Кратък анализ на една мръсна интернет кампания

posterСигурно се досещате, че става дума за BoyKostov.org. Според мен тази кампания не е мръсна заради твърдението, което прави, a заради начина, по който го прави. Всеки има право на мнение и свобода да го изразява, но при условие, че крие самоличността си и получава невероятни финанси за да рекламират тезата си, нещата стават повече от съмнителни.

Видях сайта няколко пъти през последните дни, но ми направи впечатление, когато следната реклама светна на този блог. Тогава се заинтересувах и се разрових из карантиите на сайта. Базиран е на WordPress и още тук виждам едно (дребно) нарушение за добрите блогърски практики – не дава признание на платформата. Използва няколко plugin-а: Akismet – естествено; Redirection – за да се покаже единствената статия; SendToaFriend – социален plugin, който е безсмислен, защото формата му се припокрива от единия клип от YouTube; Форма за контакт – нещо, което не виждаме на сайта и още един социален plugin, който не се използва. Забелязва се един plugin на име PushIt, който позволява да се наблюдават коментарите и посещението през телефон. Админ акаунта не се поддава на brute force атака на паролата (не питайте кой ми го каза), което значи, че са използвали автоматично генерирана парола.

screenshot

Домейна е регистриран на 23 Април през Joker.com. Хостинга е на Space.bg. Името и мейла естестерно са безполезни. Сигурен съм, че цялата дейност по сайта минава през този мейл. Белег за това е и ID-то на Google Analytics, което ползва – UA-8507925-1. Единицата накрая означава, че това е първия регистриран под този акаунт. С новия скрипт на Google не успях да намеря на кого е този акаунт.

Въобще по всичко личи, че сайта е направен професионално. Собственика му е правил подобни неща и преди и се занимава активно с интернет маркетинг. Части от кода по всяка вероятност са били преправяни на ръка, както и аз съм правил. Разбира се е ясно, че всичко е доста добре финансирано заради лудата реклама в интернет, билбордовете и клиповете. Ако не искате да имате тази реклама на сайта си, следвайте тези инструкции

Още по темата:
Бедров – Селския свян
Стефан Василев – Надцакване
Юнуз – Политическа реклама: Борисов и Костов

101 коментара

  1. „Админ акаунта не се поддава на brute force атака на паролата (не питайте кой ми го каза)“ <=- .. смешно…

    Каква е ползата от анализа ?

  2. (забележка, може да изтриеш този коментар) Когато посоча в „Интернет сайт“, уеб адрес които няма включен OpenID, дава 404 и немога да публикувам коментар. Да си знаеш 🙂

  3. „Хостинга е на Space.bg“ – мога само да каза „Блажени са и невиждащите“ beyond space.bg…

  4. @Любомир Петров – Написах това, което мисля са сайта. Не виждам какво ти е смешно. Полза може да няма, но не от всичко в този блог има полза за всеки. Някой друг може да види белези за това, че сайта е направен професионално, а не е плод на труда на някой отклонил се симпатизант на левицата.

    Това с OpenID е проблем на цялата система за идентификация. При повечето хора работи като си сложат нормален адрес на сайт, както и като използват OpenID. Пиши ми през формата за контакт горе кой е сайта и ще погледна.

    @Георги – всеки си прави избора. Доколкото съм видял, web програмистите са склонни да избират един и същи хостинг за проектите си. Нещо като устойчивост на марката крем за бръснене. За жалост това не е достатъчно да се свърже сайта с който и да е друг сайт.

  5. BTW, вчера пуснаха клипа като истинска реклама в ефира на РЕ:ТВ в паузите между двете части на „Булевард България“. Сигурно поне един човек там знае откъде е дошъл клипа, и кой е дал парите 😉

  6. Другото нещо, които аз видях, беше че картинката на сайта е правена на Photoshop: JPG-а беше подписан с „Adobe… Ducky“, което се прави когато експортираш карника като „Save for web“ 😉 Като се има предвид колко хора обаче ползват Photoshop, това е поредната интересна и безполезна забележка 😉

  7. И последно, за „web програмистите са склонни да избират един и същи хостинг за проектите си“, може да се види кои са другите домейни на същия хостинг – използвайте

  8. Не разбирам от техническата част на въпроса, но доколкото се занимавам с политическия език – политическа реклама, политически ПР и манипулативни стратегии, мога да кажае че „заплахата“ „Ако подкрепиш Бойко, печели Костов“ е нонсенс“, защото реално трите партии ПП ГЕРБ + Синята коалиция /СДС +ДСБ/ ще напряват следизбора коалиция. Евродепутатите и на трите партии, които са член на Европейската народна партия, ще работя ЗАЕДНО в Групата на Европейската народна партия-Европейски демократи, която е най-многочислена в момента – 285 души и има решаващ глас в Европейския парламент при вземане на решения за политиките на Европейския съюз.

    Компроматната война започна. Тези дни ще публикувам статии за манипулацията в нета. Открила съм над 30 ника в „Свежо“ на манипулатора, който работи за БСП – Ангел Пачев.

    За какво говорим?

  9. Не се учудвам на професионализма на манипулаторите. Тяхната система работи безотказно повече от 60 години. Въпросът е, че няма кой да им се противопостави

  10. на shared сървър е, доста са адресите на 77.77.142.134 и все на чужди имена. А за камнпанията, не виждам какво те очудва Юруков, гнусна работа е, както цялата ни държава. Те над 1 млрд. източиха ДДС вие искате някакъв морал. Няма морал. И още една забележка, това си заслужаваме ние българите, на 14 януари кои излезна на улиците ? Никой ? Нямат право хората да мрункат сега, а като трябва да се участва в обществен протест – те да си казват „айде някой друг да го свърши“. Нека ни е, и пожелевам още по лошо да става….

  11. лошото е че не може и да се Google bomb-не примерно, че веднага ще сменят домейна

  12. но пък може да се направи копие което да се бомбне и в копието да има някои обяснения за някои неща

  13. Браво, момчета, просто ви се радвам 🙂

  14. Много добър анализ!

    Браво Бояне и браво Г-жо Йорданова!

  15. Pingback: Borislava Hristova
  16. @Калоян К. Цветков – абе това с хостинга си го помислих, но надали ще е много еднозначно. Може обаче да се види евентуално по IP адреса дали всичко е на един нает сървър. Аз ако бях обаче на админа, нямаше да рискувам и щях всичко да го правя на чисто.

    Това с видеото и аз го направих 🙂

    @Любима Йорданова – Това с никовете е добро – ще трябва да направим списък с такива и с политическата им насока за да се знаят. Помирисвам доста удари под кръста през следващия месец.

    @Бруно – недей да псуваш държавата за няколко идиоти. Ние сме държавата и самия факт, че се опитваме да преборим това явление си е нещо положително. Идиоти не правят една държава – само я рушат. Съвестните и кадърни хора я градят, но само като имат ясна посока и желание за действие.

    @rda – Бомбата иска време и ще привлече още трафик към сайта. Бомби е хубаво да се правят към официални сайтове. На този само помага. Затова и не съм сложил линк от статията ми.

    @Stew – Благодаря. Дано да има разследване откъде са дошли парите. Ще пиша на Re:Tv, но най-вероятно са обвързани с договор да не казват. Бедров и той писа против рекламата.

  17. Това и до телевизията ли стигнало?! Добре че нямам телевизор…

  18. @mc_martin -Абе и аз не съм го виждал, ама из мрежата се носят духове по темата. Казаха, че са изпъчили клипът от YouTube.

  19. E, добре де, гласувай си за БСП, нали те изпратиха в Москва, изучиха те в кагебистките школи така, че сега не можеш да кандидатстваш никъде, защото партиите искат чисто минало на хората си /с изключение на БСП/, т.е. непринадлежност към ДС. Защо се правиш на Снежка, след като не си и кого мислиш, че можеш да заблудиш? Хората, включително и аз, искаме промяна и толкова. Трябва да се размърда държавата и да тръгне напред. Не тръгна с 3-та коалиция.

  20. Снежката = Ангел Пачев,

    много грешиш за образованието ми. Социалистическото няма как да се признава в Западна Европа. Всичко, което съм направила, е след 1989 г., когато получих право да пътувам „на Запад“. От това право ти никога не си бил лишаван, но плати със слугинаж в Държавна сигурност. Нямам нужда от подобни привилегии.

  21. Като гледам така в Свежо е тръгнало яко обиждане. Някой явно не харесва, че не му действа кампанията.

  22. Изтрих повечето коментари, които са били написани в Свежо заради спама.

    Започнах ново търсене – кои PR кампании са наели партиите, за да им помагат.

  23. Отдавна се дразня на тази реклама и не се бях сетил, че мога да я махна от сайта си. Сега вече приложих филтъра, за който спомена и очаквам повечет да не им виждам физиономиите на тези „политици“ поне в моя оранжев сайт. Мерси 😉

  24. Разсипахте ми пощата! Спирам да следя коментарите по тая статия. И без това нищо ново няма да се напише. В статията е описано достатъчно ясно.

  25. @vensss – доста хора не го знаят. В Свежо примерно още се появява. Аз моя го махнах ония ден и след няколко часа спряха рекламите.

    @mc_martin – съобщенията от свежо не би трябвало да ги получаваш. Аз повечето ги трия, защото са си спам. Наистина въобще не се говори там по темата.

  26. Променили са сайта – сложили са повече шарено, махнали са клиповете и са добавили capcha за коментарите. Освен това май са изтрили повечето. Явно някой е успял да ги наспами яко през коментарите и не им е издържал сайта.

  27. Все едно ми говорите на КИТАЙСКИ 🙂
    Но пък ме е яд и мен…за нещо си…и аз не мога да разглеждам страница и ми излиза тази цифра 404…което не знам какво значи….а досега си четях безпроблемно Форумите на ьбве-то … да го…
    Може би нови собственици – нови правила – знам ли?

  28. плащам на този който хакне сайта. парите на са проблем !

  29. @Боян: каза че google бомбата е неприложима, но ми хрумна следната идея:
    прави се блог на който се постват всевъзможните опити за манипулация на БСП, постове от разни блогове, новини сайтове и т.н. и накрая ако може търсенето на БСП да води към този сайт – незнам последното възможно ли е – да мине собствения им сайт по ранг.

  30. @rda – ами ако се направи такъв списък ще е супер. Не знам как ще е най-лесно да се направи. Хрумва ми за twitter и да се републикуват линковете в един wordpress. Имам даже подходящ домейн за целта – paveta.net. Мислих да правя политически блог, но се разубедих. Може за това да го използваме. После да хванем и да направим една G бомба с думата БСП към този сайт и готово. Колко има навити?

    WP-то е готово. Сменям само темата и раздавам акаунти.

  31. @rda – Ей това е идея. Сега сменям темата и ще го вържа с нов акаунт в Twitter за лесно постване. После ще раздам акаунти на други блогъри.

  32. Бояне, радва ме ентусиазмът ти. Отново зареди духовете. Що се отнася до клипа, отвращава ме тоя начин на действие, но в края на краищата не се знае кой изписва вежди и на кого вадят очите. Пък и си имаме „Който гроб копае…“
    Тоя път и Любима премина границата на добрия тон, но явно много й е дошъл тоя „снежния“.
    Размяната на идеи явно доведе до нещо ново. Не ми е ясно „ровенето в карантиите“ – за това сте вие. Интеесува ме идеята и крайният резултат.
    От всичко изписано до тук, най- много ми допаднаха думите ти : „Идиоти не правят една държава – само я рушат. Съвестните и кадърни хора я градят, но само като имат ясна посока и желание за действие.“

  33. Вече има и втора серия на въпросната антиреклама.
    Наистина не разбират, че на всяко действие има противодействие.

  34. Pingback: Избори 2009 @ Favit
  35. Pingback: Избори 2009 @ Favit
  36. @Надето Хаджиева – Радвам се, че ти харества. Наистина в Свежо се изговориха много глупости и затова ги махнах от тук. То провокациите обаче винаги се изкарва най-лошото от хората. Аз затова гледам да съм спокоен и уравновесен като отговарям – първо няма смосъл да се пишат глупости и второ – такива люде се ядосват още повече като не могат да те извадят от релси.

    Що се отнася до рекламата – всичко се връща, както се пееше в песента. Политиката не е като физиката, защото въпреки, че има обратно действие на всяка провокация, тя не е непременно същата по сила. В този случай БСП само губят от подобни глупости.

    Има нещо, което обаче трябва да се отбележи – българите виждаме навсякъде конспирации и престъпни връзки. Управлението не е толкова корумпирано, колкото некадърно. Евро-фондовете ги загубихме не толкова заради престъпни схеми, колкото заради мързел и некадърност на висшите чиновници. Мисля си, че и тук е така – подобни кампании може и да нямат директна връзка с БСП, но липсата на опровержение от тяхна страна генерира този ефект.

    Друг пример е Пламен Юруков. Говорих си с него във Facebook и изглежда наистина мисли, че прави услуга на СДС. Пиоритетите му са други – да не допусне влиянието на Костов отново в СДС. Навсякъде пише, че ДПС едва ли не го контролират, а май всичко е просто плод на един план, който се е обърнал с главата надолу.

  37. @ 🙂 Боян: скоро гледах отново теория на конспирацията, та там се казваше че всяка добра конспирация е невидима и недоказуема. Така че по тая линия Пламен Юруков би трябвало като говори да изглежда искрен или пък наистина да е но някой да му внушава някои работи. В крайна сметка не е приемливо за конспиратора (ако има такъв) неговите служители да казват „да това е подмолен план организиран от моите шефове и аз се гордея че участвам в него“. Може и така да е, може да го прави от благородни подбуди, но заложи твърде много и то в неподходящия момент. Така или иначе ако част от хората искат да са с Костов а част не, това е някакъв вид разцепление. Кога би било по практично да го извърши – преди или след изборите?

  38. @rda – Нали знаеш приказката, че пътя към ада е обсипан с добри намерения. Не знам дали върти конспирации или просто има невероятно лош късмет и/или преценка за ситуацията, но ефекта е на лице. Политическата игра е достатъчно сложна, за да вкарваме още предположения, но все пак съм уверен, че много от скандалите, които избуяват всеки ден в България се дължат в не малка степен на некадърността на отговорните лица.

  39. Държавата си я псувам. Нещо бъркаш държава с родина и страна,
    Юруков. Държавата, апарата са прогнили, или по скоро са прогнивани умишлено. Нека ти дам един пример, в Румъния искат да продаадт сграда в която е преподавал Раковски и е национален паметник. Друга такава възрожденска сграад кадето е преподавал Ботев ако не се лъжа и е била училище – сега има бензиностанция там. Каде е Външно Министерство, каде сте вие които много пишете по форумите. Защо не сте пред парламента да протестирате срещу бездействието на държавата ?Няма Ви, защото сте само по приказките, но по дела Ви няма.

    Айде да видим колко са родолщбците тук, българите. Да се организираме за протест перд парламента в защита на тази сграда. ако не го направим Веднага, ще се продаде и ще има поредната бензиностанция там.

    Ще следя поста тук, да видя колко ще ми отговорят и колко са За тази инициатива. Искренно се надявам да има българи тук !

  40. @Бруно – Знам, че говориш за държавата. Работата е там, че управлението е материализация на собственото ни безхаберие и липса на инициативност. Наистина се е затлачило в компромиси, корупция и некадърност, но това е единствено и само, защото сме го позволили.

    Инициативата ти е добра, но не мисля, че само от тези коментари ще събереш поддържници. Препоръчвам ти да влезеш във Facebook и да поканиш възможно най-много хора. Също така ако се свържеш с опозиционните партии, сигурен съм, че ще прегърнат идеята и най-малкото ще я разгласят.

  41. Ако говориш за моята инициатива Моралес, нямам думи. Ето Юруков, за това сме на това дередже и държава и всичко.

  42. @Бруно – не , по всяка вероятност става дума за моят анализ. Все пак обаче не разбирам какво не му харесва. Сигурно прости си пише така.

  43. Радвам се, чене съм единствената, на която тая кампания й лази по нервите…

  44. @Събина -O, далеч не си единствена. Пълно е с недоволни и това само пречи на основната цел на изборите – да видим какво могат кандидатие и какво все пак ще свършат.

  45. За да бъде свален сайта http://www.boykostov.org

    отвори долния линк и постоянно презареждай с Ctrl + F5

    изпрати това съобщение до максимален брой хора !!

  46. Pingback: БСП реалност
  47. Pingback: БСП реалност
  48. @Бруно – Странно, когато някой реши да критикарства, изключва себе си. „Айде да видим колко са родолюбците тук, българите. “
    Ако си бългаарин и родолюбец, си попаднал на точното място.Ако се позаинтересуваш, ще видиш, че благодарение на този блог, се водеха най-разгорещените коментари по време на протестите пред парламента. Тогава Боян писа какво трябва да правим, за да има ефект от присъствието ни на плщада. Сега пак , вече конкретно към теб , а това се отнася и за всички, търсещи този сайт, ни показва как можем да се организираме.
    Не гледам ТВ и затова не съм чула за къщата на Каравелов. Нямам никаква връзка с каквато и да е политическа партия, но вече препратих на всичките си познати линковете и ти предлагам да помогна с каквото мога. Единственото, за което се сещам е, че мога да се свържа с Агенцията за българите в чужбина. Чрез тях можем да се свържем с проф. Л. Велчов. Препратих линковете и до „Немскобългарското дружество Ив. Вазов“ в Ессен – Германия. Те поддържат връзка с дружествата в повечето европейски страни. Надявам се и чрез тях да стане по-широко известен този факт.
    Ще се радвам, ако случайно си попаднал на този блог, да останеш за дълго.

  49. Браво. Значи това което знам аз е, че грижа за националните културни паметници извън пределите на Страната е задача на Министерство на Външните работи. Т.Е. в този случай държавата трябва да преговаря с Румъния да третира тази къща като културен паметник, да обезпечи реституиралите я собствениците (с пари от България) и да не пипа повече сградата. От там нататък ние може да я превърнем (имам предви Министерството) на къща паматник (музей) в която да има материяли, предмети и информация за голямия възрожденец и творец.

    Ако има по запознати по тези дела да сподели.

    Относно какво трябва да се направи, аз смятам 4е е редно да направи протест, за да ни обърнат медиите и държавата внимание.

    Трябва да Ви кажа също, че подобен прецеден съществува, цитирам:

    „Там, където поетът и революционер Христо Ботев е учил на четмо и писмо българските деца пред 1874 година, днес има бензиностанция.“

  50. След идеята на @rda направих сайт – . Довечера ще пиша отделно за него. Там ще събираме статии и анализи за БСП. Най-лесния начин за добавяне на статии е да изпратите отговор или съобщение на BSPreal в Twitter. Скоро ще направим и автоматично добавяне от Svejo, както и група във Facebook.

  51. @Бруно – Току-що пуснах коментар във Facebook, макар да не го видях е публикуван. Свързах се с още хора. Очаквам отговор от Агенцията за българите в чужбина.
    Как се инициира подписка в Нета?
    С какво мога да помогна за организирането на протест пред МВнР? Мога да размножавам материали и да си освободя време за разпространението им.

    @Боян Юруков – Снощи влязох в този сайт. Отделна статия ли ще пишеш или тук?

  52. @Надето Хаджиева – Ще пиша отделна статия с подробности как да се добавят линкове. Сега работи само с Twitter полуавтоматично. На някои блогъри ще раздам акаунти.

  53. @Надето Хаджиева – Така, до каде доведе моето разследване. Първо трябва да се разбере какъв е статута на тази сграда. Ако няма по различе статут от обикновенна сграда – никоя не може да я спаси. Ако има по специален статут, а може би и на паметник на културата шанса е голям.

    Аз поемам грижата за това, ще се обадя с общината в Букурещ, тези данни са товорени и са част от регистъра им който е публично достояние.

    От там нататък ще видим. Може би трябва да се свържем още сега с професор Белчов, представител на българите в Букурещ.

    Бояне, извини ме за породилия се офтопик, ако искаш – отвори отделен пост за темата…

  54. @Събина – давали са го наистина, но не могат да кажат коя агенция го е платила. Същото се отнася до телевизиите. Ще се разбере, ако тръгне проверка, но дано да стане преди парламентарните.

  55. Сайта е създаден от съветник (и не само съветник) на Сергей и Вигенин
    Името му е Азер Меликов

    Ясно е че е платен с парите на БСП
    А още по-ясна е топлата връзка между Атака и БСП

  56. Днес по БНТ разкриха информация за сайта. Регистриран е от Висш представител на БСП и по късно на Нова Зора. Забравих името но предполагам в нета вече има инфо по въпроса.

  57. „Сайтът boykostov.org , в който се води агресивна предзиборна кампания срещу Бойко Борисов и Иван Костов, е първоначално регистриран на името на Азер Меликов.

    В политическия кабинет на министър-председателя има експерт по информационни технологии със същото име, който е и в борда на „Информационно обслужване“. Първата регистрация е от 23 април, като Азер Меликов е посочен и като създател, и като лице за техническа поддръжка на сайта. По-късно регистрацията е променена на името на Иван Петров. Сайтът е създаден от нова Зора, а БСП твърдят, че не знаят нищо по въпроса. показва проверка за историята на домейна, извършена специално за RE:TV. Подробности тази вечер в „Булевард България“ в 19:35. „

  58. След втората серия на „Бойко – Костов“, т.н. „Нова Зора“ е пуснала още един сайт.Този път директно срещу Б.Борисов :
    .
    На пръв поглед е по-елементарна и ще зарадва собствените им привърженици само. Дори е по-гадна и от първите две, защото Костов започна реформата, докато двете правителства на БКП/БСП преди това не посмяха. Ама бил Командир! И затова сега ни плашат с Б.Борисов. И той не смята да ги гали с „кадифена ръкавица“.
    Обещаха да са ПОСИТИВНИ!

  59. Моля, извинете за печатната грешка – ПОЗИТИВНИ. Всъщност това ме наведе на мисилта, че са ПО-СИТИ, но са лакоми. А лакомите често се задавят! 😉

  60. @Надето Хаджиева – Мен ме е яд, че фокусират всички върху боклука, който далеч не е голям проблем. В държавата има толкова много проблеми, които държавата трябва да реши и боклуците на един град, пък било столицата, са капка в морето.

  61. Като зачешахме темата за боклука. Един мой малък анализ на ситуацията. Всички знаем, че в софия живеят над 2 милиона души. Това е мжду 1/3 и 1/4 от цялото население на нашата млка китна родина. Цифрата клони повече към 1/3 тъй като знаем, че освен живущите тук, има и една огромна маса хора, които живеят в съседни на София градове, но работят в столицата.

    И от елементарната ми математика излиза, че една трета от цяла българия намира подслон или работа в София, щъка из улиците, хвърля си боклука. това добре. Но мен ме учудва факта, че управляващите използват проблема с боклука за да нападат Борисов. Дори и за най-простоватия човек е ясно, че не е само грижа на кмета да се оправи с боклука на стлицата, когато в нея живеят една трета от цялата държава. В такива случаи това става и проблем на държавата!

    Нима с намаляващият бюджет за столицата, кмета наистина може да се оправи с проблема на държавата ? Ясно е че не може.

    Тогава, щом това е проблем на държавата еднакво толкова, колкото и на господин Кмета, защо управляващите ни, непрекъснато го нападат по темата? Забелязвате ли как от както Б.Борисов е кмет тези нападки станаха не само тенденция, но и мода.

    Искам да знам, толкова ли не ги е срам да го правят толкова явно. Или просто разчитат че ние сме овце и няма да си направим елементарни сметки и изводи ?

    Мисля, че е второто. А от там въпроса, ние наистина ли сме овце да позволяваме всичко това ?

  62. П.С. Не съм симпатизант на Б.Борисов, а на Костов (да бъда откровен), и съм обективен в съжденията си по-горе, а не пристрастен.

  63. @Бруно – Въобще цялата идея, че се занимаваме с този проблем ми е противна. Това ли е основната тема за евро-изборите или парламентарните избори? Това ли е основния проблем на държавата? Искам да чуя целите на евро-кандидатите, а не позицията им за един от многото проблеми на един пукащ се по шевовете град.

  64. @Бруно – Изаползвам предоставената ни от Боян възможност да коментираме тук съдбата на „Солаковия хан“ в Букурещ, тъй като не успявам, по неизвестни за мен причини, да вляза с регистрацията си в ibox.bg.
    Днес успях да се свържа с г-н Йордан Колев от Агенцията за българите в чужбина, който отговаря за група страни, в която е и Румъния. Все още не е успял да се свърже с проф. Велчов, но знае много за българските имоти в Румъния и за съдбата на „Солаковия хан“. Копирам писмото му:
    Ханът „Фидуки“ както е известна сградата на братя Солакови (Солакоглу) български търговци, изселници от Свищов. В тази сграда като наемател е живял и работил Любен Каравелов и в която са пребивавали, кой повече, кой по-малко, повечето известни български революционери и просветители живяли в Румъния и в Букурещ през ХІХ век. Сградата е върната на наследниците (пет на брой), които са забравили българския произход на предците си и се интересуват само каква печалба могат да получат. На територията на днешна Румъния има стотици сгради с културно-историческо значение за България, каквото има Солаковия хан. Само в Букурещ има десетки такива сгради. Българската държава трудно би могла да се нагърби с подобно финасово бреме. Но ако има родолюбиви българи, които искат да спасят някои от тези сгради и специално Солаковия хан, те трябва чрез общината в Букурещ да се свържат с наследниците и да се опитат да направят родолюбив жест.

    Йордан Колев

  65. Или с други думи, само държавата може да се справи, а тя отдавна ни е изоставила, както нас, така и културата Българска. Какво да направим ? Предложете….

  66. @Бруно – Според теб трябва първо да се изясни статута на сградата. Г-н Колев смята, че тя е паметник на културата, но ще говори с проф. Велчов.
    Писах писма до НИМ , Културния и-т към МВнР и до Президентството. Надявам се все пак някой да отговори. Когато изясним статута на сградата, като начало можем да направим подписка в нета, а аз ще пиша повторно до смесените дружества в чужбина, на които препратих веднага линковете. Те също могат да изпратят писма до МВнР. Тук не става въпрос да се събират пари, а за гражданска позиция.
    Г-н Колев каза още, че тази година ще се честват още две събития, свързани с Л.Каравелов. Можем да пишем и за тях и да се опитаме да събудим интереса и на други.
    Защо не мога да пиша нищо в ibox.bg и във Facebook за Солаковия хан? Някой пробвал ли е да напише коментар там? Още на 14.05 писах, но след потвърждението, коментарът не се изписа.

  67. @Lozanov – Има кой да се противопостави на манипулаторите, учила съм манипулативните стратегии покрай политическата реклама, с която се занимавах през 90-те г. Тогава тя беше нещо необичайно и хората се връзваха на къщите на Жорж Ганчев в Лондон и Кипър и познанията му в областта на източните религии. През 1996 г. той, заедно с Иван Маразов /БСП/ и Петър Стоянов /СДС/, беше трети като кандидат за президент на Република България. Така работи ДС.

    За да осъществим идеята, за която в момента има много материал в „Свежо“, ще ми е необходима вашата помощ, за да можем да излъчим лекционния материал като практически курс във виртуална форма. Няма да задълбавам в теорията, ще посоча само типовете манипулативни стратегии – обединителната, семейната, стратегия на апела, стратегия на диалога, стратегия на хиперболизацията, стратегия на омаловажаването, стратегия на възхваляването, аргументативна стратегия, стратегия на симулираната компетентност, снизяване, конкретност, контраст, заобикаляне на неудобния проблем като манипулативна стратегия, използване на празни формули като стратегия, краткост на пропагандната формула като стратегия /тип „Ние можем“/, динамиката като стратегия, неизживян социалистически стил на изложение, партийна стратегия, позоваване на чуждо мнение като стратегия, ще бъде обяснена гъсто приплетената мрежа от стратегии, например в „Ние можем“ има няколко стратегии – стратегия на действието, обединителна, стратегия на кратката формула и т.н. Много е удобно, защото ще използвам за компроматната война себе си и публикации на манипулатора Ангел Пачев в „Свежо“. Не ми се иска да цитирам компромати със Станишев, Борисов, Костов, тъй като те все пак са исторически личности като политически лидери и историята ще си каже думата за тяхното минало /и бъдещо вероятно/ управление. Най-удобно е да цитирам компромати, писани по мой адрес от Ангел Пачев като ТЕКСТЕР – човека, който подготвя текстовата част от компромата. Монтажът е дело на друг човек, т.е. работи се в екип, той няма знания в областта на информационните технологии.

    Сега изчезвам от блога на Юруков, за да не се довлече тук с някой от никовете си, тъй като той неотклонно ме следва /човекът получава пари за това да сипе дезинформация в нета/. Не е за вярване, някои от никовете му се проверяват в момента, но досега, само за три месеца, сме открили 71, с които той е в „Свежо“. Работи с максимум 6 наведнъж, т.е. не е от най-добрите, които работят с над 10 ника едновременно, но е достатъчно добър като манипулатор. Обичайно работи с 3-4, когато засиля темпото с копиране на някакъв текст, той минава или на празни формули – емотикони, Добре, Така ли или работи с един ник и един профил – случая с Молинезия. В противен случай обърква профила и Ласомбра, водач на камион, започва да пише с брилянтен филологически български правопис.
    Извинявам се за пространното изложение. Мисля, че беше необходимо в момента. 🙂

  68. Не знам, свичко е отворено на групата – няма никакви забрани или модериране 🙁

  69. @Бруно – Не ми е удобно пак да се включвам, но медиите, включително и блоговете и социалните мрежи, са длъжни да спазват „Етичен кодекс на българските медии“ /има го в интернет/. Последното изречение е „предпазва обществото от опасността да бъде сериозно заблуждавано“. Иначе какво правим? Анархия, хаос, добре живеят обществата, които живеят по общоприети правила.

  70. @Любима Йорданова – Тук не мога да се съглася съвсем. Блогърите не сме медии, колкото и да е модерно да ни определят така. Аз не съм журналист и нямам задължение през читателите си да предавам коректна и обективна информация. Доколкото се старая да го правя е мое решение, но никой не може да го очаква от мен. Така всеки сайт би могъл да се квалифицира като блог и би се очаквало от него да „предпазва обществото от опасността да бъде сериозно заблуждавано“.

    Нещо повече – не трябва да се изисква това от блоговете. В едно интервю наскоро определих блогърите като стадо маймуни с пръчки. Голяма част от това, което правим е хаотично, неорганизирано и да – анархично. Бием се, бучим се с пръчките и се забавляваме.

    Важното в случая е, че от този хаос се раждат идеи и иновации. Бучейки се с пръчките понякога уцелваме важни места в общественото мнение и теми, които са застояли в мазетата на традиционните медии. Тази иновативност се ражда точно от неорганизираността и ако наложим някакви правила, ще я загубим.

  71. @Боян Юруков – Да, прав си, иновацията винаги означава ход ПРЕД обществените порядки, тя се ражда на базата на друго, по-дълбочинно знание или случайно хрумване на базата на мислене в някаква посока. Пример – научните открития след дълги години безсънни нощи и мисъл, концентрирана върху един проблем.

    Спазването на етичните норми обаче не означава непременно рамка, която стопира развитието. Точно защото се занимавам с интеркултурна комуникация и съм между две цивилизации в Европа и работя със словото, макар и не като журналист, аз не смея да се доверявам на всяка информация, защото познавам механизмите на подготовката й. Войници-агресори раздават бонбони на деца и телевизионната камера снима усмихнатите лица на децата. Зрителят не знае за бонбоните и вярва, че децата се радват на войниците.

    Интригата Борисов в Чикаго и горната ти публикация са добри примери за злоупотреба с информацията. Ако спечели Борисов, печели ПП ГЕРБ. Ако спечели Костов, печели ПП ДСБ. Това е истината, другото е лъжа. Дали ще се обединяват, си е тяхна работа. И това го има и то в нета, а той е медия, блоговете са само жанрове в тази медия, при това много ценни именно с разкрепостения си дух и липсата на автоцензура. Свобода в посока към иновация и развитие – да, свобода в посока снизен стил на изложение и умишлена заблуда на читателя с представяне на невярна информация не е никаква свобода, а липса на съзидателна мисъл и злоупотреба.

    Току-що писах за блоговете в България за един доклад в Лайпциг. Случайно съвпадение.

  72. Аз пък пиша статия за Th!nk блога за това как изборите са експлодирали в мрежата. Следващата ще е за грешния фокус в новините спрямо евро-изборите.

  73. @Боян Юруков – Ще я видя и ще гласувам. Мене продължава да ме изумява фактът, че хората трябва да гласуват за нещо, което не познават – ЕП, не говоря за хората с висока степен на информираност, които знаят къде да търсят информация. Иначе кампанията ми е в сървъра „Европа“ и някои социални мрежи, пуснах я и през инфоагенциите – http://forums.ec.europa.eu/debateeurope/viewforum.php?f=125&language=bulgarian и се върти от април. Много добър център и за двете ти статии. Трябва да се познават проблемите на региона, за да се отстранят. Лошо е, че сме непредсказуеми и това затруднява комуникацията с Европа. Чета те, но избягвам да коментирам, за да не водя след себе си опашки. Но тази статия е точно проблемът, с който се занимавам – негативна и позитивна политическа реклама.

  74. Гласувах, но ми пиши и за другата статия да не те изпусна. При мене в момента е по-напрегнато във връзка с доклада /трябва да го прегледа германец, който е следил събитията през 1989 г. там/.

    Знаеш ли, че усвояването на еврофондовете от България е 0,34%, информация на евродепутата от ГЕРБ Николай Младенов по БНТ, но не съм записала деня. Беше дебат. Няма и 1 процент?! Може да го питаш, като влезеш в групата на българските депутати в ЕП в сайта на ЕП.

  75. @Любима Йорданова – Като я напиша ще пусна отделна статия и тук. После мислех да пиша и обновената ми оценка за кампаниите, но май е по-добре да изчакам другата седмица, за да им се насъбере активност и да дам възможност на другите партии да се окопитят.

  76. @Боян Юруков – Всичко се върши в последния момент, нали? Поканата за конференцията в Лайпциг по случай 20-годишнината на промяната получих преди една година. За сравнение. Аз също ще пиша оценка и ще я изпратя и на Пьотеринг в ЕП, и на Валстрьом в Еврокомисията след резултатите с предложение, в каква посока да се развите Европейската комуникационна политика в България. Няколко дена преди евровота ще се обърна към хората като гражданка и евролингвист с молба да гласуват. Ако успея след изборите да направя евроинфоцентъра, ще те поканя за сътрудничество. Няма защо да се виждаме, има интернет. Първо резултатите от изборите.

  77. @Любима Йорданова – И аз ще пусна малка кампания точно преди вота, за да гласуват хората. Тук в Германия мисля да пратя съобщения на всички, с които имам контакт, както и да променя облика на този сайт за няколко дни. От последното само поне 500 човека ще обърнат внимание.

  78. Всеки глас е важен, защото доближава до истинския вот на българите. Забравила съм изглежда да ти пусна линка към „моята“ кампания, която е правена по документален материал от Европарламента и е публикувана в „Дебата за Европа“ –
    http://forums.ec.europa.eu/debateeurope/viewforum.php?f=125&language=bulgarian

    Ако искаш, използвай нещо, за да не се бавиш. Не ме цитирай, тъй като това не е мой материал, а на ЕП.

    Особено важно е младите хората да отидат да гласуват и поемат отговорността си за развитието на страната ни. След малко ще изляза от нета и чак утре по обяд ще бъда отново в него.

  79. Току-що публикувах в „Свежо“ интервюто с Минчо Минчев“

    „Минчо Минчев от „Нова Зора”: Похарчих 177 109 лв. досега за кампанията срещу Бойко и Костов!“ –

    Ето къде отиват данъците на данъкоплатците и това е официална държавна политика, която трябва да бъде спряна.

  80. @Любима Йорданова, @Надето Хаджиева – Реално погледнато няма да се стигне нищо с тая кампания. Не мисля, че има нарушение де-юре на избирателния закон, защото само контекстуално връзката между БББ и Костов е „черна кампания“. Заради тази сива зона много се съмнявам, че въобще ще се стигне до санкции. Ще е добре все пак да се намери поръчителя, но надали.

  81. @Боян Юруков – Не става въпрос за деюре,а за дефакто. Пиша все още по тази тема, защото непоемането на отговрност у нас се шири безнаказано. Не би трябвало да може някой да публикува нещо от името на А. Меликов, после да подмени името с Иван /Драганов,Пектанов,Иванов…/ Петров, после М.Минчев с „голи гърди” да защитава атвторската си идея, изпълнена от „момчетата” му, тъй като той не разбирал от интернет, ама не познавал автора на клипа, после Станишев да ни обяснява колко безпристрастно работи „Информационно обслужване” / дано да е така!/, а самия Меликов да си мълчи. Това е злоупотреба с името му / ако не е автор на клипа/, хвърля кал върху партията му , а той нехайно си мълчи!
    Но както знаем, у нас всичко може!
    Лично на мен този клип не ми пречи. Смятам, че той постигна обратен ефект, но това касае създателите му. Аз си имам мнение за Костов, като човек, който може да се справи с тежката ситуация в страната. Нямам нищо против да го „получа“. Само дето не харесвам Б.Борисов. Имам възножност да го наблюдавам вече толкова години. Не смятам, че той е човека, нужен в момента за България. Дано екипът му да е наистина добър и той с говоренето си да не му пречи и да го излага. Въпреки всичките си лични издънки, не е накърнил до сега като цяло на ГЕРБ. Следя техните изяви, защото за пореден път у нас ще се гласува с надеждата, че това може да е по-доброто. Най-искрено им желая успех и да работят за общото ни добро!
    Или обобщено: Искам промяна! Не искам да ме управляват тия от ДПС! Какъв ми е изборът? Вече веднъж пита това.

    Ето и един цитат от Dir.bg: „Попитан днес във връзка с изказване на лидера на ДПС Ахмед Доган дали от ДПС зависи съдбата на България и може ли да се очаква коалиция между БСП и ДПС след изборите, Сергей Станишев каза, че българските граждани ще са тези, които ще определят формата на управлението след изборите за 41-во Народно събрание. Няма предопределени коалиции за нас от левицата, добави той.

  82. @Надето Хаджиева – Напълно съм съгласен с теб. Аз обаче говоря за съдебни преследвания, а не за вота на народа. Втория ще е красноречив според мен. Кампанията наистина имаше обратен ефект поне за хората, които познаваме. На озлобените срещу Костов може би е подействала, но аз не познавам много такива.

  83. @Боян Юруков – Ако те интересува, до каква степен е важна инициативата ти да говориш с кандидати за евродепутати, може да видиш публикацията на т.нар. Скарамуш от 30.05. „Лъжата ГЕРБ?“ с интерпретация от манипулатора.

    Блогърите не били важни? Подценявала се информацията в блоговете? Едва ли, както показва boikob.blogspot.com.

    Сега ще пиша за един видеоклип като антинегативна реклама –

  84. Pingback: АФЕРА.БГ | Анонимният сайт за уволнение на Бойко Борисов с нагласен брояч

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.