Ето как се справят партиите ни в интернет

Много се говори за това как интернет бил важен, че блоговете са новите своботни медии, а соц-мрежите са новата обществена трибуна. След успеха на Обама в интернет, всички политици по света се впуснаха да завладяват мрежата все едно е политическо Елдорадо. Доколкото то е такова ще видим след изборите. Нека видим обаче как нашите партии се справят предизборно с кампаниите си в българската мрежа.

Преценката ми се базира на четири категории – външен вид на личната страница, връзката й с евро-изборите, социална част на кампанията и достъпност. Под достъпност се има в предвид колко бързо може да се открие страницата и да се осъществи контакт с партията, а социалната част касае присъствието им в социалните мрежи и подходът им към младите. За общата оценка тези критерии според мен имат различна тежест – съответно 25%, 30%, 30% и 15%.

Най-добре се справят СДС и ДСБ, чието представяне е на едно ниво. И двете партии имат активни блогове и добри сайтове. На второ място е БСП, които са доста активни с няколко си сайта, както и из форумите и блоговете. Следват ГЕРБ и ДПС. ГЕРБ са напред с добър сайт и новини, но слабо присъствие в социалните мрежи (макар, че напоследък има сигнали за подобрение). ДПС пък имат много лош сайт, но профили във Facebook, YouTube и още няколко. На последно място е Атака, чиито сайт е най-лош и липсват официално присъствие в социалните мрежи. Важно е да се отбележи, че всяка партия има по не повече от 700 симпазанти сумарно от всички си групи във Facebook.


gerb1

ГЕРБ
Адрес: www.gerb.bg
Средна оценка: 4

Външен вид на страницата – 5
Добра структура, използват снимки и клипове, имат форма за контакт, анкети, търсачка, архив и страници за регионалните структури. Няма достатъчно медия, интерактивни графики; документите са твърде формални. Стилът на страницата е не достатъчно изгладен.

Връзка с евро-изборите – 4
Има линкове и лога към европейските партии, парламент и институции. Има новини и анализи за евро-изборите и от партьори в ЕП. Липсва кампания за популяризиране на евроизборите и програмата на ГЕРБ за тях.

Социална част – 4
Има ликове към блогове на младежкия клон, но не са на очевидно място. Използват RSS. Имат профил в Twitter от тази седмица, но не е потвърдено, че е техен. Лисват блогове на членове на партията. Липсва активно присъствие в социалните мрежи и блогосферата, с изключение на акции и групи на поддръжниците им и някои членове на партията.

Достъпност – 3
В българския Google с „ГЕРБ“ и с „gerb“ страницата им е на първата страница. Стария им домейн обаче стои празен и не пренасочва. На писма от формата на контакти отговарят рядко.


bsp1

БСП
Сайт: www.bsp.bg
Средна оценка: 5

Външен вид на страницата – 6
Много добър външен вид и видимост. Използват добре графика и видео. Имат анкети, архив, графики, фотогалерия. Сайта е интерактивен и лесен за използване.

Връзка с евро-изборите – 4
Имат връзки към европейската партия, на която са член, както и новинарска секция за евро-изборите и парламент. Няма обаче достатъчно новини. Липсва кампания за популяризиране на евроизборите и програмата им.

Социална част – 5
Сравнително добра развита кампания. Имат няколко добре познати сайта подпомагани от партията, които работят сред младите. Не е потвърдено официалното присъствие в социалните мрежи като Facebook и Тwitter, но има множество профили и групи посветени на тях. Нямат блогове на членовете или кандидатите. Не предлагат RSS.

Достъпност – 5
На първо място са в българския Google за „bsp“ и „БСП“. На първа страница са повечето регионални и младежки сайтове на партията. Нямат форма за контакт, а само мейл с прессекретариата.


dps1

ДПС
Сайт: www.dps.bg
Средна оценка: 4

Външен вид на страницата – 3
Много лош външен вид на страницата. Липса на медия. Има новини и архив.

Връзка с евро-изборите – 4
Има линкове към евроиституциите и партии. Има новини и анализи от и за европарламента и избори. Все още стоят банерите за изборите през 2007-ма. Липсва кампания за популяризиране на евроизборите и програмата им.

Социална част – 5
Имат профили във Facebook и Youtube и страници там на политиците. На страницата има бутони за споделяне на новини във Facebook. Не предлагат RSS.

Достъпност – 4
На първо място са в Google за „dps“ и „ДПС“. На второ място е младежката организация. Няма форма за контакти. Добавили са обаче мейл адреси за директна връзка с ръководството на партията.



Синята коалиция
Сайтове: www.sds.bg и www.dsb.bg
Средна оценка: 6-

Външен вид на страницата – 5
Страниците са добре оформени. Има много снимки и клипове, новини, архив и фотогалерии. Има английска и българска версия. Сайтовете са интерактивни и сравнително лесни за използване.

Връзка с евро-изборите – 6
Има линкове към евроинституциите и партиите. Добре разположени са банери призоваващи да се гласува. Присъстват новини, анализи, както и профили на кандидатите.

Социална част – 6
На първа страница присъстват блогове на някои от водещите членовете на партията. Присъстват във Facebook официално чрез едната кандидатките за евро-депутат. Нямат Twitter. Предлагат RSS

Достъпност – 5
Страниците излизат на първо място при търсене в Google. Нямат форма за контакти, но предлагат мейли към всички регионални клонове.


ataka1

Атака
Сайт: www.ataka.bg
Средна оценка: 3+

Външен вид на страницата – 3
Страницата е шарена и трудна за използване. Присъства доста снимков и видео материал, но е труден за преглеждане. Има новини и анализи, но форматирането им ги прави труден за четене. Има английска и българска версия.

Връзка с евро-изборите – 4
Има линове към европейските институции. Липсват новини и анализи по темата, както и информация за кандидатите им. Липсва кампания за популяризиране на евроизборите и програмата им.

Социална част – 3
Липсват блогове на членове на партията. Има активно присъствие във Facebook на симпатизанти, но не и официално такова. Нямат Twitter и не предлагат RSS.

Достъпност – 5
Намират се веднага в Google. На второ място е ветник Атака, който е свързан с партията. Имат формуляр за свръзка, но не и директна връзка към членове на партията.

37 коментара

  1. Pingback: yurukov
  2. Опитал съм се максимално обектично да ги оценя. Учуден съм, че СДС и ДСБ излязоха напред, а БСП са на второ място, но като се замисля, във фейса присъстват доста активно. Сайта на БСП обаче е най-добър. За жалост ГЕРБ имат доста лоша кампания в интернет към настоящния момент.

  3. Pingback: Боян Юруков
  4. Искам да ти кажа че твоя пост ми направи живота хуубав 😉
    Благодаря много за рецензията.

  5. ИНтересно, че са изоставили сайта на „Коалиция за България“, , и са се съсредоточили само върху техния си сайт. Ето как изглеждаше този сайт преди:

  6. Един практически съвет, надявам се да ти допадне: Можеш да обобщиш резултатите в една таблица. Цветове, които примерно отбелязват победителя във всяка категория също са голям плюс. А ако се запалиш по идеята, можем да си говорим за градиенти и всякакви такива дребни usability неща.
    Иначе сравнителния анализ е доста показателен, и едва ли има дискуся за това – по мои дългосрочни наблюдения – обективен.

  7. Сега се сетих, че друг важен критерий е самото съдържание – колко често се актуализира то, може ли страницата да се използва за източник на новини.

  8. Pingback: dobataisreading
  9. Pingback: dobataisreading
  10. Хубаво е да оценяваш, но трябва и да разбираш предмета. Дизайнът на сайта на БСП е твърде контрастен и пречи на четимостта, като цяло – тъмен и леко неприветлив. Като избереш новина от заглавната страница -http://www.bsp.bg/bg/article/639, изчезва всякаква структура и се налага пак да се връщаш на нея, а подредеността – губи се. В никакъв случай дизайнът не е за отличен, само дори грубото сравнение със сайта на ГЕРБ е в полза на втория, а твоите оценки са точно обратно. Иначе идеята ти е много добре, трябва само малко по-задълбочено да се преценяват сайтовете. Успех.

  11. @Калоян К. Цветков – Да, концентрирали са се върху сайта на БСП. По принцип не се правят много сайтове на коалициите, защото е сложно да се насочва трафик към тях.

    @mapto – Това с таблицата си мислех да го направя. Примерно тук съм използвал нещо такова, но като писах това нямах време да си играя много със стила. Исках да пусна информацията. Що се отнася до съдържанието – нямам дългосрочни наблюдения за да дам оценка. Ще се радвам, ако някой сподели впечатленията си.

  12. Поздравления! Поредният много добър анализ. Поздравявам те и за умението ти да запазваш добър тон и интелигентен изказ 😉

  13. @Васил Светославов – Много благодаря. Понякога се старая да съм възможно най-обективен и дипломатичен, за да не приписват написаното на политическите ми настроения. Колкото и да ми е гадно, ГЕРБ не се справят добре в мрежата. В последните два дни обаче забелязах пробуждане от тяхна страна и скоро ще видим повече.

  14. @Крум – Не съм съгласен, но това може да е лично за мен. Гледах сайтовете на Firefox, но не знам как излизат на другите, но аз не видях никакви проблеми. На мен пък сайта на ГЕРБ ми се струва леко хаотичен.

  15. Pingback: Избори 2009 @ Favit
  16. Pingback: Избори 2009 @ Favit
  17. Защо само тези партии сте разгледали? Общо 13 регистрирани има за изборите за ЕП.
    Иначе е ползено. Аз лично мисля, че най-систематичен и информативен е сайтът (пък и присъствието в онлайн мрежите) на Зелените.

  18. @Вера Стаевска – За жалост имах време да прегледам кампаниите само на топ 5 от формациите. Обещавам, че в разгара на кампанията (т.е. след седмица) ще направя нов и още по-сбит анализ на кампаниите. Всички се развиват и този текст тук е въз основа на състоянието отпреди седмица-две.

  19. Не е нужно да е по-сбит, просто по-обективен – тоест, да не изключва някого от надпреварата, преди тя да е свършила. Разбирам, че би било почти тройно повече работа да се разгледат и 13те кандидати – особено при трафика и съдържанието, които генерират Зелените 🙂 Иначе идеята за онзора е похвална.

  20. @Вера Стаевска – Не изключвам никой. Просто наистина исках да пусна бързо статията и имах време само за тези. Сега ще е доста по-лесно да разгледам всички и в Събота ще започна. Ако искаш да ме улесниш, ще се радвам да ми пратиш линкове към различни профили и сайтове на Зелените, за да не ги търся сам. Тъкмо и другите ще ги разгледат. Подготвям и страница с линкове към информационни сайтове за евро-изботите:

    Ще ги сложа и там.

  21. Браво, хубав анализ.

    Има спомен от преднте избори, че предизборанта програма на ДПС излезе на сайта им +/- 2 дена около самия ден на изборите. Виждам, че и сега не са се отрудили особено около сайта си, което ми говори само едно – те не са в истинска предизборна кампания. Просто защото те не се борят за гласове – те си знаят почти с математическа точно колко…

    Радвам се за Синята коалиция, предполагам, че Комитата се е намесил точно по сайта. Въобще хубаво е да се види, че тези които наистина ще водят предизборна битка са отчели Интернет като фактор и работят в тая посока.

  22. @Събина – Тези избори ще е голям фактор. Има купища сайтове, които събират информация за кандидатите и програмите. Тази година ще видим добра кампания в нета. Не изцяло положителна, но все пак активна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.