ще ги питам – интересно дали ще ми кажат. Всъщност аз условно ги нареках „лелки“. Мисля, че тази от Консулски Услуги беше на моя възраст, но толкова бързо ми затвори, че нямаше как да знам със сигурност.

  3. Pingback: Боян Юруков
  4. Pingback: konterfai rss
  5. Има ли причини да смятаме, че на тези избори ще има някакви революционни изменения в процедурата? Преди 2 години имаше европейски избори и те протекоха точно както парламентарните, които пък по нищо не се отличаваха от президентските. Винаги те призовават да попълниш предварително някаква декларация в коя секция ще гласуваш, но това единици го правят. Отиваш в секцията и гласуваш. Опашки няма, хората скучаят.

  6. Може би в думите на kyky има резон, но подобно махленско отношение на европейско събитие и от представителите ни в Европа е непростимо. Поне при мен събужда асоциации с разказите на Асен Марчевски (дългогодишен перводач към Българското посолство в Рим по време на ‘комунизма’, изключително богата личност, описва точно селянията простащината на партийните партенки, с които се сблъсква в посолството).

  7. @kyky – Имаше промени в изборния закон и мои познати журналисти ме предупредиха, че е възможно да орежат секциите в чужбина. Също така на предишните избори – парламентарни, президентски и европейски – когато искахме да гласуваме във Франкфурт се наложи няколко човека да попълваме декларации, защото има изискване за минимален брой заявления за откриване на секция. Тогава тези неща бяха ясни месеци преди изборите и успяхме да се организираме.

    Не на последно място хората трябва да знаят, че ще има възможността да гласуват, както и мястото където ще могат да го направят. В момента липсва тази информация и слуховете влошават положението. Още повече, че с тези писма от немската избирателна комисия някои може да се заблудят и да се регистрират за немските евро-избори. Всъщност като гледам каква липса на организация и яснота има, някои може да предпочетат точно това да направят. Аз лично не бих. Затова търся информация.

  8. @Васил Светославов – За жалост това отношение не е само към изборите, а към всичко. Имаме много примери как администрацията нехае и загубата на толкова много евро-фондове е само симптом за това. Колко си вършат работата зависи от това как ги стягат шефовете, а от доста разкази в мрежата и в публицистичните предавания ни става ясно, че сега е пълен хаос. Не може да ми вдигат телефона с „Ало“ и да ми го тръшват при условие, че се обаждам на официална институция. Затова аз викам да им сменим шефовете и да внимаваме кой слагат до 3-4 стъпала надолу в администрацията, защото иначе пак ще се чудим откъде ни е дошло.

  9. Pingback: Monsignore Pierro M.
  10. Хм, трудно ми е да си представя, че някой просто така ше се обърка на кои избори да гласува предвид избирателната активност тук, кръжаща в едноцифрените проценти. Гласуват най-мотивираните, на които дезинформацията няма да им повлияе. От друга страна именно описаното от теб безхаберие би трябвало да изкара хората да гласуват. Но явно не, защото безхаберието винаги го е имало. Сега е само една идея по-нагло от преди.

  11. @kyky – Може и да не се объркат, но стига да тръгнат да се регистрират за немските евро-избори и ги махат от нашите. Стават такива грешки. Аз примерно се регистрирах да гласувам в консулството във Франкфурт и тръгнах да се връщам в БГ. Оказа се, че съвсем естествено са ме махнали от списъка в Пловдив.

    Другия по-важен момент е, че при липса на информация от България и несигурността че ще могат да гласуват въобще, хората могат просто да решат да дадат гласът си на немските избори. Не, че има някакъв смисъл – активността тук е колко в България и хората по същия начин смятат, че политиците са маскари.

  12. @Боян Юруков – Я, не могат… 🙂
    В България масово се наблюдава един феномен, който съвсем повърхностно ще нарека липса на мотивация – от една страна работодатели често забравят, че трябва да мотивират служителите си. От друга страна, обаче (и което е по-странното), на хората им липсва мотивация да се развиват, дори когато им е давана финансова мотивация – с други думи, предпочитат да не си дават кой знае колко зор, да взимат някаква малка заплата и да мрънкат.
    Относно администрацията и институциите – трябва да се отчете, че в държавните институции има една едва ли не by design безнаказаност и липса на контрол – не съм убеден, че просто замяната на едни хора с други ще помогне, особено в случай на закостенели служители, дето ако останат без работа няма да могат да си намерят нова такава.

  13. @Боян Юруков – След като всички смятат, че политиците са маскари може и да не е съвсем невярно… 😉

  14. @Васил Светославов – Абе няма такова нещо като „by design липса на контрол“. Всичко зависи от ръководителя. Същото важи и във фирмите – ако липсва правилно управление, независимо от стимулите нищо няма да работи. Още преди да тръгна да уча в Германия казах, че в България пари има много – липсва мениджмънт в която и да е форма – частен или правителствен.

    Що се отнася до политиците – да, навсякъде са маскари. Психологията им е като на овце, които са заобиколени от тучни пасбища. Разликата е в какъв обор са затворени. В България не ги контролираме и те се угояват – физически и психически. В Германия пък ги държат изкъсо и ония не мърдат много от правия път.

  15. @Боян Юруков – Визирах основно устройството на институциите – не винаги свестен и деен шеф е достатъчно.

    Аз например работих с един екип, в който шефката беше точно дейна и динамична личност, виждал съм с каква отзивчивост се отнася към хора, които се обръщат към нея. Подчинените и, от друга страна съм виждал да се държат изключително грубо към хора, които се обръщат към тях за съдействие. Предвид, че подобно съдействие е една (макар и не единствената) от онсовните им функции, не би следвало такива неща да се случват.

    Аз лично се старая в подобни случаи да съм учтив и вежлив, въпреки отношението. Макар и не винаги да работи, подобен подход ми носи повече успех, отколкото тръгването „с рогите напред“. Но вярвам, че и при теб е така.

  16. @Васил Светославов – Ам, това, че е била отзивчива и дейна личност въобще не означава, че е добър мениджър. Всъщност нека да използваме българския термин – ръководител. Това не означава, че е ръководител, а че е много добър служител. Ръководителя трябва така да подбира хората и да подрежда екипа, че те да имат правилите качества и взаимно да се стимулират да работят по-добре. Това разбира се е само на теория и надали някой успява да го постигне на 100%, но е добра цел. Ако ръководителя е отзивчив и деен сам по себе си, но не го изисква и налага на подчинените си, то те ще му се качат на главата и само той (плюс може би един-двама) ще вършат цялата работа.

    Забелязал съм, че тук структурата (поне в случая на фирмите) няма голямо значение, защото винаги се стига до колапс в морала и мотивацията, когато няма контрол. Разликата в структурата определя нишката на взимането на решенията, а тя може лесно да се разплете където и да я отрежеш.

    Накрая все пак трябва да отбележа, че не съм го учил това и говоря само от опит и лични наблюдения от проектите, в които съм участвал. Затова може и да греша в по-общия случай.

  17. Pingback: Monsignore Pierro M.
  18. Привет Бояне,

    Аз живея в Бон и също ходих да питам. Посрещна ме консулката Веска Йорданова, беше любезна, разменихме си картички и т.н.
    Тя каза, че от външно все още не са получили инструкции, но в Бон по принцип ще има възможност да се гласува и по-добре да гласуваме за Бг партии, отколкото за немски.
    Срокът за записване в немските избирателни списъци е до 17. май.
    Така, че най добре да се регистрираш в немските списъци за всеки случай, за да можеш изобщо да упражниш правото си на избор в случай, че нещата от Бг се провалят или просто не ти се разкарва до град в Германия, където има консулска служба.
    Струва ми се, че в Бг консулствата и посолствата ще може да се гласува, най-малкото заради факта, че самите служители трябва да могат да гласуват някъде.

    Поздрав

  19. @Andrey – Това със записването в немските списъци не ми се нрави нещо. Иначе и аз знам, че ще може да се гласува във Франкфурт, ама трябва ли да липсва информация до последния момент. Други години не беше така.

  20. Това са първите редовни избори за европейски парламент.
    Почти съм сигурен, че от Външно няма да реагират навреме. Още повече, че гласовете от чужбина обикновено са за опозиционните партии, а от такива гласове правителството няма интерес.
    Регистрирай се в Германия, това се прави еднократно за да можеш да гласуваш и на местни избори. При нас в NRW мисля, че тази година ще има и местни избори.

  21. Интересна информация. Аз съм на кантар за кои листи да гласувам. В крайна сметка това е европейски парламент, не български.

  22. @Andrey – аз съм в Hessen и ще има Кommunalwahl, за който имаме право да гласуваме при условие, че сме регистрирани тук, чак през 2011. Иначе за Европейските не виждам смисъл да се гласува тук, освен ако въобще нямаш желание да имаш общо с България.

    Това, че политиците нямат интерес ние да гласуваме е ясно. Затова трябва да си отстояваме правата. Сега например всички гласове от чужбина се отчитат в само един регион. Тази година не знам кой е, но така се получава яка липса на баланс, защото в чужбина сме страшно много хора и ако гласуват примерно 30-40% от нас, всички гласове ще се броят само за един кандидат. Затова трябва гласовете ни или да се разпределят между областите, или да имаме отделни кандидати специално за българите в чужбина. Все пак повече от 10% от съгражданите ни са извън България и има резон в това да имаме свой представител.

    Това обаче няма да стане докато не влезе на власт някоя напредничева партия, която не разчита на консервативните гласове. БСП и ДПС определено не са такива.

  23. @И.Е. Станков – Така е. Важното всъщност е да се гласува, за да повлияеш дори и малко на баланса на силите в евро-парламента. Затова трябва да се види кой евро-депутат отговаря на твоите очаквания и желания. В този смисъл аз не смятам, че немските кандидати биха отразили моите цели, а в същото време искам да кача активността на българските евро-избори. Сега се опитвам да се свържа с кандидатите от различните партии, но ги пазят учудващо добре. Някои от партиите например още не са ги обявили. Срокът мисля, че беше 15 Май.

  24. Pingback: yurukov
  25. Много странен проблем. При мен бе решен така. получава се покана за гласуване в ЕС изборите от общината, в еди къф си срок трябва да се режистрирам по местоживеене искам ли да гласувам. Аз съм с две ЕГН, два адреса, една националност и един паспорт.
    Европа обаче е една и няма нужда от бг евродепутати по мое мнение. Ерго, регистрирах се и ще гласувам на местните ЕС избори за местни хора, дето вече са ми демонстрирали умения да ме информират.
    От къф зор
    за чии
    да ходя се блъскам у бг посолство за някого, дето не стига до мен с никакво послание 14 года ?? Ако бг иска да и гласувам, да си мръднат диференциала. Дотогава гласа ми отива при тия, дето ми демонстрират някакъв респект

  26. @in2h20 – БГ няма да си „мръднат диференциала“ докато ти не си го мръднеш. Политиците и държавната администрация никога не прави нищо, което гражданите не й позволяват. Като не ги санкционираме достатъчно с други мерки освен мрънкане, няма как да искаме да работят. Казвал съм го и пак ще го повторя – политиците са стадо, което има нужда от обуздаване. Независимо дали ще изберем някои напорист овен, който да води стадото или не – пак няма никаква гаранция, че ще тръгнат в правилната посока и няма да избягат. Затова трябва редовно да ги бием с гегата. Сега сме седнали спокойно под лозята и се жалваме, че стадото ни опропастява полята.

    Евро-депутатите ни нямат пряка отговорност в България, но представляват интересите и възприятията ни за света в Европейския Парламент. Те наистина са първо евро-депутати и после български избранници, но бидейки българи, те знаят нашата действителност и могат да изкажат нашата гледна точка. Това е идеята – събиране на гледни точки и обсъждане на комромисни варианти, които да помагат максимално на всички с възможно най-малка вреда. Затова ще внимавам за кой гласувам.

  27. @in2h20
    Много лошо… или направо мамата си трака! В страната на мутрите никой няма да си мръдне диференциала просто така. Изборите за това ги има, за да имат възможност гражданите (или стадото в някои територии) да мръднат диференциала веднъж на няколко години. Логиката „да им гласувам“ е изворът на всичките беди. Преди няколко години се опитвах да мотивирам хора около мен да гласуват и неколкократно се сблъсквах с тази безумна за мен логика.

  28. @kyky – За щастие около мен нещата са доста по-добре. Хората в чужбина са доста по-мотивирани, защото виждат как изборите могат да променят нещо. Само с избори обаче не става – трябва и следизборен контрол. Пъдар така да се каже.

  29. Аз се намирам на 300 км от теб. И погледни колко са гласували на предишни избори в Германия – няколко хиляди, т.е. няколко люлински блока. Данните на ЦИК може и още да ги има на старите сайтове.

  30. @kyky – Абе намирам противоречиви данни. Тук пише, че в Берлин са гласували общо 320, а всичко извън чужбина – около 4300. Странното е, че не се споменава нито Бон, нито Франкфурт, а като познати от Франкфурт са питали в секцията за активността, казали им са, че е между 200-250 човека само там. Нещо цифрите не ми излизат.

  31. Pingback: Боян Юруков
  32. Pingback: Боян Юруков
  33. Pingback: Боян Юруков
  34. Обади се в централата на ДПС, представи се за турчин живеещ в чужбина с желание да гласува в подкрепа на етническа партия, но не знаещ как, къде, кога и ще разбереш всичко изключително бързо, лесно и точно.

    PS Ще е много забавно да чуем запис от разговорите с българската администрация.

  35. @Алекс – Абе аз за турчин малко трудно ще се представя, но мога да кажа, че просто искам да гласувам за тях, или да накарам някой турчин да говори направо. Все пак ще е интересно как отговарят на запитвания на избирателите от различните централи. Вече подготвям такава оценка и ще включа и телефонните обаждания в нея.

  36. Pingback: Боян Юруков
  37. Сега звънях из посолствата ни в Германия и отново същата жена ми се развика по телефона, че я притесняваме с въпроси. Каза, че можело да се гласува само в Бонн, Берлин и Мюнхен! На сайта им пише друго. Утре ще потвърдя с консулството във Франкфурт.

  38. Юруков, пусни някаква информация относно парламентарните избори, как може да се гласува, да се организира секция и тн. Много ще сме ти благодарни тука в Зюдвестдойчланд.

  39. Окей, благодаря за бързия отговор. Ще чакаме информацията.
    Поздрави

  40. Определено трябва малко да се позадействат нещата… понеже съм забелязал, че в никоя институция нищо не е като хората.
    Дори да искаш да си изпълниш гражданският дълг, просто няма как да стане, след като никой не желае да те информира…

    В край на сметка за какво са на тези телефони?! Да псуват и да казват незнам!?

  41. @Андон Иванов – Ами неофициалната им позиция е, че нямали пари за по-добри телефонистки. Официална позиция липсва разбира се. Това ще се опитаме да променим.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.