Интервю с евро-кандидат – Мария Рабаджийска

maria_rabadzhiiska

Мария Йосифова Рабаджийска

Магистър по “Превод и интеркултурна комуникация” (ПУ “Паисий Хилендарски”). Мениджър в Хипермаркет Интера – Пловдив. Управлява проекти по програми ФАР и Конкурентоспособност. Главен специалист “Евроинтеграция и икономическо развитие” община Раковски. Участие в проекти на “Фондация за реформа на местното самоуправление”. Владее английски и френски.

Кандидат за евро-депутат от листата на ГЕРБ.


Какви други задължения има един евро-депутат, освен да гласува решенията на Европейския Парламент?

Евро-депутатът участва в комисии и пленарни заседания, изготвя доклади и проектозакони и участва в гласуването им, среща се с граждани, институции и организации, предоставя информация за работата си и най-вече защитава националните интереси.

Ако бъдете избрана, с коя партия ще съобразявате решенията си – ЕНП или ГЕРБ?

И с двете, тъй като ГЕРБ се бори за осъществяване на приоритети на ЕНП, а ЕНП определя бъдещето на Европа.

Смятате ли, че трябва да се увеличи властта на изпълнителната власт в ЕС за сметка на правителствата на страните членки?

Да, изпълнителната власт в ЕС е необходимо да се увеличи, за да може да се упражнява пълен контрол върху правителството по отношение на поетите ангажименти в програмата му.

Сочат ГЕРБ като най-вероятната партия за формиране на следващото правителство. Ще ви попречи ли факта, че сте избрана от тази партия, да критикувате напредъка им спрямо реформите и връзката им с евро-интитуциите?

Не, смятам, че ГЕРБ е партия на хората, които могат да носят политическа отговорност и се съмнявам, че ще има нужда от критики.

Доколкото изказванията ви в предизборната кампания се определят и/или ограничават от PR отдела на ГЕРБ?

Ние от ГЕРБ се стремим към откритост в общуването с българските граждани, което е израз на нова политическа култура. Не се налага да бъдем ограничавани от PR отдела в този диалог с гражданите.

Какво е мнението ви за ролята на блоговете, социалните мрежи и интернет обществото в предизборната надпревара?

Това е един добър начин да изложиш тезата си, но за съжаление не всички граждани имат свободен достъп до интернет и така голяма част остават изолирани и недостатъчно информирани.

Как смятате да организирате директната комуникация с гласоподавателите си?

Чрез откриването на информационни центрове в България, директна линия, електронна поща и срещи лице в лице с гражданите.

Имате ли собствен блог? Ако не – обмисляте ли да създадете такъв?

Не, блогът на ГЕРБ е достатъчен за убеждаване на гласоподавателите защо да изберат ГЕРБ.

Запознати ли сте с микроблогинг системи като Twitter и Edno23 и смятате ли, че са приложими в работата ви?

Не съм запозната, но обещавам да се запозная.

Каква е позицията ви относно следенето в интернет и идеите за спиране на интернета на даден човек при три нарушения?

Българският гражданин е достатъчно интелигентен, за да може да анализира сам всичко, което се предлага в интернет, така че няма нужда от ограничения.

Как смятате, че бихте могли да включите българите в чужбина за различни евро-инициативи и проекти?

Чрез най-разпространените средства за масова комуникация – телевизия и интернет, но най-вече с мотивиране чрез директни срещи за участие в български инициативи и предаване на ентусиазма от един гражданин на друг.

Какво отчитате, че ще ви липсва като опит, ако станете евро-депутат?

Всички от ГЕРБ са екипни играчи и при нужда Румяна Желева и Владимир Уручев винаги се отзовават и споделят знанията си, за да може да работим успешно в интерес на цяла България.


Всички въпроси, зададени в коментарите, ще бъдат изпратени на г-жа Рабаджийска за отговор. Тук може да видите и предизборната й визитка за кампанията на ГЕРБ:

28 коментара

  1. Pingback: Боян Юруков
  2. Можете ли да дадете аргументи за и против приемането на турция в ЕС от гледна точка на примерно старите членки и България. Защо подкрепяте едната или другата позиция.

  3. „Не, смятам, че ГЕРБ е партия на хората, които могат да носят политическа отговорност и се съмнявам, че ще има нужда от критики.“ – Втрещен съм. Ужас! БСП и то няма нужда от критики според членовете му.

    „Имате ли собствен блог? Ако не – обмисляте ли да създадете такъв?

    Не, блогът на ГЕРБ е достатъчен за убеждаване на гласоподавателите защо да изберат ГЕРБ.“
    – Е барем някаква лична инициатива няма ли в тая цялата работа? От това си вадя извод, че не разчитате на мажоритарността в тези избори. Ми хубу. Следващия в списъка тогава.

  4. @rda – Ще пратя въпроса днес и ще я поканя да отговори направо тук.

    @mc_martin – Затова ги правя интервютата – за да ги опознаем по-добре. Мисля, си обаче, че г-жа Рабаджийска има още какво да каже по въпроса.

  5. А ако в приоритетите на ЕНП попадне нещо, което е неизгодно за България?… Няма да се спрат с това гравитиране ту около Москва, ту около Вашингтон и Брюксел.

  6. @СкручЪ – Двуяко е всичко. Основния термин в ЕС е солидарността – нещо може да не е съвсем изгодно за една страна, но тя от солидарност помага на останалите. За сега май само другите ни помагат, но ние от простотия не се възползваме.

  7. Прави ли ви впечатление, че всички искат увеличение на изпълнителната власт. Ей така – без предварителни условия! Тези хора май си нямат представа каква позиция заемат. Във всички случаи, това е изцяло липса на политическа перспектива. Аджеба, правителството ни трябва да бъде контролирано отвън.

    Това, че сега правителството ни е скапано, не значи, че винаги ще е така. Логично би било ГЕРБ да твърдят, че няма да съставят скапано правителство и в такъв случаи е пълна глупост да се съгласят категорично без условия, че властта на правителствата трябва да намалее.

  8. Pingback: Избори 2009 @ Favit
  9. Pingback: Избори 2009 @ Favit
  10. @стир – Ти май не си много запознат с Лисабонския договор. Идеята е не да се увеличава изпълнителната власт на Европа просто за сметка на тази в България. Идеята е Европа да става по-обединена, не само на думи, а и на действия. В момента всичко е толкова хаотично, тромаво и неефективно, че не малко хора вярват, че няма въобще смисъл ЕС да съществува.

  11. Юруков, ти май не четеш преди да говориш. Виж какъв въпрос си задал

    „Смятате ли, че трябва да се увеличи властта на изпълнителната власт в ЕС за сметка на правителствата на страните членки?“ А конкретният интервюиран казва изрично, че това е нужно „за да може да се упражнява пълен контрол върху правителството“. Което е пълна глупост и противоречи на идеята за представителна демокрация.

  12. @стир – А ти прочети аз какво съм написал – „…не просто…“. Правата на отделните правителства наистина ще ъдат намалени малко, като ще се добави изпълнителна власт в ръцете на органите на ЕС. Така вместо благопожелания и резолюции, които всяка страна трябва да приложи и изпълни (което често не се случва), ЕС ще има изпълнителна власт на територията на всяка членка. Не ти ли се струва всичко това много по-ефективно и логично, при условие, че всички граждани на ЕС ще избират въпросните органи директно или косвено?

  13. @Боян: голяма дупка се оказаха тея от герб. Излезе че са просто картонени силуети, декорни фигурки – нищо. Управител на незнам си кво. Ми един мой съученик те нещо подобно, казвам го не за друго ами защото това е единственото с което успява дотук да блесне ‘женицата’.

  14. @rda – Както ти е известно, може да си министър и да си некадърник (имаме доста такива примери) и да си администратор в средна фирма или малка община и да можеш много. В случая не мисля, че има смисъл да гледаме дали е работила някъде нависоко, а че има квалификацията и познанията да бъде евро-депутат. Това, което й липсва според мен е, че не е е отворила достатъчно пред избирателите като личност и не я познават.

  15. @Боян Юруков: Ти можеш да си позволиш да говориш принципно и с обобщения, но един евродепутат не може да си позволи да каже, че „изпълнителната власт в ЕС е необходимо да се увеличи, за да може да се упражнява пълен контрол върху правителството“.

    Що се отнася до последния ти коментар, резюлициите и директивите са законово обвързващи за държавите членки. Резолюциите са закон, които важи във всички членки без нужда от пренасяне в законодателството на страните. Съществува т.н. директен ефект относно директивите също, което значи, че дори и членка да не е въвела мерките, които да постигнат целта на директивата, тя може да бъде съдена от нейните граждани.

    И не, не ми се струва логично. Трябва да се говори с конкретни примери за по-състоятелна дискусия.

  16. @стир – Трябва наистина и то не само за евро-изборите. На дебатите в медиите не виждаме нищо такова и затова реших, че блоговете биха били добро начало за директен и конкретен разговор. Тъй като далеч не знам всичко за ЕС, не мога да задавам и конкретни въпроси, а само такива, които ме интересуват мен. Затова формулирай няколко конкретни въпроса, които те занимават и ще й ги задам.

  17. Аз мисля, че хубави въпроси си задал – доволен съм от интервютата, казват достатъчно много за кандидатите.:)

  18. Бих искал интервюта със Синята коалиция – тъй като ще гласувам за тях. Моля ?:р

  19. @стир – Писаха на сините преди седмица, но май не съм уцелил правилния мейл. Днес им писах пак и започвам да подготвям въпросите още тази вечер преди да са ми отговорили, че може да интервюирам. Всичко го правя през нета, така че отнема повече време. Всъщност ще взема да пробвам да ги навия на телефонно интервю. Малко ще е изтърся с международния разговор, но ще си струва.

  20. Отговор на въпроса на @rda:

    Можете ли да дадете аргументи за и против приемането на Турция в ЕС от гледна точка на примерно старите членки и България. Защо подкрепяте едната или другата позиция?

    Въпросът за приемането на Турция в ЕС няма да бъде приоритетен в следващия мандат на ЕП. Очаква се Турция да води тежки преговори, които ще продължат повече от 15 години. Всяка страна, която съумее да изпълни критериите за членство е добре дошла в ЕС, а и ЕС даде положителен отговор на молбата за присъединяване на Турция. Личната ми позиция е, че както старите страни-членки бяха солидарни с България, така и България е необходимо да проявява солидарност.

  21. Г-н Юруков, приветствам ви за инициативата, която сте предприел, със сигурност ще бъде полезна за user-ите. Ще се радвам да отговоря на всички въпроси, включително и от личен характер 🙂
    Поздрави и успехи!

  22. @Мария Рабаджийска: Имам въпрос относно кратката ви биографична бележка. Вие имате магистратура по „превод и интеркултурна комуникация“, но реализацията ви е в други сфери – била сте бизнес мениджър, както и управляващ проекти по ФАР, а освен това сте специалист по „Евроинтеграция и икономическо развитие“. Бихте ли внесла малко яснота в това противоречие между биография и реализация? Интересно ми е също на колко години сте и в коя гимназия сте учила.

  23. Благодаря за въпроса, визитката е кратка и няма възможност да се представи пълна информация за автобиографията ми.
    Завършила съм магистратура Превод и интеркултурна комуникация, бакалавър Международни икономически отношения и имам следдипломна квалификация по Протокол и етикет. Преди това съм завършила Езикова гимназия в гр. Хасково с английски и френски език.
    През последната 1 година работя като мениджър в Хипермаркет Interra – Пловдив, а преди това 3 години като гл.специалист Евроинтеграция и икономическо развитие в Община Раковски. И в предишната ми работа и сега основно се занимавам с разработване и управление на проекти. Образованието и работата ми са тясно свързани – обвързват ги европейските програми.
    Аз съм само на 26 години, но целия ми професионален опит е свързан с европейската тематика.

  24. @Мария Рабаджийска – благодаря за навременния отговор. Тъй като виждам, че отговаряте, ще си ви попитам един по-дълъг въпрос – нали знаете, като подадеш пръст, пази си ръката.

    Колко целенасочена е политиката на ПП ГЕРБ относно лансирането на представители от женския пол като политици? Какво е вашето мнение, като такъв представител и като кандидат-евродепутат, трябва ли да има съобразяване с т.н. gender (на български нямаме дума). Терминът е genderizing. Трябва ли да има съобразяване с gender въпросите, и до каква степен, в сферите, в които ЕП има взима решения?

  25. Въпросът е засягащ обширна тема, по която може да се изготви цял доклад, но имайки предвид интензивната кампания, която водим, тъй като ние наблягаме на директен контакт с избирателите, отговорът ще бъде кратък. Политиката на ГЕРБ да лансира жени е в съответствие с един от принципите на ЕС – равенство на половете, точно поради тази причина в листата се редуват мъже и жени. Важно е да се знае, че ГЕРБ е единствената партия, която избира представителите в листата на принципа отдолу-нагоре, т.е кандидатите се предлагат на централното ръководство от местните структури, няма поставени лица. Все пак евродепутатите е необходимо да бъдат не толкова политици, колкото ескперти в определена област, но и най-вече да бъдат хора от народа, които познават реалните проблеми на обикновените хора. Имайте предвид, че София не е България. Аз например съм представител на малка община – Раковски, която е само от 28 000 жители, за което благодаря на ГЕРБ, че ми представиха тази възможност да се включа в листата. Искам да ви призова да ни подкрепите, за да успеем заедно!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.