Защо имаме нужда от промяна в мисленето ни за ЕС

В своята TED лекция Дан Денет говори за странното преобръщане на логиката, което е позволило идеята за Дарвинизма да се роди. Тази теория е доста неестествена за нас, тъй като сме твърде свикнали с неща създадени от собствения ни интелект. Трудно ни е да си представим, че природата се е изградила от самосебе си и затова възприемаме всичко около нас за даденост. Един добър пример, който той дава е, че не ядем захар, защото е сладка, а по-скоро ние усещаме сладост, защото имам нужда от енергията в нея. Това преобръщане на мисленето не променя вкусът на кафето ни рано сутрин, а начина по който възприемаме собствения си мисловен процес и погледа си над нещата.

Евро-панорамата “27 Истински Европейци” по време на немското председателство

Бих казал, че имаме нужда от подобно преобръщане на начина ни на мислене що се отнася до Европейския Съюз. Сега сме въвлечени в дискусии за вътрешната и външна политика, баланс на изпълнителната власт, ефекта от евро-законите върху отделните страни-членки и не на последно място – евро-изборите и проблемите, които новите депутати ще донесат със себе си или ще решат. Обсъждането на тези теми може да е безкрайно и евентуално може да реши някои проблеми, но определено няма да направи Европа по-атрактивна за обществеността.

Вместо това ми се струва ми, че трябва да говорим за личните истории на европейците. Знам, че ЕС е съюз и общия план е най-важен, но Европа е толкова разностранна като култура, икономика и разбиране за света, че не мога да си представя как може да има само един общ план. Затова трябва да покажем на хората как съюза може да им е полезен точно в техния случай. Имаме много примери за вдъхновение – бизнесмена, който може по-лесно да пътува и изнася стоки през границите; клиентът, който може да закупува от различни държави при еднакви условия; фермера, който може да разшири производството си благодарение на външни фондове. Икономическият ефект е важен, но не трябва да се забравят и политическите ползи. В България сме се отчаяли от управляващите и политиката като цяло. Европа носи на много обещание за по-добър контрол и отговорност. В по-общ план обединените сили на ЕС в сферата на дипломацията ще могат да осигурят стабилни цени на газта и вносните стоки, така че всяко семейство или бизнес да планира бъдещето си по-добре.

Всички виждаме ЕС по различен начин, тъй като самите ние сме различни. В източна Европа съюза е една нова възможност, стабилизиращ фактор и признание за прогреса им. Западните членки пък усещат умора от политическите борби през последните 50+ години и възприемат приемането на новите членки като благодеяние. Тези различия се задълбочават от безбройните малки несъгласия между членките и за жалост отместват фокуса ни – да сме обединени. Влагаме много енергия в опазване на Европейския Съюз от разпадане, вместо да търсим алтернативна формула. Точно тук е мястото преобръщане на мисленето ни – вместо да виждаме ЕС като паметник, който трябва да изградим от части, които не пасват, ние трябва да го възприемаме като инструмент за преодоляване на различията си, който по стечение на обстоятелствата, има някои недостатъци. Тази представа може да не ви се струва много различна от разговорите, които се водят сега, но за обществото тя може да бъде голяма промяна. Сигурен съм, че всеки гражданин на Европа може да добави по парченце от пъзела на неразбирателство и разделност от личния си опит. Вярвам, че когато имаме тази картина, ние ще можем да видим от каква Европа имам нужда, вместо просто да се вкопчваме в това, което имаме.

В една моя скорошна статия за пътуването, което група студенти са предприели из Европа, може да намерите добър пример, който смятам за стъпка в правилната посока. Още подобни статии може да намерите тук.

Ако статията ви харесва, моля гласувайте в блогa Th!nk About It:
Why we need an inversion of th!nking about the EU
Там ще намерите английската версия на статията, както и много допълнителна информация и мнения за ЕС и евро-изборите. Гласува се със звездичките под всяка статия.

7 коментара

  1. Опитах се да ти пиша в ‘контакти’, но не можах да се преборя с формуляра. Знам, че не му е мястото тук, но:
    Сигурно можеш да ми кажеш какво става с „feelfriendly.com“. Защо вече не съществува?

  2. Много интересна и хубава гледна точка. Една Европа не бива да значи Еднаква Европа, а недостатъчното разбиране на предимствата на ЕС води май именно до това.

  3. @pierrot – Не знам защо хората си представят точно това. Единна Европа не е еквивалентна на хомогенна Европа. Глобализацията е едно нещо, а съюзите са съвсем друго. Мисля си, че просто изхождаме от погрешен начин на мислене и от там идва част от неодобрението и/или неразбирането за ЕС. За да се възползваме от възможностите й, които далеч не са само финансови, трябва да разберем добре същността й.

  4. Мисленето за Европа касае все по-малко хора. Държавата ни се проваля отвътре. Както е тръгнало скоро може да нямаме нужда от евродепутати. Предни два дни ми се мярна едно заглавие, че България вече не отговаря на условията за страна членка на ЕС.
    Нормално е да ме интересуват повече парламентарните избори отколкото за европарламента. А и два вида избори в рамките на два месеца си е доста изтощително дори за избирателя. Не може човек да се запознае с всички глупости, които ражда нашия парламент, с всеки кандидат за евродепутат, с всяка партия за Народното събрание… същевременно да си върши своята работа и да си живее живота. На нагорно идва. Пък и много по-важен е българският парламент в случая. Европарламента не може да ни оправи вътрешната каша със законите и контрола.
    Та аз съм наблегнал да се запозная с паяжината от партии за Парламентарните избори, а това никак не е лесна работа и напълно ми е ясно, защо баба Цонка най-вероятно ще гласува за БСП или ГЕРБ. Доста се постараха да разпердушинят всичката останала опозиция и да я забулят в гъста мъгла.

  5. @mc_martin – Много е странен начина ти на мислене. „Европарламента не може да ни оправи вътрешната каша със законите и контрола.“ Естествно, че не е може – ние трябва да си го оправим. Европарламента изготвя рамки. Никой в Европа няма да седне да ти подреди къщата. Това не го очаквай.

    Също така не си прав, че не може човек да се запознае с евро-депутатите. Него го интересува само този, който ще избора от неговия регион. Те ще са само няколко и е лесно да се прецени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.