Видео: Евроизбори в чужбина – гласува ни се бе

В клипът пропуснах да спомена само две неща:


Досега във Франкфурт са се явявали на изборите поне 400-500 души и се знае, че сме няколко хиляди тук. Тези цифри са достатъчни за една нормална секция в България и абстрахирайки се от буквата на закона, няма логическо основание да няма секция. Затова съм убеден, че такава ще има.

Второто нещо е, че ако искате да проверите в коя секция сте разпределени, може да направите това само с личното си име и ЕГН-то си на осициалния сайт на ГРАО. Там ще намерите и много полезна информация за изборите, както и различните документи и закони.

Малко преди изборите ще публикувам отново указания за това как се гласува и ще сложа карта с пътя до консулството за улеснение на съгражданите ни в Hessen.

Предишни клипове по темата:
Видео: Гласуване в чужбина – трябват ни 100 човека
Видео: Гласуване в чужбина – мисия невъзможна

С бутона HD може да превключите към много висококачествено видео, за което обаче ви трябва по-бърз компютър. Същото може да сторите и на страницата на този клип в YouTube.

32 коментара

  1. from Veska Jordanova
    date 13 May 2009 17:39
    subject Izbori za EU-deputati

    Здравейте отново,

    в отговор на Вашето запитване бихме желали да Ви уведомим, че съгласно измененията на Решението на ЦИК освен с валиден паспорт бихте могли да гласувате и с валидна лична карта или с военна карта.

    […]
    поздрави,

    консулска служба

    V. Jordanova

    Erste Sekretärin
    Politische und Konsularische Angelegenheiten
    Aussenstelle der Botschaft der Republik Bulgarien in Bonn

  2. Pingback: Боян Юруков
  3. Здравей

    Понеже се оказва, че има вероятност на датата за изборите да не съм в България, ще трябва пак да прочета постовете ти по темата. Обаче ако имаш информация, кажи ми моля те редът същият ли е, ако не живееш в чужбина, а си инцидентно?

    Поздрави за сериозната работа!

  4. Не, май ще съм си в България, но ако имаш някаква информация, може да публикуваш, та някой ако е в такова положение да знае, че то и време няма – срока за документи бил до 23-ти май.

  5. @стир – хм, не съм ги видял тия промени. Ще видя пак в Държавен вестник, ще питам ГРАО и ще пиша пак. Благодаря за инфото.

    @Васил Светославов – Доколкото знам редът е същия. 23-ти май е срокът за смяна на мястото на гласуване в рамките на България. В чужбина може да гласуваш без декларация, като те вписват на място. Ще го добавя в следващия пост.

  6. Pingback: Избори 2009 @ Favit
  7. Pingback: Избори 2009 @ Favit
  8. Питах ГРАО и за двете неща – личните карти и пътуващите в чужбина. Очаквам отговор скоро. Доста са бързи всъщност.

  9. След като им вдигнах малко тон по имеил (преди да получа горното цитирано писмо):
    from Honorarkonsulat der Republik Bulgarien Hessen

    date 20 May 2009 18:32
    subject AW: åâðîèçáîðè

    Неофициално се заинтересувах за отговора на Вашето запитване и прочетох законите и решенията на ЦИКЕП. По-долу Ви изпращам Решение номер 20 на ЦИКЕП от 08.04.09 г., в което Ви моля да погледнете точки номер 24 и 25, според които може да се гласува само с паспорт или военна карта за самоличност, или с изтекъл паспорт и удостоверение за подадена молба за удължаване на паспорта. Моля Ви също да погледнете и Решение номер 78 от 27.04.09, което добавя възможността за гласуване и с лична карта.

    С уважение,

    Почетно Консулство на РБългария във Франкфурт

    1 / Решение № ЕП-78/27.04.2009 на ЦИКЕП

    Централна избирателна комисия за избиране
    на членове на Европейския парламент от
    Република България

    РЕШЕНИЕ
    № ЕП-78
    София, 27.04.2009

    ОТНОСНО: изменение на Решение № ЕП-20 от 8 април 2009 г. на ЦИКЕП

    На основание чл. 46, ал. 9 от Закона за избиране на членове на Европейския парламент от Република България (ЗИЧЕПРБ) и § 85, т. 3 от ПЗР на Закона за изменение и допълнение на Закона за избиране на народни представители (ДВ, бр. 31 от 24.04.2009 г.) Централната избирателна комисия за избиране на членове на Европейския парламент от Република България (ЦИКЕП)

    Р Е Ш И:

    1. В т. 7 на Решение № ЕП-20 от 8 април 2009 г.след думата „паспорт“ се поставя запетая и се добавя текстът „лична карта или военна карта“.

    2. Допълва т. 8 на Решение № ЕП-20 от 8 април 2009 г., като в края на изречение първо след израза „саморъчно подписано заявление“ се добавя текстът „подадено до дипломатическото или консулското представителство“.

    3. В т. 24 на Решение № ЕП-20 от 8 април 2009 г. думата „само“ се заличава и след думата „паспорт“ се поставя запетая и се добавят думите „лична карта“.

    ПРЕДСЕДАТЕЛ:

    Светла Димитрова

    СЕКРЕТАР:

    Мустафа Карадайъ

    РС/ЛТ

  10. @стир – хм. Интересно. Преди да го разпространя обаче ще потърся решението в сайта на ЦИК или ще изчакам отговора на ГРАО.

  11. Това е добра идея. Конкретният меил посочва, че това е неофициален коментар и очакват потвърждение.

  12. Значи вече официално. От ГРАО ме насочиха към решенията на ЦИК, които са публиквуани в сайта на БТК. Интересно е обаче, че сайта на БТК не се индексира в Google, което означава, че не можеш да го намериш в интернет.

    Та значи ще може да се гласува с лична карта в чужбина. Както каза стир, решението е номер ЕП-22 за изменение на ЕП-20. Пълния текст и на двете може да намерите тук: izboriep.bta.bg

    Ако все пак на изборите ви се зядат, запомнете „решение ЕП-22“ и си отстоявайте своето.

  13. Само на мен ли ми се струва странно решенията на ЦИК да се публикуват в сайта на БТК?

  14. @Васил Светославов – Обяснението е, че на всеки обществен вот изхарчват няколко десетки хиляти лева за интернет сайтове, което „очевидно“ не е достатъчно за да се изгради един постоянен сайт, където да се качва всичко. Когато секретаря на ЦИК гостува на Иван Бедров и пуснаха записа ми, където се оплаках, че няма къде да намерим инфо, той възкликна, че не е вярно и че ако се потърси в Google, всичко се намирало. Добави, че инфото е на сайта на БТА, където всички медии да могат да го намерят. Интересен факт обаче е, че нито една медия не е съобщила нещо свързано с тези решения и информацията в БТА не може да се намери в Google. Предполагам, че е заради структурата на сайта им, но най-вероятно са сложили забрани, за да им се опзят новините.

  15. Последно, БТА или БТК? 🙂
    На мен просто ми се стори доста нередно ЦИК да си публикува решенията на сайта на частна телекомуникационна компания (каквато се явява БТК). БТА доколкото знам си е все пак някакъв вид медия. Вече защо трябва да ходя на сайта на въпросната медия, това е отделен въпрос. 😉

  16. @Боян Юруков – Много добра практика е, че насочваш хората. И аз съм в една комисия тук, вчера беше инструктажът. С много неизвестни. Ще трябва да се справя сама с „Методически указания“ на Централната избирателна комисия.

  17. @Любима Йорданова – Извинявам се за повторната изява, но бих искала да посоча свой анализ и заради краткото включване на приноса на блогърите в кампанията –

    .

    Материалът е във връзка с утрешната пресконференция в „София-прес“.

  18. Решение № ЕП-204/30.05.2009 на ЦИКЕП

    Р Е Ш И:

    УКАЗВА на ръководителите на дипломатическите и консулските представителства на Република България:

    1. В Холандия да бъде разкрита избирателна секция за гласуване за членове на Европейския парламент от Република България на 7 юни 2009 г. в гр. Ротердам.

    2. В Белгия да бъде разкрита секция за гласуване за членове на Европейския парламент от Република България на 7 юни 2009 г. в гр. Гент.

  19. Отвратен съм! Кой измисли кандидатурата на Емил Стоянов за евродепутат?
    Щях да гласувам за Герб но сега като знам кой е прибрала под крилото си – отврат!
    Този е от бандата на батко и свако – е писна ми от роднини!
    Освен това съм се срещал лично с него и го знам що за птица е.
    Страшно мазен арогантен, високомерен и си мисли, че целия свят е в краката му.Щом този човек е в тази листа аз слагам знак за равенство между БСП и Герб – НЯМА ДА ГЛАСУВАМ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  20. @Petar – Имаш и друга възможност, да гласуваш за „Синята коалиция“. Пак ще гласуваш за политическата промяна в България. Важно е да гласуваш, можеш ли да го разбереш? Ако гласуват под 25 % партията на Доган ще бъде първа. Даваш ли си сметка как ще звучим в Брюксел с първа в ранглистата етническа партия? Пак ще ни се смеят , пак ще ни сочат с пръст. Разбира се, ТИ РЕШАВАШ, но моля те иди да гласуваш.

  21. @Petar – Друга опция е да гласуваш на парламентарните избори за ГЕРБ. Политическа промяна може да дойде само от обединените действия на ГЕРБ + „Синята коалиция“, тъй като ГЕРБ, СДС и ДСБ са членове на Европейската народна партия и провеждат една и съща политика в рамките на политическото пространство център-дясно или християндемокрацията в европейски план. Все пак ти ще решиш, но нека променим политическата ситуация в България, а това ще стане със съвместните ни усилия. Една крачка е нужда – да отидем да гласуваме. За по-малкото зло, ако не ни харесват.

  22. Окончателна бройка на заявилите в чужбина, че ще гласуват за евроизборите 85 души всичко!
    На 15-ти юни ще стане ясно за парламентарните избори.

  23. Бих ти повярвал за 85те души, но никак не се връзва с решението, което съм пуснал по-горе. То предполага минимум 200 заявления от Гент и Ротердам. Откъде е информацията?

  24. Информацията беше преди дни (когато изтече 20-дневния срок) в пресата. Аз също се усъмних, но така беше написано. Сега реших да проверя в официалните сайтове, но там и да ги има тези данни (трябва!) без частен детектив не могат да се открият. 🙂 Напълно е възможно това число да се отнася за нещо друго (например, чужденците, които ще гласуват в България) и да написано по недоглеждане. Което надали ще ви изненада… 😉
    В закона е ясно:
    Чл. 42. Избирателните списъци за гласуване извън Република България се съставят от ръководителите на дипломатическите и консулските представителства.
    Чл. 46. (8) (Изм. – ДВ, бр. 25 от 2009 г., в сила от 03.04.2009 г.) Ръководителите на дипломатическите и консулските представителства на Република България образуват избирателни секции във:
    1. населените места, където има дипломатическо или консулско представителство – при наличие на не по-малко от 20 избиратели, заявили лично желанието си да гласуват;
    2. населените места извън т. 1 – при наличие на не по-малко от 100 избиратели, заявили лично желанието си да гласуват; такива избирателни секции се образуват само в държавите – членки на Европейския съюз.
    (9) Българските граждани, които желаят да гласуват, заявяват това не по-късно от 20 дни преди изборния ден в писмена форма чрез саморъчно подписано заявление – подадено лично, чрез писмо или в електронна форма до посолството на Република България в съответната държава

  25. @Графът – А, схванах за какво става дума – наистина е за чужденци в България, а не българи в чужбина. Преди две години са били даже по-малко.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.